Dodaj do ulubionych

Borys Akunin - Azazel

IP: *.warszawa.adsl.tpnet.pl 07.04.03, 17:12

Właśnie przeczytałem "Azazela", teraz czytam "Gambit Turecki" - dobrze się
czyta, trochę w starym stylu, lekko ironiczne, ciekawie osadzony. Podobno w
Rosji jest na topie. A Wy co sądzicie?

Pozdrawiam,
Obserwuj wątek
    • lena_magda Re: Borys Akunin - Azazel 07.04.03, 17:58
      Wspaniała lektura, lekka, pełna wdzięku, mało pretensjonalna, choć pełna kalek
      literackich. Duża w tym zasługa tłumacza, który oddał rosyjskie poczucie humoru
      ironię. Co i raz miałam skojarzenia z Mistrzem i Małgorzatą - szczególnie a
      propos zdrajcy w Londynie - co za postać! Jak wykreowana!

Jednym zdaniem - doskonałe danie dla wytrawnych smakoszy
      • Gość: Kretka Re: Borys Akunin - Azazel IP: *.acn.waw.pl 07.04.03, 19:34
        "Gambit" czytało mi się ciut gorzej niż "Azazela", może z tej przyczyny, że
        miałam gorączkę :). Lubię takie osadzone w dawnych realiach kryminały, czekam
        na dalsze tomy!
        • Gość: Turek Re: Borys Akunin - Azazel IP: *.warszawa.adsl.tpnet.pl 08.04.03, 17:11
          Gość portalu: Kretka napisał(a):

> "Gambit" czytało mi się ciut gorzej niż "Azazela", może z tej przyczyny, że
          > miałam gorączkę :). Lubię takie osadzone w dawnych realiach kryminały, czekam
          > na dalsze tomy!

Dzisiaj przeczytałem "Gambit". Trochę inny niż "Azazel" - Najważniejsza chyba
          zmiana, to przemiana Fandorina.
          Tak mnie "gambit" wciągnął, że spóźniłem się przez niego do pracy - czytałem do
          późna w nocy - musiałem dowiedzieć się, kto jest zdrajcą! ;) Przypomina trochę
          Agathe Christie - ironia, a w częsci rosyjskiej elegancja. Podobał mi się
          pomysł zamieszczania artykułów na początku każdego rozdziału "Gambitu.
          Teraz czekam, aż się ukaże "Leviathan" - wiecie może kiedy?

Pozdrawiam

• Gość: Kretka Re: Borys Akunin - Azazel IP: *.acn.waw.pl 08.04.03, 17:45
            Gość portalu: Turek napisał(a):

>> Teraz czekam, aż się ukaże "Leviathan" - wiecie może kiedy?

Na stronie www Świata Książki jest w zapowiedziach, jako "w następnych
            magazynach", mam nadzieję, że już w najnowszym!

Pozdrawiam
    • Gość: Aniela Re: Borys Akunin - Azazel IP: *.pkobp.pl 09.04.03, 10:38
      Bardzo mnie Wasze wypowiedzi zachęciły, lecę kupić! Ma nadzieję,że też spoźnię
      się do pracy:-). Ja znam muzykę do filmu na podstawie Azazel- rosyjskie romanse
      we współczesnych wykonaniach - pycha. O autorze słyszałam wcześniej i przyznam
      sie,że miałam nadzieję na fajne kryminały.
      • Gość: Turek Re: Borys Akunin - Azazel IP: *.warszawa.adsl.tpnet.pl 09.04.03, 11:49
        Gość portalu: Aniela napisał(a):

> Bardzo mnie Wasze wypowiedzi zachęciły, lecę kupić! Ma nadzieję,że też
        spoźnię
        > się do pracy:-). Ja znam muzykę do filmu na podstawie Azazel- rosyjskie
        romanse
        >
        > we współczesnych wykonaniach - pycha. O autorze słyszałam wcześniej i
        przyznam
        > sie,że miałam nadzieję na fajne kryminały.

Zapewniam Cię, że opłaci Ci się spóźnienie do pracy;-)Ale kto nakręcił film na
        podstawie Azazela? Myślałem, że Amerykanie dopiero się przymierzają? To
        rosyjska produkcja? i czy można tę płytę kupić bez problemu w Polsce np. w
        Empiku?
        Aha, z notki o Akuninie dowiedziałem się, że napisał jeszcze inne cykle
        powieściowe - ktoś coś wie?

