Gość: t. IP: *.markom.krakow.pl 04.04.03, 09:35 Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: t. Re: Którą Fridę warto przeczytać? IP: *.markom.krakow.pl 04.04.03, 09:37 aa, za szybko mi się wysłało :\ Widziałam dwie bigrafie- jedna z taką zieloną [?] okładką, z wydawnictwa Taschen, a druga to "spojrzenie" sieostry Fridy Barbary Mujicy. Która wybrać? Odpowiedz Link Zgłoś
loginka1 Re: Którą Fridę warto przeczytać? 04.04.03, 13:35 Nie pomogę w wyborze, bo czytałam tylko tę drugą, tzn. rzekome wspomnienia siostry Fridy. Piszę rzekome, bo dopiero z epilogu dowiedziałam się, że to fikcja literacka. A czytało się lekko, łatwo i przyjemnie. Kolejna książka o osobie z pogiętym życiorysem, ale bez jakiejś głębszej refleksji. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: monika_kot Re: Którą Fridę warto przeczytać? IP: 195.216.116.* 04.04.03, 13:51 Najlepsza bedzie Frida wydawnictwa Świat ksiązki (okładka czarno-biała z fotografią Fridy. Dopiero wtedy warto sięgnąć po wspomnienia siostry - mimo iż fikcja literacka zawiera w większości biografię malarki podaną w bardzo interesujący sposób. Minusem tej ksiązki jest brak ilustracji, w pierwszej są i fotografie rodzinne i reprodukcje malarstwa. Na koniec dobrze jest mieć album wyd. Taschen. Tam obrazy wydrukowano na kredowym papierze i najciekawsze jest to iz większą częśc książki stanowi opis jak powstały, kiedy,dlaczego. Ksiązka ta powtarza skrótowo biografię, ale ma też fotki Fridy i Diega. Po tych trzech lekturach trzeba iść koniecznie na film. Potem pozostaje już tylko nabyć cd z przepiękną muzyką (nagrodzoną w tym roku Oscarem) i kupić książkę wyd. Muza Frida - opowieśc filmowa z przepięknymi fotosami z filmu i scenariuszem wewnątrz. Jeśli frida cię urzekła to żadna z tych pozycji nie zawiedzie Cię. Pozdrawiam:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: maya Re: Którą Fridę warto przeczytać? IP: *.acn.pl 04.04.03, 19:09 Taschen wydał świetny album i warto od niego zacząć. Książka "siostry" chociaż efektownie wydana jest przyzwoitym czytadłem, ale tylko tyle. W dodatku mam wrażenie, że po przeczytaniu już nie można się pozbyć balastu fikcji literackiej a film... pokazuje taką po hollywoodzku ładnie ekstrawagancką Fridę. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: t. Re: Którą Fridę warto przeczytać? IP: *.markom.krakow.pl 04.04.03, 21:23 bardzo dziękuję za życzliwe odpowiedzi :) co prawda nadal mam lekkie zamieszanie w głowie, może więc ostateczną decyzję podejmę w ksiegarnii. jeszcze raz dziękuję i pozdrawiam :) t. Odpowiedz Link Zgłoś