raymond.new Re: kupujecie ksiazki przez internet? 04.01.04, 10:35 Kupuję, ale pod warunkiem, że są choć trochę opisane od strony edytorskiej. Czasem można się naciąć, bo niby książka w twardej oprawie i wydaniu "luksusowym", a po otworzeniu paczki okazuje się, że to papier toaletowy w jakimś skóropodobnym paskudztwie. Z tego powodu wolę realne księgarnie, choć ostatnio rozpowszechnia się idiotyczny zwyczaj foliowania książek (kto to wymyślił!?) Pozdrawiam raymond.new Odpowiedz Link Zgłoś
ash3 Re: kupujecie ksiazki przez internet? 04.01.04, 10:42 Moim pierwszym zakupem przez internet (niedawno!) byla wlasnie ksiazka. Z tych kilku ksiazek ktore kupilam niektore obejrzalam wczesniej w realu, a w innym przypadku mam po prostu zaufanie do wydawnictwa (nienadszarpniete do tej pory). Ksiazki na aukcji nie kupilam do tej pory. Aha, ale i tak najszybciej dotarla do nas ksiazka z ksiegarni specjalistycznej z Londynu - w kilka dni od zlozenia zamowienia, a przesylka w tym wypadku kosztowala... 5 zl. Odpowiedz Link Zgłoś
raymond.new Re: kupujecie ksiazki przez internet? 04.01.04, 10:50 Problemem jest to, że ciekawe rzeczy wychodzą nieraz w bardzo podejrzanych wydawnictwach. Czasem ktoś na prowincji pokątnie coś wyda i jedyną możliwością zakupu jest właśnie internet. Odpowiedz Link Zgłoś
ash3 Re: kupujecie ksiazki przez internet? 04.01.04, 10:58 Czy takich bubli nie mozna zwrocic (moze do glupie pytanie)? W koncu obowiazuja jakies umowy sprzedazy? Nie mam oczywiscie doswiadczenia ani rozeznania w temacie, po prostu jestem ciekawa jakie prawa ma tu kupujacy:). -- Odpowiedz Link Zgłoś
szwedzka Re: kupujecie ksiazki przez internet? 04.01.04, 12:00 Książki (i każdy inny towar) kupowane w Internecie można zwrócić w ciągu dziesięciu dni od zakupu bez podania przyczyny, o ile nie są zniszczone i nie noszą śladów użytkowania. Chodzi o to, żeby kupujący mógł towar obejrzeć, zanim ostatecznie zdecyduje się na zakup, ale żeby nie nadużywał tego przepisu (w 10 dni książkę można spokojnie przeczytać). Przy zwrocie koszty przesyłki pokrywa kupujący. Paweł Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: BlueBerry Re: kupujecie ksiazki przez internet? IP: *.aster.pl / *.aster.pl 04.01.04, 12:12 wlasciwie to przez internet kupuje glownie ksiazki. najwiecej pozycji to stare wydani, dzis juz nie do dostania w ksiegarniach (allegro, antykwariat literacki) ale tez zdaza mi sie kupic cos nowego, szczegolnie jak jest w lepszej cenie (arsenal, kkkk). aczkolwiek przy nowosciach to z reguly ksiazke mam wczesniej w rekach w ksiegarni lub jest z wydawnictwa ktore dobrze znam. ksiazki w sumie idealnie nadaja sie do kupowania przez net. naprawde rzadko mozna sie rozczarowac. nie trzeba w koncu dobierac rozmiaru ani koloru, a papier tez wystepuje tylko w zawezonej liczbie wariantow. nigdy tez nic nie musialam zwracac, bo zawsze wszytsko bylo ok:)) Odpowiedz Link Zgłoś
noida Re: kupujecie ksiazki przez internet? 05.01.04, 22:47 Ja kupuję najczęsciej na allegro. Właściwie przez net kupowałam do tej pory tylko książki. W Merlinie kupiłam coś raz, bo prawdę mówiąc to wolę już przejść się do księgarni niż dopłacać dychę za dostawę do domu... I też zawsze wszystko było ok. Odpowiedz Link Zgłoś
staua Re: kupujecie ksiazki przez internet? 05.01.04, 22:51 Kupuje w zasadzie glownie ksiazki w Internecie. W trzech Amazonach (.com, .de i.fr) oraz w ksiegarni wloskiej. Przymierzam sie do Barnes&Noble. Raz kupilam ksiazke na aukcji, na allegro, bo bardzo mi na niej zalezalo (sentyment) i byla ona troche podniszczona, niestety. Odpowiedz Link Zgłoś
staua Re: kupujecie ksiazki przez internet? 05.01.04, 22:53 Aha, przypomnialo mi sie, ze kiedys kupowalam sporo w Merlinie oaz kilka razy kupilam bezposrednio w wydawnictwach (Czarne, PIW). Teraz juz nitam nie kupuje, bo za duzo placilabym za dostawe... Odpowiedz Link Zgłoś
tralalumpek Re: kupujecie ksiazki przez internet? 05.01.04, 23:22 Kupuję w Amazonie. Chociaż większą radość sprawia mi "grzebanie" w księgarniach. Czasami jednak coś, co dokładnie wiem że chcę kupić, zamawiam przez Internet. Odpowiedz Link Zgłoś
edeka5 Re: kupujecie ksiazki przez internet? 05.01.04, 23:23 Tak, w Merlinie i w wydawnictwach. Jestem zadowolona z tego, ale muszę wiedzieć na pewno co chcę kupić. Zamówiłam też książki w Merlinie i kazałam wysłać odrazu do mamy opakowane świątecznie pod choinkę. Przy większej ilości zakupionych książek Merlin rezygnuje z opłat za przesyłkę. Również niektóre wydawnictwa nie pobierają opłat za przesłanie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jarecka Re: Merlin i Santorski IP: 62.121.73.* 06.01.04, 13:36 Lubię kupować w księgarniach, łazić,podczytywać, wybierać a jak się zdecyduję - to mieć od razu. Czasem jednak w księgarniach nie ma czegoś, co wypadnie z wyszukiwarki i wtedy zwykle kupuję w Merlinie. Trzymam się go, bo dzięki temu oszczędzam na opłacie pocztowej i uczciwie muszę przyznać, że nie sprawili mi zawodu. Z tym tylko, że trzeba czekać. Nawet jeżeli "ich" czas realizacji wynosi 1 dzien (a często przecież dłużej) - to tak czy inaczej 3 dni zabiera "poczta". Merlin wysyła "priorytetem" więc to powinien być 1 dzień, w praktyce jesli wyślą w poniedziałek listonosz przychodzi w środę i wkłada do skrzynki awizo nawet jeżeli jestem w domu. Takie te ich priorytety... No, ale może to specyfika okolicznego urzędu, w którym się zresztą w tej sprawie awanturowałam. Jak bajka w porównaniu z tym wygląda zamówienie u Santorskiego. Książki zamówione w poniedziałek dostałam kurierem we wtorek o bladym świcie. Z tym, że wolałam płacić za książki niż za kuriera i kupiłam dodatkowo coś, co mi w tym momencie nie było bardzo potrzebne. No, ale dodatkowa książka to jednak dodatkowa przyjemność. Pozdrawiam, Hania Odpowiedz Link Zgłoś
lahliq Re: kupujecie ksiazki przez internet? 06.01.04, 13:49 Na prezenty zdarzało mi się w Merlinie (gdy wiedziałam, że w najblizszym czasie nie będę miała czasu dorzeć do księgarni a czas naglił), ale dla siebie głównie na Allegro. Można tam znaleźć książki, których nie wydawano od lat a poza tym nie zależy mi na tym by książka pachniała nowością tylko by była w mojej biblioteczce, zawsze pod ręką. :) No i cena! Jestem gotowa wydać 20-40 zł na książkę, którą chcę posiadać, ale jest mnóstwo takich, które tylko chcę przeczytać, w tym momencie taki wydatek jest za duży. Odpowiedz Link Zgłoś
mowawe Re: kupujecie ksiazki przez internet? 06.01.04, 14:07 Najczęściej na allegro. Czasem można tam znaleźć książki dawno nie wznawiane, które człowiek szuka bez powodzenia długi czas. Niekiedy uda się złapać prawdziwą okazję po niskiej cenie. Bardzo lubię allegro i często tam zaglądam. Kupowałam też w Gdańskim Wydawnictwie Psychologicznym. Szybko działają, są zniżki, promocje. Ostatnio często zaglądam do Antykwariatu Literackiego. Ktoś podał tu link i za to jestem mu wdzięczna :) Mnóstwo książek, aktualizowana baza nowości i książek z antykwariatu. Jest w czym wybierać. Minus to ceny - przy niektórych pozycjach wysokie i cena za wysyłkę 10 złotych. Lubię kupować w internecie. Cudownie było by gdyby w mojej miejscowości istniały księgarnie taniej książki, antykwariaty, i inne cuda jak Koszyki i Przedszkola itp. Niestety jeszcze dużo wody upłynie .......... W takiej sytuacji pozostaje internet. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Zdanka Re: kupujecie ksiazki przez internet? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 06.01.04, 14:08 Problem w zamówieniami w polskich księgarniach internetowych polega na tym,że wiele z nich nie ma kompletnie żadnej umowy z Pocztą polską ,w związku z czym potrzebna książka jest przeciętnie droższa prawie o 10 zł[ koszty przesyłki].Podobnie rzecz ma się z 'Amazon",czasami oplata przesyłki jest tam równa z ceną książki.Cholera,nikomu nie przyjdzie do głowy,że ci ,którzy potrzebują książek do pracy,często nie są w stanie za nie zapłacić tak wygórowanych na polskie warunki cen! Odpowiedz Link Zgłoś
ppatka Re: kupujecie ksiazki przez internet? 06.01.04, 14:20 dokladnie, ceny przesylki sa przesadzone, dlatego bylam ciekawa czy kupujecie przez internet, bo nawet jak ksiazki sa tansze to koszt przesylki wyrównuje ta róznice z cenami w ksiegarniach i zawsze to tez pewniej, no chyba ze ksiazka jest nie do dostania... Odpowiedz Link Zgłoś
ash3 koszty przesylki 06.01.04, 19:50 NA usta cisnie sie (naiwne) pytanie: dlaczego duze ksiegarnie internetowe nie obnizaja kosztow przesylki/ obciazaja nimi klienta (ponizej pewnej wysokosci zakupu)? Dla mnie wielkim zaskoczeniem (jak napisalam wyzej) byla ta niska cena przesylki (i samej ksiazki!) z Londynu do Polski. Nie bardzo wiem jak to dziala i od czego ta cena przesylki zalezy. Mysle, ze ci ktorzy potrzebuja ksiazki do pracy zaplaca mimo wszystko te wyzsza cene. Wydawnictwa przeciez wiedza o tym, ze wiele ksiazek jest kupowanych z potrzeby doksztalcania, koniecznosci czytania nowosci, komentarzy na biezaco przez specjalistow itp. Naklad jest jaki jest (niewielki) i tak sie to kreci. Czesta praktyka to fakturowy zakup wrzucic w koszty... To rozwazania laika, nie jestem ekonomista. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Modi Re: kupujecie ksiazki przez internet? IP: *.lochow.sdi.tpnet.pl 06.01.04, 19:59 Ja mialam przyjemnosc kupowania na razie tylko w ksiegarni internetowej wydawnictwa Zysk i s-ka i Akapit Press i jestem bardzo zadowolona. W Zysku mam znizki na ksiazki (10% jako staly klient, a wielkich pieniedzy nie wydaje na ksiazki) i przesylke gratis. W Akapicie tez ksiażki kupilam taniej i przesylka była również na koszt wydawnictwa. Kupuje jeszcze na Allegro, ale głownie ksiazki, których w ksiegarni juz sie nie znajdzie. Tu już trzeba uwzględnic koszt przesylki i wplaty na konto. Odpowiedz Link Zgłoś
malidar Re: kupujecie ksiazki przez internet? 06.01.04, 20:27 Od dwóch lat kupuję właściwie tylko w Merlinie, czytam kilka tygodników i kilka miesięczników, tam są różne recenzje, grzebię w sieci, i na ich podstawie decyduję się na zakup lub nie, w Merlinie mam od prawie roku bezpłatną priorytową przesyłkę przez pocztę, zwykle przesyłka dochodzi po dwóch dniach (chyba, że wymyślę coś ekstraordynaryjnego - ostatnio kilka oper, długo to trwało - i Merlin sobie z tym nie może poradzić) i nigdy nie byłam na poczcie (przesyłka średnio raz na półtora miesiąca), pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: slunko Re: kupujecie ksiazki przez internet? IP: 145.228.228.* 15.01.04, 11:24 ja kupuje przewodniki tylko ze stron pascala. nie tylko taniej, ale rowniez dostawa natychmiastowa, duzo znizek i niskie (lub zadne) koszty przesylki. naprawde goraco polecam! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Włodzio Re: kupujecie ksiazki przez internet? IP: *.acn.waw.pl 24.01.04, 17:19 Ja tam "się wedrzeć", co wklepać? Odpowiedz Link Zgłoś
edeka5 Re: kupujecie ksiazki przez internet? 24.01.04, 17:52 ksiegarnia.pascal.onet.pl/ Odpowiedz Link Zgłoś
mata-nui Re: kupujecie ksiazki przez internet? 24.01.04, 18:03 Ja kupuje glownie ksiazki w ebay najczesciej te za 1 €. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Włodzio Re: kupujecie ksiazki przez internet? IP: *.acn.waw.pl 24.01.04, 19:18 Dziekuje:) Odpowiedz Link Zgłoś