malgorzata-p17 07.02.07, 19:04 własnie tego szukam -jak na drutach zrobić bałwanka - potrzebny mi jest do dekoracji sali w przedszkolu - mile widziane też inne wzory - dziękuję!!! Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
gosi.k Re: wzór bałwanka 07.02.07, 20:40 www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/88ef4843d7fc9b11.html www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/5b5c4998ab07ad90.html Tak wygląda wymyślony i zrobiony przeze mnie bałwanek Inspiracją dla mnie była włóczka,biała,puszysta, fantazyjna.Zrobiłam go na szydełku,wypchany jest w srodku watą,węgielki udają drewniane koraliki,natomiast miotełka jest zrobiona z najprawdziwszych brzozowych gałązek.Do tego kapelusik z resztki włóczki i oczka z brązowych szklannych koralików.Łapki zrobione są osobno,wypchane i doszyte do całosci, tak samo nos z kordonka.... a uśmiechnięta bużka (cieszy sie,ze się nie roztopi ),została wyszyta. Odpowiedz Link
malgorzata-p17 Re: wzór bałwanka 08.02.07, 09:46 dokładnie takiego szukałam!!!! i chcę zrobić ! napisz proszę ile oczek nabierałaś lub jak go robiłaś- tak dokładniej -ok? dzięki!!!! Odpowiedz Link
gosi.k Re: wzór bałwanka 08.02.07, 10:44 Tak jak juz pisałam,to był taki impuls,robiłam go "z głowy". Musisz nabrac zrobic 5 o. lancuszka,zamknąć oczkiem scisłym,potem dookoła z 10 półsłupków,w następnym rzędzie w kazdym pólsl.przerobic 2 pólsł, w kolejnym rzędzie o ile pamietam w co drugim po dwa półsłupki itd, po prostu chodzi o to,zeby robotka sie formowała w kulkę,więc po osiągnięciu odpowiedniej srednicy musisz te oczka z powrotem tez tak proporcjonalnie ujmowac. Nie wiem czy pomogłam ale tak jak pisze nie mialam zadnych schematow ani opisów. Mam gdzies schemat i opis na bałwanka na drutach,dużo wiekszego i jak znajdę to oczywiscie się z Tobą podziele... Odpowiedz Link
gosi.k Re: wzór bałwanka 08.02.07, 11:11 Znalazłam ten schemat i opis,wyslę wieczorem. Odpowiedz Link
gosi.k Re: wzór bałwanka 08.02.07, 20:41 www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/23d65f0cf68a893e.html www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/da25a6c9aaa4db39.html www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/23d65f0cf68a893e.html Co prawda teraz juz pora na robienie kurek,pisanek o innych wielkanocnych ozdób,ale jesli ktos teskni za zimą i sniegiem........ Opis z Sandry z 1991 roku. Odpowiedz Link
gosi.k Re: wzór bałwanka 08.02.07, 20:47 przez pomylke wkleilam dwa razy ten sam link. jeszcze zdjecie bałwanka: www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/bd541dbc5af3290a.html roxis.fotosik.pl/albumy/122814.html Odpowiedz Link
malgorzata-p17 Re: wzór bałwanka 09.02.07, 07:59 STOKROTNE DZIĘKI - wcale nie tęsknię za zimą ale będę miała czas żeby go zrobić- bałwanka -na przyszły rok -a masz coś wiosennego? Odpowiedz Link