Gość: cukerro IP: *.chello.pl 14.09.03, 18:05 Jaki jest wasz ulubiony polski pisarz??? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: why? Re: współczesny polski pisarz IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.09.03, 19:27 hej a dlaczego tylko pisarz, a pisarka, a moze juz sie nie mowi pisarka, a moze ja sie czepiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jan W Polsce też? IP: *.hispeed.ch 15.09.03, 00:32 Na (zgniłym) Zachodzie marnuje się papier na obie formy, np. po niemiecku będzie Schriftsteller oder Schriftstellerin, co się skrótowo zapisuje SchriftstellerIn. To chyba jasne, że nie chodzi o selekcję pod względem płci, wieku, czy preferencji seksualnych. Raczej poszukiwanie najlepszej pisarki jest deprecjonujące, bo sugeruje, że nie grają one w tej samej lidze, co mężczyźni. Skądinąd mnie obraża, gdy w gazecie piszą "Policja poszukuje mordercy", zamiast Policja poszukuje mordercy lub morderczyni". Nawet kobiety się tu nie upominają o równość. Dla mnie do najlepszych pisaRZY należy Kanadyjka Monique Proulx, a ciąglę się przymierzam do jej rodaczki Margaret Atwood. Również np. Susanna Tamaro z Włoch i paru facetów ;-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jan Oops... IP: *.hispeed.ch 15.09.03, 00:36 Po wysłaniu zauważyłem, że pytanie jest o polskich... To może Natasza Goerke? Olga Tokarczuk? Z tym że to nie sprint, gdzie się wygrywa o setne sekundy, ale medal jest i kolejność raz na zawsze. Odpowiedz Link Zgłoś
absurd Re: współczesny polski pisarz 14.09.03, 23:03 Paweł Huelle, Stefan Chwin... i to narazie tyle. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Grzech Re: współczesny polski pisarz IP: *.zab.citynet.pl / *.citynet.pl 14.09.03, 23:30 WALDEMAR ŁYSIAK Grzegorz Hajduk Odpowiedz Link Zgłoś
guniak Re: współczesny polski pisarz 15.09.03, 04:04 Wciąż i bez zmian - ten o którym tylko znaki zapytania jaśnieją - ANDRZEJ ŻUŁAWSKI Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ryża małpa Re: współczesny polski pisarz IP: *.szel-sat.com.pl 15.09.03, 06:41 Huelle, Tokarczuk.....yyyy...Tokarczuk....no Tuwim!!!! ale on nie wiem czy współczesny, Słonimski ( za feleitony) ale on też juz niestety nie zyje.... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kaska Re: współczesny polski pisarz IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.09.03, 07:22 Konwicki Odpowiedz Link Zgłoś
magdusia8 Re: współczesny polski pisarz 15.09.03, 08:34 Stanisław Lem, Andrzej Sapkowski Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kubeł Re: współczesny polski pisarz IP: *.uwoj.wroc.pl 15.09.03, 10:58 Wiesław Mysliwski za "Kamien na Kamieniu". Tadeusz Nowak - za "Psalmy wszystkie" Odpowiedz Link Zgłoś
bastard_bloodwritten Re: współczesny polski pisarz 19.09.03, 12:52 Tomasz Piątek zdecydowanie Odpowiedz Link Zgłoś
staralenka Re: współczesny polski pisarz 19.09.03, 13:58 Pawel Huelle. Zdecydowanie :-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: fazz Re: współczesny polski pisarz IP: *.acn.waw.pl 19.09.03, 14:25 Bogdan Loebl za " Złotą Trąbke" Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: girlfriend Andrzej Stasiuk (n/t) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.09.03, 15:34 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: truskawa Re: współczesny polski pisarz IP: *.internetdsl.tpnet.pl 22.09.03, 16:06 Joanna Chmielewska Odpowiedz Link Zgłoś