Dodaj do ulubionych

pytanie ??

20.08.11, 09:54
Hey
Jestem Ciekaw:
Ile i jakie książki czytacie ? Np Tygodniowo.
Czy czytacie 2 książki naraz ?
Robicie notatki z książek (do zeszytu, karteczek czy po książce )?
Jakie gazety/tygodniki/miesięczniki czytacie o ile czytacie ?
Dzięki
Pozdro
Obserwuj wątek
    • kasia111177 Re: pytanie ?? 20.08.11, 16:37
      Czytam dużo, wiadomo są okresy bardziej intensywne, są bardziej leniwe, ale generalnie wyciągając średnią to ok. 2 tytułów tygodniowo.
      Czytam bardzo różne książki - lubię dobre powieści obyczajowe, zaczytuję się w kryminałach, ostatnio sięgam też po książki historyczne i biografie. Osobny rozdział to książki poświęcone tematyce genderowskiej.
      Nigdy nie robię notatek o książkach, nie wypisuję cytatów. Ulubione i tak w większości znam na pamięć.
      • mala200333 Re: pytanie ?? 25.08.11, 14:59
        Czytam duzo. Czasem 3 tygodniowo, czasem tylko jedna(praca). Gdy cos mnie zachwyci wynotowuje. Np. z "Lapidarium" Kapuscinskiego....
      • basiakia Re: pytanie ?? 06.12.11, 16:38
        Czytam dużo sensacji i kryminałów. Może poleciłabyś mi jakiś tytuł książki obyczjowej?
        Ostatnio nie mogę trafić na książkę obyczajową która by mi się podobała i mnie zainteresowała.
        • kasia111177 Re: pytanie ?? 06.12.11, 20:01
          Ostatnio czytuję często książki z serii wydawanej przez Sonia Draga w takich półtwardych okładkach:
          bardzo mi się podobał zwłaszcza "Tort weselny" Blandine Le Callet, opowieść o weselnym zamęcie widzianym z różnych stron oczami jego uczestników.
          • basiakia Re: pytanie ?? 06.12.11, 21:16
            Dziękuję za podany tytuł. Mam nadzieję, że jest w mojej bibliotece. A jak nie, to może dostanę pod choinkę.
      • basiakia Re: pytanie ?? 06.12.11, 16:44
        Zapomniałam dodać, że przeczytałam " Tamten poranek" pani Korpolewskiej, ta książka bardzo mi się podobała.
    • n.tonks Re: pytanie ?? 06.12.11, 16:51
      Zwykle udaje mi się przeczytać 2 książki tygodniowo (i przyznam szczerze, że zazdroszczę osobom, które są w stanie przeczytać ich więcej).
      Zdarza mi się czytać parę książek naraz, ale zwykle są to pozycje z różnej tematyki (np. zbiór opowiadań, jakiś tytuł popularnonaukowy, zbiór felietonów itd.)
      Nie robię notatek, nie wypisuję cytatów, od paru lat robię tylko listę książek przeczytanych.
      Jeśli chodzi o czasopisma to czytam przede wszystkim National Geographic i Tygodnik Powszechny.
      • n.tonks Re: pytanie ?? 06.12.11, 17:15
        Jakie książki czytam? Bardzo różne smile
        Przede wszystkim reportaże i szeroko pojętą literaturę faktu oraz książki historyczne (zwłaszcza tytuły dotyczące Bałkanów, Europy Środkowo-Wschodniej, Wysp Brytyjskich i Skandynawii).
        Uwielbiam klasykę (Jane Austen, Dickensa, Yeatsa...), także klasykę grozy (E.A. Poe, Grabińskiego, Meyrinka, Le Fanu, Lovecrafta i wielu innych). Dobrą fantastykę (Tolkien, Susanna Clarke, Wit Szostak), ostatnio coraz częściej sięgam też po steampunk czy książki z gatunku New Weird.
        Powieści historyczne i marynistyczne. Młodą prozę europejską. Książki związane z religioznawstwem, okultyzmem (Eliade, Wierciński, Szyjewski itd.).
        • muszczek77 Re: pytanie ?? 06.12.11, 21:10
          Teraz czytam 1-2 tygodniowo, baaardzo różne książki, nie lubię tylko sensacji/kryminałów i słabych romansideł. Poza tym chyba wszystko, w różnych ilościach smile Zwykle więcej niż jedną na raz, bo nie wszystkie nadają się do połykania.
          Notatek nie robię, chyba że jakiś cytat baaardzo mi się spodoba. Jeśli chodzi o wrażenia lekturowe to teraz mam do tego bloga.
          Gazet raczej nie czytam, raczej blogi i portale książkowe.
          • kapitan_marchewa Re: pytanie ?? 08.12.11, 19:42
            Początek: "Hey".
            I koniec: "Pozdro"
            ...skutecznie mnie zniechęciły do odpowiedzi w tym wątku...
            • kasia111177 Re: pytanie ?? 08.12.11, 21:19
              Maruda! smile
              Możemy być konserwatystami, ale pewnych procesów zachodzących w języku na naszych oczach (hehe, ale to brzmi) nie odwrócimy.
              • kapitan_marchewa Re: pytanie ?? 09.12.11, 17:30
                Ależ ja to wiem smile To się dzieje na naszych oczach.
                Np. kiedyś było "sprawdzanie obecności", teraz jest "monitoring prezencji".
                Kiedyś: "wykonanie roboty", teraz "realizacja projektu".
                Kiedyś np firma miała dobrą "opinię", potem "notowania"(od czasów giełdy), teraz "pijar".
                I wiele innych przykładów..
                Co nie zmienia faktu, że na spotkanie z Szymborską np ma przyjść młody człowiek w spodniach z krokiem w kolanach, w kapturku i się przywitać "Hey, siema ziomalka, podpiszesz się na tej swojej biblii? Migiem, zara impra u zioma na kwadracie, zioło czeka.Pozdro".
                Zbyt staroświecki jestem?
                Choć już w latach 60-tych był tekst: "rzuć wapno na druty", czyli "podaj rodziców do telefonu" smile
Inne wątki na temat:

Nie pamiętasz hasła

lub ?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka