Dodaj do ulubionych

Buciki dziecięce

18.03.09, 10:32
Postanowałam dla kolezanki zrobic takie buciki:

www.ravelry.com/patterns/library/babys-bootie-socks
Wszystko szło super przez 18 rzedów... No i mam teraz problem...

Czy moze mi ktos wytłumaczyć tą część??

img7.imageshack.us/my.php?image=buciki.jpg
ja rozumiem co to jest Sl 1, k4, k2 tog ale nie mam pojęcia jak to zrobić tzn mam 14 oczek a tu jest tylko na 7... Nie pisze nic o tym że mam to powtórzyć.. A jesli tak to zabraknie mi oczek do drugiego rzedu...

A przy gussets to już w ogóle sie pogubiłam... 6+14+6=26 a niżej już pisze 9+7+7+9=32!! a w między czasie nie ma nic o zwiekszeniu liczby oczek...

Obserwuj wątek
    • czeremcha4 Re: Buciki dziecięce 18.03.09, 15:42
      Troszkę zaplątane, dobrze, że włóczka kolorowa i można sugerować się kolorem wink
      "Po mojemu" wygląda to tak, że heel flap przerobione jest na niebiesko. Ostatni
      rząd to rząd oczek prawych. /Tu autorka każe przerabiać znów oczkami prawymi -
      brakuje mi tu jednego rzędu, o którym napiszę na końcu/ Potem - według mnie -
      przerabia się "tam i z powrotem" - czyli znów na dwóch drutach tylko środkowe
      cztery oczka /tu już jest kolor żółty/, ale trzeba się jakoś pozbyć po 5
      niebieskich oczek z każdej strony. Zatem - 1 o brzegowe, 4 o prawe, następnie 2
      niebieskie razem przerobić na prawo. Zawrócić /powstaną rzędy skrócone/. 1 o
      brzegowe, 4 lewe, 2 niebieskie razem na lewo. Zawrócić. Autorka każe w ten
      sposób przerobić 5 rzędów - czyli gubiąc w sumie nieparzystą ilość oczek. /?/

Czyli - reasumując i dodając "zgubiony w akcji" rząd - należałoby robić tak: Po
      zrobieniu "heel flap" - zrobić jeden rząd oczek lewych. Następnie przerobić 9
      oczek prawych, 2 razem na prawo. Odwrócić robotę. 1 o brzegowe, 4 lewe, 2 razem
      na lewo. Odwrócić. 1 o brzegowe, 4 prawe, 2 razem na prawo. Odwrócić. Przerabiać
      tak dalej, aż na drucie zostanie 6 oczek /spód pięty/. Teraz powracamy do
      robienia na 5 drutach. Nabieramy 6 o na krawędzi pięty, przerabiamy 14 oczek
      wierzchu skarpetki, nabieramy 6 oczek na drugiej krawędzi, dojechałyśmy do 6
      oczek spodu pięty. Mamy 6+14+6+6 o, czyli nieszczęsne 32 oczka.

Ania
      • pyziulka Re: Buciki dziecięce 19.03.09, 09:45
        dziękuję bardzo!!! Teraz się wszystko zgadza big_grin Sama bym do tego nie doszła...

Mam nadzieję, ze koleżance się spodobają...

Swoja drogą - nie wiedziałam że niemowlęce rzeczy sa tak ciężkie do zrobienia tongue_out

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka