Gość: Dracula IP: *.internetdsl.tpnet.pl 14.11.07, 21:51 Czytał ktoś? Eco znam genialne Imię Róży, ta pozycję dostrzegłem dziś w Empiku. Warto zakupić i ''skonsumować''? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
hania404 Re: Wahadło Foucaulta 14.11.07, 21:56 no pewnie! obowiazkowa lektura wielbicieli historii zakonu templariuszy i samego mistrza Eco;-) Odpowiedz Link Zgłoś
mamalgosia Re: Wahadło Foucaulta 14.11.07, 22:10 Podobno tak. Ja się męczyłam z tym bardzo Odpowiedz Link Zgłoś
opty2 Re: Wahadło Foucaulta 15.11.07, 08:43 trudna w odbiorze, wymaga dużej koncentracji Odpowiedz Link Zgłoś
blue.berry Re: Wahadło Foucaulta 15.11.07, 10:06 oj juz nie przesadzajmy - owszem, zawiera sporo informacji i ciekawostek ale jesli komus spodobalo sie imie rozy to i wahadlo mu "podejdzie". a w dobie latwego dostepu do netu bedzie mozna na biezaco uzupelniac braki historyczne:)) Odpowiedz Link Zgłoś
drzewko_szczescia Re: Wahadło Foucaulta 15.11.07, 14:29 Mistrzostwo Eco polega na tym, że ja, czyli zatyrana żono- matko- robotnica, czytająca książki tylko przed snem (10-15 minut, póki nie padnę), PAMIĘTAŁAM akcję i wszystkich bohaterów z początku książki aż do samego jej końca (a czytanie zajęło mi kilka miesięcy). To taki mój prywatny teścik na jakość powieści ;) Taki na przykład Dostojewski ("Biesy") tego testu nie zdał :)) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Dracula Re: Wahadło Foucaulta IP: *.internetdsl.tpnet.pl 22.11.07, 20:12 Macie jeszcze jakieś opinie? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Solaja Re: Wahadło Foucaulta IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.11.07, 22:41 Doskonała! Czytałam lata temu, a do dziś pamiętam pewne wątki i sceny. Pamiętam też, że najpierw trzeba przebrnąć przez kilkadziesiąt stron naprawdę trudnej lektury. Za to potem... miodzio. Zupełnie, jakby Eco pragnął poddać Cię jakiejś próbie :)) Pozdrawiam Ula Odpowiedz Link Zgłoś
formaprzetrwalnikowa Re: Wahadło Foucaulta 23.11.07, 10:40 zdecydowanie tak. bardzo dobra ksiazka, choc przyznam,z e wymaga skupienia, zeby sledzic watki, bohaterow i przeskoki akcji Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: asica33 Re: Wahadło Foucaulta IP: *.iweb.pl 23.11.07, 15:00 Czytam raz w roku, albo raz na dwa lata -delektuję się wszystkimi smaczkami. Nie przesadzajmy z trudnością i skupieniem -to w dużej mierze zagadki i sensacja. Trzeba mieć. Odpowiedz Link Zgłoś
kris.m Re: Wahadło Foucaulta 28.11.07, 13:12 Dla mnie rewelacja - aczkolwiek rozkręca się po 100 stronie. Oczywiście - nie każdy lubi takie książki - ale ja uwielbiam : Templariusze, tajne spiski, tajne bractwa..... :) No ale ja pochłaniam takie książki (własnie skończyłem czytać ostatnią książkę M. Baigenta - "Archiwum Jezusa") Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jasio Re: Wahadło Foucaulta IP: *.internetdsl.tpnet.pl 02.12.07, 13:57 to może jakieś opinie o Baigencie? Warto? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ecomaniak Re: Wahadło Foucaulta IP: 156.17.240.* 01.12.07, 22:41 jeśli kochasz eco o trzeba to przeczytać na początu jest ciężko ale potem cudnie ja bym polecił z eco także ,, wyspę dnia poprzedniego'' Odpowiedz Link Zgłoś
sun_of_the_beach Re: Wahadło Foucaulta 01.12.07, 23:01 Bardzo mnie cieszą opinie, że to trudna książka. Dla czytelników harlequinów pewnie tak... Oczywiście jest "troche" bardziej skomplikowana od KLdV albo Skarbu Narodów, ale to raczej czytatło niż wielka literatura. Prędzej zgodzę się, że nudna, bo mnie strasznie nudzi ta cała "zakazana archeologia" i spiskowe teorie, ale Eco raczej bawi się konwencją choć robi to w sposób przewrotny i oszołomy mogą to wziąć za dobrą monetę. Trzeba mu też przyznać, że ma sporą wiedzę również z "tradycyjnej" historii i te wątki w Wahadle są najciekawsze. Odpowiedz Link Zgłoś
proffet Re: Wahadło Foucaulta 01.12.07, 23:35 zdecydowanie pozycja obowiązkowa. Chyba nie aż tak trudna ale trochę wiedzy historycznej przydaje się w lepszym odbiorze Odpowiedz Link Zgłoś