ninga 11.01.06, 11:24 Urzekły mnie wrapki (wątek mamiczu o bolerkach) W związku z tym mam pytanie, czy waszym zdaniem wrapki nie rozpinane i beż żadnego rozcięcia da się nosić, czy tak krepują że nadają się tylko do pozowania do zdjęcia)? Kalina Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
zdzid Re: wrapki 11.01.06, 12:44 Wrapki - fajna nazwa, zastanawiam się od jakiegoś czasu jak to nazwac po polsku Ja noszę: zdzid.95mb.com/zimowerobotki/narzutka_detail.htm do kompletu zrobiłam sobie zarękawki, bo mi wiało po rękach.... i noszę zamiast swetra. Odpowiedz Link
ninga Re: wrapki 11.01.06, 12:56 mniamniuśne, zwłaszcza z rękawiczkami. Czy wrapkę robiłaś na okrągłych druach, czy zszywałaś? Kalina Odpowiedz Link
ninga Re: wrapki 11.01.06, 12:57 miamnuśnie zwłaszcza z zarękawkami. Wrapkę robiłaś na okrągłych drutach, czy zszywałaś? Kalina Odpowiedz Link
zdzid Re: wrapki 11.01.06, 13:06 Robiłam na drutach z żyłką bo ja wszystko robie na takich drutach - ale w dwóch częściach i zszyłam. Zaczęłam od dołu i w trakcie roboty spuszczałam co jakis czas parę oczek (na oko) żeby zwężało się u góry. Dół wykończyłam potem szydełkiem bo mi sie troche zwijało. Odpowiedz Link
eirenne Re: wrapki 11.01.06, 13:39 Planowałam coś podobnego do swetra, gdzie występowałoby w roli zdejmowanego kołnierza na chłodniejsze dni Nawet nie wiedziałam, ze ktoś już ten pomysł opatentował Myślę, że wszystko zależy do formy i długości takiego wrapka, wtedy powinien być wygodny i nie krępować ruchów. Ja chciałam go zrobić metodą skróconych rzędów, ale nie wymyśliłam, jak to ładnie zszyć, no i odstraszyło liczenie oczek Mówię Wam, baty mi się należą za lenistwo! Odpowiedz Link
lady_huncwot Re: wrapki 11.01.06, 13:49 Zrobiłam sobie taki wrapik (wzór był pod nazwą "capelet"), mniej więcej taki: cache.lionbrand.com/patterns/khs-townAndCountryCapelet.html cache.lionbrand.com/patterns/khs-ponchette.html Jest całkiem wygodny. Bardzo korzystnie poszerza sylwetkę u góry, wyszczupla optycznie talię i biodra. Tylko kiedy chcę na niego założyć płaszcz lub kurtkę, ściągam go do góry i używam zamiast szala. Odpowiedz Link
ninga Re: wrapki 11.01.06, 14:30 tym wyszczyplaniem no to się zachęciłam tak bardzo, że siadam i zaczynam (inna sprawa, że to kolejna robótka w trakcie). Rafa na której sie moge wykopyrknąć to kwestia szwów. Nienawidzę robić "na okragło" ale też i nie lubię swoich robotek po zszyciu. Słowem paragraf 22 Kalina Odpowiedz Link
lady_huncwot Re: wrapki 11.01.06, 14:46 W takim poncho robótka jest na tyle szeroka, że robienie na okrągło jest mało uciążliwe. Lepiej zrób bez zszywania, bo jest ładniej i lepiej się wtedy całość układa. Odpowiedz Link
mjermak Re: wrapki 11.01.06, 15:24 Zdzisia, kurcze kobieto, jaka ty masz figure!!! I wrapek super, wloczka sliczna, ja mam watpliwosci do tego wyszczuplania ale jak mowiecie...to mzoe etz sie skusze. Odpowiedz Link
zdzid Re: wrapki 11.01.06, 15:40 Bardzo ci dziękuję! I to jest właśnie dowód na wyszczuplające działanie wrapka... Odpowiedz Link
margoma Re: wrapki 11.01.06, 15:42 A swoja droga to z jakiej włóczki robiłaś? Bardzo twarzowy kolorGosia Odpowiedz Link
zdzid Re: wrapki 11.01.06, 15:51 Mohair Classic, robiłam na drutach 7 i na sam wrapek wyszedł mi jeden motek. Odpowiedz Link