Dodaj do ulubionych

"Kubuś i templariusze" Piotrka Stalewskiego

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.09.07, 19:13
we wtorek w radiu bis była rozmowa z Piotrkiem Stalewskim, który właśnie wydał
debiutancką powieść - "Kubuś i templariusze". na koniec zadali proste
pytanie, więc szybko chwyciłam za słuchawkę i ku mojemu zaskoczeniu wczoraj w
mojej skrzynce pocztowej znalazłam niewielką książeczkę z bardzo ładną okładką
i co najfajniejsze - z imienną dedykacją dla mnie od autora :).

już w wywiadzie autor zapowiadał, że są niby dwie osie fabularne, dwa języki,
ale do końca nie wiedziałam co mnie czeka…
na początku miałam spore problemy z językiem w jednej z tych „części” ale
potem jakoś zaczęłam w to wsiąkać i rozgryzać z uśmiechem na ustach
specyficzne metafory i zmodyfikowane nieco frazeologizmy. gdy dojechałam do
końca, strasznie dużo myśli zaczęło mi się kłębić w głowie.
książka jest strasznie specyficzna, realistyczna i nadrealistyczna
jednocześnie, brutalna i poetycka, o miłości która zmienia się w nienawiść i
odwrotnie. czasem aż wzdrygało mnie, jak pojawiał się kolejny fragment o
pobiciu jakiejś dziewczyny, o wrzucaniu pod koła tramwaju, o wypadaniu z pociągu…
zaczęłam się zastanawiać nad męskim punktem widzenia, nad tym, czemu autor
uzbroił swoich bohaterów w taką nienawiść do kobiet…

zaczęłam szukać w Internecie jakiś interpretacji, jakiś recenzji, ale ku
mojemu zaskoczeniu nic nie znalazłam. poleciłam książkę znajomym, ale podobno
nie można jej dostać w empikach, choć jest wydana przez czołowe polskie
wydawnictwo… wiem, że została wydana dość niedawno, ale jeśli o nowej powieści
Witkowskiego się tyle pisze i mówi, to aż dziw mnie bierze, że ta książka jest
zupełnie przemilczana.

gdybyście mieli jakieś ciekawe przemyślenia na jej temat albo znaleźli gdzieś
w prasie jakieś recenzje, to będę bardzo wdzięczna, bo obecnie mam niezły
mętlik w głowie i nie wiem co myśleć.
buziaki :)

------
"grzesiu, misiu, słońce, skarpetko, pstryknij paluszkiem biedronkę, niech się
biedactwo nie trudzi zbieraniem pokarmu na twoim stole, pstryknij ją tak, żeby
na ścianie ją było słychać. pstryk, pstryk, bardzo ładnie. kolorowe owady są
okropne dla kasi."
Obserwuj wątek
    • Gość: Pan Qba Re: "Kubuś i templariusze" Piotrka Stalewskiego IP: 194.246.124.* 03.09.07, 14:10
      Nie wiem, nie czytałem, wywiadu nie słyszałem ale jedno mi się podoba: TYTUŁ:)
      Hehehe:) a co do tego ze w empikach nie ma to przyznaję jest z tym kłopot, bo
      empiki biorą zazwyczaj mało ambitne albumy które można Cioci na prezent
      zapodać:) Ja książki zamawiam w necie:) Tylko i wyłącznie:) A na Merlinie jest
      też i ta książeczka, więc w czym problem?!... Przeczytam niebawem:)
    • Gość: kaja Re: "Kubuś i templariusze" Piotrka Stalewskiego IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.09.07, 22:28
      Ja widziałam ją dziś w Empiku, co prawda nie w dziale "nowości", ale pod "S" na
      półce "literatura polska".
      Problem z tą książką jest chyba taki, że to nie są omawiane tutaj "Złote
      Nietoperze"... Czyta się dość ciężko, książka sporo wymaga od czytelnika -
      szczególnie początek i szczególnie w Empiku, gdy dookoła robotnicy stukają
      młotkami w sufit ;).

Poza tym jest bardzo brutalna i to w dość nietypowy sposób - myślę, że nie chcą
      jej za bardzo eksponować, by mamusie nie kupiły jej dzieciom na pierwszy dzień
      szkoły jako upominku, bo to rzecz dla dorosłych i to dorosłych, którzy mają czas
      i chęć zastanowić się nad światem i poczuć jego ugryzienie naprawdę mocno.
      Polecam i również czekam na recenzje "prasy specjalistycznej" ;).
      • Gość: dj adidas biografia K. Wojewódzkiego? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.09.07, 22:46
        a to jest ta ksiarzka, co ma byc rzekomo autobiografia Kuby Wojewodzkiego
        napisana pod pseudonimem???
        • Gość: mati Re: biografia K. Wojewódzkiego? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.09.07, 21:27
          A skąd koledze takie daleko posunięte wnioski się nasunęły? Dlaczego niby
          miałaby to być książka Wojewódzkiego, jeśli podobno napisał ją jakiś małolat i
          jego zdjęcie jest na okładce?

Proszę się czasem puknąć w głowę przed tym jak ma się zamiar napisać coś na
          forum publicznym panie "dj adidas"...
          • Gość: dj adidas Re: biografia K. Wojewódzkiego? IP: *.octagonet.com 06.09.07, 12:21
            nie ma sie co rzucac mati, na jakims blogu znalazlem fotke, a na portalu
            plotkarskim plotke, wiec powtorzylem...
            fotka jest wlasnie z wojewodzkim i ta ksiazka:
            img204.imageshack.us/img204/5638/wojek200611rw8.jpg
            spoko, pozdrawiam
            • Gość: Agnieszka Re: biografia K. Wojewódzkiego? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.09.07, 16:25
              Właśnie tez słyszałam że to książeczka o kubie wojewódzkim jest. Koleżanka mi
              pisała, że taka wyszła. Niby jego młodzieńcze wpomnienia. Ale faktycznie autor
              inny???
              • manzel żaden wojewodzki 09.09.07, 14:16
                Gość portalu: Agnieszka napisał(a):

> Właśnie tez słyszałam że to książeczka o kubie wojewódzkim jest. Koleżanka mi
                > pisała, że taka wyszła. Niby jego młodzieńcze wpomnienia. Ale faktycznie autor
                > inny???

Kupiłem, przeczytałem i mogę powiedzieć dwie rzeczy:
                1. nie ma ŻADNEGO zawiązku z woj. myślę, że te wszystkie internetowe insynuacje
                to albo działanie lokalnych fanów książki i autora, którzy są niepocieszeni
                tym, że w żadnych mediach nic na jej temat się nie pojawiło (a dlaczego mogą być
                niepocieszeni, o tym w punkcie 2.) albo to działanie konkurencji - chcą w ten
                sposób zrazić do książki, której można się obawiać (patrz punkt 2.)
                2. od debiutu masłowskiej odczuwałem znów zupełną stagnację w polskiej
                literaturze, wciąż powielanie schematów, kopiowanie siebie nawzajem (patrz
                wikipedia, hasło witkowski - nowa książka) i wreszcie z czystym sumieniem mogę
                przyznać, że stalewski ze swym debiutem wstrzykuję ową świeżą krew. gdyby kafka
                żył obecnie, to pewnie on napisałby tę książkę. wreszcie pojawia się prawdziwy,
                świeży i konstruktywny surrealizm w polskiej prozie, pojawia się opowiastka
                filozoficzna ze współczesnym tłem, a nie tło bez inspiracji do dyskusji na temat
                stanu człowieczeństwa jako takiego.
                • Gość: woj sie sypie Re: żaden wojewodzki IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.09.07, 00:00
                  Mądrze napisane.
                  I faktycznie że pewnie konkurencja takie plotki rozsiewa:-) bo kto chciałby
                  czytać książki kogoś takiego jak Pan Kuba Wojewódzki ;D
      • justify Re: "Kubuś i templariusze" Piotrka Stalewskiego 09.09.07, 22:04
        Jestem już po lekturze, słyszałam także wywiad w Radiu BIS. Książka jest bardzo
        dobra moim zdaniem, owszem może wydać się brutalna, ale równie dobrze można to
        potraktować jako hiperbolę, jako coś co jest tak przesadzone, że aż bawi. Jeśli
        chodzi o stosunek bohaterów do dziewcząt, to chyba autor był nie w humorze, gdy
        to pisał;-D Po prostu czasem, gdy ktoś nas mentalnie zabija lub sprawia ból,
        miłość zmienia się w nienawiść. Tu zupełnie naturalne, że nienawiść jest
        naturalną reakcją organizmu;-D Prawdopodobnie tytułowy Kubuś i Templariusze, to
        tak naprawdę myśli Miejskiego Watażki. Ale to moja interpretacja. Natomiast z
        wywiadu udzielonego przez autora wynika, że druga płaszczyzna książki, ma bardzo
        silne podłoże w rzeczywistości. Autor egzystuje i obserwuje, a potem pisze.
        Powiem to jeszcze raz: POLECAM!
    • manzel Re: "Kubuś i templariusze" Piotrka Stalewskiego 12.09.07, 09:17
      Gość portalu: agatee napisał(a):

> gdybyście mieli jakieś ciekawe przemyślenia na jej temat albo znaleźli gdzieś
      > w prasie jakieś recenzje, to będę bardzo wdzięczna, bo obecnie mam niezły
      > mętlik w głowie i nie wiem co myśleć.

znalazłem na merlinie dość obszerne recenzje czytelników. warto zajrzeć, pozdrawiam.
      • Gość: rasti Re: "Kubuś i templariusze" Piotrka Stalewskiego IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.09.07, 22:44
        Dziś w nowej "Lampie" znalazłam krótką recenzję "Kubusia...".
        Pomimo całej zajadłości charakterystycznej dla recenzentów tego miesięcznika
        (którzy chyba od zawsze dobrze wypowiadają się tylko o książkach wydanych przez
        "Lampę") pani wydająca swoje opinie zainteresowała mnie.
        Justyna Jaworska pisze, że docenia eksperymenty stylistyczne autora, ale
        jednocześnie, że "świetny pomysł na opowiadanie nie potrzebnie [autor]
        rozdmuchał do powieści".
        Teraz znalazłam jeszcze recenzję na portalu kafeteria:
        www.kafeteria.pl/kultura/obiekt.php?id_t=534
        i chyba mimo wszystko jestem ciekawa tych "cudownych zbitek słownych, że
        zdziwienie odbiera oddech.", więc pewnie zakupię i podzielę się wkrótce opinią.
        pozdrawiam ciepło
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka