xiontz 06.08.03, 17:41 Jaki sens ma według was DROGA w literaturze, jaką funkcję pełni PODRÓŻ, jakie książki można zaliczyć do utworów DROGI? Czy "podróże Gulivera" to książka o drodze? pomocy! X. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: sioux Re: Jaki sens ma droga IP: *.echostar.pl 06.08.03, 18:02 Droga to doskonalosc, co zauwazyli juz dawno chinczycy, i ubrali w porzekadlo: "Doskonalosc jest droga, nie celem." Motyw wedrowki od zawsze w literaturze pelnil wazna funkcje, a dla mnie jest warunkiem koniecznym, choc nie wystarczajacym aby ksiazke uznac za dobra. Moze dlatego, ze duzo podrozowalem i duzo czytam ;-) Odpowiedz Link Zgłoś
staua Re: Jaki sens ma droga 06.08.03, 18:51 Sa ksiazki, gdzie droga jest motywem wiodacym ("W Drodze" Jacka Kerouaca, czy tegoz autora "Wloczedzy Dharmy", albo "Grona gniewu" Steinbecka) albo takie, gdzie jest ona (droga, podroz) okazja do prowadzenia filozoficznych rozwazan (" The Soul Mountain" Gao Xingijan). Lubie ten motyw. Wszystkie wymienione ksiazki moge polecic. -------------------------- Hotul se teme sa fie furat Odpowiedz Link Zgłoś
arana Re: Jaki sens ma droga 06.08.03, 19:02 Leopold Staff "Odys" Niech ci ni niepokoja cierpienia twe i bledy' wszedy sa drogi proste' lecz i manowce sa wszedy. Oto chodzi jedynie' by naprzód wciaz isc smialo' bo zawsze sie dochodzi gdzie indziej, niz sie chcialo. Zostanie kamien z napisem: tu lezy taki a taki. Kazdy chce byc Odysem, co wraca do swej Itaki. (cytuje z pamieci, trzeba sprawdzic) Podróz Telemaka, Odysa to wlasnie DROGA! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: aniamania Re: Jaki sens ma droga IP: *.lodz.mm.pl 06.08.03, 20:03 To jeden z moich ulubionych motywów :))) ale w krótkim poście zmieścić wszystko.... podrzucę tylko tytuły: Diderot "Kubuś fatalista i jego pan" Cervantes "Don Kichot" (żaden tam "kiszot") Carpentier "Podróż do źródeł czasu" Dickens "Klub Pickwicka" a co do "Guliwera" - podróż tak, droga nie podróż ta służyła satyrze na społeczeństwo, nie?, opisywała rzeczywistość (u Dickensa np. też), a nie poszukiwała (sensu, czy czego tam się w życiu szuka) jest to podróż całkowicie dosłowna (chociaż fantastyczna), a nie metafora to na razie tyle jak mi przyjdzie do głowy coś szczególnie cennego ;)) to jeszcze napiszę Odpowiedz Link Zgłoś
magdusia8 Re: Jaki sens ma droga 07.08.03, 09:12 Doskonałym przykładem ilustrującym wykorzystanie motywu drogi w literaturze jest oczywiście "Droga" Zelaznego. Tytułowa droga prowadzi z przeszłości w przyszłość, a przystanki znajdują się przy W coś tam: np. wiek 20-sty. Droga ma odnogi i odgałęzienia, zmienia się ciągle, a wraz z nią - historia. Bardzo niejednoznaczna książka, raz uważam, że arcydzieło, raz - że szmira. Wszystkich podtekstów nie rozgryzłam do dziś. Rówież cykl o Amberze tegoż autora zawiera piękne opisy wędrówki do i z Amberu, będące, moim zdaniem, jednym z głównych powodów, dla których kocha się ten cykl. Literatura z gatunku fantasy, ogólnie biorąc, bardzo często polega na schemacie: wyruszył z punktu, po drodze walczył z, dotarł do punktu przeznaczenia. A czyż Potop, z pewnego punktu widzenia, to nie jest powieść drogi? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Druss Re: Jaki sens ma droga IP: 81.210.22.* 07.08.03, 09:55 magdusia8 napisała: Bardzo > niejednoznaczna książka, raz uważam, że arcydzieło, raz - że szmira. Zdecydowanie to pierwsze - oczywiście IMHO :-)))))) Inną opowieścią drogi Zelaznego jest narzuczająca się chyba "Aleja Potępienia"... Ukłony, Druss Odpowiedz Link Zgłoś
magdusia8 Re: Jaki sens ma droga 07.08.03, 10:17 Oczywiście, jak mogłam zapomnieć o Alei potępienia! Przypomniał mi się właśnie "Przedświt". Zawsze mam opory przed cytowaniem tej książki, bo nie jestem w stanie - no nie i już! - zapamiętać nazwiska jej autora. Wiem tylko, że brzmi z francuska. Jest to bardzo typowa powieść drogi, a jednocześnie jedna z najlepszych książek opisujących świat po kataklizmie, jakie znam. Pozdrawiam znawcę sf i fantasy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Druss Przedświt IP: 81.210.22.* 07.08.03, 10:31 Hej, Bo tego nie da się zapamiętać!!!! Jak można nazywac się Chelsea Quinn Yarbro??? Ukłony i pozdrowienia zwrotne, Druss Odpowiedz Link Zgłoś
rashomon Co wy wiecie............... 09.08.03, 00:11 Droga to Bruce Chatwin i "Ścieżki śpiewu". Siedzicie przed telewizorem, ślęczycie przed książkami... W drogę!!!!!!!!!!!! Ruszajcie. Odpowiedz Link Zgłoś
panchovilla Nieeee!!! 12.08.03, 14:03 Droga to przede wszystkim Leon Hajdukieicz i jego "Kurs na prawo jazdy w pytaniach i odpowiedziach". Po przeczytaniu, egzamin zdałem za pierwszym razem. pzdr. p.v. Odpowiedz Link Zgłoś
rashomon Rymuj w kółko 12.08.03, 14:08 Snob samochodowy... A przegląd masz? Sportowy!? Odpowiedz Link Zgłoś
panchovilla w kółko golony 12.08.03, 14:14 raszomon - maszkaron - w raszynie - makaron szron na szortach - mormon pali sporta p.v. Odpowiedz Link Zgłoś