Dodaj do ulubionych

Czapka na 5 drutach robiona od góry

25.11.12, 11:36
Chcę zrobić czapkę na 5 drutach od góry. Robiłam już kilka podejść i niestety coś mi nie wychodzi. 5 drutami umiem się posługiwać tylko mam problem z dobieraniem oczek (najpierw wychodzi mi płaska serwetka a cała czapka wygląda jak odwrócony garnek). Chodzi mi o najbardziej uniwersalny wzór z jak najmniej widocznym dodawaniem oczek.
Ile zaszewek najlepiej zastosować: 4, 6, 8 (ja robiłam na 8) żeby czapka naśladowała kształt głowy? Czy macie może opracowane dodawanie oczek tak aby nie wychodził garnek?
Obserwuj wątek
    • malgoha1 Re: Czapka na 5 drutach robiona od góry 25.11.12, 11:49
      A dlaczego chcesz robic od góry? Generalnie ilość zaszewek zależy od ilości oczek , które będziesz miała na drucie , czyli od grubości wełny
      • njut Re: Czapka na 5 drutach robiona od góry 25.11.12, 13:14
        Wszystkie moje robótki robię z resztek włóczek i zależy mi na tym żeby wyrabiać je do końca. To ma być pilotka: góra z gładkiej grubszej włóczki (ok 1,5mm - myślę o drutach 3-4), której nie mam zbyt wiele a dół z cieńszej bukli (pewnie w 2 nitki).
        Ile zaszewek proponujesz przy takiej grubości?
        Generalnie robię bardzo ciasno więc dobieram grubsze druty.
    • autumna Re: Czapka na 5 drutach robiona od góry 27.11.12, 08:20
      Jak chcesz od góry, to łatwiej byłoby na szydełku.
    • joanna-olga Re: Czapka na 5 drutach robiona od góry 27.11.12, 22:59
      Tutaj masz ponad 500 wzorów czapek na drutach robionych od góry na okrągło: www.ravelry.com/patterns/search#photo=yes&craft=knitting&view=captioned_thumbs&pa=top-down%2Bseamless&sort=best&pc=hat

Prawie 150 z nich są darmowe.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka