Dodaj do ulubionych

grubosc wloczki

04.04.06, 12:25
Dziewczyny czy ktoras moglaby mi wytlumaczyc grubosci wloczek. co to jest
tex? jezeli woloczka jest 300tex gruba. to jaka to jest grubosc. ja mieszkam
w Australii i u nas grubosc wloczki jest wedlug ply na przyklad 2pl, 8ply i w
zaleznosci od tego jaki jest ply to sie dobiera odpowiednie druty. Czasami
mysle ze bym kupila sobie wloczke w Poslce ale nie znam ich grubosci.
dzieki

Teresa
Obserwuj wątek
    • jokaer Re: grubosc wloczki 04.04.06, 12:30
      Witaj!
      Tu najwięcej się doczytałam- Jola

pl.wikipedia.org/wiki/Prz%C4%99dza
    • jokaer Re: grubosc wloczki-- długość 04.04.06, 13:01
      ja to przede wszystkim patrzę na długość- i tak jeśli w 100g jest około 250
      metrów to jest średniej grubości włóczka tak na druty od 3 do 4( zależy jak kto
      robi)- Jola
    • antybasnie Re: grubosc wloczki 04.04.06, 14:44
      Może jeszcze tu:
      www.hafciki.pl/tiki-index.php?page=KordonkiInicizdobnicze
    • eirenne Re: grubosc wloczki 04.04.06, 14:51
      Za Encyklopedią Britannica:

Ply yarns

Ply, plied, or folded, yarns are composed of two or more single yarns twisted
      together. Two-ply yarn, for example, is composed of two single strands;
      three-ply yarn is composed of three single strands. In making ply yarns from
      spun strands, the individual strands are usually each twisted in one direction
      and are then combined and twisted in the opposite direction. When both the
      single strands and the final ply yarns are twisted in the same direction, the
      fibre is firmer, producing harder texture and reducing flexibility. Ply yarns
      provide strength for heavy industrial fabrics and are also used for
      delicate-looking sheer fabrics.
    • loanna1 Re: grubosc wloczki 04.04.06, 15:33
      tex 64/3 to cienka włóczka o potrójnym splocie (Peonia) 520 m na 100g. Cienka
      ale nie cieniutka, cieniutka to tex 38. generalnie: im większa liczba tym
      grubsza nitka i krótsza w przeliczeniu na 10 dkg. Określenia cienki, gruby,
      cieńszy są wzgledne więc spróbuję położyc obok siebie rózne grubości i coś dla
      porównania (zapałka?), zrobie zdjecie i wyśle ci na priva.Ale dopiero za klika
      godzin bo teraz pracuję i nie mam czasu. a i tak nie będa to dokładne
      informacje bo wiele zależy od składu, puszystości itp. Chyba nawet kolor jest
      wazny czasami.Przy kupowaniu na odległośc to bedzie zawsze niespodzianką.
      tex 300 to gruba włóczka, myśle ze na druty powyżej 6-7.
      • eirenne Re: grubosc wloczki 04.04.06, 16:23
        > tex 64/3 to cienka włóczka o potrójnym splocie

doprecyzuję- jest to włóczka, która składa się z trzech nici przędzy skręconych
        razem
        • tessamac Re: grubosc wloczki 05.04.06, 11:59
          dzieki wam. na internecie widzialam lnianna wloczke ale to byla 300 tex za
          gruba. ja lubie uzywac ciensze wloczki. W czerwcu planuje jechac na wakacje to
          Polski to zobacze wloczki i bede mogla porownac ich grubosci. ja szukam wloczek
          lniannych albo z jedwabiem.

Teresa
          • jokaer Re: grubosc wloczki 05.04.06, 13:04
            nie spotkałam włóczki z jedwabiem,co to takiego?- Jola
            • tessamac Re: grubosc wloczki 05.04.06, 13:43
              W Australii mozna dostac welne z domieszka prawdziwego jedwabiu (silk)
              (naturalna nitka otrzymywana z jedwabnikow), z tym tylko ze tego jedwabiu jest
              tylko 10-15%. W USA welny maja wieksza domieszke jedwabiu, w Amerykanskich
              magazynach (na przyklac Vogue)z robotkami na drutach czesto uzywaja piekne
              wloczki z duza domieszka jedwabiu czasami az 50% ale sa one bardzo drogie. Ja
              mysle zamowic na elegancki szal 100% jedwabna wloczke z Anglii. myslalam z moze
              cos bedzie w Polsce, teraz przeciez duzo zeczy sie importuje do Polski.

Teresa
              • jokaer Re: grubosc wloczki 05.04.06, 13:58
                no wiesz narobiłaś mi apetytu na tą włoczkę jedwabną, faktycznie na szal
                świetna.aż będę szukać w internecie- Jola
                • tessamac Re: grubosc wloczki 05.04.06, 14:04
                  ta co ja mysle kupic jest bardzo cienka ot link na strone gdzie ja mozna kupic
                  jest w kolorze kremowym i kosci sloniowej:

www.heirloom-knitting.co.uk/free_pattern.html
                  tam tez sa wzory na shale

Teresa
                • eirenne Re: grubosc wloczki 05.04.06, 16:07
                  W Polsce nie ma włóczek jedwabnych...
                  Przynajmniej ja nie znalazłam, a jedwabiu szukam od zeszłego rokusmile
              • eirenne Re: grubosc wloczki 05.04.06, 16:10
                Wszędzie poza Polską można dostać włóczkę z bardzo różną zawartością jedwabiu,
                nawet 100% smile Ale ostrzegam, że jedwab może rozczarować- na żywo bywa, że
                wygląda jak zwyczajny akryl (i czym tu szpanować hehe) smile))
                • jokaer Re: grubosc wloczki 05.04.06, 16:14
                  masz na myśli jedwab naturalny, bo jest jeszcze wiskozowy. ale na tej stronie
                  podanej przez tessamac są super fajne wzorki ażurowe- Jola
                  • eirenne Re: grubosc wloczki 05.04.06, 18:15
                    oczywiście, że mam na myśli jedwab naturalny silk, a nie wiskozę zwaną rayonsmile
                    choć o rayon też trudno w Polsce...
                    • jokaer Re: grubosc wloczki 06.04.06, 07:42
                      a ja to sobie juz wyobrażałam , że to takie będzie cudne , jedwabne i z
                      połyskiem jak na jedwab przystało. chyba na zasadzie skojarzenia z muliną
                      jedwabną- Jola
                      • eirenne Re: grubosc wloczki 06.04.06, 09:31
                        oj, to możesz się rozczarowaćsad
                        ja parę tygodni temu dopadłam stuprocentowy jedwab i nie kupiłam, mimo marzeń o
                        jedwabnym sweterku- nie był gładki, nie był połyskliwy... totalne rozczarowaniecrying

Mówię o tym:
                        www.garnstudio.com/lang/en/visgarn.php?garn=Silke
                        • jokaer Re: grubosc wloczki 06.04.06, 09:56
                          ja angielskiego raczej nie znam, na tej stronie tessamaca znalazłam takie coś

www.heirloom-knitting.co.uk/cart/ordergossamer_silk.php
                          • eirenne Re: grubosc wloczki 06.04.06, 11:39
                            widziałamsmile
                            cięzko ocenić na podstawie tak kiepskiego zdjęcia, jak wygląda naprawdę...
                            • tessamac Re: grubosc wloczki 06.04.06, 12:07
                              jedwab zazwyczaj sie blyszczy. welny z jedwabiem ktore u nas widzialam mialy
                              lekki polysk ale jak juz wczesniej pisalam bardzo maly procent jedwabiu. jedwab
                              ktory sie nie swieci to chyba go nazywaja zgrzebny ale nie jestem pewna bo sie
                              na textyliach nie znam. w latach 80 u nas byly modne bluzki z jedwabiu i wcale
                              sie nie swiecily bardziej wygladaly na robione z lnu. ja tez trochu szyje i
                              staram sie kupowac dobrej jakosci materialy takie jak jedwab, welna,len,
                              bawelne albo mieszanki. niektore materialy jedwabne sie swieca a niektore nie
                              to zalezy od procesu.
                              u nas tez mozna dostac jedwab do robienia na drutach odzyslany z Indijskich
                              sari. moja kolezanka w pracy kupila, nie swieci sie jest wielo kolorowy i gruby
                              ale jest bardzo niewydajny i zle sie z niego robi. kolezanka powiedziala ze
                              rece ja bola a splot jest inny niz normalnej wloczki.

ten jedwab na angielskiej stronie to jest 1 ply albo nawet cienszy chyba
                              najciensza wloczka jak moze byc. w opisie uzywaja wyrazu 'Lustrous'co oznacz
                              swiecacy. porzeba okolo 100g czyli £75.00 nie za tani. dlatego go jeszcze nie
                              kupilam.

A jesli chodzi o wzory azurkowe to sa to stare tradycyje shetland wzory.

Teresa
                              • jokaer Re: grubosc wloczki 06.04.06, 16:20
                                no tak, ten jedwab jest bardzo drogi ( na tych szpulach).jeśli idzie o
                                materiały, to ja pamiętam ze sklepów prócz pięknych milanowskich jedwabi bywała
                                też surówka jedwabna taka własnie zgrzebna.
                                pozdrawiam- Jola
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka