Dodaj do ulubionych

Ciekawe miejsce w Otwocku

24.10.13, 11:21
Witam,
Jestem nowa w tym mieście i chciałabym się dowiedzieć, gdzie można pójść ze znajomymi, posiedzieć przy kuflu dobrego pifffka i na kawkę z koleżankami?? Jest jakieś godne uwagi miejce z fajnym klimatem? Czy trzeba do Wawki jechać ?? :(
Pzdr
Obserwuj wątek
    • xavier85 Re: Ciekawe miejsce w Otwocku 24.10.13, 13:50
      jeśli na kawkę i ciasto to super jest cafe Lokomotywa w budynku stacji kolejowej...polecam,ewentualnie Sosenka w parku,kawka lub piwko to Eurocafe na ul.Sosnowej,a na piwko to Mkwadrat na ul.Matejki,Warka na ul.Świderskiej.Można jeszcze iść do La Cresso przy ulicy Warszawskiej.
      • mona13101976 Re: Ciekawe miejsce w Otwocku 24.10.13, 14:05
        W Otwocku nie ma fajnych miejsc..... niestety
        • xavier85 Re: Ciekawe miejsce w Otwocku 24.10.13, 14:38
          każdy na szczęście ma inne spojrzenie...podrzucam link do recenzji:
          www.gastronauci.pl/pl/restauracje/otwock?kind=
          • xavier85 Re: Ciekawe miejsce w Otwocku 24.10.13, 14:57
            aaa zapomniałem jeszcze, fajna kawiarnia-winiarnia, "Pokusa z Lamusa", przy ulicy Górnej w budynku Galerii Górna,piwko też jest...;)
            • nowynabytekotwocki Re: Ciekawe miejsce w Otwocku 24.10.13, 20:36
              Dzięki za odpowiedź :)
              A jest coś w stylu pubu?
              Hmmm... Wszystko co napisałeś jest chyba po jednej stronie torów?? A po drugiej coś jest??
              La Creso to chyba pizzeria, prawda? Mam gdzieś ulotkę...
              • maryshaa Re: Ciekawe miejsce w Otwocku 25.10.13, 10:56
                Nowynabytku, bo drugiej stronie torów to są krzaki i non-stop, żeby kupić flaszkę i wypić w domowym zaciszu lub krzakach :-)
                Są puby typu Warka, przy Orlej. Czasami W Hefajstosie (przy Kołłątaja, przy Cechu) są koncerty bluesowe i piwko. Z kawiarni dodałabym jeszcze EuroCafe na ul. Sosnowej. Tyle w temacie.
                Wraz z Planetą umarła cząstka Otwocka :-P
                • patsik Re: Ciekawe miejsce w Otwocku 28.10.13, 23:55
                  La Cresso ma najlepszą pizzę w mieście, Euro Cafe - najlepsze ciacha, a Lokomotywa pyszne sałatki, herbaty i kawy.
                  "Pubowy" klimat chyba najbardziej w "m2" i w "Warce" - ale ja nie gustuję, więc już kilka lat nie byłam....
              • xavier85 Re: Ciekawe miejsce w Otwocku 29.10.13, 14:07
                La Cresso to pizzeria ale sympatycznie jest w środku i śmiało można iść na piwko,sam tam często bywam ze znajomymi:)
        • szalejowiec Re: Ciekawe miejsce w Otwocku 17.12.13, 14:55
          Dla jednych nie ma dla innych są. Polecam Le Cher ul Karczewska
    • nowynabytekotwocki Re: Ciekawe miejsce w Otwocku 29.10.13, 20:38
      Dzięki wszystkim za cenne info ;)
      A czym była Planeta?
      • maryshaa Re: Ciekawe miejsce w Otwocku 29.10.13, 21:55
        Hi hi... ach Planeta, to był pub-spelunka na Poniatowskiego, w obecnie spalonym baraku, kawałek za MDKiem w stronę centrum... Można było iść w ciemno i zawsze był ktoś znajomy na miejscu, dym papirosów, że siekierę można było zawiesić. Kiedyś było to właściwie jedyne miejsce spotkań (no dobra po drugiej stronie było Angelo ale to nie to samo), gdzie można było w spokoju spotkać się ze znajomymi :-) Ale mówię o czasach...ponad 10 lat temu :-D Pewnie każdy kto tam chodził wspomina z nostalgią...nawet zamarzający zimą kibelek :-)
        • xavier85 Re: Ciekawe miejsce w Otwocku 30.10.13, 10:35
          coś słyszałem że 15 listopada otwierają dawną restauracje Stylowa, po drugiej stronie torów,tak jak patrzyłem to ładnie odremontowana jest,całkiem fajnie zrobiony ogródek tylko ta blacha od strony ul.Warszawskiej powinna zniknąć.
        • nowynabytekotwocki Re: Ciekawe miejsce w Otwocku 03.11.13, 16:34
          Uroczo :) Takie miejsca są najlepsze :)
          A dlaczego bar w wieży koło dworca jest zamknięty?
          • maryshaa Re: Ciekawe miejsce w Otwocku 03.11.13, 20:06
            O wieża też miała klimat, ale już z deka inny :-D
            A niedawno szłam Poniatowskiego i po Planecie już śladu ni ma :-( Rozebrali wreszcie ten zjarany barak, aż się nie mogę nadziwić, że tak szybko. Może jakiś deweloper ma plan na nowy blok w tym miejscu, że ich tak przypiliło.
            • tereferefretka Re: Ciekawe miejsce w Otwocku 08.11.13, 17:15
              taaak, ma plan, co więcej- na wielki teren obok też ostrzy sobie zęby... cóż tam,że zabytek stoi, jak sie spali, to powiedzą,że zawiodła ODŁĄCZONA instalacja elektryczna, ot, Otwock,więc nowynabutyku, bij się w piersi, i żaluj że sie tu sprowadziłeś/łaś.
              • nowynabytekotwocki Re: Ciekawe miejsce w Otwocku 08.11.13, 19:55
                Ojjjj, nieciekawą opinię macie o tym mieście :D
                Chyba nie jest aż tak źle??

• chiste Po drugiej (a właściwie pierwszej) stronie torów 09.11.13, 02:25
                  Jest jeszcze bar Adamkiewicza vis a vis Stylowej :)
                  ten to ma klimat, a właściciel to przecież zstępny w linii prostej najsłynniejszego przed wojną cukiernika w mieście.
                  Po pierwszej stronie torów zawsze możesz też nabyć alko drogą kupna w Stodole na Czapelaku i udać się do Smoka na koncert albo wernisaży czy tam inną pogadankę podczas której na nielegalu, ale całkiem nieskrępowanie, możesz pociągać ciecz z opakowania w okolicznościach dekadenckich, swobodnych i awangardowych.
                  To po pierwszej stronie torów są najbardziej klimatyczne miejsca, choć Maria - jak zwykle - nazwie je zadupiem, krzakami i duchową pustynią.
                  Marysiu, to rzeczywiście jest w jakimś stopniu prawda. Wódeczka w nowej Stylowej już nie będzie nigdy smakować tak, jak ta w starej Stylowej - z boazerią na ścianach i aparatem telefonicznym na monety przy wejściu. To jest niewątpliwie strata. Ale to tu, gdzie mieszkasz, między Warszawską, Dłuskiego, Słowackiego i Leśną, jest prawdziwy Otwock - to, od czego zaczęło się to miasto, i to, co czyni je oryginalnym. Zarówno pod względem klimatu, jak i kultury spożywania.
          • tereferefretka Re: Ciekawe miejsce w Otwocku 08.11.13, 17:13
            najemca zrezygnował, umowa z kolejami(bo to wlasność kolei) się skończyła, nie przedłużał.
            • maryshaa Re: Ciekawe miejsce w Otwocku 09.11.13, 00:12
              Nowynabytku, AŻ tak źle nie, ale na tle innych okrążających Warszawę miast to my chyba mamy tylko najładniejsze sosny :-)
              • eko-grzybek Re: Ciekawe miejsce w Otwocku 05.12.13, 18:14
                Jasne, że jest nieźle. Są lasy, rzeczki, torfy i masę miejsc godnych obejrzenia. W zimę kupujesz ćwiarteczkę na rozgrzewkę , a latem zimne piwko:) Jest więc wiele miejsc żeby napić się w naszym znienawidzonym przez forumowiczów Otwocku.
    • kosmov Re: Ciekawe miejsce w Otwocku 10.12.13, 11:34
      m2, piwiarnia, le cher - to raczej nie przy piwku :)
      • xavier85 Re: Ciekawe miejsce w Otwocku 10.12.13, 15:48
        no i w końcu otworzyli restauracje Stylowa po generalnym remoncie...naprawdę fajnie wygląda,na konsumpcji jeszcze nie byłem.
    • wkkr Otwock to potworne zadupie 10.12.13, 12:03
      bez nadziei na jakąkolwiek zmianę.
      Niestety, ale władze mamy takie jakie mamy i nic tego nie zmieni....
      • xavier85 Re: Otwock to potworne zadupie 10.12.13, 15:46
        w Le Cher jak najbardziej można wypić piwko:)
      • szalejowiec Re: Otwock to potworne zadupie 17.12.13, 15:01
        wkkr napisał:

> bez nadziei na jakąkolwiek zmianę.
        > Niestety, ale władze mamy takie jakie mamy i nic tego nie zmieni....

Na szczęście domy i mieszkania są drogie wiec jak się nie podoba zawsze można się korzystnie zamienić np na Garwolin lub Ryki
        • xavier85 fajowa knajpka 17.12.13, 17:00
          a ja w zeszłą sobotę byłem w nowej pizzerii obok Mkwadrat,naprawdę przepyszna pizza opalana drewnem w piecu i bardzo klimatyczny lokal przypominający włoską trattorie.Duży wybór pizzy, pasty i wina:)))Nazywa się Florencja:)
          • patsik Re: fajowa knajpka 17.12.13, 17:36
            Jeszcze jedna pizzeria?
            Może obroni się makaronem i winem ;)
            Na pewno warto dać jej szansę :) popróbujemy....
        • juki4 Re: Otwock to potworne zadupie 17.12.13, 23:03
          Zanim zaczniesz pisać bzdury o Garwolinie, przeczytaj to:
          egarwolin.pl/index.php/aktualnosci/6000-gmina-garwolin-doceniona-za-dynamiczny-rozwoj
          skąd dowiesz się, że Garwolin uzyskał 6 miejsce wśród najdynamiczniej rozwijających się gmin miejskich w Polsce.
          A dlaczego Garwolin zajął tak wysokie miejsce w rankingu Politechniki, to już pojedź i sprawdź sam. Pójdź na tamtejszy NOWY basen, do kina, do odnowionego parku, nad sztuczny zalew, połaź po sklepach (dużo nowych i wiele w budowie), przejdź sie do kawiarni, pizzerii, macdonalda i innych małych kafejek, pospaceruj po mieście wieczorem (żyjące, a nie zdechłe jak Otwock), popatrz na jakośc ulic i chodników, zobacz ile firm i sklepów (dużych) powstaje przy wylotówce, zobacz ile domów (a nie bloków) jest budowanych na obrzeżach. Ludzie maja gdzie pracować / zarabiać, to i mają gdzie wydawać. Następuje rozwój.
          W 2018/19 z Garwolina do Warszawy dojedziesz drogą ekspresową S17 w niewiele dłuższym czasie niz z Otwocka (różnica 20 minut).

A teraz popatrz na Otwock.
          Zapyziała i zapuszczona dziura.
          • xavier85 Re: Otwock to potworne zadupie 18.12.13, 10:47
            to po co tu mieszkasz malkontencie?Wracaj do raju...
            • juki4 Re: Otwock to potworne zadupie 18.12.13, 14:04
              Myślę nad tym, zarabiam, oszczędzam w tym celu.
              Sentyment mnie tu nie trzyma.
              Ostatni gasi światło.

