Dodaj do ulubionych

Rosyjski schemat?

28.02.06, 17:01
Drodzy,mili pomóżcie mi rozszyfrować ten schemat:
www.7ya.ru/photos/private.aspx?RubrID=120524
Przypuszczam, że tą bluzeczkę robi się na drutach, ale nijak nie mogę zacząć tej ozdobnej koronki na dole. Nie wiem z jakiej strony należy rozpocząć, czy to się robi elementami?
Bardzo proszę o pomoc!
Obserwuj wątek
    • adamala Re: Rosyjski schemat? 28.02.06, 17:17
      Bluzka jest oczywiście na drutach.Zaczyna się ją od dołu,czyli od zębow.Robi
      się je od jednego oczka,w każdym rzędzie dodając z jednej strony 1 oczko.Jeśli
      zrobisz wszystkie zęby,to resztę dziergasz wg schematu.Oczywiście każdy ząbek
      wykonujesz z oddzielnego kłębka
      • antybasnie Re: Rosyjski schemat? 28.02.06, 18:34
        Mam jeszcze jedną prośbę, jeśli chodzi o ten znak w schemacie /|\ (te linie schodzą się u góry),czy to jest narzut, oczko, narzut?
        • adamala Re: Rosyjski schemat? 28.02.06, 19:04
          jeśli chodzi o taki znaczek ^,to zobacz proszę tu/na samym dole pkt 4
          maranta.livenet.pl/oczka2.htm#1
          • antybasnie Re: Rosyjski schemat? 28.02.06, 19:30
            Aaa teraz wszystko jasne, ta stronka jest b.dobra.
            Wielkie dzięki :o))
    • jokaer Re: Rosyjski schemat? 28.02.06, 17:53
      Witaj!- bo to jest schemat na maszynę dziewiarską, dlatego zaczyna sie w ten
      sposób, może na drutach też tak można?ja ząbki to robiłam zawsze oczka dodając i
      ujmując- pozdrawiam- jola.
      • adamala Re: Rosyjski schemat? 28.02.06, 18:44
        to nie jest schemat na maszyne tylko na druty
        • jokaer Re: Rosyjski schemat? 28.02.06, 18:48
          przepraszam Cię bardzo , ale nic tam nie ma jakie druty, natomiast jest dodawać
          oczka po jednej i drugiej stronie wózka, ale przecież też można zrobić na
          drutach-pozdrawiam- jola ( akutrat sporo robiłam kiedyś na maszynie dziewiarskiej)
          • antybasnie Re: Rosyjski schemat? 28.02.06, 18:59
            A propos maszyny dziewiarskiej, czy na nich można robić wykroje, tzn. chodzi mi o to, żeby nie robić np. prostokąta a potem wycinać podkroju pach czy dekoldu nożycami.
            To tak z czystej ciekawości, bo "wkurzają" mnie te cięte swetry z których nic już nie można zrobić (popruć), ładne na początku, a potem "sruu" na śmietnik (bardzo przepraszam za użycie brzydkiego słowa).
            • malgoha1 Re: Rosyjski schemat? 28.02.06, 23:26
              Pewnie, że mozna robić podkroje, tylko to bardzo żmudne smile
          • adamala Re: Rosyjski schemat? 28.02.06, 19:07
            masz rację,nie doczytałam dokładnie.Faktycznie pisze o "karetce".Schemat mozna
            jednak wykorzystać tu i tu.
            • jokaer Re: Rosyjski schemat? 01.03.06, 07:45
              Witaj!
              No właśnie a propo podkrojów, to właśnie to jest okropnie żmudne obliczanie tych
              oczek a potem żeby sie nie pomylić przypadkiem, tak więc właściwie rację bytu to
              mają takie całkowite automaty, co sie je zaprogramuje , ale oczka to chyba
              jednak też trzeba ujmować ręcznie.
              Dlatego dzianina jest cięta, bo by się to nie opłacało zupełnie.
              Robiłam znów córce swetr (nawiasem mówiąc b.fajny wzór), ale powiedziałam,
              koniec. bez sensu.Na drutach bym w tym czasie też swetr zrobiła.
              pozdrawiam- jola.
              • antybasnie Re: Manifest Drutowiczów i Szydełkowiczów 01.03.06, 15:19
                I tu jest moje zawołanie!
                Nie dajmy się maszynom i róbmy, róbmy
                na kanapie, w restauracji, i w tramwaju, autobusie.
                Niech ci co kupują te pożal się boże wytwory zobaczyli co znaczy ręczna robota i ile w niej duszy. Do boju drogie Forumowiczki i drodzy Forumowicze!!!
                • jokaer Re: Manifest Drutowiczów i Szydełkowiczów 01.03.06, 16:07
                  hura,hura,hura-jola
    • margoma Re: Rosyjski schemat? 07.06.06, 21:00
      Dziewczyny, przeczytałam i nie rozumiem, jak to kazdy zab z innego motka?
      Pewnie jestem niekumata, nigdy czegos takiego nie robiłam a podobaja mi sie
      takie wykonczenia a raczej rozpoczecia smile Gosia
      • balbi100 Re: Rosyjski schemat? 07.06.06, 21:35
        Gosiu musisz zacząć je robić osobno, każdy z innego motka a potem ją sa już
        wykonane to przerabiasz na jeden drut i robisz wszytkie naraz i robisz normalnie
        • margoma Re: Rosyjski schemat? 07.06.06, 21:38
          ale to takie malenstwa wychodza, kurcze jakos technicznie sobie tego nie
          wyobrazam smile ale dobrze wiedziec, lubie takie ciekawostki smile ile ja sie od was
          dziewczyny dowiem smileslicznie dziekuje smileGosia

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka