Dodaj do ulubionych

poncho, poncho!!!!

17.02.05, 15:01
poprosze jeszcze o dobry wzór na poncho, bo czytałam, że ażurowy się nie
sprawdza, dzięki
Obserwuj wątek
    • maciachowa Re: poncho, poncho!!!! 17.02.05, 15:28
      W tym sposobie robienia poncho nie jest najistotniejsze jakim wzorkiem bedzie
      robione, moz ebyc gladkie, moze byc w warkocze czy ryzem, czy tez azurem.
      Robilam tak karczki do swetrow (jako poncho a dol do tego dorabialam) i byly tam
      gladkie, azurkowe i warkoczowe wzorki.
      Jak wyglada? Troche podobne (w sposobie roboty napewno smile)) do tego rozowego,
      co dzisiaj byl link a teraz nie potrafie go odnalezc...sad
      Bylo dzisiaj tutaj na forum pokazane rozowe poncho- bardzo , bardzo latwe.
      Zaczyna sie cala robote od nabrania na druty na zylce takiej ilosci oczek jaka
      bedzie niezbedna na obwod szyi.
      Powiedzmy , ze jest to 120 oczek (acha liczba oczek podzielna przez 4, czyli
      tyle ile "scian" poncha).
      Dzielicsz te liczbe na 4 (akurat wypada po 30 oczek na sciane) i wybierasz-
      zaznaczasz oczka brzegowe na kazdej "scianie". Czyli masz na zylce po kolei:
      1 oczko brzegowe, 28 zwyklych oczek, 1 oczko brzegowe
      1 oczko brzegowe 28 zwyklych oczek, 1 oczko brzegowe
      tak naprawde to masz 2 oczka niby brzegowe obok siebie i 28 zwyklych.
      smile te niby brzegowe sa wazne bo tylko w tym jednym miejscu dobierasz co drugi
      rzad oczko.
      Czyli przed i za oczkiem brzegowym dobierasz oczko.

Drugi rzad Twojego poncha bedzie wygladac tak:
      1 ob (oczko brzegowe), do (dobrane oczko) 28 oczek zwyklych , do, ob, ob, do, 28
      zwyklych, do, ob , ob, do, 28 zwyklych, do, ob, ob, do , 28 zwyklych, do, ob.
      Ufff koniec drugiego rzedu smile
      trzeci rzad - 1 ob 30 zwyklych ,ob, ob, 30 zwyklych, ob, ob, 30 zwyklych, ob,
      ob, 30 zwyklych, ob.
      4 rzad.
      ob, do, 30 zwyklych, do, ob, ob, do, 30 zwyklych, itdsmile)))
      5 rzad ob, 32 oczka zwykle, ob, ob, 32 oczka zwykle.

Proste? mam nadzieje, ze tak smile
      Wychodzi wielkie poncho ale wyglada naprawde tak jakby bylo kwardratem z
      wycietym otworem na szyje.
      Jezeli zdecydujesz sie robic je w pasy to wyjdzie poncho z motywem w szpic
      schodzacym.
      ja takiego rozwiazania uzywam przy robieniu takich golfikow zamiast szalika
      noszonych. Do zwyklego golfu (sciagacz) dorabiam takie mini poncho tylko na
      ramiona smile i wtedy szyja i ramiona i dekolt w plaszczu sa chronione
      miniponchikiem smile

Jakby byl problem bo zbyt zagmatwanie napisalam-postaram sie zrobic takie mini
      poncho i wyslac fotki.
      Pozdrawiam
      maciachowa
      • rennie77 Re: poncho, poncho!!!! 17.02.05, 16:09
        Dla mnie zagmatwane niestety, ale ja jestem poczatkujaca. Tylko, ze to rozowe
        poncho mialo tez sliczny azur na samym dole. Marynia go szukala, a to ja dalam
        link, bo wydawalo mi sie, ze tam jest darmowy wzor. No coz, wzor jest, ale
        platny.
        A link jest w watku "Inspiracje". Jesli masz pomysl jak zrobic jakies podobne
        poncho, to Marynia na pewno bedzie Ci wdzieczna.
      • eirenne Re: poncho, poncho!!!! 17.02.05, 16:27
        Normalnie nabrałam ochoty spróbowaćsmile
    • agnieszkamat Re: poncho, poncho!!!! 17.02.05, 17:06
      A jeśli ma być z golfem to robimy go na końcu czy od niego zaczynamy?widziałam
      na zdjęciach poncho z"dziureczkami"w miejscach gdzie są te oczka brzegowe coś
      takiego nawet bardziej mi się podoba, wtedy chyba trzeba zrobić narzut?w dobrym
      kierunku kombinuje?
      Agnieszka
      • maciachowa Re: poncho, poncho!!!! 17.02.05, 18:33
        Hmmm ja bym dorabiala ten golf na koncu. Zawsze po przymierzeniu i "odlezeniu"
        sie robotki przez kilka dni dopiero widac, czy dekolt zrobil sie w sam raz, czy
        za duzy smile
        I jak za duzy, to przy nabieraniu oczek na golf, cos tam mozna pominac i wyjdzie
        - akuratnie smile
        Kombinujesz w swietnym kierunku- dokladnie tak.
        Mozna dobierac oczka narzutem.
        takie dobieranie oczek narzutem jest dobre, jezeli poncho robisz azurem.Wtedy
        dobrze mozna wkomponowac narzut z dobierania w azur smile

Pozdrawiam serdecznie
        maciachowa
    • ajlii Re: poncho, poncho!!!! 17.02.05, 18:35
      poszukaj w postach z ostatnich 2-3 tygodni... było kilka, sama wrzucałam linki do stron ze zdjęciem i opisem wykonania poncho... wcześniej był też podany link do strony angielskiej, z dużą ilością modeli...
    • agnieszkamat Re: poncho, poncho!!!! 18.02.05, 11:20
      w niedziele zacznę próby w razie wątpliwości zgłoszę się po pomoc,mam jedną
      fotkę-zrobione gładkim ściegiem (z dziureczkami w czterech miejscach)dawno
      zaczęłabym "robotę" tylko nie wiedziałam od czego hi hi! wczoraj dzięki wam
      doznałam olśnienia w dobrym kierunkusmilesmilekupiłam niedawno na allegro białą
      angora ram specjalnie na poncho- czeka cierpliwie w szafiesmile
      pozdrowionka Agnieszka
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka