Dodaj do ulubionych

proszę o pomoc

28.01.11, 07:52
Dziewczyny proszę o pomoc, nie rozumiem opisu.
Na drucie mam 34 oczka i robię lewą połę - podkrój pachy a opis jest poniższy:
Przerabiać wzorami jak się układają, na początku dwóch następnych rz. zamknąć 3 o. - na drucie pozostanie 31 o.
Po stronie podkroju pachy odjąć w każdym rz. o. zgodnie z opisem 2 razy, następnie w co drugim rzędzie 4 razy.

i teraz tak, skoro piszą na początku dwóch następnych rzędów to powinnam odjąć dwa razy po 3 oczka?? ale wtedy zostanie mi na drucie 27 oczek prawda??
a co do drugiego to mam rozumieć, że najpierw w co drugim odejmuje a później w co 4??
Bardzo proszę o pomoc. Robię mój pierwszy sweterek no i chciałabym, żeby mi wyszedłsmile
Obserwuj wątek
    • anty-malgo Re: proszę o pomoc 28.01.11, 09:55
      wg mnie to by było tak że najpierw zamykasz po 3 oczka, potem dwa razy powtarzasz przerabianie dwóch oczek razem (czyli powinno być minus 5) a potem w rzędach 4, 6, 8, 10 przerabiasz znowy dwa oczka razem i na podstawie główki (po podkroju) masz liczbę oczek minus 9 . Mam nadzieję ze to o to chodzi 9-13 oczek to zwykła ilosc oczek zamykana w podkroju i ze mój komentarz Ci sie przyda. Śmiem nawet zgadywać ze robisz rozmiar 34/36 wink
      pozdrawiam serdecznie
      Gosia
      anty-malgo.blogspot.com/
    • anty-malgo Re: proszę o pomoc 28.01.11, 10:05
      czyli wg mnie powinno Ci zostać 25 oczek

rząd 0 = 34
      rz. 1 = -3
      rz. 2= -1
      rz3. = -1
      rz 4 = -1
      X
      rz 6 = -1
      X
      rz.8 = -1
      X
      rz.10 = -1

34-9 =25. wink

Nie jestem pewna na 100% procent, ale tak bym zrobiła, nie znam też Twojej próbki, namiarów na włóczke i na jakich drutach robisz. Chętnie pomogę, ale jeśli chcesz to napisz do mnie bezpośrednio na maila, adres na blogu

pozdr
      • bazylek23 Re: proszę o pomoc 31.01.11, 11:37
        Zasugerowałam się tym co mi napisałaś, trochę zrobiłam po swojemu i mi wyszłosmile
        Ale mam kolejny problem...
        W opisie rękawa jest podane:
        nabrać 34 oczka, przerobić ściągaczem podwójnym 6 razy i potem dodać jedno oczko raz w co 6 rzędzie i potem 9 razy w co 8 rzędzie i na drucie będzie 54 oczka.
        i ja czegoś nie rozumiem, sokoro mam 34 oczka i dodam raz 1 a potem 9 razy jedno to jak ma mi wyjść 54??
        Poratujcie proszę sad
        • vichta Re: proszę o pomoc 31.01.11, 11:58
          Na rękawie dodajesz oczka po obu stronach. W sumie masz ich dodać 20:
          2x1 w 6 rzędzie, potem tak samo, czyli 2x1 w rzędach: 14, 22, 30, 38, 46, 52, 60, 68, 74. Razem dodasz więc 10 razy po 2 oczka, co daje: 34+20=54.
          Wydaje mi się jednak, że nie są to rzędy, tylko okrążenia. Jedno okrążenie to 2 rzędy: w prawo i w lewo). Zwróć na to uwagę, bo może się okazać, że dobieranie oczek skończy Ci się w okolicach łokcia smile
          • bazylek23 Re: proszę o pomoc 31.01.11, 13:10
            Dziękuję bardzo za odpowiedź. Właśnie w książce jest dokładnie podane w rzędach dodawać 1 oczko. Czyli rozumiem, że najlepiej na początku i na końcu dodać po 1 oczku i powinno być ok??
            • vichta Re: proszę o pomoc 31.01.11, 13:15
              Powinno być OK. Sposoby dobierania oczek znajdziesz tutaj:
              abc_robotek_na_drutach.republika.pl/str/odmiany_oczek.html (oczka zwiększające)
              • bazylek23 Re: proszę o pomoc 31.01.11, 14:04
                Dzięki bardzo za rozjaśnieniesmile
                • bazylek23 Re: proszę o pomoc 02.02.11, 11:42
                  Dziewczyny może macie jakieś sposoby jak równomiernie nabrać oczek na plisę?? Mam nabrać równomiernie 210 oczek i za bardzo nie wiem jak sobie to rozplanować. Może macie jakieś swoje sposoby??
                  • vichta Re: proszę o pomoc 03.02.11, 18:19
                    Ja akurat nie rozplanowuję niczego przed nabraniem oczek. Nabieram oczka wokół dekoltu tak, aby nie powstawały dziury między swetrem a plisą. Wykorzystuję wszystkie oczka brzegowe dekoltu, zdjęte z agrafki, a nawet nabieram oczko na nitce od szwu ramieniowego. Potem, jak już mam to wszystko na drucie, to liczę oczka i dopiero wtedy zastanawiam się, ile tych oczek tak naprawdę mi potrzeba. Jeśli na przykład mam na drucie 100 oczek, a potrzebuję tylko 80, to w następnym rzędzie redukuję ich ilość. W tym konkretnym przykładzie każde piąte oczko przerobiłabym razem z czwartym. Nie pamiętam, żeby zdarzyło mi się, że tych oczek mam za mało. Zazwyczaj jest za dużo. Tej kombinacji z redukowaniem oczek na plisie nie widać, a plisa jest ściśle połączona ze swetrem.
                    Można też plisę zrobić osobno i doszyć albo naszyć na dekolt.
                    • bazylek23 Re: proszę o pomoc 17.02.11, 09:08
                      Dziewczyny mam jeszcze jedną prośbę. Chcę zrobić jeden sweter, robię wg schematu i niestety mi nie wychodzisad Nie wiem czy coś robię nie tak czy może schemat jest źle opisany. Czy któraś mogła by mi pomóc? Nie umiem niestety wkleić schematu wiec jakby któraś mogła mi pomóc proszę niech poda maila to wyślę skan opisu i sweterka. Będę wdzięczna za pomoc.
                      • elaelisheva Re: proszę o pomoc 17.02.11, 09:40
                        Napisz na maila gazetowego...
          • elaelisheva Re: proszę o pomoc 31.01.11, 13:44
            Ło matko i córko! A skąd Ci się wzięło, że jedno okrążenie to dwa rzędy??? Jedno okrążenie to jeden rząd! I to dotyczy tylko robótek robionych "na okrągło".... No chyba, że teraz jakieś nowe dziewiarstwo ręczne jest...
            • vichta Re: proszę o pomoc 31.01.11, 14:40
              Okrążenie, czyli powrót do miejsca, z którego się zaczęło. Spotkałam się też z nazwą przerobienie. Składa się z dwóch rzędów: nieparzystego, który robi się po prawej stronie robótki i parzystego, czyli powrotnego po lewej stronie robótki. W ten sposób wykonuje się jedno przerobienie, czyli dwa rzędy i wraca w miejsce rozpoczęcia. Przy robocie na okrągło jedno okrążenie to to samo, co jeden rząd.
              Generalnie lepiej jest się posługiwać określeniem rząd, bo wtedy wiadomo konkretnie o co chodzi. I takie określenia najczęściej są w pismach robótkowych. Niemniej jednak spotkałam się już z określeniami: przerobienie i okrążenie, i gdybym przyjęła je za rząd, to robótka wyszłaby mi o połowę za krótka. Dlatego warto zwrócić na to uwagę.
              No, cóż, szkół na temat temat jest widocznie kilka...
              • elaelisheva Re: proszę o pomoc 31.01.11, 15:00
                A powiedz mi, tak z ciekawości, gdzie spotkałaś się z tymi określeniami "przerobienie" i "okrążenie"? Bo najwyraźniej mam braki w wykształceniu i chciałabym je nadrobić...
                • vichta Re: proszę o pomoc 31.01.11, 15:22
                  Czy rozmowy na tym forum mają polegać na wzajemnej pomocy, czy może na wytykaniu sobie niekompetencji? Nie potrafię wskazać Ci konkretnego źródła. Zaczynałam robić na drutach ponad 30 lat temu. Ciężko, żebym pamiętała czego i gdzie i od kogo się nauczyłam. Była to moja mama, ciotka, dziergające znajome, podręczniki, gazetki, a ostatnio internet.
                  Nie było moim zamiarem robienie jakiegoś zamieszania ani utrudniania pracy. Chciałam po prostu pomóc Bazylkowi, żeby dziewczyna nie musiała potem czegoś pruć, ale jeśli w ten sposób uraziłam czyjeś ego, to przepraszam.
                  • elaelisheva Re: proszę o pomoc 31.01.11, 15:35
                    Dlaczego się obruszyłaś na moje proste pytanie? Dla mnie zawsze okrążenie było jednoznaczne i najwyraźniej mam braki w drutowym wykształceniu - chciałam je nadrobić... Ale skoro moje pytanie Cię uraziło, to przepraszam. Ja też nie jestem nastolatką i uczyłam się robić na drutach wieeeeele lat temu, znam wiele różnych "starodawnych" książek. Wróciłam do dziergania po długiej przerwie i cały czas się uczę.... Internet bardzo uprościł naukę, ale niekompetentni tłumacze trochę skomplikowali życie drutowaczkom...
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka