Dodaj do ulubionych

Co polecacie do serwetek i obrusów? (szydełko)

06.01.05, 14:52
Ja zazwyczaj robię z czeskiej bawełenki, szydełkiem 1,6 lub 1,75. Jest
niedroga, wydajna, ma śliczne kolorki, łatwo dostepna i świetnie się pierze,
a po rozciągnięciu na mokro nawet nie trzeba krochmalić. Raz zrobiłam serwetę
z "Moniki", ale była taka "śliska" i kiepsko się układała... Natomiast boję
się wszelkich wynalazków w postaci ślicznych motków w jednej pasmanterii,
nieznanej firmy: moja Mama raz zrobiła tak piękną serwetę, zabrakło jej tylko
na wykończenie... i tak od kilku lat regularnie w każdej napotkanej
pasmanterii prezentuję fragment nitki... no i bez rezultatu...
A co Wy o tym myślicie? Macie jakieś faworytki w kwestii nitek na szydełko...?
Obserwuj wątek
    • megann120 Re: Co polecacie do serwetek i obrusów? (szydełko 06.01.05, 15:53
      A co to za czeska bawełenka? Jak się nazywa? Bo na mojej długij liście rzeczy
      do zrobienia w najbliższym czasie wink jest bieżnik... Serwetki zawsze robiłam z
      kordonka ale to mi sie wydaje strasznie niewydajne. Chociaz może to kwestia
      tego że zwykle robie na drutach a szydełko więcej zabiera..
      Pozdrawiam
      Megann
      • bozense Re: Co polecacie do serwetek i obrusów? (szydełko 06.01.05, 17:42
        Ta czeska to pewno Snehurka - też lubię z niej robić, chociaż trochę się
        wstępuje po praniu. Ma za to rzeczywiście wiele kolorów. Lubię też Monikę
        (teraz nazywa się Nika, bo firma się podzieliła). I bardzo, bardzo lubię
        tureckie nici merceryzowane różnej grubości (Maxi, Altin Basak). Świetnie
        nadają się i na duże, i na małe wyroby. Nie wstępują się, dobrze wychodzi z
        nich koronkowa konfekcja (ażurowe wdzianka, bluzki). Nie należą do najtańszych.
        Nasza Ariadna też jest niezła, ale trochę się wstępuje.
        • ajlii Re: Co polecacie do serwetek i obrusów? (szydełko 06.01.05, 19:14
          Co to znaczy: "wstępuje"...?
          • bozense Re: Co polecacie do serwetek i obrusów? (szydełko 07.01.05, 00:22
            Kurczy się, filcuje.
            • ajlii Re: Co polecacie do serwetek i obrusów? (szydełko 07.01.05, 15:36
              Tak myślałam... ale ja nie zauważyłam tego w swoich wyrobach - po praniu
              rozkładam mokre serwetki na ręczniku, wygładzam i trochę naciągam (bez
              krochmalenia, bez przypinania szpilkami). Niektóre serwetki mają już kilka lat,
              były często prane i nie widać śladów zużycia... nawet koloru nie tracą...
              • bozense Re: Co polecacie do serwetek i obrusów? (szydełko 07.01.05, 16:58
                Rozłożone suszę tylko frywolitki, szydełkowe lekko krochmalę i suszę
                rozwieszone, potem prasuję żelazkiem. Też im się nic dzieje, podczas prasowania
                raczej ich "przybywa" (tzn. jeśli się troszkę skurczyły, jest sznasa odzyskać
                trochę). Parę lat temu zrobiłam sobie ze Snehurki bieżnik na komodę. Pasował do
                pierwszego prania, potem go ubyło. Na małych serwetkach, których używam jako
                podkładki pod kubki, tego nie widać, bo ubywa tylko troszkę.
    • kajmy Re: Co polecacie do serwetek i obrusów? (szydełko 08.01.05, 14:48
      Ja robię serwetki z Ariadny "10" bawełna. Szydełko 0,95 .
      Wychodzi bardzo fajnie ale małe. Maxi powinna być lepsza, bo wychodzi większa
      powierzchnia. Robi się z niej bardzo dobrze. Oczywiście grubszy szydełko ok.1,3mmm.
      Krystyna
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka