Gość: B IP: *.chello.pl 02.07.03, 19:57 No tak. Noblistów się nie krytykuje. Z ich naznaczonej ręki nawet gówno zjeść można. Smutny naród Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: mistrz pyś Tylko konstruktywnie, towarzysze! IP: 217.96.1.* 02.07.03, 20:18 I z pozycji marksistowsich. Odpowiedz Link Zgłoś
wed Upadek "Odry" 02.07.03, 21:24 Poziom tego skądinąd ciekawego kiedyś miesięcznika systematycznie się obniża, zwłaszcza od żenujących tekstów autorstwa dziennikarza Naszego Dziennika zamieszczonych ( kto się na to zgodził? ) w numerze 1/2003. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Guillin Re: IP: *.internetdsl.tpnet.pl 02.07.03, 21:36 Krytyka to rzecz normalna i wskazana. Nie jest rzeczą ani normalną ani wskazaną, gdy kogoś nie lubimy,li tylko dlatego, że jest sławniejszy od nas. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Wagant Re: Poziom IP: *.jeleniag.sdi.tpnet.pl 02.07.03, 21:50 Niestety, poziom tzw. młodych gniewnych...nieudaczników jest coraz nizszy. Gdy sie samemu nie potrafi, trzeba spróbować wspiąć się na cudzych, najlepiej uznanych, plecach. Poziom tego, co pisze p. Hamkało, mówi sam za siebie. Ale jemu się udało. Zrobił wokół siebie aferę i stał się... medialny. A poza tym, gdzie jest powiedziane, że red. naczelny nie ma prawa odmówić druku, zwłaszcza gdy są to tanie wypociny. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wujenka Re: Poziom IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 02.07.03, 23:19 Żadne tanie wypociny, dowcip po prostu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: rrr Re: 'Odra' przeciw 'Ordzie' - konflikt o Miłosza IP: *.chello.pl 02.07.03, 22:54 nie przepadam za napuszoną poezją milosza, dobrze, że ktoś chciał go szturchnąc, to może tylko wyjść na dobre starszemu panu. widzę, że tzw. nagrody nike sa dla "swoich" (etos, etosowi, etosem). jednak z drugiej strony odra jest po prostu dobrym miesięcznikiem spoleczno-kulturalnym...jednym z nielicznych, ktore przetrwały w tej nowej polsce, gdzie najwyższym wykwitem kultury i sztuki jest poezja typu: "a łyżka na to..." itd. skoro proponowane teksty były aż tak złe, to może trzeba było pozwolić autorom się kompromitowac?? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: "KV" Re: 'Odra' przeciw 'Ordzie' - konflikt o Miłosza IP: *.proxy.aol.com 03.07.03, 08:30 Gość portalu: rrr napisał(a): > nie przepadam za napuszoną poezją milosza, dobrze, że ktoś chciał go > szturchnąc, to może tylko wyjść na dobre starszemu panu. widzę, że tzw. nagrody > > nike sa dla "swoich" (etos, etosowi, etosem). jednak z drugiej strony odra jest > > po prostu dobrym miesięcznikiem spoleczno-kulturalnym...jednym z nielicznych, > ktore przetrwały w tej nowej polsce, gdzie najwyższym wykwitem kultury i sztuki > > jest poezja typu: "a łyżka na to..." itd. skoro proponowane teksty były aż tak > złe, to może trzeba było pozwolić autorom się kompromitowac?? DAjmy sobie spokoj z poszturchiwaniem starszych panow, trzeba poszturchiwac mlodych, to moze im to na dobre wyjdzie. Ale krytyka, polemika, dlaczego nie. Milosz stal sie Swieta Krowa Polskiej Poezji, jest wszedzie na pierwszym miejscu - stronach, polkach, konkursach. Nietykalny, niesmiertelny, swiety za zycia. Oczywiscie wszyscy mamy go juz dosyc. Coraz wiecej go drukujemy, ale coraz mniej czytamy. Milosz jest zbyt wielki dla nas. Napewno koturnowy, ale przeciez w najlepszym sensie. Kwitowac jego poezje przymiotnikiem "napuszona" jest swiadectwem ignorancji. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: hamkalo Re: 'Odra' przeciw 'Ordzie' - konflikt o Miłosza IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 03.07.03, 08:52 Miłosz jest świetnym poetą. Tylko że i on miewa czasem gorsze momenty, a fakt, że nie można o tym napisać, jest przygnębiający. Tekst, który spowodował zamieszanie w Odrze, nie był wcale o Miłoszu, a już na pewno nie był na niego personalnym atakiem, jedynym epitetem, który się tam pojawił, było słowo 'niewspółczesny' odnoszące się do stylu konkretnego tekstu, nie do całej twórczości Miłosza. Zażądano wycofania tylko tego fragmentu o Miłoszu, godząc się radośnie na druk całej Ordy; poprosiłem o argumenty, których nie usłyszałem. Padające teraz teksty o tym, że to był poziom 'gazetki studenckiej', kiedy p. Orski chciał tylko wycofania z kilkunastotekstowego dodatku dwóch akapitów o wierszu Miłosza, uważam za unik cenzora. O majowej Ordzie, przygotowanej przez tę samą grupę ludzi, w ramach tego samego projektu graficznego itd., p. Orski w lokalnej TV opowiadał, że jest "świetna" i że ją "wybitni młodzi" przygotowują. Bzdurę o tym, że Orda to pomysł pana Orskiego, nawet trudno komentować. Mietek nie miał w tym projekcie nawet 5% udziału. Kończąc: konflikt w Odrze nie był sporem personalnym dwóch osób, obserwujący sytuację zupełnie z boku (ale z bliska) Mariusz Urbanek poprosił po całej sprawie o usunięcie jego nazwiska z zespołu redakcyjnego. Obie Ordy można przeczytać pod: tin.pl/article.php/1232 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Przemek Re: 'Odra' przeciw 'Ordzie' - konflikt o Miłosza IP: *.tele.pw.edu.pl 03.07.03, 16:30 Gość portalu: rrr napisał(a): > nie przepadam za napuszoną poezją milosza... "Ach te muchi Ach te muchi, Wykonuja dziwne ruchi...." - czytamy w "Tygodniku Powszechnym" z 29 czerwca (wiersz Milosza "Na czesc ksiedza Baki") Napuszone to? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Nikt M-Odra M-Orda IP: 156.17.253.* 03.07.03, 08:39 "Nike" to zupełnie osobna sprawa, to nagroda która miała promować, czyli wskazywac na cos co może jest warte zauważenia, a wciśnięte gdzieś w niszę, ciszę. Wiadomo zas, że gdyby w jednym roku np. Zagajewski, Szymborska, Miłosz wydali łącznie 27 książek, to wszystkie byłyby nominowane. Natomiast robienie sobie jaj z cudzego wiersza przez pisanie go na nowo - vide przykład Piotra Czerniawskiego który "napisał" na nowo "Przesłanie Pana Cogito" w wersji curlingowej - uważam za tania sztukę, bardziej prowokację w której element artystyczny staje sie drugo planowy. A co do pisma Panie Hamkało, trzeba było od razu zrobic pismo, zamiast jechac na plecach staruszki "Odry". Nie mozna równocześnie miec ciastko i zjeść ciastko. I chociaż zabrzmi to fatalnie, uważam, że oczywiście, że red. Orski miał prawo a nawet musiał odmówic druku, bo ostatecznie to on jest naczelnym a nie Marcin Hamkało. W literaturze nie ma demokracji. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: hamkalo Re: M-Odra M-Orda IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 03.07.03, 09:01 Oczywiście, że miał prawo. Tego nikt nie kwestionuje. Ale ja też miałem prawo podziękować za pracę, prawda? I pójść sobie spokojnie do domu. I poszedłem - nie robiłem szumu, nie rozdzierałem szat, nic nie robiłem po prostu w tej sprawie, bo uważałem, że jest zamknięta. I wtedy przeczytalem o sobie w felietonie U. Koziol, że jestem pokoleniowym szowinistą, mieszaniną leppera i urbana, a moje prerogatywy to ubaw kolegów przy piwku (przypomne: jedynym epitetem, którego użyłem odnośnie Miłosza, było słowo 'niewspółczesny' odnoszące się do jednego z jego wierszy). Przepraszam bardzo, ale w tej sytuacji musiałem się bronić. Napisałem polemikę, której nie chciano, więc ją wstawiłem na strony tin.pl Potem to już samo poszło. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gkaminski Re: Płytka Odra. płytka Orda IP: *.si.net.pl 03.07.03, 09:39 Jeśli poziom polemiki miałby być taki jaki jest poziom wierszy pisanych przez ordyńców, to faktycznie popieram Orskiego i Kozioł,lecz jest jedno ale...Odra przestała być pismem kulturotwórczym, przestała być drapieżna,, stała się płytka, wprost nawiązuje do stanu rzeki Odry, która nie jest żeglowna na całej swojej długości tak jak np. Ren. Po drugie m-cznik "Odra" przestał zauważać ważne książki poetyckie tj. np."Wratislavia cum figuris", stał się wypadową gustów redaktorów, a przecież utrzymywany jest z pieniędzy podatników..i to boli, myślę, że nie tylko autorów lecz przede wszystkim wydawców. Odrze jest potrzebny świeży oddech i zmiana pokoleniowa...a krytyka Miłosza...jest tyle innych zjawisk, np. żenujący poziom wrocławskiej poezji..brak jest tu środowiskowego Guru, Mistrza..kiedyś był nim przynajmniej dla mnie Janusza Styczeń i a drugiej strony Marianna Bocian...a teraz...długo długo nic, a po nas tylko...pustka...czyżby ? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zyczliwy Re: Płytka Odra. płytka Orda IP: *.internetdsl.tpnet.pl 03.07.03, 13:26 Gdzie konie kują, żaba nogę podstawia. Krypciocha, panie Gabrielu? ;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Rupert Re: Konflikt o Miłosza IP: 217.173.196.* 03.07.03, 11:10 Gombrowicz też " uwspółcześniał" "Boską komedię" Dantego, ale dokładnie przedstawił swoje stanowisko w obszernym komentarzu. Redaktor "Ordy" niczego nie przedstawił. Jego wypowiedż z forum, tłumaczenie się, że nie chodziło mu o Miłosza... To co właściwie chciał powiedzieć? Nie podoba mu się poezja Miłosza czy jego pozycja na rynku wydawniczym? Czy redaktorowi "Ordy" zabrakło koncepcji czy odwagi intelektualnej? I dlaczego o literaturze mają pisać ludzie, którzy umieją się bawić, ale nie mają nic istotnego do powiedzenia? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Nikt ani tak ani tak IP: *.uwoj.wroc.pl 03.07.03, 15:00 Nie zgadzam się, że "Odra" jest do kitu a "Orda" to beznadzieja. W tym wszystkim sumtne jest to, że po jednej i po drugiej stronie zostało bardzo wiele atutów do wykorzystania a tak, jak znam życie, efekt bedzie taki, że "Odra" będzie sie osuwać w niszę która bedzie dzielic z "Zeszytami Literackimi", a Ordyńcy stworzą byc może pismo, które bedzie kulało jak wszystkie pisma literackie w tym kraju kuleją. I w sumie sporo energii pójdzie w gwizdek. Nie watpię, że wszyscy mieli swoje prawa. I z nich skorzystali. Pytanie co dalej? W która strone to sie potoczy? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: G.Golarkin-Harkiv Re: 'Odra' przeciw 'Ordzie' - konflikt o Miłosza IP: 64.132.60.* 03.07.03, 16:16 Analogie z przeszlosci swojego kraju widze w stuletnim Biurze Politycznym KPZR. Polscy Panstwo Orski, Koziol i inni, na larum wam bije, bo dzielo wam sklerotycznieje w oczach. A jesli jeszcze swoich mlodych zeslecie do internetowego gułagu, naprawde zamiast ODRY bedziecie mieli mauzoleum. (I gdyby to jeszcze Miki Mausoleum : ) Nie wystarcza Zeshity Literackie, Basiny rokokowy grobowczyk??? Pozdro, Marcinie. Keep it up. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: domeyko Chwała im IP: *.wroclaw.cvx.ppp.tpnet.pl 03.07.03, 23:49 Jak powiedział słynny twórca sms-ów - chwała im (cyt. za M. Jurek, Sejm RP). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kleszcz Przeczytalem "Orde" i mysle, ze poziom IP: *.sympatico.ca 10.07.03, 13:39 dodatku jest bardzo slaby, a moze gorzej. Nie bardzo rozumiem: czym ma sie ten dodatek roznic od calosci "Odry"? Wiekiem autorow? Czy to oznacza, ze redakcja "Odry" dopuszcza tworcow wedle kryteriow w brydzu sportowym? Parodia p. Hamkaly nie wydaje mi sie specjalnie dowcipna, ale z drugiej strony jest to gatunek o tradycjach w polskiej poezji (Swinarski, Tuwim, Slonimski), wiec dlaczego nie? A co do atakow na noblistow i Nike - rzecz nie w tym o czym pisza, ale jak pisza. Autorzy p. Hamkaly pisza - niestety - nienajlepiej. Odpowiedz Link Zgłoś