Pozdrawiam
        • Gość: Aniela Re: Borys Akunin - Azazel IP: *.pkobp.pl 09.04.03, 12:04
          W Rosji nakręcili serial chyba. Nie widziałam jeszcze niestety. Muzykę poznałam
          dzięki audycji w Radio Bis, potem kupiłam ją sobie we Lwowie. Obawiam się,że w
          Polsce raczej nigdzie nie jest dostępna. Uwielbiam zaczytywać się aż do
          spóźnienia;-) Wiesz,że Akunin zaczął pisywać kryminały dla żony, bo chciała
          poczytać sobie coś dobrego?
          • Gość: Turek Re: Borys Akunin - Azazel IP: *.warszawa.adsl.tpnet.pl 09.04.03, 12:42

> W Rosji nakręcili serial chyba. Nie widziałam jeszcze niestety. Muzykę
            poznałam
            >
            > dzięki audycji w Radio Bis, potem kupiłam ją sobie we Lwowie. Obawiam się,że
            w
            > Polsce raczej nigdzie nie jest dostępna. Uwielbiam zaczytywać się aż do
            > spóźnienia;-) Wiesz,że Akunin zaczął pisywać kryminały dla żony, bo chciała
            > poczytać sobie coś dobrego?

Jak ma tytuł ta płyta, może uda mi się jakoś ją znaleźć? To Akunin zrobił
            podobnie jak Tolkien;) Wiem o nim tyle, co z notki na książce. Na polskich
            stronach w Inecie jest o nim mało, znasz jakieś inne linki dotyczące go?

Pozdrawiam,
            • Gość: Aniela Re: Borys Akunin - Azazel IP: *.pkobp.pl 09.04.03, 12:57
              Dokładny tytuł sprawdzę w domu i jutro, najpóźniej w piątek napiszę. O ile
              pamiętam, to tytuł jest taki sam jak książki. Słyszałam o Akuninie trochę w
              radiu i czytałam w prasie, zdaje się Rzeczypospolita i Wyborcza, sprawdź na ich
              stronach.
              Pozdrawiam
              A może zrobisz sobie wycieczkę po płytę w tamte strony:-))
              • Gość: Turek Re: Borys Akunin - Azazel IP: *.warszawa.adsl.tpnet.pl 09.04.03, 13:01

> Dokładny tytuł sprawdzę w domu i jutro, najpóźniej w piątek napiszę. O ile
                > pamiętam, to tytuł jest taki sam jak książki. Słyszałam o Akuninie trochę w
                > radiu i czytałam w prasie, zdaje się Rzeczypospolita i Wyborcza, sprawdź na
                ich
                >
                > stronach.
                > Pozdrawiam
                > A może zrobisz sobie wycieczkę po płytę w tamte strony:-))

Dzięki, jak znajdziesz to daj proszę znać. Co do wycieczki, to często tam
                jeździłem, ale wtedy jeszcze nie słyszałem o Eraście Fandorinie ;-(

Pozdrowienia
                • Gość: Aniela Re: Borys Akunin - Azazel IP: *.pkobp.pl 09.04.03, 13:07
                  Szukać nie bedę musiała, bo jest to jedna z najczęściej słuchanych przeze mnie
                  płyt- takie szczypatielnoje :-))) tylko nie wiem, czy jutro będę miała dostęp
                  do netu. Zawsze możesz pojechać znowu, namawiam na Ukrainę ( ale to już mój
                  prywatny bzik;-))
                  pozdrawiam
    • Gość: tainea Re: Borys Akunin - Azazel IP: *.ds.uj.edu.pl 09.04.03, 18:00
      Przeczytalam caly cykl (po rosyjsku :)) bardzo dobre kryminaly, chociaz
      ostatnim ksiazkom juz czegos brakuje.
      Sa dwie nowe serie : o mniszce Pelagii, i o wnuku Erasta - Nikolasie
      Fandorinie, o mniszce nie czytalam, natomiast Nikolas osadzony jest we
      wspolczesnej Rosji, oczywiecie z zsylkami na przeszlosc, czytalam o nim :"Altyn-
      Tolobast", jak przetlumacza dobrze (te wszytskie fajne ros. przeklenstwa), to
      musi byc dobra ksiazka.
      Lewiafan - podobny do Agaty Christie, wszytsko sie dzieje tyko w statku,
      zadnych innych miejsc.
      Jak dla mnie najciekawsze "Ulubiennica smierci"
      A Erast bedzie miec jeszcze jedna zone ...:))))
      B.Akunina nie ma to praca zbiorowa kilku ludzi
      Pozdrawiam
    • Gość: Aniela Re: Borys Akunin - Azazel IP: *.pkobp.pl 10.04.03, 08:34
      Pełny tytuł płyty to:" Muzyka k telewyzionnomu fyl'mu Azalyl' Borysa Akunina".
      A Akunin to oczywiście pseudonim znanego filologa i tłumacza japonistyki,
      byłego zastępcy red. naczelnego Inastrannaj Literatury.
      • Gość: Turek Re: Borys Akunin - Azazel IP: *.warszawa.adsl.tpnet.pl 10.04.03, 09:19

> Pełny tytuł płyty to:" Muzyka k telewyzionnomu fyl'mu Azalyl' Borysa Akunina".
        > A Akunin to oczywiście pseudonim znanego filologa i tłumacza japonistyki,
        > byłego zastępcy red. naczelnego Inastrannaj Literatury.

Dzięki za tytuł płyty, może uda mi się jakoś ją znaleźć. Z tego co napisali
        w "Rzeczpospolitej" wynika, że Akunin to, jak piszesz, pseudonim, ale nie
        spotkałem wzmianki, że to miałoby być kilka osób. Już się nie mogę doczekać
        jego kolejnych serii. Ciekawy jestem, czy są napisane w podobnym stylu.
        Pozdrowienia
        • Gość: Aniela Re: Borys Akunin - Azazel IP: *.pkobp.pl 11.04.03, 08:12
          Wczoraj pisałam w wielkim pędzie,więc może niezupełnie logicznie:-)
          Oczywiście,że jest to jedna osoba !!!
          Daj znać,jak znajdziesz płytę, bo jestem bardzo ciekawa, czy w Polsce można
          kupić taką muzykę.
          pozdrawiam
          • zzdorka Re: Borys Akunin - Azazel 21.04.03, 17:27
            Witam!

Strasznie sie ciesze, ze powstal taki watek. Mialam zly humor i w sobote na
            zakupach w Auchan kupilam "Azazela". Polkelam ja w jeden wieczor. Tylko
            dlaczego nie widzialam tej ksiazki w ksiegarniach? Czy zle sie rozgladam, czy
            to wg wydawcy seria hipermarketowa?

Nie pomine, ze jestem fanka kryminalow jako takich i Akunin mnie powala.
            Przeczytalam z nim wywiad w ktoryms Przekroju. Szkoda, ze tak malo o nim. Na
            nastepne wydania czekam z niecierpliwoscia. Mam nadzieje, ze i film bedzie
            rownie dobry i nie zmienia zakonczenia.

Szukalam cos wiecej w polskim internecie na ten temat. Strasznie kiepsko.
            Najlepsza strona jest po rosyjsku, ale niestety szybkosc czytania u mnie w tym
            jezyku jest slabiutka. Znalazlam cos wiecej po niemiecku, ale tez bez rewelki.
            Znacie moze jakies ciekawe strony o Akuninie albo o jego ksiazkach?
            I chetnie przejrzalabym jakies strony o kryminalach (A.Christie juz znam), albo
            jakies fora itp. Znacie cos na poziomie?

Pozdrawiam.
            • Gość: Kretka Re: Borys Akunin - Azazel IP: *.acn.waw.pl 21.04.03, 18:22
              Premiera była w Świecie Książki, ale trochę później można było kupić książki
              Akunina np. w Empiku.
    • jewoczka Re: Borys Akunin - Azazel 22.04.03, 00:04
      www.fandorin.ru

e
      • jewoczka Re: Borys Akunin - Azazel 22.04.03, 00:23
        proponuję na stronie , której adres podałam powyżej, wcisnąc angielską,
        francuską czy niemiecką wersje językową.... tłumaczył to jakiś program-automat
        do tłumaczenia, można boki zrywać ze śmiechu....

:-)
    • agrafek Re: Borys Akunin - Azazel 22.04.03, 11:17
      Moi znajomi Rosjanie są na punkcie Akunina cokolwiek zakręceni i twierdzą, że
      to w tej chwili tam u nich autor numer jeden. Pewnie to prawda, skoro
      Amerykanie już wykupili prawa do powieści. Znajomym nie podoba się wprawdzie
      ani reżyser (Verhowen - ten od "Nagiego instynktu" - też nie wiem skąd taki
      wybór) ani aktor, który ma odtwarzać Fandorina (Frodo Baggins;)). Mnie się
      książki podobają - "Gambit turecki" jakby badziej - ale na kolana nie padłem.
      Najmniej mi się podoba, że niemal od początku wiadomo kto jest "tym złym", a
      to, podobno, kryminały. Ale czyta się znakomicie:).
      pozdrawiam
      • e998 padł strzał. niejeden. 23.04.03, 00:06
        Azazel...
    • Gość: Azazel Azazel IP: *.brzeg.sdi.tpnet.pl 23.04.03, 00:17
      Azazel
      • lena_magda NOWY AKUNIN!!!!! 25.04.03, 17:02
        Zamówiłam wczoraj z najnowszego katalogu Świat Książki najnowsze dzieło
        Mistrza "Lewiatan"

Hip hip hurrrraa!
        ;)))

pozdrawiam
        • Gość: zzdorka Re: NOWY AKUNIN!!!!! IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 27.04.03, 16:31
          Hura! Juz lece kupic.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka