Dodaj do ulubionych

Dzień dobry

22.07.04, 15:01
Dzień dobry
Chciałabym przyłączyć się do waszego grona.
Kilka miesięcy temu wróciłam po raz kolejny do robienia na drutach -
(dziergam, czasami z dłuzszymi przerwami, prawie 30 lat).
I już na dzień dobry mam pytanie, czy to co znalazłam:
knitting.about.com/library/bltgcaston.htm
to są to "oczka krzyżowe" którymi zaczyna sie robotę, tak by mimo że dalej
robi się ściegiem gładkim robota nie zwijała się na brzegu? Czy to jeszcze
coś innego?
Pozdrawiam
Kalina
Obserwuj wątek
    • kajmy Re: Dzień dobry 22.07.04, 20:23
      Witam Cię bardzo serdecznie w naszym gronie, w imieniu całej naszej grupki.
      Chyba wszystkie koleżanki są na wakcjach, bo cisza tu jakaś.
      Co do Twojego pytania, to nie potrafię Ci odpowiedzieć, bo nie znam tego
      sposobu, chociaż na drutach robię kilkadziesiąt lat. Inne koleżanki może wiedzą
      coś więcej na ten temat.
      Bądź cierpliwa jak wrócą na pewno coś Ci odpowiedzą.
    • lady_huncwot Re: Dzień dobry 23.07.04, 08:25
      Witaj smile
      To co widać w tym linku to IMO właśnie krzyżowe nabieranie oczek, bo właśnie
      tam przecież trzeba brać drugą dodatkową nitkę.
      Swoją drogą - dzięki za linka, od dawna chciałam wypróbować ten sposób, ale
      opis tego nabierania bez obrazków (tak jak to z uporem robi Sandra) zupełnie na
      mnie nie działa.
      Pzdr,
      Kasia
      • holecka1 Re: Dzień dobry 05.08.04, 14:05
        Ja tu jestem pierwszy raz. (ods wczoraj mam neostrade)Wydaje mi się że to nie
        jest krzyżowe nabieranie oczek. Przy tym sposobie cały czas ma się w ręku trzy
        nitki. Tu na ostatnim obrazku pani trzyma tylko dwie. A może źle widzę?
        Pozdrawiam
        • malgoha1 Re: Dzień dobry 05.08.04, 15:00
          Cześć!Dobrze widzisz .Krzyzowe nabieranie oczek polega na krzyzowaniu nitki w
          czasie nabierania i można to robić nitką pojedynczą , wtedy w rece masz dwie
          nitki lub z pogrubionym brzegiem dolnym wtedy w ręce masz trzy nitki, ale i to
          i to nazywa sie krzyżowym nabieraniem oczek.
          Małgorzata
    • kajmy Re: Dzień dobry 23.07.04, 08:58
      Jeżeli jest tak jak mówi Kasia, to i ja skorzystam. Od jakiegoś czasu również
      chciałam się tego nauczyć. Myślę, że wszystkie ładnie Ci Kalinko, za ten link
      podziękujemy. Ja również zdecydowanie bardziej wolę rysunki i zdjęcia od
      wszelkich opisów słownych. Nie docierają do mnie. Jestem wzrokowcem.
      • ninga Re: Dzień dobry 23.07.04, 09:49
        Też jestem wzrokowcem - same opisy mi nie wystarczają. Stąd czasami rezygnuję z
        pewnych worów bo im bardziej usiłuje zrozumieć, tym bardziej wychodzi mi coś
        innego.
        Od pewnego czasu wchodzę na strony chyba popularnych w USA knitting blogs i
        podziwiam niektóre swetry Wendy.
        wendyknits.net/wendy/knitting.htm
        Jednego nie rozumiem (a to wynika z zamieszczonych na stronie "tipsów")dlaczego
        ona w przypadku tych grubych swetrów z wzorów często nie robi osobno przodu,
        rekawów i tyłu, tylko po zrobieniu czegoś o kształcie worka, tnie to nożyczkami
        i zszywa na maszynie?
        Jak macie chwilę czasu to popatrzcie na te swetry - obiecuję sobie, że kiedyś
        spróbuję odtworzyć wzór mojego "ulubionego" Henry VII
        Kalina
        • lady_huncwot Re: Dzień dobry 23.07.04, 11:15
          Fajne rzeczy. Momentami zastanawiałam się, czy to nie jest robione maszynowo,
          bo wzory strasznie drobne.
          A propos robienia worka i cięcia - to wygląda na jak nawyk po krawiectwie i
          krojeniu tkanin... Innego powodu nie jestem w stanie wymyśleć (strasznie nie
          lubię przecinać włóczki, dla mnie najlepiej, żeby była w jednym wielgachnym
          kłębku).
          LH
        • borbaska Re: Dzień dobry 23.07.04, 21:44
          Witaj !
          Sweterki Alice Starmore tak mają w opisie- robi się je na okrągło smileZreszta
          rękawy też jakoś inaczej - od góry. Ale ja również jestem zauroczona tymi
          sweterkami. Tylko jak zdobyc taką wełnę?
          A na tej stronce byłaś? Przyda się może do rozpracowywania tego Henryczka smile
          tricofolk.free.fr/archive1.htm
          tricofolk.free.fr/archive2.htm
          tricofolk.free.fr/archive3.htmPozdrawiam
          Basia-pourlopowa
          • ninga Re: Dzień dobry 24.07.04, 11:34
            Ojej, nie znałam tej strony.
            Jak wrócę z wakacji i zacznę myśleć o zimowych swetrach to z niej na pewno skorzystam. Boję się tylko tego, że po powiększeniu tych obrazków i tak mi się "zleją" (do rozpracowywania wzorów wykorzystuję Excela - w przypadku żakardów maluję kratki).
            Poniewaz jest to sweter o którym juz dawno myślałam, sprawę wełny już dawno "rozpracowałam" - do takiej roboty trzeba by ją ściągać z niemieckich sklepów internetowych. To co oferują nasze pasmanterie to za mało.
            Kalina
    • jolate Re: Dzień dobry 24.07.04, 10:34
      Witaj Ningo - to co znalazłaś jest napewno krzyżowym rozpoczynaniem robótki,
      ja robię to trochę innym sposobem , wychodzi również ładnie. Mam książkę "Nauka
      dziewiarstwa ręcznego-również dla leworęcznych" którą polecam wszystkim którzy
      dopiero zaczynają robić na drutach.
      Sposób tworzenia oczek krzyżowych jest według tego opisu bardzo prosty ( ja
      również tak jak Kasia nie mogłam się przekonać do sposobu "Sandry" ) w/g mojej
      książki jest tak:
      "...Z kłębka odwijamy podwójną długość włóczki potrzebnej do nabrania
      niezbędnej ilości oczek. Odwiniętą nić składamy na pół i pozwalamy jej lużno
      zwisać. Na palec wskazujący lewej ręki nawijamy pojedynczą nić idącą od
      kłębka , a wokół kciuka robimy pętlę z obu nici. Drut trzymamy w prawej ręce
      wkłuwamy w pętlę na kciuku , dobieramy (łapiemy)nić idącą od palca wskazującego
      przeciągamy przez pętlę, spuszczamy pętlę z kciuka i obie nici zaciskamy na
      drucie. W tym przypadku oczka powstają z pojedynczej nici , a ich brzeg - z
      podwójnej. Jest to brzeg sznurkowy - mocny i ozdobny."

Może brzmi to skomplikowanie, ale po przećwiczeniu jest to bardzo prosty sposób
      na rozpoczynanie robótki bez ściągacza - spróbuj- nie taki diabeł straszny ...

Pozdrawiam Jola-te
      • ninga Re: Dzień dobry 24.07.04, 11:23
        Dzieki spróbuję - póki co lato, czas bawełnianych bluzeczek a te zazwyczaj mają inne fikuśne wykończenia.
        Kalina
      • borbaska Re: Dzień dobry 25.07.04, 18:24
        Jolate czy Tobie robótka się nie zwija przy takim krzyżowym nabieraniu oczek?
        • malgoha1 Re: Dzień dobry 26.07.04, 18:29
          Basiu niestety krzyżowe nabranie oczek nie powoduje ,że robótka się nie
          zwija.Trzeba jeszcze przerobić parę rzędów wzorem francuskim.Krzyzowe nabranie
          oczek zapewnia tylko nierozciągliwy i ładny bo pogrubiony brzeg robótki.
          Pozdrawiam Małgorzata
          • borbaska Re: Dzień dobry 26.07.04, 19:34
            Oj szkoda sad W niektórych opisach obiecują że się nie będzie zwijać. A już
            myslałam że źle robię.
            Basia
    • virfa Re: Dzień dobry 25.07.04, 22:16
      Witamy smile))
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka