kotaba 27.01.09, 21:02 Jak się to robi? www.berroco.com/exclusives/wedge/wedge.html Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
ozis70 Re: Pomocy-extra wzorek... 27.01.09, 21:21 pod zdjęciem jest opis w formacie pdf Odpowiedz Link
ozis70 Re: Pomocy-extra wzorek... 27.01.09, 21:25 Zawiesił mi sie komp i zaczym sie odwiesił i "wysłał" odpowiedź troche czasu upłynęło. Stąd moja odpowiedź dubluje odpowiedź koleżanki z szybszym sprzętem Odpowiedz Link
kotaba Re: Pomocy-extra wzorek... 27.01.09, 21:56 Otóż to...opis po angielsku...i ja zrozumiałam tylko" narzut i 2 o lewe razem" powtarzać... Odpowiedz Link
tessamac Re: Pomocy-extra wzorek... 28.01.09, 10:08 Tlumaczenie z pdf file: Wzor robi sie oczkami prawymi z krotkimi rzedamy azuru. Wedge wzor powstaje przez uzycie krotkich rzedow kiedy wzor nie dochodzi do konca rzedu wtedy odwraca sie robotke i przerabia sie z powrotem. Powstaje dziurki sa czescia wzoru. Nabierz 40 oczek na. Przerob *13 rzedow oczkami prawymi po obu stronach. Wedge wzor: Rzad 1 i 2: (narzut, 2oczka przrobione razem na (oczkami lewymi) 15 razy, przewrocic robotke na druga strone. Rzad 3 and 4: (narzut, 2oczka przrobione razem na (oczkami lewymi)) 13 times, obroc robotke. Rzad 5 and 6: (narzut, 2oczka przrobione razem na (oczkami lewymi)) 11 razy, obroc robotke. Rzad 7 and 8: (narzut, 2oczka przrobione razem na (oczkami lewymi)) 9 razy, obroc robotke. Rzad 9 and 10: (narzut, 2oczka przrobione razem na (oczkami lewymi)) 7 razy, obroc robotke. Rzad 11 and 12: (narzut, 2oczka przrobione razem na (oczkami lewymi)) 5 razy, obroc robotke. Rzad 13 and 14: (narzut, 2oczka przrobione razem na (oczkami lewymi)) 3 razy, obroc robotke. Powtorzyc od * az dlugos bedzie 170cm dlugie, konczac na rzedzie 14. Przerob 12 rzedow. zakoncz robotke. Odpowiedz Link
kotaba Re: Pomocy-extra wzorek... 07.02.09, 11:57 Kurcze,nie pamiętam ale robiłam tak jak dziewczyny przetłumaczyły. Może spróbuj robić rzędy zwrotne :narzut 2 razem na prawo,wyjdzie inaczej ale bardziej wyrażnie. Odpowiedz Link
noelka79 Re: Pomocy-extra wzorek... 10.02.09, 09:50 Dziękuję!!! Zrobiłam Rzędy zwrotne robiłam jak w najprostszym ażurku- tak jak schodzą z drutu. Wyszło coś zupełnie innego, ale i tak wstawki wyglądają efektownie. Jak uda mi się zreanimować aparat, spróbuję wstawić zdjęcia. Odpowiedz Link
liz.knitting Re: Pomocy-extra wzorek... 28.01.09, 08:43 Notatka: Wzór rozpoczyna się od lewej strony szalika. W drugim powtórzeniu po prawej. Daje to efekt jak na zdjęciu. Szalik: Wykonuje się go z rzędów skróconych czyli robisz do pewnego momentu,odwracasz robote i robisz w drugą stronę Dziury powstałe po zwrotach - to część wzoru. zacząć od 40 oczek. *Przerobić na prawo 13 rzędów) - ścieg stockinete - nie wiem jak to po polsku będzie. Wzór: Rząd 1 i 2: ( narzut, 2 razem na lewo) powtórzyć 15 razy, odwrócić. Rząd 3 i 4: ( narzut, 2 razem na lewo) powtórzyć 13 razy, odwrócić. Rząd 5 i 6: ( narzut, 2 razem na lewo) powtórzyć 11 razy, odwrócić. Rząd 7 i 8: ( narzut, 2 razem na lewo) powtórzyć 9 razy, odwrócić. Rząd 9 i 10: ( narzut, 2 razem na lewo) powtórzyć 7 razy, odwrócić. Rząd 11 i 12: ( narzut, 2 razem na lewo) powtórzyć 5 razy, odwrócić. Rząd 13 i 14: ( narzut, 2 razem na lewo) powtórzyć 3 razy, odwrócić. * Powtarzać od gwiazdki aż długość będzie ok. 170 cm . Zakończyć na rzędzie 14. Przerobić na prawo 12 rzędów. Zakończyć oczka. to tak to mniej więcej będzie pozdrawiam Odpowiedz Link
kotaba Re: Pomocy-extra wzorek... 28.01.09, 10:29 Dzięki...a wygląda na dosyć łatwy.... Odpowiedz Link
kotaba Re: Pomocy-extra wzorek... 02.02.09, 00:27 Yes,yes,yes...dzięki dziewczyny za pomoc-zrobiłam próbkę i od razu załapałam o co biega...fotki nie ma bo słabo było widać ale zapewniam-jak ja dałam radę to dla reszty to będzie łatwizna. Odpowiedz Link
noelka79 Re: Pomocy-extra wzorek... 07.02.09, 11:09 Jednak nie łatwizna Próbowałam zrobić i tak kaleczę ten ażur, że głowa mała. mam wątpliwości co do tych rzędów zwrotnych- powinny się zaczynać od narzutu? Kotaba, napisz jak to robiłaś, proszę. Odpowiedz Link
noelka79 Re: Pomocy-extra wzorek... 14.02.09, 14:43 Udało mi się zrobić zdjęcia mojej wersji. Wygląda to mniej - więcej tak: fotoforum.gazeta.pl/3,0,1666887,2,14.html Odpowiedz Link