Dodaj do ulubionych

Chcą zamknąć Przedszkole nr 10, ul. Kochanowskiego

09.12.12, 14:56
W związku z rozpatrywaną w Urzędzie Miasta Otwocka decyzją o zamknięciu publicznego przedszkola nr 10 przy ulicy Kochanowskiego 6 zwracamy się do mieszkańców miasta o poparcie naszej petycji.

www.facebook.com/RatujmyPrzedszkoleNr10?skip_nax_wizard=true
Nieudolne władze wolą zamknąć przedszkole i sprzedać działkę z zabytkowym budynkiem, niż przeznaczyć 200 tys. zł na wymianę okien. Tylko kto i za ile kupi to w kryzysie nieruchomościowym? Wizja: zamknięte przedszkole i niesprzedawalna działka.
W ten sposób próbuje się przyciągnąć do Otwocka młodych, pracujących, płacących podatki ludzi - metodycznym zamykaniem kolejnych placówek. To się kur***wa nazywa "otwocka polityka prorodzinna"!!!!
Obserwuj wątek
    • ulinkaa Re: Chcą zamknąć Przedszkole nr 10, ul. Kochanows 12.12.12, 13:36
      Popieram petycję, jestem absolutnie za niezamykaniem tego przedszkola.

Jest to chyba już 4 przedszkole do zamknięcia w Otwocku co jest
      po prostu oburzające w momencie kiedy tak trudno o miejsce dla dziecka
      w przedszkolu.

Moje dzieci tam chodziły i uważam to przedszkole za fantastyczne i ze swoim "klimatem"
      Nie przeszkadzały mi absolutnie warunki lokalowe, ani opinia ze jest "biedne"
      Kadra super, teren super, dzieciaki szczęśliwe i nie trzeba do tego "wypasionego"
      przedszkola z bajerami!

• agusja1 Re: Chcą zamknąć Przedszkole nr 10, ul. Kochanows 13.12.12, 08:18
        Ja również popieram petycję.
        Moje dzieciaczki tam chodziły i zawsze chętnie wstawały by iść do przedszkola.
        Mają super plac zabaw i z dala od ruchliwych ulic.
        Za 2 lata moja córeczka nie miała by gdzie pójść do przedszkola :(
        Aga
        • grzeg_sz_1 Re: Chcą zamknąć Przedszkole nr 10, ul. Kochanows 13.12.12, 11:03
          najlepiej wszystko zlikwidować, będzie jak u Konowicza.
          Poza urzędnikami
          • agusja1 Re: Chcą zamknąć Przedszkole nr 10, ul. Kochanows 13.12.12, 13:15
            Kononowicza :)
    • tomcad_1 Re: Chcą zamknąć Przedszkole nr 10, ul. Kochanows 14.12.12, 08:21
      Popieram petycję. Miasto niech szuka oszczędności m in. rezygnując ze świątecznych dekoracji na ulicach i podświetleń budynków urzędu. Jeżeli nie stać ich na utrzymanie przedszkola to tym bardziej na w/w.
    • aniolek-w Re: Chcą zamknąć Przedszkole nr 10, ul. Kochanows 14.12.12, 09:55
      Coś tu nie gra
      wydaje się setki tysięcy złotych na renowację budynku: naprawia dach, ociepla i odgrzybia fundamenty, modernizuje instalację grzewczą w całym budynku, układa chodnik, zakupuje nowe drewniane konstrukcje do zabawy na ogromnym placu zabaw - a teraz pomysł sprzedaży tego wszystkiego.... czy kupiec, który zlecił te naprawy budynku finansowane z kasy budżetu już jest znany naszemu Prezydentowi Miasta?????
    • dominika_kali Re: Chcą zamknąć Przedszkole nr 10, ul. Kochanows 14.12.12, 13:52
      Witam,
      jak najbardziej popieram petycję. Miasto przeznacza pieniądze na wiele dziedzin: ścieżki rowerowe, wiaty przystankowe, płyty betonowe i rowy melioracyjne... Przedszkole to bardzo dobry cel - pomaga rodzicom kształcić i wychowywać dzieci, przystosowuje maluchy do późniejszej edukacji w szkole, rozwija na wielu płaszczyznach. Prywatne, drogie przedszkola nie są alternatywą dla wielu rodzin. Popierajmy publiczne przedszkola w naszej gminie. Miejmy wpływ na to co się dzieje z naszymi podatkami.
    • 3jaski-staski Re: Chcą zamknąć Przedszkole nr 10, ul. Kochanows 14.12.12, 22:09
      Popieramy petycję. Jesteśmy rodzicami "krasnala". Nasz syn uwielbia swoje przedszkole. Nie możemy sobie wyobrazić jak zniesie ewentualną przymusową zmianę placówki.
      Nie rozumiemy również niefrasobliwej postawy władz miasta Otwocka w stosunku do dzieci i ich rodziców. W sytuacji gdy miasto rozrasta się w oczach, przybywa nowych osiedli, a wraz z nimi mieszkańców zamiast mnożyć miejsca w przedszkolach zamyka się coraz więcej placówek. Pan wiceprezydent Brodowski, na spotkaniu z rodzicami, wspomniał o nowopowstającym przedszkolu niepublicznym (w Świdrze) jako alternatywie dla "10". Tylko jaka to alternatywa??? Dlaczego władze miasta znając sytuację lokalową przedszkola przez tyle lat nie przygotowały innej lokalizacji, zamiast tego inwestując w budynek, który rzekomo, do niczego się nie nadaje? Mam nadzieję, że Pan Prezydent wraz ze swoimi współpracownikami i Radnymi przejrzą na oczy i zrozumieją, że zamknięcie kolejnego przedszkola nie załata dziury w budżecie miasta, przyczyni się natomiast do gwałtownego pogorszenia sytuacji dzieci, szczególnie tych trzy i czteroletnich, które w zasadzie przestaną mieć szanse na znalezienie się na liście przyjętych do przedszkola publicznego w Otwocku.
      • tereferefretka Re: Chcą zamknąć Przedszkole nr 10, ul. Kochanows 18.12.12, 20:30
        a ja uważam, ze za kase którą wydali na remont,chyba mogli spokojnie postawić nowy budynek na placu ,po czym rozebrać stary. co do samej placówki, mam mieszane uczucia, słabe opinie slyszałam, tak czy tak, placówek nie powinni zamykać, a otwierać nowe.
        • 3jaski-staski Re: Chcą zamknąć Przedszkole nr 10, ul. Kochanows 19.12.12, 20:20
          Rozebrać budynku nie mogą bo jest wpisany w rejestr zabytków. Wybudować nowe przedszkole - świetny pomysł, tylko, że jakoś władze nie kwapią się do tego. Jak na zebraniu pytałam wiceprezydenta dlaczego zamiast inwestować w starą nie wybudowano nowej placówki to usłyszałam, że remonty wykonała "poprzednia ekipa" i on nie wie po co...
          • tereferefretka Re: Chcą zamknąć Przedszkole nr 10, ul. Kochanows 25.12.12, 07:20
            przecież powszechnie wiadomo jest,ze ten budynek i tak nie spelnia norm na przedszkole,tym bardziej remonty wydają mi sie bez sensu, bo skoro przebudowac nie mozna(bo zabytek) to nijak nie da sie go dostosowac wymaganiom przedszkolnym.
            po co ładowali w to tyle kasy?

na ul.Jodlowej jakoś potrafili rozebrać stary i postawić nowy budynek,ale wiadomo władza wie lepiej , a zabytki(zwlaszcza te walące się i zaniedbane jak stara poczta przy ul.Kościelnej) są nam w Otwocku potrzebne jak nie przymierzając prostytutce dziecko.
            • 3jaski-staski Re: Chcą zamknąć Przedszkole nr 10, ul. Kochanows 25.12.12, 19:28
              Tereferefretko, chyba nie do końca pojmujesz sens naszej "walki". Odbiegasz od zasadniczego tematu, czyli zapewnienia w mieście dostępu do publicznych przedszkoli. Problemem jest zamykanie placówek nie przedstawiając żadnego alternatywnego rozwiązania dla rodziców. Do tej pory przedszkole na Kochanowskiego funkcjonowało bez zarzutu. Zarówno dzieci jak i rodzice są bardzo zadowoleni z zapewnionej tam opieki, poziomu edukacji oraz niepowtarzalnego klimatu jaki nadaje tej placówce urokliwe położenie. Na pewno są sposoby na dostosowanie budynku zabytkowego do wymaganych norm. Miasto miało na przygotowanie zastępczej placówki kilka lat ale nic w tym kierunku nie zostało zrobione - to jest w całej tej historii najsmutniejsze. Skoro już tyle w ten budynek włożono pracy i środków to może jednak dałoby się wygospodarować jeszcze trochę na dokończenie inwestycji? "Nasi" radni twierdzą, że miasta nie stać na utrzymywanie przedszkoli i tylko patrzeć jak zamkną kolejne placówki. Nieważne, że coraz młodsze dzieci będą obejmowane obowiązkiem przedszkolnym - niech rodzice się martwią. Albo niech zostawiają pieniądze w innych gminach, tam gdzie przedszkola nie są złem koniecznym - to się Otwockowi najbardziej opłaci :\ Zwróćmy uwagę na o jak są traktowane dzieci w naszym mieście. Żadnego placu zabaw z prawdziwego zdarzenia, żadnych rozrywek kulturalnych poza rzadkimi eventami w MDK, festyny z okazji dnia dziecka z roku na rok coraz mniej atrakcyjne. Jeśli to ma być miasto z dobrym klimatem to boję się pomyśleć jakie są te ze złym...
              • tereferefretka Re: Chcą zamknąć Przedszkole nr 10, ul. Kochanows 27.12.12, 19:33
                z jednym sie musze zgodzić, infrastruktury nie ma żadnej, ok, ale o tym akurat przedszkolu mam kiepskie zdanie,i nie zapowiada się, żebym miała je zmienić,nie zmienia to faktu, że miejsc brakuje, i będzie brakowało.

ba, mam dwoje dzieci w wieku przedszkolnym, i robię to,co coraz więcej rodziców.Ponieważ moim dzieciom miejsce w panstwowce się nie należało(nie mam znajomych dyrektorek,przedszkolanek, pomocy kuchennych itd), zostawiam pieniądze w kieszeni prywatnego przedsiębiorcy, dla którego prowadzenie przedszkola jest sposobem na życie, oraz zarobek,i płacę za to chyba mniej niż w tej chwili za państwowe przedszkole. Jasne, czasu na dojazdy nikt mi nie zwróci, ponoszę koszty benzyny,ale jak widzę,że komuś się CHCE, i moje dzieciaki sa zadowolone,nie mam wątpliwości.

i Wam chyba też polecam tak zrobić, zabrać dzieciaki gdzie pieprz rośnie, to miasto za pare lat i tak wymrze śmiercią naturalną, rodziny nie będą sie tu sprowadzały,a miejscowi będą uciekać gdzieś gdzie jest lepiej, ot chociażby do Mińska maz., Grójca, Garwolina czy chociażby Kozienic,ja straciłam już resztki złudzeń,u nas ludzie się nie nadają do rządzenia.
                Niczego się nie da, nic się nie opłaca, itd. ogólnie jeden wielki marazm.

tak, budynek widziałam, i nie wiem co w nim niezwykłego. nie fascynuję się zabytkami, więc entuzjazmu nie podzielam.

że nie naszykowali innego miejsca,to rzeczywiście smutne,ale niestety, u nas jest taka rzeczywistość, jak się pojawi inwestor i chce centra handlowe budować to się rwą wszyscy, tylko niedługo nie będzie komu w tych centrach kupować.
        • marta_i_koty Re: Chcą zamknąć Przedszkole nr 10, ul. Kochanows 25.12.12, 09:35
          tereferefretka napisała:

> a ja uważam, ze za kase którą wydali na remont,chyba mogli spokojnie postawić n
          > owy budynek na placu ,po czym rozebrać stary.

Widziałaś chociaż ten budynek, że tak skwapliwie sugerujesz zrównanie go
          z ziemią???
    • aniolek-w Re: Chcą zamknąć Przedszkole nr 10, ul. Kochanows 19.12.12, 10:17
      www.petycje.pl/petycja/9138/ratujmy_nasze_przedszkole!!.html
      podpisujmy, rozsyłajmy dalej!!!!
      potrzebujemy Waszego poparcia P O M Ó Ż C I E n a s z y m d z i e c i a c z k o m !!
      • dominika_kali Re: Chcą zamknąć Przedszkole nr 10, ul. Kochanows 27.12.12, 21:37
        Chciałabym zwrócić uwagę na kilka spraw dotyczących przedszkola. Przede wszystkim nasze miasto ma w planie zlikwidowanie WSZYSTKICH przedszkoli państwowych. Jest to informacja bezpośrednio z UM, choć nie wszyscy radni są jednomyślni w tej sprawie. To przedszkole ma być pierwsze. Wytypowano je bo ma "kiepski budynek" - w obiegowej opinii, drogi w utrzymaniu, więc od tej placówki zaczęto. Należy uświadomić sobie, że dla przedszkoli nie ma subwencji (jak dla szkół), są utrzymywane z tego co płacą rodzice - czyli ok 15% kosztu, resztę daje gmina. Popierając petycję - tak naprawdę popieracie także funkcjonowanie INNYCH publicznych przedszkoli - także tych do których chodzą wasze dzieci! Jeśli to przedszkole będzie zamknięte, być może w przyszłym roku to będzie to do którego chodzi Wasz maluch. Jeśli nie wykażemy władzom miasta społecznego poparcia dla przedszkoli - to ich po prostu niedługo nie będzie. Do prywatnych miasto dokłada mniej (75% kosztu utrzymania dziecka w publicznym, czyli ok . 600 zł i nie martwi się o nic więcej np. czy dach cieknie), ale rodzice za to zamiast 200 zł miesięcznie, to minimum 600. Nawet jeśli nie każde dziecko dostanie się do publicznego to jednak wiele rodzin z nich korzysta. Miejsc jest zbyt mało i niewątpliwie nie jest to sprawiedliwe że brakuje miejsc dla wszystkich chętnych. Moim zdaniem jeśli gmina chce mieć młodych mieszkańców, którzy tu płacą podatki i tu wychowują dzieci to powinna zapewnić więcej miejsc w państwowych przedszkolach...
        A wracając do przedszkola przy Kochanowskiego - to celowo wprowadzono rodziców w błąd podczas zebrania z p. Brodowskim. Budynek nie jest w złym stanie technicznym (chociaż jest niewątpliwie zabytkowy), miał w ciągu pięciu lat wykonane remonty i inwestycje na sumę ponad 400 tys. zł, opinia sanepidu na temat temperatury w budynku nie jest w chwili obecnej negatywna. Naprawiono okna i drzwi, dwie kontrole (jedna w październiku 2012) wykazały że do obiektu nie ma zastrzeżeń. Okłamano nas na zebraniu z p. Brodowskim, że jest problem z sanepidem - tego problemu nie ma (i wtedy już nie było jak o tym nam mówił). Opinie sanepidu mam na piśmie wraz z pieczątką z urzędu. Koszt utrzymania dziecka w naszym przedszkolu nie odbiega od tego ile to kosztuje w innych placówkach w mieście. Oczywiście można twierdzić że w zabytkach nie powinno być przedszkoli - ale w naszej okolicy nie ma innego przedszkola, ani odpowiedniego budynku. Póki co budynek ma się dobrze, okien i dzrwi wymieniać nie trzeba (co było koronnym argumentem na zamknięcie) rodzice nie muszą płacić kroci, przedszkole jest super... tylko miasto nie chce go utrzymywać.

Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka