Dodaj do ulubionych

trochę ideolo :-)

16.11.06, 11:04
Spójrzcie-drapieżna sztuka robótkowa - czy to się gryzie? Nie!!! Zskakujące,
jak coś miękkiego i "użytkowego" może nabrać zupełnie innej roli. Jako
ideologiczna ciekawostka....
strasznasztuka.blox.pl/2006/11/Hafty-koronki-kwiatki.html#ListaKomentarzy
Obserwuj wątek
    • kasiaba1 Re: trochę ideolo :-) 16.11.06, 11:16
      Niech mi ktoś wyjaśni czemu dzierganie na drutach jest "anachroniczne"??
      A wobec tego co nie jest, noszenie maszynowej dzianinki?
      Ja się z tym czuję jakbym posiadła jakąś "wiedzę tajemną", dostępną nielicznemu gronu, a nie jakbym się bawła we własną babcię (niedoścignioną mistrzynię szydełka zresztą).
      Dziergam- nie wstydzę się tego i to jest właśnie awangarda tongue_out
      • natue Re: trochę ideolo :-) 16.11.06, 11:26
        kasiaba, zauważ jej słowa - nie szydełkuje, nie dzierga - i zazdrości wink. Jej
        słowa zresztą często są kontrowersyjne, wielu się z nimi nie zgadza, więc
        spokojnie wink
        • kasiaba1 Re: trochę ideolo :-) 16.11.06, 11:33
          Też pomyślałam że zazdrości wink
          Ale z drugiej strony wyartykułowała zdanie sporej części społeczeństwa, tzn. spotkałam się z tym już nie raz- "oooooooo, na drutach to moja babcia robiła" itd.
          Stąd mój mały manifest.
          A spokojna jestem, tylko sobie czasem pomanifestować lubię tongue_out, szczególnie jeśli to jest na przekór poglądom ogółu. Od dziecka to mam i nic nie poradzę.
    • jokaer Re: trochę ideolo :-) 16.11.06, 12:42

cytuję:

Ta sztuka może wydawać się trywialna, do bólu kiczowata, ale może też przerażać,
      zmuszać do zastanowienia (bo np. na przykład dlaczego w XXI wieku artystki
      posługują się tak tradycyjnymi – wręcz anachronicznymi technikami?)."

ja myślę , że komentujący wystawę nie wiedział co napisać; poprostu nie wie ile
      jest robótkomanek na tym swiecie smile))
      nie zagląda na fora robótkowe smile

moznaby powiedzieć , ze posługiwanie się pędzlem , ołowkiem , itd ,itd, też jest
      anachroniczne, bo wymaga sprzęzenia pracy mózgu i rąk ?- dlatego anachroniczne ?

-----
      www.wylegarnia.com/sklep/ekspozycja.php?id=800
      www.pakamera.pl/shop.php?userid=100863
      dagmargallery.old-house.net
      • natue Re: trochę ideolo :-) 16.11.06, 13:00
        joaker, komentująca wystawę to Iza kowalczyk, historyczka i krytyczka sztuki.
        Według mnie jeśli chodzi o anachronizm - to głównie chodziło jej o odniesienie
        robótek do sztuki kobiecej, feministycznej, i odniesienie tychże technik do
        pewnego "zamknięcia" KIEDYŚ (powtarzam, KIEDYŚ) kobiet w ich domowym świecie.
        Teraz robótki to nie obowiązek, a przyjemność. Kobiety - też artystki - MOGĄ,
        ale nie MUSZĄ dziergać i szyć (aby dostarczyć rodzinie odzienia), i przez to
        także wypowiadać się w sztuce - nie zawsze grzecznie.
        Moim celem tutaj było tylko zaprezentowanie tej wystawy - a że w takim
        kontekście - cieszę się że troszkę sprowokowałam rozmowę wink
        • jokaer Re: trochę ideolo :-) 16.11.06, 13:55
          tak to fakt, ta moja wypowiedź była spontaniczna i potem ( gotując) zaczęłam w
          ogóle rozmyślać nad tymi "anachronizmami."

bo faktycznie była to dziedzina związana z kobietą " zamknietą" i bardzo
          ograniczoną w dzisiejszym rozumieniu świata. ( ograniczenia prawne i społeczne)

i może dlatego jednak ciągle się te robótki kojarzą z dziedziną bardzo odległą
          i zdecydowanie nie nowoczesną- a z kolei co jest nowoczesne i awangardowe?

czy telefon komórkowy w ręce czy może jednak szydełko ?

mnie się osobiście takie działania jak prezentuje ta wystawa podobają ,
          aczkolwiek może niekoniecznie z estetycznego punktu widzenia;

odbieram to jako swobodną interpretację wizji artysty, która zmusza do
          przemyśleń tych, którzy chcą o tym mysleć smile

------
          • natue Re: trochę ideolo :-) 16.11.06, 14:05
            zgadzam się joaker z tobą ( też myslałam o Twojej wypowiedzi jak smażyłam
            racuchy wink). Dodam tylko, że podoba mi się w tym wszystkim pewien kontrast -
            szydełko czy druty jako rzemiosło kojarzone z czymś miękkim, łagodnym i
            udomowionym przechodzi w sztukę drapieżną, nieujarzmioną, a zarazem w tym
            wszystkim bardzo kobiecą. I my, działając robótkowo nie jesteśmy teraz
            przywiązane tylko do sfery uzytkowości - łączy się to z kreatywnością,
            działaniem - robótki to też sztuka!!! smile No! smile
    • joanah2o Re: trochę ideolo :-) 16.11.06, 14:14
      Temat jak na zamówienie smile

Byłam niedawno na wystawie, której hasłem przewodnim była wolność. Jedna z
      artystek prezentowała zdjęcia "ready made" (atak wieze WTC-zdjęcia z TV) na
      których wyszyte były wersy z Heraklita. Mówiła o tym, co niesie ze sobą haft:
      odnosi sie do tego co kobiece, co wymaga czasu, co jest tradycyjne, wspomniała o
      micie o Filomenie, która nie mogąc mówić (szwagier obciął jej język),
      opowiedziała swojej siostrze poprzez haft co ja spotkało.

A co powiecie na to?
      elledeco.interia.pl/decoludzie/decoludzie/news?inf=100091163
      J.
      • jokaer Re: trochę ideolo :-) 16.11.06, 16:43
        jednym słowem robótki nie zanikną , zeszły tylko do podziemi, z których
        zaczynają wychodzić; smile

co do filcu fajne aczkolwiek kojarzy mi sie to z plakatem;
        filc ma jednak pewne braki , poprzez swa bardzo zwartą i gestą strukturę prawie
        nie ma w nim śwatła, a ja osobiście bardzo lubię wszelkie optyczne efekty (mam
        na mysli np: połyski jedwabne , satynowe)jakie daje użyty materiał ;

----
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka