Gość: MJ IP: *.poznan.cvx.ppp.tpnet.pl 12.10.03, 16:01 ja je bardzo lubilam,najbardziej PAT ZE SREBRNEGO GAJU I PANI NA SREBRNYM GAJU. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: N.C. Re: a lubicie ksiazki l.m. montgomery? IP: *.satkabel.com.pl / *.walbrzych.dialog.net.pl 12.10.03, 18:43 lubimy, lubimy :-)))) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: myszney Re: a lubicie ksiazki l.m. montgomery? IP: 217.153.131.* 12.10.03, 19:27 kochamy ;)) zwłaszcza serię o Ani i Emilce. Odpowiedz Link Zgłoś
wedrowiec2 Re: a lubicie ksiazki l.m. montgomery? 12.10.03, 19:58 Wszystkie Anie i Błękitny Zamek Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: myszney Re: a lubicie ksiazki l.m. montgomery? IP: 217.153.131.* 12.10.03, 20:17 Właśnie, zapomniałam o "Błękitnym zamku". Chociaż po tej książce do dzisiaj boję się przechodzić przez tory pociągu. Ciągle pamiętam scenę, gdy bohaterce noga utknęła pomiędzy torami ;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ryża małpa Re: a lubicie ksiazki l.m. montgomery? IP: *.lublin.mm.pl 12.10.03, 22:01 O Emilce lubie najbardziej, potem o Katarynce , a potem o Jane z Latern Hill, bo to tKIE SMUTNE, AŻ SIĘ ROI OD SIEROTEK :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: d0minika Re: a lubicie ksiazki l.m. montgomery? IP: *.artcom.pl 12.10.03, 22:10 Najlepsza jest Ania;) Odpowiedz Link Zgłoś
maniaczytania Re: a lubicie ksiazki l.m. montgomery? 13.10.03, 10:36 a kto to jest Katarynka? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: nowa Re: a lubicie ksiazki l.m. montgomery? IP: *.poznan.sdi.tpnet.pl 14.10.03, 21:15 "katarynkę" napisał Prus Odpowiedz Link Zgłoś
pra_klamka Re: a lubicie ksiazki l.m. montgomery? 23.10.03, 14:46 Gość portalu: ryża małpa napisał(a): > O Emilce lubie najbardziej, potem o Katarynce , a potem o Jane z Latern Hill, > bo to tKIE SMUTNE, AŻ SIĘ ROI OD SIEROTEK :) Chyba Historynka? :-) Masz rację - grunt, to żeby roiło się od sierotek... Wczoraj przeczytałam po raz kolejny "Anię ze Złotego Brzegu". Ale chyba najbardziej lubię "Błękitny zamek"... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ryża małpa Re: a lubicie ksiazki l.m. montgomery? IP: *.lublin.mm.pl 25.10.03, 16:49 Oczywiście Hostorynkę..... Odpowiedz Link Zgłoś
karmilla Re: a lubicie ksiazki l.m. montgomery? 13.10.03, 11:20 lubię, chociaż zasadniczo nie jest to typ literatury w jakiej gustuję Odpowiedz Link Zgłoś
ewacialowicz Re: a lubicie ksiazki l.m. montgomery? 14.10.03, 20:02 Ja najbardziej lubię Anię z zielonego wzgórza Odpowiedz Link Zgłoś
maniaczytania Re: a lubicie ksiazki l.m. montgomery? 23.10.03, 14:53 a czy czytalyscie jej zbiorki opowiadan? ja mam chyba dwa, "Panna mloda czeka" a drugiego nie pamietam w tej chwili. no i czy czytalyscie jej biografie? (qrka tez nie pamietam tytulu) Odpowiedz Link Zgłoś
glonik Re: a lubicie ksiazki l.m. montgomery? 23.10.03, 16:58 KOCHAMY!!!!!! A już "Błękityny Zamek", to cudo nieziemskie ;). Inne zbiory opowiadań: "W pajęczynie życia", "Takie jak Ania", "Zapach wiatru", "Ślady na piasku", Szczęśliwa pomyłka", "Spotkania po latch", "Okruchy światła", tyle pamiętam. Ach te cudowne szczęśliwe zakończenia, żebyż to tak w życiu było.... Pozdrawiam kochających i "znająchch Józefa". :) Odpowiedz Link Zgłoś
glonik Re: a lubicie ksiazki l.m. montgomery? 23.10.03, 17:08 Użarło mi końcowkę :(. A zatem jeszcze raz. Jeszcze dwa zbiry opowiadań: "W stronę miłości", "Święta z Anią". Autobiografia to dwa tomy: "Krajobraz dzieciństwa" i "Uwięziona dusza". Odpowiedz Link Zgłoś
maniaczytania Re: a lubicie ksiazki l.m. montgomery? 23.10.03, 17:24 Dzieki serdeczne :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ola Re: a lubicie ksiazki l.m. montgomery? IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 24.10.03, 22:53 Pamiętników są cztery części. A włąśnie wie ktoś gdzie można kupić, jeśli w ogoóle można pozostaęł dwei części??? Odpowiedz Link Zgłoś
elwinga dzienniki LMM 25.10.03, 13:32 Zdaje się, że w Polsce wyszedł tylko tom I jej dzienników, notabene rozłożony na dwie części ("Krajobraz dzieciństwa" i "Uwięziona dusza"). Kiedy byłam w Stanach, to przeczytałam wszystkie pozostałe i, szczerze mówiąc, wprowadziły mnie w nastrój dosyć depresyjny. Chory psychicznie mąż, obowiązki pastorowej, problemy z dorastającymi synami itp. Niewiele tracisz nie czytając, no chyba, że jesteś absolutną fanką LMM. :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: baba Re: dzienniki LMM IP: *.acn.waw.pl 25.10.03, 14:01 Jakie to moze wydac sie dziwne, prawda ? Zdawaloby sie, ze zycie LMM powinno przypominac zycie Ani, a tu takie rozczarowanie. Swiat stworzony przez Autorke byl miejscem, gdzie mogla sie schronic, zeby nie zwariowac. Czy znacie inne, podobne przypadki tworczosci ? Odpowiedz Link Zgłoś
dori7 Re: a lubicie ksiazki l.m. montgomery? 25.10.03, 16:46 Czytamy, czytamy... ale jeszcze nikt nie wspominal o "Dzbanie ciotki Becky". Moja ukochana lektura antydepresyjna :)) Odpowiedz Link Zgłoś
michaga Re: a lubicie ksiazki l.m. montgomery? 26.10.03, 00:13 Z Ani z Zielonego Wzgórza mogłabym startować w Wielkiej Grze Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Avery Re: a lubicie ksiazki l.m. montgomery? IP: *.poznan.cvx.ppp.tpnet.pl 26.10.03, 13:34 a na Polszycie jakis czas temu widzialam "Dalsze losy Ani" i tam jest zupelnie beznadziejna fabula-Ania wyjezdza do Europy podczas I wojny swiatowej,zeby szukac Gilberta,ktory zaginal,to jest idiotyzm,bo oni wtedy byli w Zlotym Brzegu i to ich dzieci tam walczyly.Zreszta pomimo nieprawdopodobnej fabuly film byl glupi. Mogliby sfilmowac "Rille",bardzo lubie ta ksiazke. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Liberty Re: a lubicie ksiazki l.m. montgomery? IP: *.chello.pl 26.10.03, 13:35 Błękitny zamek Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sunny Re: a lubicie ksiazki l.m. montgomery? IP: 213.17.133.* 10.12.03, 21:26 Zaczęłam od "Ań...", ale chyba najbardziej jako bohatreka podobała mi się Emilka...Teraz są chyba jakieś nowe tłumaczenia powieści Motgomery? Trzeba uważać, bo nie cierpię czytać drugi raz w innej trochę wersji czegoś, co sto razy czytałam i pamiętam konkretne zdania, sformułowania, powiedzenia. Serię o Ani tłumaczyła chyba Rozalia Bersteinowa? A kto tłumaczył trzy części o Emilce, te wydane w latach 80.? Te wydawane teraz mają, zdaje się, nawet zmienione tutuły... Odpowiedz Link Zgłoś
ryza_malpa1 Re: a lubicie ksiazki l.m. montgomery? 10.12.03, 21:41 O, tytuły tak, maja amienione, i koty maja zmienione imiona i w ogóle...koszmar:P Chcialam jeszcze zwrócić uwage na jedno: wszystkie nowe wydania Ań i Emilek maja KOSZMARNE , kiczowate, jeżące włos na głowie swoim okropieństwem okładki!!! Aż się odechciewa czytać . A "stare " emilki tłumaczyła Maria Rafałowicz- Radwanowa. Odpowiedz Link Zgłoś