martyr75 05.02.06, 20:11 Bardzo was prosze o schemat jakiegos pysznego sweterka dla mojego synka, ktory przyjdzie za miesiac na swiat.Nie trudnego i z opisem. caluski i dzieki Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
boo7 Re: Kochane kolezanki 05.02.06, 21:48 Witaj! Na początku serdeczne gratulacje oraz gorące życzenia szczęśliwego porodu i zdrowego bejbika. A tu masz zestaw stron dla dzieciaczków od najmniejszych do tych większych: photobucket.com/albums/v718/vasilevna/Detskie%20modeli/ Pozdrawiam Kasia Odpowiedz Link
malgoha1 Re: Kochane kolezanki 05.02.06, 22:27 Zaglądnij do kiosku, moze jeszcze znajdziesz Dianę Bobas. Świetne ciuszki od pierwszych miesięcy do dwóch lat. Małgorzata Odpowiedz Link
martyr75 Re: Kochane kolezanki 05.02.06, 22:31 Bardzo chetnie ale nie mieszkam w Polsce. Prawde mowiac to ogladalam tutaj gazety ale nic z nich nie wybralam. Dzieki Malgosiu i pozdrawiam. Odpowiedz Link
martyr75 Re: Kochane kolezanki 06.02.06, 08:49 Dobrze by bylo po polsku albo po niemiecku. Odpowiedz Link
boo7 Re: Kochane kolezanki 06.02.06, 12:49 Witaj! Przepisałam coś dla ciebie z książki. Sweterek dla dziecka Przede wszystkim kup fajną włóczkę. Kolor taki, jaki ci się podoba. Kolor i rodzaj włóczki to podstawa udanego swetra. Nawet najprostszy wygląda super, kiedy dobrze wybierzesz. Możesz dobrać na przykład 2 kolory: granat i biały. Będziesz wtedy miała sweterek w marynarskim stylu, w którym mali chłopcy uroczo wyglądają. Zestaw drutów pewnie masz, więc będziesz mogła dobrać odpowiednie. W tym celu zrób próbkę. Nabierz 10 oczek i zrób kilka rzędów. Jeśli oczka w próbce nie są za ścisłe i zbyt luźne i ładnie próbka wygląda to wszystko jest ok. i za pomocą tych drutów możesz robić. Jeśli nie to wybierz druty grubsze lub cieńsze, w zależności od tego, czy próbka jest za ścisła lub za luźna. Po prostu dzianinka musi być miękka i przytulna w dotyku. Jeśli nie wiesz, jakie druty wybrać, to poradź się pani w sklepie, w którym kupujesz włóczkę. Powinna ci dobrze doradzić odpowiedni rozmiar drutów. Jeśli nie wie jakie, to zmień sklep. Sprzedawczyni w pasmanterii powinna się znać na tym. Jak się nie zna to źle świadczy o sklepie. Jak chcesz zrobić marynarski sweterek to zrób paski granatowo-białe. Np. 4-6 rzędów granat, 2-4 rzędy białe. Wzór sweterka wkładanego przez głowę z dekoltem V. Rozmiar 74/80. Podobny do tego zapinanego białego na podanej stronie (tyle że mój model nie jest rozpinany) www.busybeebasics.co.uk/Books/book_77.htm Lub do tego: www.amazon.com/exec/obidos/tg/detail/-/B000A6L66Q/002-0108439-8734433?v=glance Materiały: 200 g. Włóczki średniej grubości. (50 gram = 125 metrów), druty nr 3,5, szydełko nr 3 Ścieg gładki prawy: po prawej stronie roboty oczka prawe. Po lewej stronie roboty oczka lewe. Ścieg patentowy: (1 rząd) O. Brzegowe, *1 o zdjąć na lewo (zdjąć z drutu bez przerobienia, nitka z tyłu roboty), jedno o prawe* , o b5 brzegowe. (2 Rząd)o brzegowe, *oczko w poprzednim rzędzie zdjęte na lewo teraz przerób na prawo, oczko w poprzednim rzędzie przerobione na prawo teraz zdejmij na lewo*, o brzegowe Tył: Nabierz 75 oczek i przerób ściegiem gładkim 4 rzędy. (Potem stworzy się taka fajna zawijająca się pliska). Potem przerób 65 rzędów ściegiem patentowym (do wysokości 14 cm zaczynając od plisy). Teraz zamknij na podkrój pach z obu brzegów po 6 oczek. Przerób 68 rzędów (15cm zaczynając od pachy) i zakończ wszystkie oczka. Przód: Wykonaj jak tył, lecz po przerobieniu 4 rzędów od podkroju pach podziel robótkę na dwie części (aby wyrobić dekolt) i każdą część wyrabiaj oddzielnie (ja tak robię, że kłębek włóczki dzielę na 2 i obie części dekoltu robię za pomocą tych dwóch kłębków jednocześnie. Po prostu na jednym drucie mam obie części dekoltu, do każdej części dekoltu jest oddzielny kłębek i przerabiam, jak leci. W ten sposób obie części dekoltu są równe i oczka wyrabiam tej samej ścisłości). Dekolt: Od środkowej strony dekoltu: oczko brzegowe, oczko prawe (z prawej strony roboty powinna być „pliska” z 2 oczek prawych = oczko brzegowe + oczko prawe). Po przerobieniu tych 2 oczek przerób 3 oczka razem, następnie normalnie wzór patentowy, oczko brzegowe (to zdejmowanie jest od środka dekoltu. Z obu stron środka dekoltu powtarzaj to zdejmowanie symetrycznie, tak jakby odbicie w lustrze). Odejmowanie oczek powtórz jeszcze 5 razy w co 10 rzędzie. W rzędach bez zdejmowania oczek przerabiaj oczko brzegowe, wzór patentowy, oczko prawe (z prawej strony roboty, lub lewe z lewej strony roboty) + oczko brzegowe. To oczko prawe(lewe) + oczko brzegowe jest od środka dekoltu. Po przerobieniu 64 rzędów (licząc od rozpoczęcia dekoltu) zakończ pozostałe 20 oczek. Rękawy: Nabierz 37 oczek. Przerób 4 rzędy ściegiem gładkim. W 5 rzędzie rozpocznij ścieg patentowy (jak w tyle roboty). Na poszerzenie rękawa dodawaj z obu stron roboty po jednym oczku w co 10 rzędzie od plisy, a następnie 4 razy po jednym oczku w co 6 rzędzie i 11 razy w co 4 rzędzie. Powinno wyjść 69 rzędów. Przerób 13 rzędów bez dodawania oczek i po zakończeniu 81 rzędu zakończ wszystkie oczka. Wykończenie: Zszyj wszystkie części. Dekolt tyłu obszydełkuj oczkami ścisłymi. (możesz całość dekoltu obszydełkować kolorem białym, jeśli robisz marynarski sweterek). Odpowiedz Link
martyr75 Re: Kochane kolezanki 06.02.06, 13:24 Serdeczne dzieki boo7 za ten opis.Jak moge Ci sie odwdzieczyc? Pozdrowienia Odpowiedz Link
boo7 Re: Kochane kolezanki 06.02.06, 18:45 Witaj ponownie! Nie musisz na razie się odwdzięczać (może kiedyś coś wymyślę <uśmiech>. Mam jeszcze jeden wzór, tym razem na rozpinany sweterek. Nie zdążyłam go przedtem spisać. Druty, włóczka i szydełko jak poprzednio. Do tego 5 guzików i druty na żyłce 3,5. Tył: Nabierz 73 oczka i przerób 8 rzędów ściągaczem (oczko prawe, oczko lewe). Potem przerabiaj dowolnym wzorem (jaki ci w oko wpadnie, mogą być same oczka prawe z prawej strony roboty a lewe z lewej, zwłaszcza jeśli chcesz zrobić kolorowy sweterek. Możesz pofantazjować ze wzorami. Na forum jest kilka linków do stron ze wzorami, a może też sama posiadasz jakąś książeczkę). Po przerobieniu 48 rzędów = 10 cm od zakończenia ściągacza zamknij po 4 oczka z obu stron robótki na podkrój pach. Po przerobieniu 74 rzędów = 15,5 cm od podkroju pach zakończ wszystkie oczka. Lewy przód: Narzuć 33 oczka i przerób 8 rzędów ściągaczem. Dalej przerób 48 rzędów wybranym wzorem i zamknij 4 oczka z jednej strony roboty na pachę. Po przerobieniu 106 rzędów = 22 cm od zakończenia ściągacza (czyli po przerobieniu 58 rzędów od podkroju pachy) zamknij na lewym brzegu 8 oczek, a potem w co drugim rzędzie 1x4, 1x3 i 2x2 oczka. Po przerobieniu podkroju szyi pozostałe 10 oczek zamknij. Prawy przód: Wykonaj symetrycznie (jak odbicie w lustrze) tak jak lewy przód. (ja robiłabym oba razem, z tych samych powodów, o których pisałam poprzednio. Rękawy zresztą też polecam robić oba razem). Rękawy: Nabierz 57 oczek i przerób 12 rzędów ściągaczem. (możesz jak wcześniej 8 rzędów, tylko te 4 rzędy ściągacza musisz doliczyć do wymiarów tego wybranego wzoru) Potem wybrany wzór . W 11 rzędzie od ściągacza (czyli w 15 jeśli ściągacz robisz krótszy) dodaj po 1 oczku z obu stron. Następnie 6 razy w co 10 rzędzie po 1 oczku z obu stron roboty. Powinno wyjść 71 oczek. Po przerobieniu 74 rzędów = 16 cm od ściągacza (lub 78 cm, jeśli robisz krótszy ściągacz) zakończ luźno wszystkie oczka. Wykończenie: Na środkowych brzegach przodu wykonaj plisę na zapięcie. Na każdym brzegu osobno nabierz 53 oczek (Zacznij nabierać z przodu roboty od oczka prawego Pętelka powinna wyjść z przodu roboty, czyli nitkę z kłębka zostawiasz z tyłu. Po oczku prawym narzut, i znów oczko prawe itd. aż nabierzesz te 53 oczek.) Przerób 13 rzędów ściągacza i zamknij oczka. W opisie jest też sposób na wykonanie dziurek na guziki. W prawej plisie po 4 rzędzie wykonać następująco: o. Brzegowe, * 1 narzut, 2 o prawe przerobić razem, 10 oczek ściągaczem * powtórzyć jeszcze 3 razy, i zakończyć 1 narzut, 2 o prawe przerobione razem, o brzegowe. W następnym rzędzie wszystkie narzuty na prawo. Kołnierz: Po zszyciu przodów z tyłem nabierz na druty na żyłce wokół dekoltu 108 oczek (tak jak w plisach na zapięcie, z tym że tu ostatnie nabierane oczko byłoby narzutem, możesz wiec spokojnie nabrać 109 oczek). Przerabiaj następująco: o brzegowe, 3 oczka ściegiem francuskim ( zawsze oczka prawe i z prawej i z lewej strony roboty), 100 oczek ściegiem gładkim prawym (tak jak w poprzednim modelu z dekoltem V), 3 oczka ściegiem francuskim, o brzegowe. Wykonaj w sumie 7 rzędów i luźno zakończ robótkę. Całość zszyj, doszyj guziki. Na podstawie tego opisu możesz zrobić sweterek bez rozpięcia, jeśli na przód nabierzesz jak w tyle 73 oczka i będziesz przerabiać jako całość, wyrabiając pachy, jak podano. Możesz wyrobić dekolt jak w rozpinanym sweterku, obszywając dekolt luźno szydełkiem. Jednak maluchy raczej nie lubią ciasnych dekoltów. Możesz więc zrobić guziczki na jednym ramieniu (na wybranej stronie ramienia przodu i tyłu zrób dodatkowo jakieś 6 rzędów ściągacza, przy czym w 3 rzędzie zrób 1 dziurkę na guzik, w podobny sposób jak powyżej, tzn. o brzegowe, 3 oczka prawe, narzut, 2 oczka przerobić razem, 2 oczka prawe, 1 oczko brzegowe. W następnym rzędzie narzut przerób na prawo). Możesz też zrobić rozpięcie w przodzie dekoltu. Po przerobieniu jakichś 24 rzędów od podkroju pach w przodzie podziel robótkę na 2 równe części (wychodzi 37 + 36 oczek) i część przerabiaj za pomocą osobnego kłębka. Na jednej części od środka dekolu dodaj od razu przy dzieleniu oczek 6-8 oczek Na pliskę do zapięcia. Z każdej strony środka dekoltu wykonaj pliskę na zapięcie: 6-8 pierwszych oczek od środka dekoltu (od rozpięcia) przerabiaj ściegiem francuskim (jak wyżej). Wykonaj 2-3 dziurki na guziki, rozmieszczając je równomiernie na jednej z plisek (wychodzi tak jakoś, że robisz 5 rzędów ściegiem francuskim, w kolejnym rzędzie po 2 oczku robisz narzut, następne 2 oczka przerabiasz razem, o brzegowe. Następne 10 rzędów ściegiem francuskim. W następnym znów dziurka. I tak aż zrobisz 3 dziurki (całość obliczyłam dla 6 oczek dodanych. Jeśli dodałaś 8 oczek to na dziurkę zrób 3 oczka, narzut, 2 oczka razem, 1 oczko jak wychodzi, o brzegowe). Jeśli dobrze obliczyłam powinno ci zostać 5 rzędów które przerabiasz ściegiem francuskim. Tu już powinno się zaczynać wykonywanie dekoltu, które robisz jak w lewym przodzie, z tym, że na tej części, w której nie dodawałaś oczek zamykasz od razu 15 oczek, a w tym, w którym dodałaś przy rozpięciu 6 oczek zamykasz 21- 23 oczek (w zależności ile dodałaś na pliskę). Do modelu z rozpięciem na dekolcie możesz dorobić kołnierz jak wyżej. Możesz zrobić ściągacz nabierając tyle samo oczek jak w kołnierzu, ale przerabiając jakieś 16 rzędów oczko prawe, oczko lewe. Jak robisz ściągacz to końcówkę ściągacza, tę na której zamknęłaś oczka, doszyj do dekoltu z tyłu roboty (będzie takie grubsze, podwójne, lepiej trzymające fason wykończenie). Pamiętaj, że w tym ściągaczu musi być takie samo rozcięcie jak przy dekolcie. No i tu też przyda się dziurka. Do modelu z rozcięciem na ramieniu tez możesz zrobić taki sam ściągacz, z tym że rozcięcie ściągacza musi wypaść przy rozcięciu na ramieniu. Możesz też we wszystkich wersjach po prostu dekolt obszyć szydełkiem. A tak w ogóle może zamiast guzików po prostu zatrzaski? To wygodniejsze i do zrobienia i w późniejszej obsłudze. A teraz obrazki sweterków podobnych do powyższych. Sweterek cały rozpinany: photobucket.com/albums/v718/vasilevna/Detskie%20modeli/Baby%202002-2/?action=view¤t=8.jpg Sweterek z rozpięciem na dekolcie (inny model bez tych dodawanych oczek na pliskę, więc rozpięcie ma inny fason), model nr 29 photobucket.com/albums/v718/vasilevna/Detskie%20modeli/Burda-special/?action=view¤t=str64.jpg Model z rozpięciem na ramieniu, nr 70: photobucket.com/albums/v718/vasilevna/Detskie%20modeli/Burda-special/?action=view¤t=str82.jpg Podobnie wyglądałby model bez rozpięcia, ale za to z kołnieżykiem: photobucket.com/albums/v718/vasilevna/Detskie%20modeli/Sabrina%20baby%20bez%20nomera/?action=view¤t=8.jpg Masz już kilka wzorków, więc powodzenia. A jak chcesz zrobić większe to wystarczy więcej oczek nabrać, zrobić dłuższe przody i tyły do podkroju pach i od podkroju pach. Potem już tylko fantazjować ze wzorami i kolorami. Odpowiedz Link
martyr75 Re: Kochane kolezanki 06.02.06, 18:57 Jeny ale jestes wspaniala;caaaaaaaaaaallllluuuuusssssssssyyyyyyyy Ja tez przegladalam troche inernet i znalazlam pare stron niemieckich mozesz popatrzec www.rebecca-online.de Bylam nawet w sklepie z wloczkami i kupilam taka dla baby na druty 3.5 moj e-mail agnes.mandes-pavlak@chello.at Odpowiedz Link
martyr75 Re: Kochane kolezanki 06.02.06, 19:02 www.coatsgmbh.de/de/1/strbox.html tez ciekawa ale nie wiem czemu nie mozna wejsc ze strony . Odpowiedz Link
boo7 Re: Kochane kolezanki 06.02.06, 20:38 a wiesz, że ten zielony swterek dla babyka to ten model, który ci opisałam? Tylko ma dodatkowy wzorek (Takie rowki na szerokość) Odpowiedz Link
netka2005 Re: Kochane kolezanki 07.02.06, 12:10 Gratulacje, też chciałam mieć synka, ale mam córeczkę i jest wspaniale. Może nie są to sweterki na sam poczatek, ale potem mogą się przydać. photo.163.com/openalbum.php?username=buffer123&_dir=%2F18460667&page=1 Jestem początkująca i od wczoraj z rysunków zamieszczonych na tych stronach dziergam sukienkę zobaczymy co mi wyjdzie Pozdrawiam Aga Odpowiedz Link
martyr75 Re: Kochane kolezanki 07.02.06, 12:18 Dzieki Aga!!! Ja od wczoraj dziergam sweterek,a corke tez mam ma 18 miesiecy. A na drutach to zaczelam gdzies we wrzesniu. Moj najwiekszy problem to nie wiem jak sie robi pod pachami. Ale mam jeszcze czas zeby sie na forum zapytac. Pozdrowienia tez Aga ))) Odpowiedz Link
netka2005 Re: Kochane kolezanki 07.02.06, 12:31 Moja córka ma 23 miesiące Zaczęłam swoją przygodę z drutami w sierpniu ubiegłego roku, czyli podobnie do Ciebie . Zrobiłam już dwa sweterki córeczce, wg scheamtów podanych mi przez znajomą. Na podkrój pach kazała mi odjać z obu stron po 3 o., a następnie odjąc jeszcze 1xpo 2o i 2 x po 1o. Sweterki wyszły ) Pozdrawiam cieplutko Aga Odpowiedz Link
martyr75 Re: Kochane kolezanki 07.02.06, 12:54 Prawde mowiac to i tak nie mam zielonego pojecia jak robic z tymi pachami.Ale staram sie znalesc jakas strone inernetowa gdzie moglabym zobaczyc jak to robic.Nawet poprosilam moja ciocie zeby kupila mi ksiazke o robotkach na drutach. Ale jak sie napatrzylam na te sweterki to nic mnie nie przeraza, musze zrobic chociaz jeden taki nie musi byc taki piekny. Skromny i latwy w wykonaniu przede wszystkim. Dzieki za rady i pozdrawiam!!!! agnes.mandes-pavlak@chello.at Odpowiedz Link