Dodaj do ulubionych

dobór próbki

12.11.04, 23:18
Często zdarza mi się, że wykonana próbka w podanej ilości oczek i rzędów nie
daje rozmiaru 10cmx10 cm. Dobieranie cieńszych drutów nic nie pomaga, a
włóczki np. nie chcę zmienić. Dlatego też rezygnuję z dzierganie tego i
owego, gdyż boję się, że robótka się rozjedzie. A ze względu na małe
doświadczenie nie umiem rozwiązać tego problemu. Jakie Wy stosujecie metody w
takiej sytuacji?
Pozdrawiam
Iwona
Obserwuj wątek
    • kajmy Re: dobór próbki 13.11.04, 11:29
      Ja nigdy nie zwracam uwagi na to jaką włóczkę sugerują ani jakie druty, na
      próbki itd. Wzór z gazety jest tylko inspiracją. Wymiary i tak muszę dostosować
      do swojej sylwetki. Dlatego najpierw robię sobie próbkę ale o wiele większą niż
      sugerują. Powiedzmy z 30 lub 40 oczek doprowadzając do rozsądnych rozmiarów.
      Następnie w środku robótki przeliczam ile centymetrów przypada na 20 lub 30
      oczek i na tej podstawie obliczam jaką ilość oczek potrzebują na interesującą
      mnie szerokość sweterka. Im większa próbka, tym mniejsze prawdopodobieństwo
      błędu w obliczeniach. Tym sposobem możesz sobie robić z dowolnej włóczki,
      dowolnym wzorem i dowolnymi drutami.
    • gosia_arma Re: dobór próbki 15.11.04, 20:06
      Ja też nigdy nie patrzę na to co polecają do danego modelu,
      robię próbkę (ok 30 oczek) wzorem jakim chcę zrobić seterek i licze ile oczek
      wchodzi mi na 10 cm, i przeliczam ile potrzebuje oczek na dany model.
      Układ wzorów i tak zwykle przerabiam, albo wręcz sama wymyślam, a te z gazet
      zwykle są tylko inspiracją, ale są też wyjątki :0)

Pozdrawiam
      Gosia
    • bomasta Re: dobór próbki 16.11.04, 21:05
      Witam !
      Coraz częściej zwracam na to uwagę bo modele w Sandrze odpowiadają mi i po co
      mam wymyslać kiedy są gotowce a wymiary mam typowe dla swojego
      rozmiaru .Włóczek w sklepie pełno, opisane nad czym tu się zastanawiać. Po
      wybraniu modelu spisz ilość włóczki w metrach na 50 czy 100 g . Druty -
      spotkałam się z sytuacją że żle był rozumiany numer fabryczny z rozmiarem w
      mm . Każda z nas różnie przerabia dlatego jakies różnice będą ale przecież to
      dzianina .Jeśli masz jednak zupełnie różną włóczkę niż w opisie a wzór pozwala
      na zamianę to proponuję zrobić jak Krysia juz napisała czyli zrobić próbkę ja
      najczęściej z 20 oczek na 20 rzędów i z proporcji matematycznej wyliczam
      potrzebną ilość oczek na szerokość i ewentualną długość (jeśli na 20 oczek
      wychodzi tyle cm to na potrzebną długość wychodzi tyle oczek . Spora część
      wzorków daje się tak przeliczyć trudniej wzór zrobiony bardzo cienką wóczką
      przerobić na grubszą włóczkę . Pozdrawiam Bożena

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka