Gość: kolekcjoner IP: *.magma-net.pl 19.02.07, 19:28 Ktoś wie, w jakiej cenie będą kolejne tomy słowników (nie ten pierwszy) z kolekcji 'Wyborczej'? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: czytak Re: Kolekcja słowników ---> 34 zł + GW IP: *.akron.net.pl 20.02.07, 12:18 Pierwszy tom z nowej Kolekcji Słowników pojawi się w sprzedaży 28 lutego. Przy tej okazji w "Gazecie Wyborczej" ruszy cykl "Lekcja polskiego", który trwać będzie od 22 lutego do 28 lutego. W ramach cyklu poniedziałkowych debat, 26 lutego "Gazeta Wyborcza" zaprosi na spotkanie "Dlaczego nie możemy się w Polsce dogadać". 12-tomowa Kolekcja Słowników , której wydawcą jest Wydawnictwo Naukowe PWN, powstała w oparciu o największe w Polsce zasoby słownikowe, gromadzone od 55 lat w Redakcji Słowników Języka Polskiego PWN. Są one efektem wieloletniej pracy doświadczonego zespołu leksykografów Wydawnictwa Naukowego PWN oraz licznego grona współpracujących z nim autorów, będących największymi autorytetami w dziedzinie leksykografii oraz historii i kultury języka polskiego. Wszystkie słowniki PWN powstają na podstawie Korpusu Języka Polskiego PWN (elektronicznego zbioru tekstów, liczącego ponad 100 milionów słów). W Kolekcji ukaże się 6-tomowy "Słownik języka polskiego" oraz 6 kolejnych jednotomowych publikacji: Słownik wyrazów obcych", "Słownik synonimów", "Słownik poprawnej polszczyzny", "Słownik frazeologiczny", "Słownik ortograficzny" oraz "Słownik typowych połączeń wyrazowych". Cena pierwszego tomu wyniesie 6,50 zł plus cena "Gazety Wyborczej". Kolejne tomy kosztować będą 34 zł plus cena "Gazety". Wprowadzeniem do Kolekcji Słowników będą "Lekcje polskiego" - nowy cykl , którego pierwszy odcinek ukaże się w "Gazecie" 22 lutego. Znajdą się w nim m.in.: felietony Michała Ogórka, sprawdziany ortograficzne i dyktanda. Wybitni językoznawcy skomentują jak Polacy klną, jak mówią o miłości i seksie, omówią język IV RP i słowa jakich używają nastolatki, zdradzą jakie słowa są dziś modne, a jakie nie. Cykl będzie ilustrowany codziennie rysunkami Jacka Gawłowskiego. Zwieńczeniem cyklu będzie debata w siedzibie "Gazety Wyborczej" pod hasłem "Dlaczego nie możemy się w Polsce dogadać" z udziałem m.in. prof. Andrzeja Markowskiego, dr hab. Mirosława Bańko, dr Katarzyny Kłosińskiej, Andrzeja Poniedzielskiego oraz rapera Duże Pe. Patronami medialnymi Kolekcji Słowników są: Telewizja Polska, Radio Zet. oraz portal Gazeta.pl Edukacja. Kolekcja Słowników będzie promowana w stacjach telewizyjnych (TVP, TVN, TVN24, Polsat, TV4) oraz w radio (Radio Zet, stacje lokalne, stacje Agory oraz Polskie Radio), w kampanii outdoorowej (billboardy oraz citylighty), a także autopromocyjnie w "Gazecie Wyborczej" i na portalu Gazeta.pl . Za kreację odpowiada Andrzej Poniedzielski i zespół Projektów Specjalnych Agory, realizacja agencja DDB, za zakup mediów dom mediowy Starlink. /www.agora.pl/ ________________________ "Kto czyta, nie błądzi." Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lingwista Re: Kolekcja słowników ---> 34 zł + GW IP: *.internetdsl.tpnet.pl 06.03.07, 18:48 Drogoooo!!!!!!!!!!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pav Re: Kolekcja słowników ---> 34 zł + GW IP: 212.160.172.* 09.03.07, 11:00 Hmmm, a jaka jest wg Ciebie normalna cena za tom słownika? Odpowiedz Link Zgłoś
skajstop Drogo 09.03.07, 12:08 Siedem tomów po trzydzieści kilka złotych... a tymczasem w tej cenie można mieć lepszy słownik (dwa razy więcej haseł): www.merlin.com.pl/frontend/browse/product/1,446335.html Jeżeli miał trafiać pod strzechy, powinien kosztować 20-25 zł za tom, wtedy byłby konkurencją. Odpowiedz Link Zgłoś
xkropka Re: Kolekcja słowników - o słownikach 07.03.07, 11:24 Nabyłam rydzień temu drogą kupna wraz z Gazetą Wyborczą pierwszy tom Słownika języka polskiego, no bo to w sumie rzecz przydatna i warto byłoby mieć. Obwąchałam, obejrzałam, otworzyłam na chybił-trafił. Padło na literę D, hasło: dokuczać. A jako przykład zastosowania było podane zdanie "Żeby przestali mi dokuczać, musiałem postawić butelkę". Uśmiechnęłam się, nic, czytam dalej: "Dokuczała mu wątroba, lekarz zabronił picia wódki" . Spojrzałam na sąsiednią stronę: "Trzeba było dokrajać i mięsa, i kaszanki, przynieść więcej wódki i piwa." Matko i córko! Czy autorom/redaktorowi tylko jedno na myśli??? No i co autor miał na myśli pisząc np. przy haśle dewot: "Słowo używane z dezaprobatą"? Czy wg p. Bańki dezaprobatę budzi samo używanie tego wyrazu, czy też słowo oznacza dezaprobatę - w tym wypadku dla zachowania dewocyjnego? Bo jakoś to jednoznacznie nie wynika... W każdym razie, ja już kolejnych tomów tego słownika nie kupię i innym też odradzam. Jakoś jestem przywiązana do precyzji w wyrażaniu myśli i sądzę że w całym Korpusie Języka Polskiego (na którym ponoć oparty jest słownik) dałoby się znaleźć bardziej zróżnicowane przykłady na prawidłowe użycie słów, w koncu nie samą wódką żyje Polak... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ludzik Re: Kolekcja słowników - o słownikach IP: 193.201.167.* 07.03.07, 12:14 Zawsze myślałam, że m.lp. to jednak ten dewota, nie dewot... Poprawcie mnie! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pav Re: Kolekcja słowników - o słownikach IP: 212.160.172.* 09.03.07, 10:58 Poprawiamy Cię. Odpowiedz Link Zgłoś
axis2 Re: Kolekcja słowników - o słownikach 07.03.07, 14:26 Dzięki za rady. Przymierzałam się, na poważnie, do zakupu całej serii, ale jeśli tak, to muszę się jeszcze raz poważnie zastanowić... Odpowiedz Link Zgłoś
currrara Re: Kolekcja słowników - o słownikach 09.03.07, 10:02 Oj, nie odradzaj. Jaki naród, takie przykłady. Ja przejrzałam wiele innych haseł i tam ani słowa o mocniejszych trunkach :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Lex Re: Kolekcja słowników - o słownikach IP: *.internetdsl.tpnet.pl 10.03.07, 07:56 Słownik jest całkiem dobry, aktualny i nowoczesny. Cena trochę odstrasza, ale cóż... A co do haseł o alkoholu to są w mniejszości :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: X Re: Kolekcja słowników - o słownikach IP: *.internetdsl.tpnet.pl 10.03.07, 07:59 Zastanawiające jest tylko, co będzie w kolejnych tomach. Bo po dwóch tomach doszliśmy już do litery "M" ?!?! Odpowiedz Link Zgłoś