05.04.11, 12:16
Dziewczyny-czy robilyscie dekolt okragly metoda od gory.Przymiezam sie i nie wiem czy dobrze mysle-jakby ktoras mogla podrzucic rozwiazanie to bardzo poprosze
Obserwuj wątek
    • ivoncja Re: Od gory 05.04.11, 12:24
      Ja robię reglany od góry i zaokrąglam dekolt za pomocą rzędów skróconych, bo kwadratowe dekolty nie bardzo mi się podobają. Można też dodawać oczka na całej szerokości rzędów- tak jak się robi okrągłe serwetki. smile
      ---------------------------
      Bardzo łatwo podbić moje serce- wystarczy być kotem. smile
      ivoncja.blox.pl/html
      • krymistado Re: Od gory 06.04.11, 09:24
        ivoncja dzieki za poodpowiec, sprobuje -chodz przyznam,ze jeszcze nie ulozylo mi sie to w glowie
        • jb2550 Re: Od gory 06.04.11, 13:15
          uantoniny.blogspot.com/2010/01/metoda-robienia-swetra-od-gory-na.html
          • krymistado Re: Od gory 06.04.11, 15:39
            Dziekuje,znam ta strone u Antosi,chodzilo mi o dekolt głębszy nie rozpinany i myslałam , ze jest jakas metoda ktorą nie znam.
            • ivoncja Re: Od gory 08.04.11, 13:39
              Jeśli chcesz uzyskać głębszy dekolt, rób od góry najpierw bez łączenia w kółko, czyli odwracając robótkę. Narzuć tyle oczek, ile potrzeba na rękawy+ tył, oczka na dekolt będziesz dodawać stopniowo. Miejsca łączenia części najlepiej potraktować rzędami skróconymi, żeby uzyskać zaokrąglenie dekoltu- nie wiem czy to brzmi jasno. Jeśli robiłaś jakiś sweter "tradycyjnie" czyli w kawałkach, od dołu, to wiesz, że przy dekolcie dzieli się robótkę na pół i zamyka się stopniowo rzędy od środka, żeby zrobić wycięcie dekoltu. Ten sam efekt uzyskamy przy dzierganiu od góry za pomocą rzędów skróconych. To, co chcesz zaokrąglić, przerabiasz kilkakrotnie rzędami skróconymi, w każdym kolejnym rzędzie przerabiając o kilka oczek więcej niż w poprzednim. Jeśli nie zastosujesz rzędów skróconych, na łączeniach rękawów z tyłem wyjdą kąty proste. Jeśli jednak jednocześnie dodajesz oczka na reglan i robisz rzędy skrócone, trzeba bardzo dokładnie liczyć oczka, bo łatwo jest się pogubić.
              Teraz, żeby zrobić dekolt z przodu, musisz po prostu stopniowo dodawać oczka na brzegach robótki, na przykład po 1 w każdym rzędzie parzystym, jeśli ma to być dekolt w szpic. Jeśli dekolt ma być okrągły, dodajesz tak samo, jak w tradycyjnej robótce byś odejmowała (tylko odwrotnie, bo robisz od górysmile). Kiedy już uzyskasz odpowiednią ilość oczek przodu na odpowiedniej głębokości dekoltu, łączysz robótkę w kółko i lecisz już na okrągło do dołu jak burza. smile

Jeśli potrzebujesz dodatkowych wyjaśnień, chętnie pomogę, napisz.
              Bardzo łatwo podbić moje serce- wystarczy być kotem. smile
              ivoncja.blox.pl/html
              • krymistado Re: Od gory 08.04.11, 20:00
                Dziekuje Ci ivoncja za dokladne wyjasnienie o to mi wlasnie chodzilo-serdecznie dziekuje i pozdrawiam
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka