Dodaj do ulubionych

literatura esperancka

IP: *.internetdsl.tpnet.pl 15.07.07, 15:07
Znacie jakieś dobre książki napisane w esperanto?
Obserwuj wątek
    • autumna Re: literatura esperancka 15.07.07, 15:50
      Nie wiem, co dobre, a co niedobre - ale trochę linków do literatury esperanckiej znajdziesz tutaj:
      tlumacz-literatury.pl/index.php?page=esperanto
      • Gość: juna Re: literatura esperancka IP: *.internetdsl.tpnet.pl 16.07.07, 18:01
        Dzięki za link, chętnie sobie przejrzę, ale chodziło mi o coś innego. Sama
        dopiero zaczynam przygodę z esperanto. Zastanawia mnie, czy w sztucznym języku,
        jakim ono jest, da się tworzyć dobrą literaturę i czy jakimś utworom napisanym
        oryginalnie w esperanto udało się przebić popularnością poza krąg esperantystów.
        Na marginesie, ciekawa jestem też, co myślicie o samym języku i jego idei. Dziś
        już chyba nikt nie wierzy, że może być czymś więcej, niż intelektualną rozrywką
        dla garstki zapaleńców, ale czy nawet w takiej formie nie jest wart wysiłku,
        żeby sie go uczyć?
        • Gość: mutant Re: literatura esperancka IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.07.07, 19:56
          Ja się kiedyś uczyłam - zabawnie było, jeździliśmy na rajdy i takie tam.
          Śpiewało się "O mój rozmarynie" w esperanto :) Ale potem ekipa się rozpadła,
          zostali sami staruszkowie. Literatura - nie sądzę, żeby ktoś pisał światowej
          klasy dzieła w tym języku...

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka