planasana 24.03.07, 14:56 Pozwolilam sobie wkleic ten watek. forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=210&w=59347692 Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
insana Re: z Forum Psychologia 24.03.07, 17:31 Czyli co, znowu roztrząsanie co gra większą rolę w powstawaniu zaburzeń- geny czy wyuczone w dzieciństwie schematy. Myślę ze prawda jak zwykle leży pośrodku- mogę z całą pewnością stwierdzić ze jestem ddd, moj ojciec miewał podobne schizy jak autorki posta, a labilność emocjonalna cechuje nie tylko mnie, ale tez i moją siostrę. Moja lekarka potwierdzila, że w dwubiegunówce dziedziczenie ma ogromne znaczenie, a od czynników zewnętrznych zależy czy i w jaki sposób te skłonności się ujawnią. Np. moja starsza siostra sprawiała w wieku dorastania olbrzymie problemy, uciekała z domu, naduzywała niemal wszystkiego( przez narkotyki miala epizod psychotyczny), a teraz jest w szczęśliwym związku ( i myślę ze jej partner w jakiś sposób zastępuje jej ojca- jest duzo starszy, nie mają dzieci i nie zamierzają mieć), tak ze osiągnęła stabilizację i to w pewnym stopniu pomogło jej uporać się ze sobą. Ja niestety nie miałam takiego szczęscia i nadal się męczę, trwam w jakimś dziwnym zawieszeniu, ale moze kiedyś...... A jak to wygląda w Waszych rodzinach? Odpowiedz Link
miriam11 Re: z Forum Psychologia 24.03.07, 17:47 Ale nie odnosisz wrażenia Insano, że w ogóle ta dyskusja na psychologii na jakimś takim mało ciekawym poziomie jest? Odpowiedz Link
insana Re: z Forum Psychologia 24.03.07, 17:56 wiesz, nie czytuje FP, ale pewnie większość dyskusji tam to takie "pierdzielenie o szopenie", psychologom wydaje się ze wszystko potrafią wyjaśnic swoimi teoryjkami Odpowiedz Link
miriam11 Re: z Forum Psychologia 24.03.07, 18:01 ech, no żeby tam jeszcze psycholodzy byli Zauważyłam w dyskusji słynną BSzalache z FD ))))) A na Społeczeństwie jęczała, że relacji z synem ułożyć nie umie. Takie to i forum Psychologia. Odpowiedz Link
insana Re: z Forum Psychologia 24.03.07, 18:06 o, Bszalacha to odpał totalny, ona mi zawsze przypomina zeby psychologów omijać szerokim łukiem)))) Odpowiedz Link
miriam11 Re: z Forum Psychologia 24.03.07, 18:25 Podejrzewam, że z niej taki psycholog jak ze mnie baletnica )))) Moja psycholożka jest super! Odpowiedz Link
aurelia_aurita Re: z Forum Psychologia 26.03.07, 14:34 nie wiem czy to ten tegretol tak na mnie działa, ale ja z tej dyskusji na Psychologii nic nie zrozumiałam. a dodam przewrotnie, że już za kilka m-cy (jak dobrze pójdzie...) będę Psychologiem! )) (tzn. magistrem psychologii, żeby tu nikt nie myślał... a ja ostatnio prowadzę prywatne śledztwo (na razie tylko wypytywanie mamy + metoda dedukcji, później może coś więcej) w sprawie mojego ojca, bo on mi się jakiś podejrzany wydaje (pod kątem chad). ale znam go praktycznie tylko z opowiadań. Odpowiedz Link