Dodaj do ulubionych

Kochane kolezanki

05.02.06, 20:11
Bardzo was prosze o schemat jakiegos pysznego sweterka dla mojego synka, ktory
przyjdzie za miesiac na swiat.Nie trudnego i z opisem.
caluski i dzieki

Obserwuj wątek
    • boo7 Re: Kochane kolezanki 05.02.06, 21:48
      Witaj!
      Na początku serdeczne gratulacje oraz gorące życzenia szczęśliwego porodu i
      zdrowego bejbika.
      A tu masz zestaw stron dla dzieciaczków od najmniejszych do tych większych:
      photobucket.com/albums/v718/vasilevna/Detskie%20modeli/
      Pozdrawiam
      Kasia
      • martyr75 Re: Kochane kolezanki 05.02.06, 22:27
        Dzieki sa super!!!
        Pozdrawiam
      • martyr75 Re: Kochane kolezanki 06.02.06, 14:16
        Dzieki Kasiu!!!!
    • malgoha1 Re: Kochane kolezanki 05.02.06, 22:27
      Zaglądnij do kiosku, moze jeszcze znajdziesz Dianę Bobas. Świetne ciuszki od
      pierwszych miesięcy do dwóch lat.
      Małgorzata
      • martyr75 Re: Kochane kolezanki 05.02.06, 22:31
        Bardzo chetnie ale nie mieszkam w Polsce.
        Prawde mowiac to ogladalam tutaj gazety ale nic z nich nie wybralam.
        Dzieki Malgosiu i pozdrawiam.
    • renaultka Re: Kochane kolezanki 06.02.06, 08:30
      a w jakim jezyku szukasz tego opisu?
      • martyr75 Re: Kochane kolezanki 06.02.06, 08:49
        Dobrze by bylo po polsku albo po niemiecku.
    • boo7 Re: Kochane kolezanki 06.02.06, 12:49
      Witaj!
      Przepisałam coś dla ciebie z książki.
      Sweterek dla dziecka
      Przede wszystkim kup fajną włóczkę. Kolor taki, jaki ci się podoba. Kolor i
      rodzaj włóczki to podstawa udanego swetra. Nawet najprostszy wygląda super,
      kiedy dobrze wybierzesz. Możesz dobrać na przykład 2 kolory: granat i biały.
      Będziesz wtedy miała sweterek w marynarskim stylu, w którym mali chłopcy uroczo
      wyglądają. Zestaw drutów pewnie masz, więc będziesz mogła dobrać odpowiednie. W
      tym celu zrób próbkę. Nabierz 10 oczek i zrób kilka rzędów. Jeśli oczka w
      próbce nie są za ścisłe i zbyt luźne i ładnie próbka wygląda to wszystko jest
      ok. i za pomocą tych drutów możesz robić. Jeśli nie to wybierz druty grubsze
      lub cieńsze, w zależności od tego, czy próbka jest za ścisła lub za luźna. Po
      prostu dzianinka musi być miękka i przytulna w dotyku. Jeśli nie wiesz, jakie
      druty wybrać, to poradź się pani w sklepie, w którym kupujesz włóczkę. Powinna
      ci dobrze doradzić odpowiedni rozmiar drutów. Jeśli nie wie jakie, to zmień
      sklep. Sprzedawczyni w pasmanterii powinna się znać na tym. Jak się nie zna to
      źle świadczy o sklepie.
      Jak chcesz zrobić marynarski sweterek to zrób paski granatowo-białe. Np. 4-6
      rzędów granat, 2-4 rzędy białe.
      Wzór sweterka wkładanego przez głowę z dekoltem V. Rozmiar 74/80. Podobny do
      tego zapinanego białego na podanej stronie (tyle że mój model nie jest
      rozpinany)
      www.busybeebasics.co.uk/Books/book_77.htm
      Lub do tego:
      www.amazon.com/exec/obidos/tg/detail/-/B000A6L66Q/002-0108439-8734433?v=glance
      Materiały:
      200 g. Włóczki średniej grubości. (50 gram = 125 metrów), druty nr 3,5,
      szydełko nr 3
      Ścieg gładki prawy: po prawej stronie roboty oczka prawe. Po lewej stronie
      roboty oczka lewe.
      Ścieg patentowy: (1 rząd) O. Brzegowe, *1 o zdjąć na lewo (zdjąć z drutu bez
      przerobienia, nitka z tyłu roboty), jedno o prawe* , o b5 brzegowe. (2 Rząd)o
      brzegowe, *oczko w poprzednim rzędzie zdjęte na lewo teraz przerób na prawo,
      oczko w poprzednim rzędzie przerobione na prawo teraz zdejmij na lewo*, o
      brzegowe
      Tył: Nabierz 75 oczek i przerób ściegiem gładkim 4 rzędy. (Potem stworzy się
      taka fajna zawijająca się pliska). Potem przerób 65 rzędów ściegiem patentowym
      (do wysokości 14 cm zaczynając od plisy). Teraz zamknij na podkrój pach z obu
      brzegów po 6 oczek. Przerób 68 rzędów (15cm zaczynając od pachy) i zakończ
      wszystkie oczka.
      Przód: Wykonaj jak tył, lecz po przerobieniu 4 rzędów od podkroju pach podziel
      robótkę na dwie części (aby wyrobić dekolt) i każdą część wyrabiaj oddzielnie
      (ja tak robię, że kłębek włóczki dzielę na 2 i obie części dekoltu robię za
      pomocą tych dwóch kłębków jednocześnie. Po prostu na jednym drucie mam obie
      części dekoltu, do każdej części dekoltu jest oddzielny kłębek i przerabiam,
      jak leci. W ten sposób obie części dekoltu są równe i oczka wyrabiam tej samej
      ścisłości). Dekolt: Od środkowej strony dekoltu: oczko brzegowe, oczko prawe (z
      prawej strony roboty powinna być „pliska” z 2 oczek prawych = oczko brzegowe +
      oczko prawe). Po przerobieniu tych 2 oczek przerób 3 oczka razem, następnie
      normalnie wzór patentowy, oczko brzegowe (to zdejmowanie jest od środka
      dekoltu. Z obu stron środka dekoltu powtarzaj to zdejmowanie symetrycznie, tak
      jakby odbicie w lustrze). Odejmowanie oczek powtórz jeszcze 5 razy w co 10
      rzędzie. W rzędach bez zdejmowania oczek przerabiaj oczko brzegowe, wzór
      patentowy, oczko prawe (z prawej strony roboty, lub lewe z lewej strony roboty)
      + oczko brzegowe. To oczko prawe(lewe) + oczko brzegowe jest od środka dekoltu.
      Po przerobieniu 64 rzędów (licząc od rozpoczęcia dekoltu) zakończ pozostałe 20
      oczek.
      Rękawy: Nabierz 37 oczek. Przerób 4 rzędy ściegiem gładkim. W 5 rzędzie
      rozpocznij ścieg patentowy (jak w tyle roboty). Na poszerzenie rękawa dodawaj z
      obu stron roboty po jednym oczku w co 10 rzędzie od plisy, a następnie 4 razy
      po jednym oczku w co 6 rzędzie i 11 razy w co 4 rzędzie. Powinno wyjść 69
      rzędów. Przerób 13 rzędów bez dodawania oczek i po zakończeniu 81 rzędu zakończ
      wszystkie oczka.
      Wykończenie: Zszyj wszystkie części. Dekolt tyłu obszydełkuj oczkami ścisłymi.
      (możesz całość dekoltu obszydełkować kolorem białym, jeśli robisz marynarski
      sweterek).

• martyr75 Re: Kochane kolezanki 06.02.06, 13:24
        Serdeczne dzieki boo7 za ten opis.Jak moge Ci sie odwdzieczyc?
        Pozdrowienia
    • boo7 Re: Kochane kolezanki 06.02.06, 18:45
      Witaj ponownie!
      Nie musisz na razie się odwdzięczać (może kiedyś coś wymyślę <uśmiech>wink.
      Mam jeszcze jeden wzór, tym razem na rozpinany sweterek. Nie zdążyłam go
      przedtem spisać. Druty, włóczka i szydełko jak poprzednio. Do tego 5 guzików i
      druty na żyłce 3,5.