PS. Warto też pomyśleć, jak to możliwe, że 2x mniejsze miasto od Otwocka jest w stanie rozbudowywać infrastrukturę? Miasto ma "tylko" tyle pieniedzy ile ściągnie z podatników. Przecież sporo ludzi z Otwocka pracuje w Warszawie i ma zarobki "warszawskie". No to co sie dzieje z wpłaconymi tutaj podatkami? To jest istota problemu.
              • grzeg_sz_1 Re: Otwock to potworne zadupie 18.12.13, 14:39
                juki4 napisał:

> ......................... Miasto ma "tylko" tyle pieniędzy ile ściąg
                > nie z podatników. Przecież sporo ludzi z Otwocka pracuje w Warszawie i ma zarob
                > ki "warszawskie". No to co sie dzieje z wpłaconymi tutaj podatkami? ..................

a może są zameldowani w tym przykładowym Garwolinie, i dlatego Garwolin się rozwija a Otwock zwija??
                • juki4 Re: Otwock to potworne zadupie 20.12.13, 17:36
                  Tia, jasne, dziura w centrum Otwocka to też wina Garwolina.
                  I dlatego pewnie też dziury i doły na wylotówce do Garwolina (ul. Narutowicza) jest karą dla garwolaków za brak meldunku w Otwocku.

A już tak bez uszczypliwości (przepraszam) to gdyby sie nie zameldowali, to nie mieliby szans na przyjęcie dziecka do przedszkola.
                  Jednym z warunków przyjęcia jest też płacenie w Otwocku podatków.
                  Znów te podatki. Co sie z nimi dzieje, że miasto nie ma na nic praktycznie kasy?
          • francesca12 Re: Otwock to potworne zadupie 20.12.13, 04:50
            O tak, Garwolin mocno poszedł do przodu.., a Otwock no cóż staje się mieściną, w której niby coś tam się buduje (niektóre osiedla są naprawdę ładne, ale czy drogie i funkcjonalne, to nie wiem, i gmaszyska, które będą wiały pustką), ale generalnie wszystko stoi w miejscu, a nawet się cofa od jakichś 15 lat.
            Ktoś tu kiedyś na forum napisał, że przekleństwem Otwocka jest to, że jest za blisko Warszawy i nie może się rozwinąć, bo ludziska jadą do wawy na zakupy. Jasne, ale jako mamusia moich dzieciaków nie będę się tłukła do wawy po zakupy, lecz chciałabym na miejscu zrobić przyzwoite zakupy, ale to nie takie proste, bo najpierw trzeba znaleźć miejsce do parkowania, a to jest możliwe z trudem tylko przed południem. O parkowaniu można by tu pisać długo. No i ceny szczególnie w małych sklepikach są jakby warsiaskie, a badziew bazarowy nie z tej ziemi.

Co ciekawe, w Garwolinie zlikwidowano straż miejską.. Może by tak Otwock poszedł w ślady Garwolina. Komuś jest potrzebna ta straż do czegokolwiek? Bo mnie się kojarzy, chyba jak większości, z ganianiem za złe parkowanie, tylko gdy faktycznie jakiś debil zaparkuje prawie na przejściu dla pieszych - nieśmiertelny przypadek parkowania przy zejściu z pasów przy stodole, to jakoś ich nie ma.
            • maryshaa Re: Otwock to potworne zadupie 21.12.13, 18:01
              Powiem Wam, że ja też z sentymentu tu jestem i siłą rozpędu... ale... Tak ostatnio liczyłam ile te 5-10lat temu było w Otwocku miejsc gdzie można było iść na piwo... pomijam jakość tych miejsc i chronologię funkcjonowania, ale była Planeta, Angelo, Poligon, U dziennikarzy, Chwojka potem Blue, knajpa pod kotem, coś przed M-kwadrat a potem M-kwadrat, u Barneja (nie wiem jak się to pisało), taka knajpka po schodach na górze na Orlej, której nazwa mi uciekła, działał Hefajstos, wieża jakoś działała... A teraz? Żal...

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka