Dodaj do ulubionych

sweter robiony z innej strony - pytania

15.09.06, 00:03
Mam taki dylemat... chciałabym zrobić mężowi sweter z kolorowej włóczki smile
Włóczka jest z takich kolorowych kawałków, wiec układa się pasy. Jeśli będę robić sweter w tradycyjny sposób - od dołu - to paski będą poziome. Wymiśliłam więc, że zrobię paski pionowe - czyli zacznę robotę od boku.
No i w związku z tym mam takie pytania:
1) Jak się nosi taki sweter? Jak się rozciąga?
2) Jak zrobić "dół" swetra (czyli bok robótki) by na było efektu rulowania się? (sweter będzie ściegniem gładkim)
Aha, włóczka jest średniej grubości - tak na 4 - 4,5 druty, skład - prawdopodobnie 100% wełny smile
Z góry dziękuję za pomoc smile)))
Obserwuj wątek
    • kasiaba1 Re: sweter robiony z innej strony - pytania 15.09.06, 07:28
      Ja co do ściągacza, który jest na boku/dole wink
      Może zrobić po prostu prostokąt, be ściągacza, a na koniec dobrać oczka na dole i dorobić ściągacz?
      Taki robiony "od razu" to chyba ściegiem francuskim, ale nie pasuje mi to do męskiego swetra jakoś.
    • akinomlegov Re: sweter robiony z innej strony - pytania 15.09.06, 08:18
      co do dolu: mozesz tez zrobic sciagacz wzdluz albo taki troche oszukany
      sciagacz, czyli dochodzac do boku robotki, ktory ma byc dolem, przerabiasz iles
      tam oczek tak, aby patrzac na wierzch robotki, miec 2 rzedy oczek lewych, 2
      prawych, itd:
      pppppppppppp
      pppppppppppp
      ppppplllllll
      ppppplllllll
      pppppppppppp
      pppppppppppp
      ppppplllllll
      ppppplllllll

mysle, ze wtedy brzeg nie powinnien sie zawijac.

Pozdrawiam
      Monika
    • lady_huncwot Re: sweter robiony z innej strony - pytania 15.09.06, 08:39
      > 2) Jak zrobić "dół" swetra (czyli bok robótki) by na było efektu rulowania
      się?
      > (sweter będzie ściegniem gładkim)

Może na końcu nabierz z brzegu robótki oczka na ściągacz i przerób go
      w "zwykłą" stronę? Tyle tylko, że musiałby pasować Ci kolorystycznie do
      pasiastej całości.
    • ajlii Re: sweter robiony z innej strony - pytania 15.09.06, 11:03
      Dzieki smile
      Właśnie sobie uświadomiłam, że nie mogę dorobić osobno ściągacza - bo paski będą w innną stronę big_grinDD
      Sweter ma być w formie bluzy - takiej jak w indyjskich sklepach bywają - prosty krój, proste rękawy, kaptur i kieszeń-kangurka. Takie bluzy są tkane, a moje dziergana będzie smile)))
    • mjermak Re: sweter robiony z innej strony - pytania 15.09.06, 16:34
      a ja mysle z enie powinno sie rolowac, bo glownei roluja sie oczka prawe jak sa
      robione normalnie. Zawsze mzoesz zrobic tak, zeby zaczynac kazdy zrad kilku
      oczkami odpowidajacymi szerokosci sciagacza albo po prostu czterema oczkami,
      ktore i na parwej ilewej stronie ebdzie przerabiac na prawo. Wyjdzie wtedy taka
      plisa, nie wiem jak sie etn scieg po polsku nazywa (ale sie zamerykanizowalam
      a niech to!!!). A jaka wloczka robisz??? I na pewno ci pasy wyjda a nie melanz
      w ciapki?
    • jokaer Re:ściągacz 15.09.06, 18:50
      a ja nie bardzo rozumiem dlaczego nie możesz normalnie nabrać oczek do takiego
      brzegu i wykonać ściągacz;
      problem będzie tylko jeden aby potem ładnie zakończyć oczka ściągacza, ale
      przecież to nie jest wielka filozofia smile);
      poza tym będziesz robiła w paski a więc będziesz miała dołączane nitki i jak
      dorobisz ściągacz to on to ładnie zakryje;i w ogole będzie dobrze trzymał dzianinę;

no i to bardzo pasuje do takiego fasonu jaki chcesz zrobić

ściągacz można wykonac tak aby nie za bardzo ściagał czyli nie przymarszczał
      "bluzę" albo zeby przymarszczył
    • zzenka Re: sweter robiony z innej strony - pytania 17.09.06, 14:04
      Wiele lat temu zrobił mi się przypadkiem sweter z resztek wełny - wdzianko,
      które tak polubiłam, ze po spruciu zrobiłam jego nową wersję i nosiłam do
      kompletnego zniszczenia. Był to pasiak w tonacjii żółto,ecru, pomarańczowo,
      beżowo brązowej. Pasy były robione w pionie, głownie ściegiem francuskim,
      który trzymał formę swetra. Paseczki były wąskie ( 2- 4 rzędów). Ciemno brązowe
      robiłam ściegiem pończoszniczym. Efektu plastyczności dodawało użycie włoczek o
      różnej grubości i strukturze. Krawędzie wykończyłam czymś w todzaju rulonika
      brązowego), który również usztywnił formę bluzy. Nawet rozcięcie z przodu
      wypełnione było plisą. Gdyby do takiego swetra dorobić kaptur i naszyć kieszeń -
      byłoby wdzianko, o jakim piszesz!
      I chyba zainspirowana tematem, pokombinuję cos dla dorosłego syna na gwiazdkę.
      Mam już wykrój raperskiej bluzy, który zaadoptuję odpowiednio.
      Pomysł wydaje mi się świetny! Powodzenia!
      • lady_huncwot Re: sweter robiony z innej strony - pytania 18.09.06, 22:00
        > Wiele lat temu zrobił mi się przypadkiem sweter z resztek wełny

Zzenka, zafundujesz mi jakieś straszne kompleksy wink))
        U mnie każda robótka powstaje w bólach przez wiele miesięcy (a przynajmniej
        tygodni) i często ląduje niedokończona na dnie szafy.
    • vivictoria Re: sweter robiony z innej strony - pytania 17.09.06, 17:01
      Jeśli to będą kolorowe pasy, ściegu francuskiego nie będzie widać. Wykańczam
      tak wszystkie swetry tego typu, a to mój ulubiony sposób robienia, nie tylko w
      pasy. Także na męskie swetry. smile
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka