Dodaj do ulubionych

czapka olimpijczyków

08.02.14, 17:19
Czy wiecie jakim wzorem są zrobione czapki naszych olimpijczyków np. Justyny Kowalczyk.
Wygląda to trochę jak ścieg ryżowy ale oglądając zdjęcia w zbliżeniu chyba to jednak nie ryż.
Macie jakiś pomysł jak to zrobić?
Obserwuj wątek
    • vichta Re: czapka olimpijczyków 08.02.14, 21:21
      https://fotoforum.gazeta.pl/photo/7/hh/fa/plci/eOFUxdWR2lEc3VbdgB.jpg
      https://fotoforum.gazeta.pl/photo/7/hh/fa/plci/AeaSlaxQZzwkslG1tB.jpg
      Wyglada bardziej na lewy dzersej z tym, ze co drugie oczko przerabiane jest jako patentowe. Pewnosci jednak nie mam. Trzeba by sprobowac...
      • zdzid Re: czapka olimpijczyków 11.02.14, 20:05
        Robię właśnie sweter wzorem który na lewej stronie wygląda identycznie - to może byc to smile
        na prawej stronie - 1 p., 1 l., na lewej stronie - same prawe.
        • renataem Re: czapka olimpijczyków 12.02.14, 19:41
          Dziękuję za zainteresowanie ale wydaje mi się, że to jednak nie ten wzór . Zrobiłam próbkę i jest podobna ale jednak nie taka sama . Na czapce widać więcej skośnych nitek .Jak je zrobić? Może oczka patentowe ale jakoś nie wychodzi mi próbka .
    • autumna Re: czapka olimpijczyków 13.02.14, 09:35
      Maranciaki też nad tym dumają:

maranciaki.pl/forum/viewtopic.php?p=534630
      ktoś wyszperał lepsze zdjęcie:

https://images53.fotosik.pl/244/ebd355f77bf43f08.jpg
      • zdzid Re: czapka olimpijczyków 13.02.14, 10:28
        Nie bardzo wprawdzie rozumiem dlaczego ten wzór musi być identyczny - dla mnie wystarczyło by (bo czapka tez mi sie podoba) jakby zachowana była idea smile
        Może to być jeszcze wzór z wykorzystaniem oczek tkanych czyli 1 o. lewe i 1 o. przełożone bez przerabiania - nitka z przodu. Na lewej str. - 1 o. przełożone (nitka z tyłu), 1 o. p. Nie robiłam próbki więc to sa póki co tylko moje domysły.
        • jolanta_52 Re: czapka olimpijczyków 14.02.14, 09:53
          A ja rozumiem.
          Czapka ma być taka sama a nie podobna.smile
          ps jak robić naokrągło to w 2 rzędzie oczko prawe czy też lewe

pozdrawiam
          • zdzid Re: czapka olimpijczyków 14.02.14, 11:19
            Spróbuj tak i tak - zobaczysz co wyjdzie smile

a moja jest taka - zrobiona wzorem który opisałam pierwotnie:
            https://1.bp.blogspot.com/-OyrzUKSdkgM/Uv3psbP0fUI/AAAAAAAAGBY/MYHlPFNesu0/s1600/olimpijska1.jpg

dla zainteresowanych więcej szczegółów na blogu.
            • jolanta_52 Re: czapka olimpijczyków 14.02.14, 12:27
              Czapka super. Wygląda, że to ten wzór.
              pozdrawiam
            • vichta Re: czapka olimpijczyków 14.02.14, 19:28
              Zdzid, Ty to masz oko smile Jak moja ciotka. Swego czasu potrafila, stojac za kims np. w kolejce, wpatrywac sie intensywnie w czyjes plecy i szeptac cos pod nosem. Wygladalo, jakby szeptala jakies zaklecia smile A potem przychodzila do domu, brala druty i za pol godziny miala odrobiony wzor swetra, ktory ta osoba miala na sobie smile
              Twoja czapka wyszla swietna.
    • reniawit Re: czapka olimpijczyków 22.02.14, 13:56
      Wydaje mi się, że udało mi się dokładnie odtworzyć ścieg z olimpijskiej czapki. Instruktaż można znaleźć na moim blogu pod linkiem: sposobynadziergawki.blogspot.com/2014/02/scieg-olimpijski.html
      • amaya-art Re: czapka olimpijczyków 22.02.14, 17:35
        Ja też zrobiłam taka czapeczkę. Mój wzór jest taki jak u zdzid , z tą tylko róznicą, że wykonując oczka prawe, wkłuwałam drut w rząd niżej. Na moim blogu można tę czapkę zobaczyć.

www.amayaart.blogspot.com
        • mania_mika Re: czapka olimpijczyków 24.02.14, 11:56
          witamy,
          jeśli chcecie dowiedzieć się jak zrobić taką czapkę zapraszamy na warsztaty z szydełkowania czapek smile warsztaty odbędą się 2 marca od 10 do 15 w Krainie Filcu na ul. Rogalińskiej smile
          sklep.krainafilcu.pl/warsztaty.html
          • amaya-art Re: czapka olimpijczyków 07.03.14, 17:36
            O rzeczywiście! Dowiemy się jak się SZYDEŁKUJE taką czapkę DDDDDDDDDDDDDDDDD. Uwielbiam wypowiedzi ignorantów. Są takie zabawnePPPPP

mania_mika napisała:

> witamy,
            > jeśli chcecie dowiedzieć się jak zrobić taką czapkę zapraszamy na warsztaty z s
            > zydełkowania czapek smile warsztaty odbędą się 2 marca od 10 do 15 w Krainie Filcu
            > na ul. Rogalińskiej smile
            > sklep.krainafilcu.pl/warsztaty.html

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka