Dodaj do ulubionych

sweter męski

09.10.13, 19:48
Witajcie, niedawno pytałam o komin męski teraz o swetersmile.....tak, tak wzięło mnie na dzierganie różności dla mężulka. Robię ten sweter od góry i już mam kadłubek i powinnam przejść do rękawów. Ale......robiąc od góry też powinnam te rękawy odpowiednio formować czyli jakoś zwężać (odwrotnie do roboty przy swetrze zszywanym, bo wtedy rękawy poszerzam). Myślę, że wiecie o co chodzi. I teraz podpowiedzcie mi jak te rękawy wyliczyć, jak je uformować dziergając od góry żeby one miały ładny kształtsmile
Obserwuj wątek
    • basiaurban Re: sweter męski 09.10.13, 23:50
      Tak jak poszerzając rękawy równomiernie dodawałaś oczka, tak teraz musisz je równomiernie ujmować. Przyjąć sobie jedno albo dwa oczka środkowe od "spodu" rękawa i co ileś tam rzędów przerabiać z każdej strony tego oczka (albo oczek) środkowego po dwa oczka razem. Prawdę mowiąc ową liczbę rzędów często biorę na tzw. oko, co czasami skutkuje tym, że pruję rękawy wink.
      Jeżeli chcesz wyliczyć dokładnie, to musiałabyś zobaczyć, ile oczek na szerokość rekawa masz pod pachą, policzyć ile oczek docelowo ma być w obwodzie na nadgrarstku - odjąć jedno od drugiego i będziesz miala liczbę oczek, jaką masz odjąć.
      Np. masz na drucie 40 oczek, docelowo masz mieć 10 oczek. Ująć trzeba 30 oczek. Czyli z każdej strony oczka środkowego masz 15 razy przerobić po dwa oczka razem.
      Teraz musisz sobie wyliczyć co ile rzędów masz przerabiać po te dwa oczka razem. Czyli docelową długość rękawa od pachy do nadgarstka przeliczasz na rzędy. Załózmy że to 150 rzędów jest. Czyli 150:15=10. Wychodzi Ci, że musisz w co 10 rzedzie ujmować oczka.

Nie wiem czy późna pora nie skutkuje tym, że gadam głupoty wink
      • dominola0 Re: sweter męski 10.10.13, 09:27
        Nie no rewelacyjnie gadasz mimo późnej porysmile Tak się domyślałam, że to chyba ma tak wyglądać....Na pewno łatwiej byłoby gdybym już taki sweterek miała na wzór, no ale coś będę liczyćwink Dziękuję Basiu serdecznie za odzewsmile
        • basiaurban Re: sweter męski 10.10.13, 14:33
          smile

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka