ojuciasan 08.10.09, 20:09 tegoroczna noblistka literacka. Kto zna? Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
maniaczytania Re: Herta Müller - 08.10.09, 21:28 Ja nie znam jeszcze. Ale przy okazji polece czytelnicze wyzwanie bezterminowe Projekt Noblisci, gdzie pojawily sie juz pierwsze wpisy o niej i jej utworach. Odpowiedz Link
ojuciasan Re: Herta Müller - 08.10.09, 22:11 Hmm. Ciekawa recenzja tego "Sercątka". Trudno powiedzieć, że zachęcająca, ale intryguje. Dla amatorów. Chyba jednak nie dla mnie... Odpowiedz Link
kasia111177 Re: Herta Müller - 08.10.09, 23:40 Ja znam Z widzenia Pokazywali ją dzisiaj w tv A na serio to nie wiem kto to i trzeba będzie przy okazji rozejrzeć się za jej książkami. Odpowiedz Link
ojuciasan Re: Herta Müller - 09.10.09, 01:03 Z widzenia też ją już poznałam - na zdjęciu Ciekawa uroda, mówię serio, bo niektórym się nie spodobała, a mnie tak. Z taką twarzą głupich książek się nie pisze. Trzeba sprawdzić Odpowiedz Link
kasia111177 Re: Herta Müller - 11.10.09, 11:15 jarkoni napisał: > Dokładnie tak. Herta jest do sprawdzenia. Podoba mi się Twoje podejście. Zwłaszcza w świetle innych decyzji Komitetu Noblowskiego (vide - Nagroda Pokojowa) trzeba sprawdzić komu rozdają te Noble Odpowiedz Link
jarkoni Re: Herta Müller - 11.10.09, 11:37 Kasiu, pokojowa nagroda(wg mnie) została przyznana awansem, czyli za coś, czego ten Pan jeszcze nie zrobił, ale zrobić planuje. Też bym tak chciał.. Odpowiedz Link
kasia111177 Re: Herta Müller - 11.10.09, 11:59 Ja to zawsze powtarzam, że kiedyś napiszę wielkopomne dzieło. Taki Nobel pomógłby mi się zabrać w końcu do pracy... Odpowiedz Link
megi1973 Re: Herta Müller - 19.11.09, 09:05 zmęczyłam właśnie "Sercątko" i...wielokrotnie chciałam to rzucić w kąt ale się powstrzymałam bo to wszakże nobilistkaJeżeli ktoś lubi czytać bzdury typu:"matka zjada palce dziecka",babka zjada jaskółkę,koleś zjada wybity ząb a potem wymiotuje żeby pokazać że on tego jednak nie połknął, smarowanie elewacji domu odchodami,zabijanie świń między blokami,no i picie krwi przez pracowników rzeźni to życzę miłej lektury.Żeby nie notka wydawcy że rzecz dzieje się w Rumuni w czasach Cauczesku to bym się nie domyśliła z tekstu.Zawiodłam się niesamowicie Odpowiedz Link
ojuciasan Re: Herta Müller - 19.11.09, 15:26 No to chyba się jednak powstrzymam Z drugiej strony, może trzeba aż takich środków wyrazu, aby opisać Rumunie z czasów Ceauşescu?... Odpowiedz Link
megi1973 Re: Herta Müller - 20.11.09, 09:03 tylko w tym rzecz, że tam o Rumuni jest mało,bardzo mało... Odpowiedz Link
ojuciasan Re: Herta Müller - 20.11.09, 17:14 megi1973 napisała: > tylko w tym rzecz, że tam o Rumuni jest mało,bardzo mało... Ale może kobieta ma już skażony umysł tą Rumunią?... Jestem w stanie to zrozumieć, coś takiego może napiętnować człowieka na całe życie. Tylko czy za to powinno się dostawać Nobla?... Odpowiedz Link
megi1973 Re: Herta Müller - 10.02.10, 11:31 "Głód i jedwab" warto przeczytać aczkolwiek dla nas Polaków nie wnosi nic odkrywczego Odpowiedz Link