Gość: darek_acer IP: *.is.net.pl / *.is.net.pl 17.11.03, 19:01 Czy moglibyscie mi podpowiedziec za jaka serie fantasy powinienem sie zabrac jaka jest godna uwagi i nietuzinkowa dodam ze obecnie czytam T.Goodkinda "Miecz prawdy"-szczerze polecam. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
jottka Re: wielkie serie fantasy 17.11.03, 19:34 to pytanie chyba bardziej na forum sf :) a poza tym ten goodkind to jedyna seria, jaką znasz? może być 'diuna' franka herberta, terry'ego brooksa cykl 'shannary' i 'magiczne królestwo', terry'ego pratchetta ' swiat dysku', ursuli le guin 'ziemiomorze', yyy, jak sobie przypomne, to dopiszę no, tolkien właściwie też seryjny :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Vera Re: wielkie serie fantasy IP: *.wroclaw.sdi.tpnet.pl 19.12.03, 22:50 Witam, Oczywiście A. Sapkowski- saga o Wiedźminie, Tolkien Władca Pierścieni, R. Martin Gra o Tron i pozostałe 2 części na razie), mój faworyt R. Żelazny cały cykl rewelcacyjny o książętach Amberu. pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
raymond Re: wielkie serie fantasy 17.11.03, 19:35 Pewnie to już znasz: U. le Guin - Ziemiomorze Roger Zelazny - Kroniki Amberu (szczególnie 1szy tom) Lepszych nie znam (bo Diuna to jednak SF) Z polskich warto zajrzeć do Kresa - Północna Granica itd (nic wielkiego, ale dla dużych chłopców smaczny kąsek) O Tolkienie i Sapkowskim oczywiście nie piszę ;) Odpowiedz Link Zgłoś
reptar Re: wielkie serie fantasy 17.11.03, 19:45 Dla mnie niekwestionowany numer jeden to cykl Glena Cooka "Czarna Kompania". Ostatnio przeczytałem też pierwszy tom chwalonego cyklu Steve'a Erikssona "Malazańska Księga Poległych" i jeśli mogę chwalić całą serię po jednym tomie, to chwalę. Warto też poczytać "Przygody detektywa Garretta", choć w tej serii wydarzył się ostatnio pewien niewypał, no ale to dopiero gdzieś siódmy tom. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: hawer Re: wielkie serie fantasy IP: 62.233.197.* 17.11.03, 20:54 Popre poprzedników w podanych tytułach [ a zwlaszcza jesli chodzi o książki Ursuli K. Le Guin ] ... skromnie dodałbym jeszcze serię Vlad Taltos - Stevena Brust'a i Sagę Recluce - Modesitt'a Jr. Odpowiedz Link Zgłoś
soczewica Robin Hobb 20.12.03, 14:47 trylogia o skrytobójcy-bastardzie (uczeń skrytobójcy, wyprawa skrytobójcy, królewski skrytobójca) która zaczyna mieć drugą cześć w postaci kolejnej trylogii. świetne. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jot6 Re: Robin Hobb IP: *.chello.pl 20.12.03, 14:56 i jeszcze cykl o żywostatkach tej samej autorki.Z pewnej wzmianki w tymże pierwszym tomie kolejnej trylogii o bastardzie wnioskuję że być może oba cykle jakoś się połączą. A Feista Córka imperium i później cały cykl krondorski? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ewanna Re: wielkie serie fantasy IP: *.ostroleka.cvx.ppp.tpnet.pl 22.12.03, 20:02 Mnie podobały się cykle Elenium (Diamentowy tron, Rubinowy rycerz i Szafirowa róża) i Tamule (Świetliści i jeszcze dwa tomy, ale niestety nie pamiętam teraz tytułów) Davida Eddingsa. Naprawdę polecam. Odpowiedz Link Zgłoś