Gość: ja IP: *.chello.pl 30.09.07, 16:06 Czy znacie może jakieś utwory pisarzy dziewiętnastowiecznych o tematyce górskiej? Mogą być polskie i zagraniczne, romantyczne i pozytywistyczne, wiersze i powieści... Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
alexanderson Re: 30.09.07, 16:28 Seweryn Goszczyński, Dziennik podróży do Tatrów (1832). Odpowiedz Link Zgłoś
gdytyjeszczenamucheptapta Re: góry w literaturze 30.09.07, 17:33 Witkiewicz senior - "Na przełęczy" (1889). Pod wpływem tej książki wdrapałem się nawet na ową przełęcz - Mięguszowiecką pod Chłopkiem. Widok na leżące kilometr niżej, a jakby pod stopami, Morskie Oko - z tych bardziej niezapomnianych. "Tatry są równie dostępne dla mężczyzn, jak i dla kobiet. Ponoszą one wszystkie trudy z niezwykłą wytrzymałością, wykazują odwagę, przytomność umysłu, spokój wobec niebezpieczeństwa, w ogóle wszelkie dobre przymioty taternika. Wszystkie też percie, brzeżki, granie, przełęcze zmierzone zostały ich drobnymi stopami i z najwyższych wirchów tatrzańskich powiewała już chorągiew - spódnicy". (ibidem) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gudz666 Re: góry w literaturze IP: *.net.autocom.pl 30.09.07, 21:02 wiersze Tetmajera,Staffa,Asnyka,Micińskiego,Kasprowicza. "Nietota" Micińskiego "Na Skalnym Podhalu" Tetmajera "Tatry i górale w literaturze polskiej"antologia wydana w Bibliotece Narodowej Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ja Re: góry w literaturze IP: *.chello.pl 01.10.07, 16:40 "Na skalnym Podhalu" to niestety XX wiek. Odpowiedz Link Zgłoś
autumna Re: góry w literaturze 01.10.07, 08:30 Pogrzeb w wyszukiwarce, o górach było już co najmniej 2 razy, i to w miarę niedawno. Odpowiedz Link Zgłoś