Gość: monika_kot IP: 195.216.116.* 13.05.03, 15:21 Czy ktos z Was wie czy w Polsce ukazały się wszystkie opowiadania i powieści Conan Doyla o Holmesie? Czy są może jakieś jeszcze niepublikowane? Ile było tych powieści, ile opowiadań. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
faoiltiarna Re: dot. Sherlocka Holmesa 13.05.03, 15:28 Nie wiem, jak z polskimi wydaniami, ale ponizej link do wszystkich opowiadań (krótszych i dłuższych) w oryginale, z ilustracjami. www.bakerstreet221b.de/canon/index.html F. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: monika_kot Re: dot. Sherlocka Holmesa IP: 195.216.116.* 13.05.03, 15:44 Wielkie podziękowania! No to sobie posprawdzam z tym co mam. Bardzo fajna stronka. Pozdrawiam!:) Odpowiedz Link Zgłoś
agrafek Re: dot. Sherlocka Holmesa 13.05.03, 16:24 Oj, ukzało się... Chyba z pięć wydać "Przygód Scherlocka Holmesa" (ale dawno), w których było opowiadań ponad dwadzieścia, do tego "Studium w szkarłacie" - ostatnie wydanie w takiej taniej kieszonkowej serii (pierwsza książeczka, o spotkaniu Holmesa z Watsonem), "Znak Czterech" na pewno w ISkrach coś z dwadzieścia lat temu, nie wiem czy później, też w Iskrach "Pies Baskerlvillów". Ponadto ukazywały sie opowiadania pojedyńczo, w seriach zeszytowych albo w mniejzych zbiorkach. Ale od kilku lat Holmes jest traktowany raczej po macoszemu. I była jeszcze powieść, już nie Conan Doylea o spotkanie Holmesa z Kubą Rozpruwaczem, diablo mroczna. Nie pamietam w tej chwili autora, chyba nie ukazała sie po polsku. pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: monika_kot Re: dot. Sherlocka Holmesa IP: 195.216.116.* 13.05.03, 17:20 No właśnie! Mam te stare wydania w mojej biblioteczce, potem trochę nowszych, te serie zeszytowe (po 3 na zeszyt) i wciąz nurtowało mnie pytanie czy to wszystko. Dzięki linkowi który podesłała mi w tym wątku wpisana osoba mogę teraz porównac bo na tamtej stronie jest pełny spis - choc w j. angielskim. A propos Holmesa to mam wydanie ksiązkowe polskiego autora (choc na 100% nie pamiętam) pt Chemiczne przygody Sherlocka Holmesa - całkiem zgrabne opowiadania i zeszytowe 3 cz. pt. (tez nie mam pewności) Konkurenci Sherlocka Holmesa - opowiadania kryminalne w klimacie Conan Doyla z róznymi detektywami. Pozdrawiam!:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kawka Re: dot. Sherlocka Holmesa IP: 212.244.186.* 14.05.03, 11:57 Witam.Od "Przygód chemicznych Sherlocka Holmesa" Wacława Gołembowicza (przeczytanych na kolonii w 1960 roku) zaczęła się moja fascynacja tymże wspaniałym detektywem i w ogóle literaturą sensacyjno-kryminalną ).Holmes Był moim idolem przez wiele ,wiele lat.Wszystkie ksiązki o nim zaczynałam studiowac od końca czyli od spisu treści.Ach,te niesamowite tytuły :"Nakrapiana przepaska niesie smierć " ,"Żółta twarz" ,"Samotny cyklista" ...Z wielkim zainteresowaniem obejrzałam tez film"Piramida strachu" ,o szkolnych latach i poczatkach przyjażni dr Watsona i Holmesa , (wyjaśniajacy także ,dlaczego słynny detektyw nigdy sie nie ożenił).Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
agrafek Re: dot. Sherlocka Holmesa 14.05.03, 12:07 Kilka postaci z świata Holmesa pojawia się w "Anno Dracula" Kim Newman - np. inspektor Lastrade. Samego detektywa tam nie ma, bo był niepolityczny i wylądował w obozie pracy dla "ciepłych". Jeśli jednak lubisz klimaty wiktoriańskiej Anglii to powieść polecam. Mark Frost z kolei napisał dwie powieśći o przygodach Coan Doyle'a, który spotyka agenta Jej Królewskiej Mości, wypisz wymaluj - Holmesa:). pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: monika_kot Re: dot. Sherlocka Holmesa IP: 195.216.116.* 11.07.03, 14:02 Tak! Frost pisał o Doylu m.in. w powieści "Sześcioro mesjaszy". Mnie natomiast udało się ostatnio nabyć zbiór opowiadań pt. Przygody Sherlocka Holmesa który zawiera obok kilku wcześniej wydanych wszystkie brakujęce mi opowiadania. Ja np. w ogóle wczesniej nie zetknęłam sie z tymi tytułami, a miałam juz wszystko co wychodziło o Holmes'ie w domowej biblioteczce. Nawet dziś klimat tych ksiązek bardzo mi odpowiada a metoda dedukcji słynnego detektywa jest rewelacyjna. Pozdrawiam! Odpowiedz Link Zgłoś
agrafek Re: dot. Sherlocka Holmesa 11.07.03, 14:40 Moje gratulacje:). Rozumiem, że to jakieś niemłode wydanie znalezione w antykwariacie? Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: monika_kot Re: dot. Sherlocka Holmesa IP: 195.216.116.* 11.07.03, 14:47 Jak najbardziej młode!!! Książkę zakupiłam jakiś miesiąc temu w merlinie, ale sprawdziłam i ze zdziwieniem stwierdzam że juz jej nie ma w sprzedaży. Więc to było jakieś zrządzenie losu:) Jak chcesz mogę podać dokładniejsze dane, ale dopiero wieczorem. Albo podam spis tytułów opowiadań. Pozdrawiam! Odpowiedz Link Zgłoś
agrafek Re: dot. Sherlocka Holmesa 11.07.03, 15:46 W takim razie będę czekał z wdzięczną niecierpliwością:). Albo, może z niecierpliwą wdzięcznością? Tak - raczej to drugie:). pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: monika_kot Re: dot. Sherlocka Holmesa IP: *.icpnet.pl 12.07.03, 13:10 Witaj Agrafek! oto szczegóły: Zagadki Sherlocka Holmesa Autor - wiadomo Oficyna Wydawnicza Rytm Wydawnictwo Waza warszawa, miękka oprawa, str. 320 Pszą źe księgarnia internetowa mieści się pod adresaem: www.rytm-wydawnictwo.com.pl Oto rozdziały: Rytuał rodu Musgraye'ów tajemnica morderstwa w reigate Traktat morski Ostatnia zagadka pusty dom Przedsiębiorca budowalny z Norwood Samotny cyklista Karol August Milverton Trzej studenci Umierający detektyw Brylant kardynała mazariniego zabójstwo przy moście Polecam! i pozdrawiam oczywiścue!!!:-0 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: vin NIESPODZIANKA ! !!!! IP: *.w81-49.abo.wanadoo.fr 11.07.03, 15:24 Witajcie, milosnikom Sherlock'a Holmes'a podaje adres : The Secretary to Sherlock Holmes Abbey National Building Society 221 b Baker Street London England Kazdy kto napisze list pod ten adres otrzyma pamiatkowa odpowiedz od Sherlock'a. pozdrawiam vin Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: monika_kot Re: NIESPODZIANKA ! !!!! IP: *.icpnet.pl 12.07.03, 13:11 Dzięki Vin!!! Na peewno skorzystam! Dla miłośniczki Holmesa to jest COŚ!!! Pozdrawiam!!! Odpowiedz Link Zgłoś