monicus 02.06.10, 16:00 dziewczyny, co tu zrobic. inwazja. mam mnostwo lawendy i nic. zyja sobie w najlepsze. mam tez male dzieci i boje sie troche kupowac jakies plytki na robactwo. poradzcie cos. Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
smia Re: ratunku mole!!! 02.06.10, 16:56 kiedys widzialam na jakims blogu: wloczki do zamrazalnika. a potem przechowywac w szczelnie zamknietych workach foliowych - np. klamerkami z IKEI. Odpowiedz Link
malgoha1 Re: ratunku mole!!! 02.06.10, 18:24 Ostatnio na kursie przędzenia wełny ze zdziwieniem dowiedziałam się od prowadzącej, ze bardzo skutecznie odstraszają mole kasztany. Nie sprawdzałam, ale była to bardzo kompetentna osoba Odpowiedz Link
an.ta Re: ratunku mole!!! 02.06.10, 18:30 Kurs przędzenia wełny??? Można wiedziec na czym to polega.Czy to coś takiego jak kiedyś, że przy kołowrotku się siedzi i przędzie? Bardzo mnie ten kurs zaintrygował Odpowiedz Link
maladanka Re: ratunku mole!!! 02.06.10, 18:33 trzeba znaleźć ich siedzibę - to najtrudniejsze Odpowiedz Link
malgoha1 Re: ratunku mole!!! 02.06.10, 18:36 Dokładnie tak jak chcesz coś więcej się dowiedzieć zapraszam na priv.Byłam tylko uczestniczką, ale mogę Ci dać namiary do organizatorki, planuje kolejne już spotkanie- a było wspaniale Odpowiedz Link
ninga Re: ratunku mole!!! 02.06.10, 19:00 Nie umiem ci nic poradzić, bo sama boję się że za chwilę będę miała problem. Przestali sprowadzać do Polski jedyny, naprawdę skuteczny środek na mole: "Kapo". Niszczy nie tylko mole, ale i larwy moli i paru moim znajomym zaatakowanym przez mole natychmiast rozwiązał problem. Nie wiem dlaczego go przestali sprowadzać - środek jest francuski, ale sądząc z opakowań, był do nas sprowadzany z Węgier. . Odpowiedz Link
joanna-olga Re: ratunku mole!!! 02.06.10, 20:20 Ratuj co się da. Bez chemii raczej będzie trudno. Wyjmij wszystko z szaf, oglądnij każdą sztukę, szczegołnie w zakamarkach. Co się da wypierz, resztę wymroź w zamrażarce. W szafach zrób wojnę chemiczną: mycie gorącą wodą z płynem, potem środek niszczący larwy i mole, zamkniętą szafę oklej taśmą. Sama lawenda to zdecydowanie za mało. Z naturalnych jako - tako działa bagno. Ale do najcenniejszych rzeczy i tak lepiej powiesić "chemię" Odpowiedz Link
jolka.best Re: ratunku mole!!! 03.06.10, 14:04 Zawsze na wiosnę dokładnie przecieram szafy i szuflady szmatką nasączoną terpentyną (kupisz w sklepie chemicznym). Dzieci w tym czasie wyślij z tatą na spacer bo terpentyna brzydko pachnie. A przeciw molom stosuję ......goździki (przyprawę tanią a skuteczną).Zawinięte np w serwetkę papierową są włożone do kieszeni kożucha,położone na półce i do foliowego worka gdzie trzymam włóczki. Tylko nie przesadź z ilością, bo mają intensywny zapach. Jeśli masz nóżki mebli podbite filcem to tam może być ich wylęgarnia. Powodzenia w walce z molami Odpowiedz Link
autumna Re: ratunku mole!!! 04.06.10, 11:15 Jeśli masz balkon, to wywieś rzeczy wełniane i futrzane, żeby się dobrze wywietrzyły - najlepiej na słońcu. I wymień worek oraz filtr w odkurzaczu, tam też lubią się zakamuflować. Bywa, że cała inwazja pochodzi głównie z jednej wylęgarni, z filcowego filtra od odkurzacza właśnie albo jakiegoś zapomnianego koca schowanego w pojemniku na pościel. Odpowiedz Link
weisefrau Re: ratunku mole!!! 06.06.10, 20:32 Kapo jest znakomite - niszczy mole, nie plami pryskanych rzeczy. Widziałam je w Leroi-Merlin. Zamrażalnik jest ok, Balkon i wietrzenie chwilowo przeciwwskazane, bo teraz mole właśnie wylatują na poszukiwanie nowych siedzib. Najważniejsze, to znaleźć ich gniazdo. U mnie raz siedziały w podbitej filcem starej psiej obroży a innym razem w filcowym kapciu babci. Mogą to być również mole spożywcze, wtedy znajdziesz je w kaszy, mące, ryżu i w kuchennych szafkach. Odpowiedz Link
marcelina56 Re: ratunku mole!!! 07.06.10, 22:43 Najlepsza na mole jest płytka Globol, do szaf wkładam też kadzidełka. Mole nie lubią intensywnych zapachów. Odpowiedz Link
lacrima_2 Re: ratunku mole!!! 08.06.10, 00:34 Kiedyś wykurzyłam mole /za radą koleżanki/ najtańszym dezodorantem. Takim śmierdzidłem. Oczywiście po generalnych porządkach. Odpowiedz Link