Dodaj do ulubionych

ciepło-zimno

19.03.07, 22:59
Ciekawa jestem czy tez tak macie, ze ksiązki poszczegolnych autorów maja da
was 'temperaturę"? taka Tokarczuk jest dla mnie na przykład chłodna, jak
nieogrzewany pokoj zimą. "Czarodziejska Gora" to przegrzanie pod za grubym
kozuchem przy szczypiacym mrozie. A "Muminki" ciepło letniego popołudnia. A
moze po prostu mam jakąś dysleksję czytelniczej wyobrazni? Mam sie leczyc,
czy to przypadłość powszechna? ;)
Obserwuj wątek
    • ludzik_ten_sam Re: ciepło-zimno 19.03.07, 23:05
      Nie masz żadnej dysleksji :) Też tak widzę Tokarczuk. Chłód. Szarość. Plus
      brązy. Ale zimne brązy.
      • peek-a-boo Re: ciepło-zimno 19.03.07, 23:12
        I jeszcze spierzchnięte rece, zaczerwienione. Ale brazów nie widze;)
    • hermionagranger5 Re: ciepło-zimno 19.03.07, 23:50
      Nie masz dysleksji wyobraźni (choć to piękne określenie:-)
      Raczej stoisz na skraju synestezji rozumianej jako specyficzna choroba (ma
      pewnie jakąś inną medyczną nazwę), na którą cierpiał na przykład Strawiński.
      U niego objawiało się to pomieszaniem doznawania dźwięków i kolorów. Za to
      efekt był doskonały..
      Niezależnie od terminologii, pewnie wielu z nas choruje na zapach, smak i dotyk
      książek. I to jest chyba, na szczęście, nieuleczalne;-)Dla mnie Faulkner ma
      bardzo wysoką temperaturę, ttttttottttalna fffffebra. A Mann uwielbiany zimny
      raczej, choć czasami z niezłym dreszczykiem domagającym się syropu z malin, jak
      w "Wybrańcu".
      :-)
      • peek-a-boo Re: ciepło-zimno 20.03.07, 21:30
        eh, to chyba nie synestezja. Z tego co wyczytałam częśc symptomów, takich jak
        brak orientacji w terenie, brak odrózniania lewej od prawej i bycie kobieta sie
        zgadza;). jak sobie włączę odpowiednio odbiór i wyobraznie to rózne wizje
        miewam i owszem ;). Ale literek kolorowo to ni huhu nie widze, co moze i dobrze
        sie składa, bo jak mozna czytac, kiedy całe zdanie zamienia sie w dyskoteke?
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka