mareju 10.10.07, 17:30 Dziewczyny pomóżcie bo mi już chemia mózg zżarla ...nie moge rozszyfrowac schematu spódnicy w tulipany na dole.co znaczą te kółeczka i ukośne kwadraciki keep4u.ru/full/070727/0bdc3ad6b9226a84fb/jpg Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
zdzid Re: Błagam o pomoc 10.10.07, 17:35 Schemat wygląda jak z Vereny - jeśli masz jakąś starą Verenę to oznaczenia symboli powinny być taki same. Odpowiedz Link
malgoha1 Re: Błagam o pomoc 10.10.07, 17:53 Nie wiem o które dokładnie znaczki Ci chodzi. Kwadrat przekręcony to 1o.p. przekręcone w następnym rzędzie (parzystym) przerobić jako o.l. przekręcone Odpowiedz Link
malgoha1 Re: Błagam o pomoc 10.10.07, 17:57 obok schematu jest legenda, napisz dokładniej o które kółeczko Ci chodzi moze przetłumaczę Odpowiedz Link
mareju Re: Błagam o pomoc 10.10.07, 18:17 kółko z dwójką w srodku ukoścny kwadracik -caro - czarny i z 5 w środku Odpowiedz Link
malgoha1 Re: Błagam o pomoc 10.10.07, 18:56 Kwadracik karo czarny jak napisałam o.p. przekręcone Kółko z 5 w środku- 5 oczek przerobić razem jako prawe przekręcone Najgorzej z ta dwójką w kółeczku. Moje tłumaczenie "zrobić narzut, w rzędzie powrotnym zrobić z niego oczko lewe,i zostawić na lewym drucie. przerobic jeszcze raz jako oczko prawe przekręcone i zrzucić narzut z lewego druta" Robię na drutach wiele lat ale nawet dla mnie to tłumaczenie jest dziwne Odpowiedz Link
tessamac Re: Błagam o pomoc 11.10.07, 12:22 malgoha mysle ze dobrze tlumaczysz (ja nie znam ruskiego). jasie spotkalam z czyms podobnym po prostu z jednego narzutu robisz dwa oczka w drugim rzedzie. przerabiasz na prawo nie sciagajac oczka z drutu w ten sposob masz dwa oczka jedno na prawym drugie na lewym przerabiasz to na lewym na lewo i wtedy dopiero przenosisz to oczko na drugi drut - mam nadzieje ze dobrze wytlumaczylam ale ja tak robilam i wychodzily dwa oczka. Teresa Odpowiedz Link
mareju Re: Błagam o pomoc 11.10.07, 16:01 O mamuniu ......chyba jestem na to za głupia Odpowiedz Link
erin25 Re: Błagam o pomoc 11.10.07, 18:32 Ja przetłumaczyłabym tak jak malgoha1. Zrozumieć jak robić trudniej. Może przy zrobieniu próbki całego wzoru. W pierszym momencie pomyślałam, że należy zrobić z tego narzutu na lewej stronie 2 oczka- 1 lewe i 1 prawe przekręcone( czyli z narzutu zrobić 1 lewe, zostawiając narzut na lewym drucie, zrobione oczko na prawym; teraz 1 prawe przekręcone i zrzucić narzut z drutu). Z tłumaczenia można zrobić też w ten sposób, że narzut na lewej stronie przerobic jako oczko lewe, przełożyć to zrobione oczko z powrotem na lewy drut i teraz jeszcze raz przerobić jako oczko prawe przekręcone, zrzucić narzut z drutu( czyli zrobi się z narzutu tylko 1 oczko, ale będzie przerabiane dwukrotnie). No i następna zagadka do rozwiązania( a nie mam czasu, aby robić teraz próbki i zobaczyć jaki sposób przerobienia ma sens w tym przypadku). Odpowiedz Link
malgoha1 Re: Błagam o pomoc 11.10.07, 22:32 Tez mi się wydaje ,że trzeba narzut przerobić jako oczko lewe, a potem to oczko lewe jeszcze raz przerobić jako prawe przekręcone...ale po co przerabiać 2x Odpowiedz Link
erin25 Re: Błagam o pomoc 11.10.07, 22:53 Wtedy wyszłoby pewnie w takich miejscach jakieś wydłużenie. Może to konieczne? Coś to dziwnie opisane, a wyraźnej fotografii z wyglądem po zrobieniu brak. Odpowiedz Link
erin25 Re: Błagam o pomoc 12.10.07, 01:33 Mareju, może podasz link do reszty opsu tej spódnicy? Może z opisu więcej wyniknie, gdyż są tam słowa- narzuty przerabia się..( i tu opis się kończy). Z moich próbek według schematu 12a wynikły dwa wnioski. Jeśli będzie się przerabiać z narzutu 2 oczka( ale ja uważam, że wtedy kolejność: 1 lewe, 1 prawe) będziesz miała stałą ilość oczek. Natomiast przerabiając z narzutu 1 oczko dwukrotnie- czyli jak opisywałam wyżej- będzie ubywać oczek z ażurem po bokach. Narzut wtedy lepiej robić od tyłu drutu do przodu. To celowe byłoby, jeśli spódnica jest robiona od dołu z dużej ilości oczek, a te plisy do góry mają się zwężać( czyli jeśli w inny sposób nie ubierasz oczek). Z rysunku właściwie wynika, że te plisy są węższe u góry. Może wywnioskujesz z tego coś sama( od soboty przez jakiś czas nie będę mogła zaglądać na forum). Odpowiedz Link
mareju Re: Błagam o pomoc 12.10.07, 06:43 Spódnica jest piękna... ale tyle Wam narobilam klopotu,ze az mi wstyd. Może nie zawracajcie sobie glowy poszukam czegoś innego . keep4u.ru/full/070727/2483564343fcdf06f2/jpg keep4u.ru/full/070727/45b7d80981c24a266e/jpg keep4u.ru/full/070727/0bdc3ad6b9226a84fb/jpg mam tylko tyle.Dziekuję za pomoc. Odpowiedz Link
erin25 Re: Błagam o pomoc 12.10.07, 09:50 Spódnica faktycznie jest piękna i warta zrobienia. Kłopot z Twojej strony żaden, to ja namieszałam; jestem zbyt dociekliwa, a opis tego kółeczka z " 2" zastanowił mnie. Pewne wyrazy są dla mnie trudne do przetłumaczenia, ale na końcu pisze aby narzuty przerabiać 1 raz jako oczka lewe i 1 raz jako prawe( czyli jednak 2 oczka z narzutu). Spódnicę robi się od góry w kierunku dołu. Przód- 103 oczka(42 cm), przerabiać wzorem gładkim 8 rzędów(2 cm) i później już z tymi plisami.Dodaje się oczka( jako prawe przekręcone, dla rozszerzenia spódnicy w kierunku dołu), chyba z nitki między oczkami według dalszego opisu. Myślę, że powinnaś ją zrobić; a ja przy okazji zyskałam jeszcze inny sposób przerabiania i ubierania oczek( później doszłam do wniosku, że dla wielu osób metoda 2x przerabiać 1 oczko i tak aby ubywało byłaby zbyt trudna). Odpowiedz Link
erin25 Re: Błagam o pomoc 12.10.07, 10:01 Wydaje mi się, że tych pustych miejsc na schemacie się nie przerabia. Ja to prawe przekręcone przerabiałam wkłuwając prawy drut w oczko od boku do tyłu- podobnie jak na fotkach przy wzorze zamieszczonym tu( 3 foto od góry): www.purlbee.com/cashmere-cowl-no-2-lace-rib/ Odpowiedz Link
tessamac Re: Błagam o pomoc 12.10.07, 10:08 ojejku ale ta spodnica sliczna - szkoda ze jestem za gruba do spodnic recznie robionych i na dodatek dawno uczylam sie ruskiego i tylko po to zeby zdac tak ze rosyjskich opisow nie rozumiem. Majeru zrob ta spodniczke bo naprawde ladna. Teresa Odpowiedz Link
malgoha1 Re: Błagam o pomoc 12.10.07, 10:23 Teresa Ty kokietko zapomniałaś , ze po spotkaniu wiemy jaka jesteś "gruba" )))))))))) A rosyjskim sie nie przejmuj, mnie moja "ruska" tak w liceum gnębiła ze pamiętam ten język do dzisiaj i teraz jestem jej wdzięczna ))))) pomogę przetłumaczyc Odpowiedz Link
tessamac Re: Błagam o pomoc 12.10.07, 13:04 Na jakim spotkaniu? zrobie sobie kopie opisow i moze kiedys sie za to zabiore moze na nastepna Australijska zime. Teresa Odpowiedz Link
erin25 Re: Błagam o pomoc 12.10.07, 10:29 Ja też nie jestem zbyt szczupła, ale chętnie zrobiłabym sobie z tym wzorem. Myślę, że jeśli do rejonu kolan zrobi się dość dopasowaną, a rozszerzy później i będzie dość długa( lub więcej rozszerzać jeszcze niżej), model może być dla każdej. Ten ażurek w pionie też powinien optycznie wysmuklić sylwetkę. Odpowiedz Link
erin25 Do mareju i tessamac 14.10.07, 11:44 Nie wiem czy dobrze zrobiłam, ale wysłałam Wam moje tłumaczenie. Co z tych opisów będzie wychodzić przy robieniu tulipanów nie wiem. Opisy tam są ciekawe. Odwrócone U- tłumaczenie jest: 3 oczka razem przerobić następująco: 1 oczko zdjąć, tak jak przy przerabianiu oczka prawego, 2 oczka przerobić na prawo i przeciągnąć przez nie oczko zdjęte Ja to przerabiałam, że te dwa oczka przerabiałam jako 2 razem na prawo. Z opisu mogłoby wydawać się, że przerobić jako 2 oczka- można próbować- jest po każdym rzędzie 1 oczko więcej. Widocznie to takie domyślne opisy( jak z tym opisem narzutu). Odpowiedz Link
mareju Re: Do mareju i tessamac 14.10.07, 16:19 Jesteś boska!!!BARDZO dziękuję......1000 całusów i zabieram się do roboty Odpowiedz Link
erin25 Re: Do mareju i tessamac 14.10.07, 17:08 W tłumaczeniu już tego nie ma bardzo dokładnie opisanego,ale albo robić na okrągło lub dodać jeszcze oczka brzegowe. Po tych 2 cm roboty wzorem gładkim prawym, zacząć: - przód od początku ( czyli od prawej do lewej) motywu opisanego jako 12a, na zakończenie jeszcze przerobić to co zaczyna się od prawej strony i tylko do strzałki ( da to razem 103 oczka). - tył: po tych 2 cm od początku rzędu zacząć robić od 5 oczek prawych i dalej całe motywy 12a ( da to 89 oczek). W trakcie roboty, tak jak pisałam dodać oczka- łącznie w każdej plisie będzie dodanych 18 oczek i wtedy już później zmieści się ten motyw z tulipanami. Jeśli będziesz musiała robić z innej ilości oczek, rozlicz oczka na tej zasadzie...czyli 12 oczek razy ilość powtórzeń + 7 oczek = przód, tył- 12 x ilość powtórzeń + 5 oczek. Odpowiedz Link
tessamac Re: Błagam o pomoc 15.10.07, 05:31 Bardzo dziekuje za opis - moze teraz odwaze sie zrobic a przedewszystkim nosic jak zrobie. Teresa Odpowiedz Link
erin25 Re: Błagam o pomoc 15.10.07, 06:57 Ja pewnie też sobie w przyszłości zrobię. Myślę, że dla mnie najlepiej będzie od góry tak robić, aby przesadnej ilości oczek nie dodawać- czyli już u góry dam większą ilość oczek w plisach, między tym ażurem; lub tak jak pisałam wcześniej, te oczka będę dodawać nisko. Myślę, że można robić, w zimie też noszę grubsze spódnice i jakoś jest. Odpowiedz Link