      Tył: Nabierz 73 oczka i przerób 8 rzędów ściągaczem (oczko prawe, oczko lewe).
      Potem przerabiaj dowolnym wzorem (jaki ci w oko wpadnie, mogą być same oczka
      prawe z prawej strony roboty a lewe z lewej, zwłaszcza jeśli chcesz zrobić
      kolorowy sweterek. Możesz pofantazjować ze wzorami. Na forum jest kilka linków
      do stron ze wzorami, a może też sama posiadasz jakąś książeczkę). Po
      przerobieniu 48 rzędów = 10 cm od zakończenia ściągacza zamknij po 4 oczka z
      obu stron robótki na podkrój pach. Po przerobieniu 74 rzędów = 15,5 cm od
      podkroju pach zakończ wszystkie oczka.
      Lewy przód: Narzuć 33 oczka i przerób 8 rzędów ściągaczem. Dalej przerób 48
      rzędów wybranym wzorem i zamknij 4 oczka z jednej strony roboty na pachę. Po
      przerobieniu 106 rzędów = 22 cm od zakończenia ściągacza (czyli po przerobieniu
      58 rzędów od podkroju pachy) zamknij na lewym brzegu 8 oczek, a potem w co
      drugim rzędzie 1x4, 1x3 i 2x2 oczka. Po przerobieniu podkroju szyi pozostałe 10
      oczek zamknij.
      Prawy przód: Wykonaj symetrycznie (jak odbicie w lustrze) tak jak lewy przód.
      (ja robiłabym oba razem, z tych samych powodów, o których pisałam poprzednio.
      Rękawy zresztą też polecam robić oba razem).
      Rękawy: Nabierz 57 oczek i przerób 12 rzędów ściągaczem. (możesz jak wcześniej
      8 rzędów, tylko te 4 rzędy ściągacza musisz doliczyć do wymiarów tego wybranego
      wzoru) Potem wybrany wzór . W 11 rzędzie od ściągacza (czyli w 15 jeśli
      ściągacz robisz krótszy) dodaj po 1 oczku z obu stron. Następnie 6 razy w co 10
      rzędzie po 1 oczku z obu stron roboty. Powinno wyjść 71 oczek. Po przerobieniu
      74 rzędów = 16 cm od ściągacza (lub 78 cm, jeśli robisz krótszy ściągacz)
      zakończ luźno wszystkie oczka.
      Wykończenie: Na środkowych brzegach przodu wykonaj plisę na zapięcie. Na każdym
      brzegu osobno nabierz 53 oczek (Zacznij nabierać z przodu roboty od oczka
      prawego Pętelka powinna wyjść z przodu roboty, czyli nitkę z kłębka zostawiasz
      z tyłu. Po oczku prawym narzut, i znów oczko prawe itd. aż nabierzesz te 53
      oczek.) Przerób 13 rzędów ściągacza i zamknij oczka. W opisie jest też sposób
      na wykonanie dziurek na guziki. W prawej plisie po 4 rzędzie wykonać
      następująco: o. Brzegowe, * 1 narzut, 2 o prawe przerobić razem, 10 oczek
      ściągaczem * powtórzyć jeszcze 3 razy, i zakończyć 1 narzut, 2 o prawe
      przerobione razem, o brzegowe. W następnym rzędzie wszystkie narzuty na prawo.
      Kołnierz: Po zszyciu przodów z tyłem nabierz na druty na żyłce wokół dekoltu
      108 oczek (tak jak w plisach na zapięcie, z tym że tu ostatnie nabierane oczko
      byłoby narzutem, możesz wiec spokojnie nabrać 109 oczek). Przerabiaj
      następująco: o brzegowe, 3 oczka ściegiem francuskim ( zawsze oczka prawe i z
      prawej i z lewej strony roboty), 100 oczek ściegiem gładkim prawym (tak jak w
      poprzednim modelu z dekoltem V), 3 oczka ściegiem francuskim, o brzegowe.
      Wykonaj w sumie 7 rzędów i luźno zakończ robótkę.
      Całość zszyj, doszyj guziki.
      Na podstawie tego opisu możesz zrobić sweterek bez rozpięcia, jeśli na przód
      nabierzesz jak w tyle 73 oczka i będziesz przerabiać jako całość, wyrabiając
      pachy, jak podano. Możesz wyrobić dekolt jak w rozpinanym sweterku, obszywając
      dekolt luźno szydełkiem. Jednak maluchy raczej nie lubią ciasnych dekoltów.
      Możesz więc zrobić guziczki na jednym ramieniu (na wybranej stronie ramienia
      przodu i tyłu zrób dodatkowo jakieś 6 rzędów ściągacza, przy czym w 3 rzędzie
      zrób 1 dziurkę na guzik, w podobny sposób jak powyżej, tzn. o brzegowe, 3 oczka
      prawe, narzut, 2 oczka przerobić razem, 2 oczka prawe, 1 oczko brzegowe. W
      następnym rzędzie narzut przerób na prawo). Możesz też zrobić rozpięcie w
      przodzie dekoltu. Po przerobieniu jakichś 24 rzędów od podkroju pach w przodzie
      podziel robótkę na 2 równe części (wychodzi 37 + 36 oczek) i część przerabiaj
      za pomocą osobnego kłębka. Na jednej części od środka dekolu dodaj od razu przy
      dzieleniu oczek 6-8 oczek Na pliskę do zapięcia. Z każdej strony środka dekoltu
      wykonaj pliskę na zapięcie: 6-8 pierwszych oczek od środka dekoltu (od
      rozpięcia) przerabiaj ściegiem francuskim (jak wyżej). Wykonaj 2-3 dziurki na
      guziki, rozmieszczając je równomiernie na jednej z plisek (wychodzi tak jakoś,
      że robisz 5 rzędów ściegiem francuskim, w kolejnym rzędzie po 2 oczku robisz
      narzut, następne 2 oczka przerabiasz razem, o brzegowe. Następne 10 rzędów
      ściegiem francuskim. W następnym znów dziurka. I tak aż zrobisz 3 dziurki
      (całość obliczyłam dla 6 oczek dodanych. Jeśli dodałaś 8 oczek to na dziurkę
      zrób 3 oczka, narzut, 2 oczka razem, 1 oczko jak wychodzi, o brzegowe). Jeśli
      dobrze obliczyłam powinno ci zostać 5 rzędów które przerabiasz ściegiem
      francuskim. Tu już powinno się zaczynać wykonywanie dekoltu, które robisz jak w
      lewym przodzie, z tym, że na tej części, w której nie dodawałaś oczek zamykasz
      od razu 15 oczek, a w tym, w którym dodałaś przy rozpięciu 6 oczek zamykasz 21-
      23 oczek (w zależności ile dodałaś na pliskę).
      Do modelu z rozpięciem na dekolcie możesz dorobić kołnierz jak wyżej. Możesz
      zrobić ściągacz nabierając tyle samo oczek jak w kołnierzu, ale przerabiając
      jakieś 16 rzędów oczko prawe, oczko lewe. Jak robisz ściągacz to końcówkę
      ściągacza, tę na której zamknęłaś oczka, doszyj do dekoltu z tyłu roboty
      (będzie takie grubsze, podwójne, lepiej trzymające fason wykończenie).
      Pamiętaj, że w tym ściągaczu musi być takie samo rozcięcie jak przy dekolcie.
      No i tu też przyda się dziurka. Do modelu z rozcięciem na ramieniu tez możesz
      zrobić taki sam ściągacz, z tym że rozcięcie ściągacza musi wypaść przy
      rozcięciu na ramieniu. Możesz też we wszystkich wersjach po prostu dekolt
      obszyć szydełkiem.
      A tak w ogóle może zamiast guzików po prostu zatrzaski? To wygodniejsze i do
      zrobienia i w późniejszej obsłudze.
      A teraz obrazki sweterków podobnych do powyższych.
      Sweterek cały rozpinany:
      photobucket.com/albums/v718/vasilevna/Detskie%20modeli/Baby%202002-2/?action=view¤t=8.jpg
      Sweterek z rozpięciem na dekolcie (inny model bez tych dodawanych oczek na
      pliskę, więc rozpięcie ma inny fason), model nr 29
      photobucket.com/albums/v718/vasilevna/Detskie%20modeli/Burda-special/?action=view¤t=str64.jpg
      Model z rozpięciem na ramieniu, nr 70:
      photobucket.com/albums/v718/vasilevna/Detskie%20modeli/Burda-special/?action=view¤t=str82.jpg
      Podobnie wyglądałby model bez rozpięcia, ale za to z kołnieżykiem:
      photobucket.com/albums/v718/vasilevna/Detskie%20modeli/Sabrina%20baby%20bez%20nomera/?action=view¤t=8.jpg
      Masz już kilka wzorków, więc powodzenia. A jak chcesz zrobić większe to
      wystarczy więcej oczek nabrać, zrobić dłuższe przody i tyły do podkroju pach i
      od podkroju pach. Potem już tylko fantazjować ze wzorami i kolorami.
      • martyr75 Re: Kochane kolezanki 06.02.06, 18:57
        Jeny ale jestes wspaniala;caaaaaaaaaaallllluuuuusssssssssyyyyyyyy
        Ja tez przegladalam troche inernet i znalazlam pare stron niemieckich
        mozesz popatrzec www.rebecca-online.de
        Bylam nawet w sklepie z wloczkami i kupilam taka dla baby na druty 3.5

moj e-mail agnes.mandes-pavlak@chello.at

• martyr75 Re: Kochane kolezanki 06.02.06, 19:02
      www.coatsgmbh.de/de/1/strbox.html
      tez ciekawa ale nie wiem czemu nie mozna wejsc ze strony .
      • boo7 Re: Kochane kolezanki 06.02.06, 20:38
        a wiesz, że ten zielony swterek dla babyka to ten model, który ci opisałam?
        Tylko ma dodatkowy wzorek (Takie rowki na szerokość)
    • martyr75 Re: Kochane kolezanki 06.02.06, 21:07
      Teraz juz wiem dzieki.
    • netka2005 Re: Kochane kolezanki 07.02.06, 12:10
      Gratulacje, też chciałam mieć synka, ale mam córeczkę i jest wspaniale. Może
      nie są to sweterki na sam poczatek, ale potem mogą się przydać. smile
      photo.163.com/openalbum.php?username=buffer123&_dir=%2F18460667&page=1
      Jestem początkująca i od wczoraj z rysunków zamieszczonych na tych stronach
      dziergam sukienkę smile zobaczymy co mi wyjdzie smile
      Pozdrawiam
      Aga
      • martyr75 Re: Kochane kolezanki 07.02.06, 12:18
        Dzieki Aga!!!
        Ja od wczoraj dziergam sweterek,a corke tez mam ma 18 miesiecy.
        A na drutach to zaczelam gdzies we wrzesniu. Moj najwiekszy problem to nie wiem
        jak sie robi pod pachami. Ale mam jeszcze czas zeby sie na forum zapytac.
        Pozdrowienia tez Aga smile)))
        • netka2005 Re: Kochane kolezanki 07.02.06, 12:31
          Moja córka ma 23 miesiące smile Zaczęłam swoją przygodę z drutami w sierpniu
          ubiegłego roku, czyli podobnie do Ciebie smile. Zrobiłam już dwa sweterki
          córeczce, wg scheamtów podanych mi przez znajomą. Na podkrój pach kazała mi
          odjać z obu stron po 3 o., a następnie odjąc jeszcze 1xpo 2o i 2 x po 1o.
          Sweterki wyszły smile)
          Pozdrawiam cieplutko
          Aga
          • martyr75 Re: Kochane kolezanki 07.02.06, 12:54
            Prawde mowiac to i tak nie mam zielonego pojecia jak robic z tymi pachami.Ale
            staram sie znalesc jakas strone inernetowa gdzie moglabym zobaczyc jak to
            robic.Nawet poprosilam moja ciocie zeby kupila mi ksiazke o robotkach na drutach.
            Ale jak sie napatrzylam na te sweterki to nic mnie nie przeraza, musze zrobic
            chociaz jeden taki nie musi byc taki piekny. Skromny i latwy w wykonaniu przede
            wszystkim.
            Dzieki za rady i pozdrawiam!!!!

agnes.mandes-pavlak@chello.at
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka