777jacek 06.03.08, 20:08 Jaką wybrać ? Mam na myśli książkę która jest sprawozdaniem z pola walki. Dziękuję za porady. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
alexanderson Re: 06.03.08, 20:30 Z rosyjskiej klasyki: "Opowiadania sewastopolskie" (3) Lwa Tołstoja; "W okopach Stalingradu" Wiktora Niekrasowa; "Cuszima" Aleksieja Nowikowa-Priboja. Świetny opis Waterloo w "Pustelni parmeńskiej" Stendhala i Borodino w "Wojnie i pokoju" Tołstoja. Odpowiedz Link Zgłoś
bdx65 wojna 07.03.08, 21:03 777jacek napisał: > Najbardziej ciekawi mnie II wojna światowa. "Lotna" Żukrowskiego "Pamiętnik z Powstania Warszawskiego" Białoszewskiego "Paragraf 22" Hellera np. Odpowiedz Link Zgłoś
cosik1980 Re: Ksiązki wojenne. 07.03.08, 12:50 Może zainteresuje cię "Opowieść o wiernym pająku" - Wspomnienia tragedii utraty własnego domu oraz śmierci ojca podczas wywózek ludności polskiej na kresach. e-boks.pl/e-ksiazki/opowiesc_o_wiernym_pajakui3281.xml Odpowiedz Link Zgłoś
kissinger77 Re: Ksiązki wojenne. 08.03.08, 12:34 A jaką pole walki masz na myśli? Guy Sajer "Zapomniany żołnierz" (front wschodni) Herbert Brunneger "Kto sieje wiatr..." (front wschodni) H. Buchheim "Okręt" (jeden rejs na u-boocie) Adolf Galland "Pierwsi i ostatni" (niemieckie lotnictwo myśliwskie) S. Ambrose "Obywatele w mundurach" (front zachodni od lądowania w Normandii) S. Ambrose "D-Day" (lądowanie w Normandii) Ostatnio ukazała się książka J. Zumbacha (polski as myśliwski) ale jej nie czytałem. To tak kilka tytułów spisanych z głowy ad hoc:)) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: fan Re: Ksiązki wojenne. Hassel IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.03.08, 22:17 Znakomity cykl Svena Hassela. 2 wojna swiatowa oczami Niemców. Wyraziste opisy, każda ksiazka to inny front. To jest fikcja ale świetnie sie czyta. Jest ich kilka tomów wydanych np Gestapo , Zlikwidować Paryż. Polecam Odpowiedz Link Zgłoś
dzik0 Re: Ksiązki wojenne. Hassel 11.03.08, 00:56 Prawdziwy obraz wojny"Na zachodzie bez zmian"Remarqea. Polecam. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wiśnia Re: Ksiązki wojenne. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.03.08, 08:20 Monte Cassino Wańkowicza. Wspomnienia Adama Majewskiego w Wojna Ludzie Medycyna (jako lekarz brał udział w zdobywaniu Monte Cassino) Odpowiedz Link Zgłoś
ruskie-pierogi Re: Ksiązki wojenne. 26.03.08, 08:41 Cienka czerwona linia J. Jones - mocna książka o walkach o Gudalcanal podczas II wojny światowej. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lublin88 Re: Ksiązki wojenne. Hassel, Cornwell IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.03.08, 14:06 Hassel jeżeli lubisz opisy naturalistyczne. Ksiazek jest przynajmniej kilka. Horatio Hornblower dla lubiących zmagania na morzu. Odpowiedz Link Zgłoś
gugitsa Re: Ksiązki wojenne. 12.04.08, 17:38 Ja za to szukam najlepiej biografii lub opowiadań z czasów wojny dotyczących życia wtedy się toczącego. Czyli ciekawi mnie jak to było? Biografia byłaby plusem lecz jeśli jest coś lepszego - też mi pasuje. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: rosomak Re: Ksiązki wojenne. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.04.08, 12:20 cała proza Wasylija Bykowa (Wasil Bykau), Konstantin Simonow, Julian Siemionow, Szołochow ("Nauka nienawiści", "Walczyli za ojczyznę"), Borys Polewoj itd... Odpowiedz Link Zgłoś