Dodaj do ulubionych

Włóczka Monika

28.03.06, 20:33
Chciałam sobie zrobić top z "Moniki" i mam pytanie do Osób które robiły coś zniej, czy ładniej wychodzi wzór jak się robi szydełkiem 1,75 czy 2,5.
Trochę jestem leniuszek, bo nie chce mi się robić próbek i dlatego pytam, poza tym nie mam szydełka 1,75 a 2,5 wydaje mi się trochę za duże.
Z góry dziękuję za odpowiedzi.
Obserwuj wątek
    • ajlii Re: Włóczka Monika 28.03.06, 23:11
      Robiłam serwetkę z Moniki, ale nie pamietam jakim szydełkiem. Zdecydownie wolę Snehurkę... Monika mi nie podpasowała sad
      • baarbara Re: Włóczka Monika 29.03.06, 20:33
        Ja w zeszłym roku robiłam 2 letnie bluzeczki z Moniki. Fajnie sie pierze i nie
        odkształca. Polecam. Robiłam szydełkiem 1,6 ale robię luźno
    • bietas Re: Włóczka Monika 29.03.06, 10:20
      z Moniki robi się dobrze - dla mnie o wiele lepiej niż ze Snehurki, która się
      rozwarstwia i zaczepia o szydełko. Ale Monika ma jedną wadę - po upraniu nić
      traci ten ładny połysk i jest prawie matowa ( dotyczy to białej - zrobiłam tez
      serwetkę ze stalowoszarej z fioletem - te kolorki zachowują się bez zarzutu).
      Ale w sumie nieźle się sprawuje w użytkowaniu.
      • ajlii Re: Włóczka Monika 29.03.06, 13:09
        Nigdy nie miałam problemów z rozwarstwianiem sie Snehurki wink używam szydełka nr 1,6. Monika wydawała mi się "śliska", ale nie w dobrym tego słowa znaczeniu. Serwetka traci kształt i nawet krochmalenie nie pomaga. Za to serwetki ze Snehurki tylko po praniu ładnie układam na ręczniku, a potem lekko przeciągam żelazkiem (na sucho) i wyglądają idealnie. I faktycznie Monika b. szybko straciła połysk sad
      • ksantypa30 Re: Włóczka Monika 29.03.06, 13:10
        mam to samo co bietas i strasznie nie lubię snehurki, wolkę już kupić polską
        Kaję.
        Z Moniki jeszcze nie robiłam.
        • ajlii Re: Włóczka Monika 29.03.06, 13:16
          To chyba tylko ja jestem fanką Snehurki wink straaasznie lubię z niej robić smile
          • grazyna_s1 Re: Włóczka Monika 29.03.06, 14:26
            Monika to swietna nic na bluzki. Mam ich sporo zrobionych i trzymaja sie
            świetnie. Wspaniale bluzki wychodza równiez z Kaji. Same zobaczcie w moim
            skromnym albumie fragmenty moich bluzek.
            grazyna1.fotosik.pl/albumy/3996.html#1
            Do robienia rzeczy z tych nici uzywam szydełka 1,0 Nie nadaje sie Monika na
            serwetki, bo jest za gruba. Serwetki lepiej wykonac z Altun Basaka
            • jokaer Re: Włóczka Monika- świetne 29.03.06, 18:03
              swietne te Twoje wyroby i cieszę się, że wreszcie wiem co z czego- Jola
              ( i prałaś też już?)acha, ale szydełko 1,0 to jest cieńkie prawda?
            • jokaer Re: Włóczka Monika gdzie??? 29.03.06, 18:14
              to jeszcze ja, ja nigdzie nie moge znależć w internecie ani tej Moniki ani Kaji-Jola
              • ajlii Re: Włóczka Monika gdzie??? 29.03.06, 18:42
                kordonek "Kaja" prdukuje Ariadna wink
              • antybasnie Re: Włóczka Monika gdzie??? 29.03.06, 20:15
                Tu można obejrzeć
                wojtek.com.pl/wojtek/show.php?idg1=6&idg2=57&idt=76
            • antybasnie Re: Włóczka Monika 29.03.06, 20:05
              Te bluzeczki są super, właśnie robię top i szukam inspiracji, ale mam pytanie, bo na opasce "Moniki" jest napisane szydełko 1,5 - 2,5, wzięłam 2,5 bo myślałam, że wzór będzie większy, ale mi jakoś nie "podchodzi", czy te bluzeczki były robione Moniką 550m/100g?
              Co do sneghurki ja też bardzo z niej lubię robić (mam garsonkę), ale nigdzie nie spotkałam innego koloru niż biały i ecru, a mnie był potrzebny kolor bladego fioletu i padło na "Monikę".
              Tak sobie jeszcze pomendzę, czy nie znalazłby się jakiś prosty wzorek na ten mój topik, bo mam spódnicę w graficzne kwiaty ( takie niewyglądające jak pradziwe) i nie chcę przesadzić z tymi wzorami na bluzcze, krótko pisząc jaki wzór by mi Panie poradziły? ( oprócz samych półsłupków i słupków).
              • ajlii Re: Włóczka Monika 29.03.06, 23:26
                antybasnie napisała:

> Co do sneghurki ja też bardzo z niej lubię robić (mam garsonkę), ale nigdzie ni
                > e spotkałam innego koloru niż biały i ecru

Snehurka ma wiele pięknych kolorów, także melange smile)) Najbardziej lubię kolor ciemnego złota, nawet po wielu praniach nic nie traci smile ecru jest w dwóch odcieniach.

Tu masz duuuuży wybór:
                apmar.pl/search.php?co=s&sk=Snehurka&sc=2&pid=77
                • antybasnie Re: Włóczka Monika 30.03.06, 10:23
                  No dobrze wiedzieć, że są dostępne inne kolory, tylko że w sklepach w moim mieście niestety nie. Poprostu panie sprzedające zamawiają to co im najwięcej "schodzi" a taka jak ja to ma wymagania :o)
          • apsik1 nie tylko Ty, ja robiłam dawno ze sneghurki 29.03.06, 18:26
            i top i bolerko z podwójnej nitki. Od 2ch lat to noszę piorę i nic się nie
            dzieje. Serwetki też robiłam piorą się znakomicie.
            s43.photobucket.com/albums/e353/apsik1/szydelko/?action=view¤t=Top1.jpg
            • mamiczu Re: nie tylko Ty, ja robiłam dawno ze sneghurki 29.03.06, 20:24
              A może taki wzorek by pasował?
              s30.photobucket.com/albums/c309/mamiczu/bluzki%20i%20swetry/?action=view¤t=rozne2005.jpg
              • antybasnie Re: nie tylko Ty, ja robiłam dawno ze sneghurki 29.03.06, 20:35
                O to,to, może nie na całość tylko jakiś akcent gdzieniegdzie i żaróweczka już się zaczyna pomału rozjaśniać :0))
                Dzięki.
          • ka_thy Re: Włóczka Monika 30.03.06, 08:49
            ajlii napisała:

> To chyba tylko ja jestem fanką Snehurki wink straaasznie lubię z niej robić smile

Ja tez lubię Snehurkę, dobrze mi się z niej robi, nie mam problemów z
            rozwarstwianiem się jej w czasie roboty, robie szydełkiem nr 1,5 firmy Tulip,
            szydełko jest gładko zakończone i może w tym tkwi sekret tego, ze nitka się nie
            rozwarstwia w czasie roboty.
            • ajlii Re: Włóczka Monika 30.03.06, 10:09
              ja używam szydełka nr 1,6 tej samej firmy wink
              • jokaer Re: Włóczka Monika- rozwarstwianie 30.03.06, 10:59
                fajnie, że taki wątek wyszedł, bo sie sporo dowiedziałam co z czego;
                a co do rozwarstwiania, to ja myślę, że tak jak każdy inaczej pisze, to każda z
                nas inaczej to szydełko trzyma i inaczej wywija, stąd jednej gorzej, drugiej
                lepiej się przerabia nitkę- Jola
            • bietas Re: Włóczka Monika 30.03.06, 11:03
              na pewno to nie problem szydełka. też używam tulip, przypuszczam że musiała mi
              się trafić jakaś wybrakowana partia tej nici, albo co gorsza jakas marna
              podróbka i zniechęciłam się skutecznie. Robiłam ją jakieś 2-3 lata temu, może
              wtedy Snehurka była gorsza jakościowo.... Ostatnio jakoś najczęściej robię z
              ariadny - Muza - bo nie trzeba dużo krochmalić i jest bardzo wydajna, albo Kaja
              - bo ma fajne kolorki. A ostatnio moje odkrycie to słowacka Mia. jest dokładnie
              takiej samej jakosci jak Muza a kupiłam ją okazyjnie za jakieś 1/4 ceny.
              Zrobiłam właśnie jedna serwetę i zaczęłam drugą smile
              • ajlii Re: Włóczka Monika 30.03.06, 11:32
                Aż sie przyjrzałam moim zapasom Snehrurki... faktycznie, mają różne sploty - jedne są bardziej skręcone, inne raczej takie z "nitek". Ale ja mam resztki z motków kupowanych od ok. 2000 roku do może 2004...
                • ksantypa30 Re: Włóczka Monika 30.03.06, 12:03
                  moim ostatnim odkryciem jest Piroska z Coatsa
              • doro_ty Re: Włóczka Monika 30.03.06, 14:39
                ja również na serwetki używam Muzy z Ariadny. Ostatnio odkryłam, że lepiej jest
                kupiś hurtową ilośc (6 motków)w Hurtowni Dodatków krawieckich. Wychodzi o
                połowe taniej za motek a przecież i tak te 6 motków sie zużyje wink szczególnie
                ja sie ma w planach większy projekt.

Tak na marginesie ile u was kosztują motki??
                w Kielcach cena sklepowa Muzy - ok 15-16zł/ za motek
                w tej Hurtowni niecałe 8zł
    • jagoda1004 Re: Włóczka Monika 06.04.06, 21:02
      Zrobiłam top z Moniki wzorem ananasów i wyszedł rewelacyjnie. Robiłam szydełkiem
      1,5, ale myślę, że kolejny będę robić 1,75. 2 wydaje mi się za grube. Robi się
      bardzo dobrze i niesłychanie szybko.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka