Dodaj do ulubionych

dot. Sherlocka Holmesa

IP: 195.216.116.* 13.05.03, 15:21
Czy ktos z Was wie czy w Polsce ukazały się wszystkie opowiadania i powieści
Conan Doyla o Holmesie? Czy są może jakieś jeszcze niepublikowane? Ile było
tych powieści, ile opowiadań.
Obserwuj wątek
    • faoiltiarna Re: dot. Sherlocka Holmesa 13.05.03, 15:28
      Nie wiem, jak z polskimi wydaniami, ale ponizej link do wszystkich opowiadań
      (krótszych i dłuższych) w oryginale, z ilustracjami.

www.bakerstreet221b.de/canon/index.html
      F.
      • Gość: monika_kot Re: dot. Sherlocka Holmesa IP: 195.216.116.* 13.05.03, 15:44
        Wielkie podziękowania! No to sobie posprawdzam z tym co mam. Bardzo fajna
        stronka. Pozdrawiam!:)
    • agrafek Re: dot. Sherlocka Holmesa 13.05.03, 16:24
      Oj, ukzało się... Chyba z pięć wydać "Przygód Scherlocka Holmesa" (ale dawno),
      w których było opowiadań ponad dwadzieścia, do tego "Studium w szkarłacie" -
      ostatnie wydanie w takiej taniej kieszonkowej serii (pierwsza książeczka, o
      spotkaniu Holmesa z Watsonem), "Znak Czterech" na pewno w ISkrach coś z
      dwadzieścia lat temu, nie wiem czy później, też w Iskrach "Pies Baskerlvillów".
      Ponadto ukazywały sie opowiadania pojedyńczo, w seriach zeszytowych albo w
      mniejzych zbiorkach. Ale od kilku lat Holmes jest traktowany raczej po
      macoszemu. I była jeszcze powieść, już nie Conan Doylea o spotkanie Holmesa z
      Kubą Rozpruwaczem, diablo mroczna. Nie pamietam w tej chwili autora, chyba nie
      ukazała sie po polsku.
      pozdrawiam.
      • Gość: monika_kot Re: dot. Sherlocka Holmesa IP: 195.216.116.* 13.05.03, 17:20
        No właśnie! Mam te stare wydania w mojej biblioteczce, potem trochę nowszych,
        te serie zeszytowe (po 3 na zeszyt) i wciąz nurtowało mnie pytanie czy to
        wszystko. Dzięki linkowi który podesłała mi w tym wątku wpisana osoba mogę
        teraz porównac bo na tamtej stronie jest pełny spis - choc w j. angielskim.
        A propos Holmesa to mam wydanie ksiązkowe polskiego autora (choc na 100% nie
        pamiętam) pt Chemiczne przygody Sherlocka Holmesa - całkiem zgrabne opowiadania
        i zeszytowe 3 cz. pt. (tez nie mam pewności) Konkurenci Sherlocka Holmesa -
        opowiadania kryminalne w klimacie Conan Doyla z róznymi detektywami.
        Pozdrawiam!:)
        • Gość: Kawka Re: dot. Sherlocka Holmesa IP: 212.244.186.* 14.05.03, 11:57
          Witam.Od "Przygód chemicznych Sherlocka Holmesa" Wacława Gołembowicza
          (przeczytanych na kolonii w 1960 roku) zaczęła się moja fascynacja tymże
          wspaniałym detektywem i w ogóle literaturą sensacyjno-kryminalną ).Holmes Był
          moim idolem przez wiele ,wiele lat.Wszystkie ksiązki o nim zaczynałam
          studiowac od końca czyli od spisu treści.Ach,te niesamowite
          tytuły :"Nakrapiana przepaska niesie smierć " ,"Żółta twarz" ,"Samotny
          cyklista" ...Z wielkim zainteresowaniem obejrzałam tez film"Piramida
          strachu" ,o szkolnych latach i poczatkach przyjażni dr Watsona i Holmesa ,
          (wyjaśniajacy także ,dlaczego słynny detektyw nigdy sie nie ożenił).Pozdrawiam.
        • agrafek Re: dot. Sherlocka Holmesa 14.05.03, 12:07
          Kilka postaci z świata Holmesa pojawia się w "Anno Dracula" Kim Newman - np.
          inspektor Lastrade. Samego detektywa tam nie ma, bo był niepolityczny i
          wylądował w obozie pracy dla "ciepłych". Jeśli jednak lubisz klimaty
          wiktoriańskiej Anglii to powieść polecam. Mark Frost z kolei napisał dwie
          powieśći o przygodach Coan Doyle'a, który spotyka agenta Jej Królewskiej Mości,
          wypisz wymaluj - Holmesa:).
          pozdrawiam.
          • Gość: monika_kot Re: dot. Sherlocka Holmesa IP: 195.216.116.* 11.07.03, 14:02
            Tak! Frost pisał o Doylu m.in. w powieści "Sześcioro mesjaszy". Mnie natomiast
            udało się ostatnio nabyć zbiór opowiadań pt. Przygody Sherlocka Holmesa który
            zawiera obok kilku wcześniej wydanych wszystkie brakujęce mi opowiadania. Ja
            np. w ogóle wczesniej nie zetknęłam sie z tymi tytułami, a miałam juz wszystko
            co wychodziło o Holmes'ie w domowej biblioteczce. Nawet dziś klimat tych
            ksiązek bardzo mi odpowiada a metoda dedukcji słynnego detektywa jest
            rewelacyjna.
            Pozdrawiam!
            • agrafek Re: dot. Sherlocka Holmesa 11.07.03, 14:40
              Moje gratulacje:).
              Rozumiem, że to jakieś niemłode wydanie znalezione w antykwariacie?
              Pozdrawiam.
              • Gość: monika_kot Re: dot. Sherlocka Holmesa IP: 195.216.116.* 11.07.03, 14:47
                Jak najbardziej młode!!! Książkę zakupiłam jakiś miesiąc temu w merlinie, ale
                sprawdziłam i ze zdziwieniem stwierdzam że juz jej nie ma w sprzedaży. Więc to
                było jakieś zrządzenie losu:) Jak chcesz mogę podać dokładniejsze dane, ale
                dopiero wieczorem. Albo podam spis tytułów opowiadań. Pozdrawiam!
                • agrafek Re: dot. Sherlocka Holmesa 11.07.03, 15:46
                  W takim razie będę czekał z wdzięczną niecierpliwością:). Albo, może z
                  niecierpliwą wdzięcznością? Tak - raczej to drugie:).
                  pozdrawiam
                  • Gość: monika_kot Re: dot. Sherlocka Holmesa IP: *.icpnet.pl 12.07.03, 13:10
                    Witaj Agrafek!
                    oto szczegóły:
                    Zagadki Sherlocka Holmesa
                    Autor - wiadomo
                    Oficyna Wydawnicza Rytm
                    Wydawnictwo Waza
                    warszawa, miękka oprawa, str. 320
                    Pszą źe księgarnia internetowa mieści się pod adresaem:
                    www.rytm-wydawnictwo.com.pl
                    Oto rozdziały:
                    Rytuał rodu Musgraye'ów
                    tajemnica morderstwa w reigate
                    Traktat morski
                    Ostatnia zagadka
                    pusty dom
                    Przedsiębiorca budowalny z Norwood
                    Samotny cyklista
                    Karol August Milverton
                    Trzej studenci
                    Umierający detektyw
                    Brylant kardynała mazariniego
                    zabójstwo przy moście

Polecam! i pozdrawiam oczywiścue!!!:-0
    • Gość: vin NIESPODZIANKA ! !!!! IP: *.w81-49.abo.wanadoo.fr 11.07.03, 15:24
      Witajcie,
      milosnikom Sherlock'a Holmes'a podaje adres :
      The Secretary to Sherlock Holmes
      Abbey National Building Society
      221 b Baker Street
      London
      England
      Kazdy kto napisze list pod ten adres otrzyma pamiatkowa odpowiedz od Sherlock'a.

pozdrawiam
      vin
      • Gość: monika_kot Re: NIESPODZIANKA ! !!!! IP: *.icpnet.pl 12.07.03, 13:11
        Dzięki Vin!!!
        Na peewno skorzystam! Dla miłośniczki Holmesa to jest COŚ!!!
        Pozdrawiam!!!
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka