czytelniczka.ksiazek 03.06.07, 18:34 białe zęby - świetne. łowca autografów - mniej sprawnie napisany. o pięknie - znudziło mnie już na dwudziestej stronie. czuję się oszukana recenzjami pełnymi zachwytu. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
kerry_weaver Re: zadie smith 03.06.07, 22:15 moja ulubiona to łowca autografów - o pięknie nudne i rozwlekłe, i nic z tej książki "nie wynika", nie bawi, nie wzrusza, nie daje do myślenia :( też się rozczarowałam. Odpowiedz Link Zgłoś
jarka63 Re: zadie smith 04.06.07, 10:46 Ja też najbardziej lubię Łowcę, uważam że to najgłębsza i najmądrzejsza książka Z.S.Cos mi sie wydaje, że w tej opinii jesteśmy mocno odosobnione. Odpowiedz Link Zgłoś
mroovechka Re: zadie smith 04.06.07, 21:30 Nie jesteście odosobnione. Ja niestety zaczęłam od O pięknie ale w połowie nie dałam rady. Nudy. Już chyba do tej autorki nie wrócę. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: justine Re: zadie smith IP: *.aster.pl 05.06.07, 21:36 Mnie tez kiedys wciagnely Biale zeby, Lowca autografow juz mniej, a o Pieknie czytalam z nadzieja ze cos sie wyjasni i zacznie dziac, ale nuuuda, po 40 str. odlozylam. Odpowiedz Link Zgłoś
jaanka-01 Re: zadie smith 06.06.07, 08:30 Mam podobnie. Białe zęby były OK, Łowcę przeczytałam z rozpędu, ale już nie była taka udana. O pięknie - nawet nie wiem dlaczego doczytałam do końca... ale sentyment do Zadie S. mi minął zdecydowanie! Odpowiedz Link Zgłoś
sutekh1 Re: zadie smith 06.06.07, 14:49 trynd już nie działa !! no więc... okazało się, że Medialnie Nośna Zadie oszukuje !!! czyli: pisze sobie nudne bzdety promowane przez gazety!!! Odpowiedz Link Zgłoś
troubleska Re: zadie smith 07.06.07, 22:56 I ja również. "O pięknie" to wielka porażka autorki. Książka nieskładna, nudna, grafomańska. Odpowiedz Link Zgłoś
piesfafik Re: zadie smith 08.06.07, 06:00 Lowcy autografow jeszcze nie czytalam, ale mojej amerykanskiej kolezance - milosniczce literatury tez sie to podobalo najbardziek z trzech powiesci Zadie Smith. O pieknie przeczytalam i rzeczywiscie ciut nudne - troche jak plotki z wydzialu literatury. Za to Biale Zeby bardzo mi sie podobaly -sprawialy warazenie jakby pisal je ktos kto duzo wiecje wie o zyciu niz 24 letnia dziewczyna. A co z tym oszukiwaniem i co to ma wspolnego z jej powiesciami? Odpowiedz Link Zgłoś
kerry_weaver Re: zadie smith 08.06.07, 11:47 O pieknie przeczytalam i rzeczywiscie ciut nudne - troche jak plotki z > wydzialu literatury. Rasowa campus fiction taka powinna być "jak plotki z wydziału", jak u klasyków - Lodge'a czy Bradbury'ego, ale w "O pięknie" zabrakło mi tego "czegoś" (humoru?) co stanowi o uroku powieści uniwersyteckiej, miałam wrażenie jakby autorka za dużo chciała tam wsadzić na raz, i kwestie rasowe i wątek romansowy i życie uniwersyteckie, i solidną powieść obyczajową w starym dobrym stylu, i politykę... i w efekcie jest tam wszystko a nic w zasadzie nie ma, a dodatkowo jest przegadana. Białe Zęby były rzeczywiście bardzo dojrzałą książką. Nie ulega wątpliwości że Zadie Smith potrafi pisać świetnie, a O pięknie to taki wypadek przy pracy, może presja wydawcy, może zbyt wiele srok za ogon, może jej się w pisaniu "rozlazło". Ja chętnie przeczytam następną jej powieść bo przecież może być już tylko lepsza :) Odpowiedz Link Zgłoś
pas.ja Re: zadie smith 11.06.07, 17:53 długi ten wypadek przy pracy kerry. gdybyś czuła pisząc, że nawalasz, że oszukujesz, że coś nie tak jest z powieścią, zrobiłabyś coś. ja bym zrobiła. :) może presja wydawnicza. może presja czytelników. tak,czy inaczej ZS uległa jej. zdarza się. na następną powieść również czekam. mimo wszystko. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Hell O pięknie - podobało się IP: *.aster.pl 09.06.07, 12:01 Nie czytałam Białych zębów ani Łowcy autografów, tylko O pięknie - i spodobało mi się. Nie mogłam się oderwać, bez trudu wizualizowałam w wyobraźni bohaterów i sytuacje, zdumiewałam się trafnością obserwacji i sugestywnością opisów... Jeśli O pięknie to najmniej udana książka Zadie, to nie pozostaje mi nic innego, jak mknąć po dwie pozostałe, ponoć jeszcze lepsze! :) Odpowiedz Link Zgłoś
cynamonowy_kot Re: zadie smith 10.06.07, 17:35 a ja wole "o pieknie" niz "biale zeby" Odpowiedz Link Zgłoś