Gość: monikaaa IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.09.03, 18:55 Zwracam sie do was zebyscie mi polecili jakis bardzo strrraszny i dobry horror. Na pewno sa wsrod was ludki ktore lubia horrory. Z gory bardzo dziekuje za odpowiedzi. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: gosik Re: Pytanie !!! IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 21.09.03, 22:41 King "Miasteczko Salem" tylko to tego autora jest straszne Odpowiedz Link Zgłoś
smultronstallet Może Masterton??? 21.09.03, 23:08 Gość portalu: monikaaa napisał(a): > Zwracam sie do was zebyscie mi polecili jakis bardzo strrraszny i dobry > horror. Na pewno sa wsrod was ludki ktore lubia horrory. Z gory bardzo > dziekuje za odpowiedzi. Osobiście nie czytuję horrorów, ale w liceum miałam koleżankę z ławki, która zaczytywała się w książkach MASTERTONA. Miałam swego czasu jego ksiażkę w ręku (tytułu niestety nie pamiętam)o nawiedzonym domu, w któego scianach żyło "coś"...ale co? tego niestety nie wiem, bo moje lekkie nerwy i zblizajaca się matura nie pozwoliły mi tej książki skończyć;-) Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: monika_kot Re: Pytanie !!! IP: 195.216.116.* 22.09.03, 06:48 Witaj Monika! Nie wiem w jakich horrorach gustujesz, co lubisz ale ja poleciłabym zdecydowanie coś Grahama Mastertona, Jamesa Herberta czy Stephene Kinga. Co do konkretów (tytuły) to musisz jak juz znajdziesz któregos ksiązkę przejrzec ją i poczytać notki z okładek, bo ich powieści są różnorodne i bazują na różnych strachach a każdy boi sie czego innego. Bardzo fajne sa równiez typowe angielskie opowiadania grozy. Kiedys (w latach 80-tych) ukazywały sie takie zeszyty (Wyd. iskry) Opowieści z dreszczykiem. Nieźle straszyły!!!:))) Albo jakies antologie strachu... teraz tytułów nie pamiętam ale były wydawane też w latach 70 i 80-tych. Pozdrawiam!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mika_69 Re: Pytanie !!! IP: *.chello.pl 22.09.03, 20:35 Ja też polecam Ci King'a "Woprek Kości" na przykład,albo "Cujo"- choc ta pozycja momentami troszkę przynudza,ale ogólnie fajny pomysł. Odpowiedz Link Zgłoś
venus22 Re: Pytanie !!! 22.09.03, 22:08 A ja znowu lubialam Lsnienie i Misery - Misery ma byc o tym pisarzu co mial wypadek samochodowy i fanka go znalazla. Oprocz tego bardzo mroczny jest Desperation. Tytulow po polsku niestety nie znam.. King poza tym pisal tez pod pseudonimem Richard Bachman.. venus Odpowiedz Link Zgłoś
jottka Re: Pytanie !!! 22.09.03, 22:37 książka to nie jestem pewna, ale film 'misery' z oskarową kathy bates nosił u nas piękny polski tytuł 'misery' :) a w ogóle king i masterton to klasyka, fanka horroru powinna ich znać przypomniały mi sie za to książki philippa kerra, z pogranicza kryminału, sensacji i horroru, ale całkiem czytable, sporo ich u nas wyszło albo z klasycznej klasyki 'tajemnica zamku udolpho' ann radcliffe albo 'mnich' lewisa :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Druss Re: Pytanie !!! IP: 81.210.22.* 24.09.03, 16:18 jottka napisała: > książka to nie jestem pewna, ale film 'misery' z oskarową kathy bates nosił u > nas piękny polski tytuł 'misery' :) Skoro w oryginale chodzi o imię bohaterki ukochanych przez Kathy Bates książek, to może jednak lepiej było nie silić się na jego tłumaczenie....;-) Stąd i tytuł ksiazki się nie różnił od oryginału. Polecam zbiory opowiadań Kinga - skoro straszą nas różne rzeczy, to warto mieć bardziej różnorodny podkład... Ukłony i pozdrowienia, Druss Odpowiedz Link Zgłoś
danko Re: Pytanie !!! 24.09.03, 16:04 "To" Kinga. grubaśne, ale jedyna książka po której śnił mi się koszmar. Odpowiedz Link Zgłoś
agridulce Re: Pytanie !!! 25.09.03, 11:37 Lubię się bać i przy filmie i przy książce, chociaż tak naprawdę jestem zagorzałą wielbicielką kryminałów. Jakiś czas temu czytałam książkę Johna Dicksona Carra "Tajemnica Mary Stevens" , wyd. w serii Czarny Pająk - Biblioteka Sensacyjno-Kryminalna wyd.Alfa. Nieco staroświecka, ale niepokojąca (czasami wolę taki dreszczyk niepokoju od strachu, po którym śpię przy zapalonej lampie). Piszę o niej, ponieważ przy lekturze spotkała mnie rzecz straszna - okazało się, że ktoś wydarł ostatnią stronę, i nie wiem, jaka naprawdę była tajemnica Mary Stevens... Dręczy mnie to do dziś. Polecam poza tym Kinga Carrie i Misery - "dobre, bo krótkie". Smętarz dla zwierząt czy coś w tym stylu był straszny gł. dlatego że długi i nudny - nie dobrnęłam do końca. Miałam wrażenie, że płacą mu wierszówki. I Stefana Grabińskiego "Opowieści niesamowite". Przy okazji, czy ktoś wie - był taki niesamowity film z Szapołowską, Zelnikiem i Bajorem, akcja toczyła się przed wojną w Gdańsku, chodziło o powtórzenie zbrodni sprzed lat - tytułu nie pamiętam, a ciekawi mnie, czy to oryginalny scenariusz, czy na podstawie powieści. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
maniaczytania Re: Pytanie !!! 25.09.03, 11:59 nie wiem, czy byl to scenariusz oryginalny, czy adaptacja, ale tytul brzmi "Medium" Odpowiedz Link Zgłoś
jottka codo 25.09.03, 12:14 mary stevens, to mętnie mi sie cos majaczy, że zbrodniczym duchem ona była :) i w kolejnych wcieleniach mężów ukatrupiała, a moze tylko podjudzała do zbrodni Odpowiedz Link Zgłoś
agridulce Re: codo 25.09.03, 12:53 Dzięki. Czuję, że wrócę do Mary Stevens. Podejrzewam zresztą, że zakończeniew nie stawia kropki nad i. Odpowiedz Link Zgłoś
jottka Re: codo 25.09.03, 13:07 e niee, tam dość wyraźnie padała konkluzja - to była historyjka z tajemniczym zdjęciem zbrodniarki sprzed 100 lat czy coś koło tego, do której małżonka była podobna? słabo mnie sie majaczy, ale tam chyba autor wywinął kilka wolt, a na końcu smętnie dochodził jednak do wniosku o wrednej złej mocy, co straszy przez wieki :) dziwne zresztą, bo carr zwykle do bólu racjonalne wyjasnienia dawał nieprawdopodobnych na pozór sytuacji Odpowiedz Link Zgłoś
g.i.jane Re: horror 25.09.03, 23:31 Autor zdecydowanie Stephen King. A co do tytułu to generalnie polecam "Misery". Moim zdaniem najlepsza książka Kinga. Jeśli natomiast wolisz o duchach to "Miasteczko Salem" albo "Smętarz dla zwierzaków". Jeśli ma być bardzo krwawo to "Regulatorzy" albo "Sklepik z marzeniami" albo "To"(od czasu przeczytania tej książki nie lubię klaunów). Odpowiedz Link Zgłoś