ella152 04.01.11, 10:23 czy wrabiając np. renifera - jego wzór mam kształtować tylko na prawej stronie roboty a lewa ma iść tak jak oczka schodzą (w takich kolorach) - nie jestem pewna czy dobrze napisałam o co mi chodzi? Ale może ktoś zaskoczy. Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
noelka79 Re: wrabianie wzoru np. renifera 04.01.11, 11:16 Jeśli nie ma dokładnie zaznaczonych rzędów wzoru, to tak, ale przyjrzyj się uważnie. Renifery są dość misterne i tam w każdym rzędzie oczka wychodziły inaczej, ale było opisane w schemacie. I wydaje mi się, że łatwiej, jak się wrabia takie wzorki na okrągło np. w czapkach. Odpowiedz Link
zdzid Re: wrabianie wzoru np. renifera 04.01.11, 14:16 Być może łatwiej jak jest wzór typu szlaczek - dookoła całej czapki (chociaż ja nie lubię bo mi się nitki bardzo skręcają, a tak na prawej stronie się skręca a na lewej rozkręca . Jak jest wrobiony np. jeden renifer to po zrobieniu rządka wzoru inną włóczką zostaje ci nitka po lewej stronie a po dokończeniu okrążenia jesteś z prawej strony renifera - co wtedy? Wzory wrabiane są najczęściej dwustronne - każda kratka to jedno oczko i na lewej stronie też przerabiamy wg schematu tylko czytamy go od lewej do prawej. Odpowiedz Link
kasiaba1 Re: wrabianie wzoru np. renifera 04.01.11, 11:16 Wzór się wrabia i po prawej i po lewej. Odpowiedz Link
vichta Re: wrabianie wzoru np. renifera 04.01.11, 12:33 Dokładnie tak! Możesz to sobie podejrzeć na przykładzie tego wzoru: chomikuj.pl/Image.aspx?id=413813954 (grzywa lwa) Wzór wrabiany jest również w lewych rzędach, a nie tak jak oczka schodzą z drutu. Jeśli będziesz przerabiała tak jak schodzą, to renifer wyjdzie Ci dwa razy wyższy, niż powinien Odpowiedz Link
ella152 Re: wrabianie wzoru np. renifera 04.01.11, 14:12 Dziękuję bardzo dziewczyny - a skoro jesteście takie miłe to jeszcze trochę ponudzę. 1- mam zawsze problem z odpowiednim dopasowaniem rozmiaru, niby robię próbkę i liczę oczka ale chyba coś nie zbyt umiejętnie. 2- jak zrobić takie ładne podkolanówki na drutach żeby dobrze przylegały do nogi (takie zgrabne) bo te moje zawsze są takie jakieś nie kształtne - może tu też ten problem ze zdejmowaniem miary Odpowiedz Link
smia ad2 04.01.11, 14:37 dobieraniem/ujmowaniem oczek, tak zeby w lydce obwod byl wiekszy niz w kostce. przymierzaj na biezaco. Odpowiedz Link
vichta Re: wrabianie wzoru np. renifera 04.01.11, 16:06 Tutaj masz podany sposób rozliczania próbki wzoru, również do pobrania: chomikuj.pl/vichta/robotki+reczne+(free)/druty/rozliczanie+probki+wzoru A co do podkolanówek, to dobra by była jakaś elastyczna, sprężysta włóczka, taka która nie będzie się rozwlekać. inny sposób to dodanie do włóczki takiej cieniutkiej nitki (lub dwóch) lycry. Jest cieniutka jak włos, ale bardzo elastyczna. Możesz też zapytać w hurtowniach pasmanteryjnych albo w zaprzyjaźnionej szwalni o stilonową przędzę do szycia, np. do overlocka, i użyć jej jako dodatku do włóczki. To są dość duże szpulki, bo przeznaczone są do produkcji przemysłowej, dostępne są w różnych kolorach. Kiedyś było coś takiego, co nazywało się helanko. Dziś, niestety nieosiągalne. W razie pytań co do rozliczania próbki - pisz śmiało. Odpowiedz Link
ella152 Re: wrabianie wzoru np. renifera 05.01.11, 14:00 dziękuję bardzo - pozdrawiam a zarazie muszę czekać bo włóczkowy sklep w mojej miejscowości jest zamknięty, jeszcze się liczy - jak za dawnych czasów trwa to tak długo Odpowiedz Link