Gość: juna IP: *.internetdsl.tpnet.pl 15.07.07, 15:07 Znacie jakieś dobre książki napisane w esperanto? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
autumna Re: literatura esperancka 15.07.07, 15:50 Nie wiem, co dobre, a co niedobre - ale trochę linków do literatury esperanckiej znajdziesz tutaj: tlumacz-literatury.pl/index.php?page=esperanto Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: juna Re: literatura esperancka IP: *.internetdsl.tpnet.pl 16.07.07, 18:01 Dzięki za link, chętnie sobie przejrzę, ale chodziło mi o coś innego. Sama dopiero zaczynam przygodę z esperanto. Zastanawia mnie, czy w sztucznym języku, jakim ono jest, da się tworzyć dobrą literaturę i czy jakimś utworom napisanym oryginalnie w esperanto udało się przebić popularnością poza krąg esperantystów. Na marginesie, ciekawa jestem też, co myślicie o samym języku i jego idei. Dziś już chyba nikt nie wierzy, że może być czymś więcej, niż intelektualną rozrywką dla garstki zapaleńców, ale czy nawet w takiej formie nie jest wart wysiłku, żeby sie go uczyć? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mutant Re: literatura esperancka IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.07.07, 19:56 Ja się kiedyś uczyłam - zabawnie było, jeździliśmy na rajdy i takie tam. Śpiewało się "O mój rozmarynie" w esperanto :) Ale potem ekipa się rozpadła, zostali sami staruszkowie. Literatura - nie sądzę, żeby ktoś pisał światowej klasy dzieła w tym języku... Odpowiedz Link Zgłoś