kasiulek 28.11.01, 14:57 Czy ktos czytal ksiazki Mayla o Prowansji? Czy one sa podobne w klimacie do ksiazek Frances Mayes o Toskanii? I czy tez takie piekne i warto je przeczytac? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: Jaksa Re: Prowansja - Peter Mayle IP: 213.25.3.* 29.11.01, 09:26 Czytałam . Osobiscie Mayle podobał mi się bardziej, ale może to wynikac z tego, że czas jakis temu tez tam byłam dośc długo, i ksiązki Petera Mayle przypomniały mi tamtą atmosferę.Polecam. Pozdro. Odpowiedz Link Zgłoś
annamaria0 Re: Prowansja - Peter Mayle 29.11.01, 11:35 Cześć, czytałam wszystkie książki Mayle'a. Napisał też kilka książek niezwiązanych z Prowansją. Polecam "Wiwat agencja!" (satyra na przemysł reklamowy) oraz "Kosztowne nawyki". Mayle jest bardziej utalentowany i dużo zabawniejszy od Mayes. Czytałam "Bella Toscania" i "Pod słońcem Toskanii" i nieco raził mnie bardzo amerykański naiwny zachwyt nad toskańskim stylem życia. Odpowiedz Link Zgłoś
kasiulek Re: Prowansja - Peter Mayle 29.11.01, 14:29 Faktycznie Mayes jest taka typowo amerykansko-naiwna, ale te jej ksiazki maja bardzo mily klimat. A ten Mayle nie jest Amerykaninem? Odpowiedz Link Zgłoś
karmelek Re: Prowansja - Peter Mayle 29.11.01, 14:53 Hej! Czytałam książki Frances Mayes i Mayla i muszę się przychylić do wygłoszonej tutaj opinii, że Mayle jest zabawniejszy. Bardzo mile wspominam czas spędzony przy lekturze tych książek. Coś w tym amerykańskim zachwycie Mayes jest.... Z tego co wiem to Mayle jest Anglikiem. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
kasiulek Re: Prowansja - Peter Mayle 29.11.01, 15:44 No to ja juz pisze zamowienie na swiateczny prezent! Zamowie tego Mayle'a i zobaczymy... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ikk Re: Prowansja - Peter Mayle IP: *.rzeszow.cvx.ppp.tpnet.pl 29.11.01, 20:28 Czytałam i książki F.Mayes o Toskanii i P. Mayle'a o Prowansji.I chociaż mam sentyment do Toskanii uważam podobnie jak przedmówcy-styl Mayle'a jest świetny.Polecam dla wszystkich doceniających smak życia! Odpowiedz Link Zgłoś
annamaria0 Re: Prowansja - Peter Mayle 30.11.01, 12:58 Hej, Mayle jest jak najbardziej Anglikiem: w "Zawsze Prowansja" bezlitośnie rozprawia się z angielską kuchnią. Wiadomość z Amazon.com: niedługo wychodzi jego kolejna książka o Prowansji: "Bon Appetit!", która ma zawierać przepisy kulinarne. Odpowiedz Link Zgłoś