Gość: fanta9 IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.05.03, 19:05 ...o cos takiego tu proszę. Pomóżcie mi znależć książkę, po przeczytaniu której będę tęsknił za bohaterami..... dziekuję.... Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: gava Re: pierwszy raz... IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 27.05.03, 19:29 Ciezko doradzic. To w koncu jak z przyjaznia. W kazdym badz razie dla mnie takim bohaterem jest Artur Sammler z Planety Pana Sammlera Saula Bellowa. Strasznie zaluje, ze nie moge go spotkac w rzeczywistosci :( Choc niewykluczone, ze wcale bysmy sie nie polubili. Pzdr. Odpowiedz Link Zgłoś
magdusia8 Re: pierwszy raz... 28.05.03, 09:07 To zależy od wielu czynników (wiek, płeć, wykształcenie, stopień oczytania itd.). Zakładam, że jesteś młodą osobą, więc w ciemno - dla dziewczynek Ania z Zielonego Wzgórza - autor Lucy M.Montgomery, dla dziewczynek i chłopców - W pustyni i w puszczy - autor Henryk Sienkiewicz, kolejne tomy przygód Tomka Wilmowskiego - autor Alfred Szklarski. Potem człowiek czyta już, co popadnie, i sam sobie wybiera bohaterów literackich. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: fanta9 Re: pierwszy raz... IP: *.kornik.sdi.tpnet.pl 28.05.03, 09:38 Cóż...jestem mlodym człowiekiem...26 lat, skończony polonista....Twoje propozycja raczej już nie są dla mnie...Sorry Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: magdusia8 Re: pierwszy raz... IP: 212.69.77.* 28.05.03, 09:58 Gość portalu: fanta9 napisał(a): > Cóż...jestem mlodym człowiekiem...26 lat, skończony polonista....Twoje > propozycja raczej już nie są dla mnie...Sorry To ja też przepraszam :((( W takim razie może "W poszukiwaniu ...?" Jest tam kilku bohaterów (nie licząc Narratora), w których można się zakochać, zwłaszcza baron Charlus. Postać tak pełnokrwista, że wydaje się bardziej realny od niektórych znajomych. Z innej beczki: Geralt, postać stworzona przez Sapkowskiego. Bardzo dowcipna i inteligentna lektura. Swoją drogą, Ania Shirley do dziś jest moją ulubioną bohaterką ... Odpowiedz Link Zgłoś
reptar Re: pierwszy raz... 28.05.03, 10:08 A niech tam, powtórzę się: czytaj Alessandra Baricco "City" i "Ocean morze"; czytaj Kurta Vonneguta "Syreny z Tytana"; czytaj Larsa Saabye Christensena "Jubel". Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: myszkin Re: pierwszy raz... IP: *.internetdsl.tpnet.pl 28.05.03, 10:43 ha ha, ania shirley! w pustyni i w puszczy! a jak jestes chlopcem to tomki! czytaj, czytaj, jak ci radza. bylam przekonana, ze cos z ta porada jest nie tak - skad ta niezbita pewnosc o twoim wieku? ale w pustyni i w puszczy to w koncu wielka literatura, wpisana z kanon lektur dla podstawowki. Odpowiedz Link Zgłoś
przemsw Re: pierwszy raz... 29.05.03, 17:04 Gość portalu: fanta9 napisał(a): > ...o cos takiego tu proszę. Pomóżcie mi znależć książkę, po przeczytaniu > której będę tęsknił za bohaterami..... > dziekuję.... "Dzieci z Bullerbyn" chociażby (i nie jest to żart, choć mam dziś 28 lat. Pozdrawiam PrzemS Odpowiedz Link Zgłoś
mika_1 Re: pierwszy raz... 01.06.03, 10:40 przemsw napisał: > > "Dzieci z Bullerbyn" chociażby (i nie jest to żart, choć mam dziś 28 lat. Ja mam tyle samo lat i też mogę powiedzieć, że "Dzieci z Bullerbyn" - najwspanialsza ksiązka dzieciństwa. Do tego dorzuciłabym "Mikołajka" i "Winnetou":) Odpowiedz Link Zgłoś
m.agnieszka Re: pierwszy raz... 01.06.03, 19:40 przemsw napisał: > "Dzieci z Bullerbyn" chociażby (i nie jest to żart, choć mam dziś 28 lat. > Pozdrawiam > PrzemS > -------------- również jestem za "Dzieci z Bullerbyn" - mimo że mam 26 lat, książka do której zawsze będę wracała z wielkim sentymentem, beztroskie, proste życie bohaterów wioski w Szwecji; nawet na stare lata postanowiłam sobie ją kupić :) pozdr. Odpowiedz Link Zgłoś
agrafek Re: pierwszy raz... 29.05.03, 17:33 A ja nigdy nie potrafiłem przestać wracać do "Trzech muszkieterów". Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ae Re: pierwszy raz... IP: *.acn.pl 29.05.03, 18:31 A ja do "Hrabiego Monte-Christo"... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ula Re: pierwszy raz... IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 29.05.03, 19:07 A mnie ciągnie do "Władcy pierscieni" Odpowiedz Link Zgłoś
flynn Re: pierwszy raz... 01.06.03, 11:58 Trylogia Philipa Pullmana "His Dark Materials" - po polsku wyszedł tom 1 i 2. Książka dla dzieci, która nie jest dla dzieci. Tom I - Northern Lights, tom II - The Subtle Knife, tom III - The Amber Spyglass. Z dumą mogę powiedzieć, że krąg znajomych, uzależnionych od tej trylogii, wciąż się powiększa. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: noida Re: pierwszy raz... IP: *.lomianki.sdi.tpnet.pl 01.06.03, 22:11 Może, że tęsknię za tym bohaterem to za dużo powiedziane, ale niewątpliwie zrobił na mnie wrażenie i chyba go lubię, choć jest wredny. Mam na myśli Hlynura Bjorna ze 101 Reykjawik. Ostatnio też duże wrażenie zrobiła na mnie "Ulica marzycieli" i muszę się przyznać, że trochę tęsknię za głównym bohaterem ale niejasno podejrzewam, że jako mężczyzna nie będziesz podzielał mojej tęsknoty ;-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Bataille Re: pierwszy raz... IP: 212.33.87.* 02.06.03, 11:17 Bohaterowie tej książki zarysują fragment świata bardzo niecodziennnego,pokażą małą miniaturę rzeczywistości , którą będziesz chciała poznać dopisując swój fragmentarychny ułamek .Wciąg czaruje,uwodzi zarówno słowo jak i twarze bohaterów pojawiające się na Twoim dziedzińcu wyobraźni,namiętnie i liryczno- dramatyczne. "Moja matka" George Bataille. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ziutek Re: pierwszy raz... IP: *.chello.pl 05.06.03, 00:22 jak dla mnie - dostojewski. wszyscy jego bohaterowie sa z rodzaju tych, co to sie do nich teskni. rogozyn i raskolnikow, to postacie tak niezwykle i tak realne, ze czesto wydaje mi sie, ze ich mijam na ulicy. oj ile bym dal za znalezienie sie teraz w petersburgu... jakbym chcial przejsc sie prospektem newskim i natrafic na straszne dzieci mistrza dostojewskiego... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Wojtek Re: pierwszy raz... IP: *.dip0.t-ipconnect.de 05.06.03, 01:11 Niezrownanym, nieporownywalnym z nikim jest bohater opowiastki: "Jak Wojtek zostal strazakiem" do grobowej deski bede czytal toto trzy razy dzienie, po kazdym posilku. Odpowiedz Link Zgłoś
jmx Re: pierwszy raz... 06.06.03, 02:36 Polecam książki Rearque'a - zawsze mi było żal, że to już koniec.... Odpowiedz Link Zgłoś