Dodaj do ulubionych

Nowości budowlano-przedwyborcze :-)

14.08.14, 14:25
Najwyraźniej zbliżają się wybory :-) W parku powstała przyuliczkowa siłownia, bardzo fajna. W plac zabaw też zainwestowano :-) Chodniki się naprawiają w centrum. To na razie zauważyłam. Widzieliście jeszcze jakieś przedwyborcze działania?
Obserwuj wątek
    • juki4 Re: Nowości budowlano-przedwyborcze :-) 24.08.14, 14:38
      Tak, ja widziałem. Np. teren budowy ogrodzony w centrum. Tempo prac spore. Myślę, że otwarcie przed wyborami.
    • jm131 Re: Nowości budowlano-przedwyborcze :-) 28.08.14, 08:35
      Przede wszystkim chodniki i zieleń - Karczewska, Hoża, Andriollego
    • agataina Re: Nowości budowlano-przedwyborcze :-) 29.08.14, 15:40
      Plac zabaw dla dużych i małych (pięknie odnowione, z tartanem i sztuczną trawą) i siłownia zewnętrzna (nowość) w parku miejskim. Oby tak zawsze dużo się działo, jak przed wyborami... Tyle dobra dla ludu otwockiego ;-)
      • mamawojtka Re: Nowości budowlano-przedwyborcze :-) 30.08.14, 01:12
        Jeśli wybierzemy obecne władze to nadal możemy liczyć na to, że nowe inwestycje będą znowu za cztery lata. Oj, będzie się działo! Pewnie znajdą się naiwni, którzy dadzą się kupić światełkami na przejściach dla pieszych i ścieżce rowerowej :(
        • norah Re: Nowości budowlano-przedwyborcze :-) 31.08.14, 10:53
          plac zabaw dla malych dzieci to wielkie rozczarowanie - mialam nadzieje, że wreszcie bede mogla puścic dziecko zeby oglo sie pobawic aj ja chwile odsapnąc na ławce lub zająć sie młodszym (tak jak to mozna zrobić na placu zabaw w Jozefowie, bo jest bezpieczny i przyjazny dziecku). u nas niestety bezpiecny i przyjazny dziecku nie jest - sztuczna trawa posypana piachem jest za wysoko położona, przez co np. huśtawki sa teraz za nisko i dwulatek szura nogami, bramki są ok, ale i tak latwo je otworzyc nawet maluchowi, co to niby maja byc te kołki???? maluchy mają po tym chodzic same??? gratuluje odwagi - łatwo spaść i sie w nie walnąć w nie powiem co, bez sensu da takich malych dzieci!!!! no i żwirek - cudo dla mam z wózkami - ja mam koła pompowiane, ale spacerowka na piankowych na pewno tam grzęźnie
          podsumowując - nic nowego sensownego nie dodali, a to co jest nie jest bezpieczne dla maluchow. tyle tylko, ze sobie nie zedrze kolana jak upadnie (choc i tego nie jestem pewna na tej sztucznej trawie, juz lepszy tartan)
    • rmaciek2 Re: Nowości budowlano-przedwyborcze :-) 29.08.14, 15:57
      nowa ulica od Kraszewskiego, jeszcze chyba bez nazwy
    • juki4 Re: Nowości budowlano-przedwyborcze :-) 31.08.14, 22:08
      Proszę, nie rozśmieszajcie mnie, że te sporadyczne i incydentalne inwestycje to jakieś mega nie wiem co.

Ścieżki:
      Nie ma jednej ścieżki rowerowej spinającej miasto. Sa jakieś niedokończone kawałki, np. scieżka na Żeromskiego nie jest połączona z centrum, scieżka na Kołłątaja urywa sie w pewnym momencie i musisz zjechać na ulicę. Gdy jest sucho, to jeszcze ok, ale niech tylko popada deszcz i masz fontannę spod kół samochodowych.

Chodniki:
      Ja rozumiem, że chodnika może nie być gdzieś na obrzeżu miasta, ale żeby nie było chodnika w niektórych ulicach w centrum, albo przy głównych ulicach był nieodnawiany od 50 lat, to już nie tylko nawet wstyd dla miasta, ale po prostu żenada. Na wsiach sie robi chodniki, a to jest ponad 40-tysieczne miasto.

Ulice:
      Podobnie jak chodniki - często nienaprawiane od wielu, wielu lat. Np. Narutowicza, Żeromskiego - przeciez to wylotówki. Nie ma roku żebym nie remontował zawieszenia w samochodzie jeżdżąc tymi ulicami. O jakichś lokalnych ulicach to już nawet nie wspominam, bo prawdopodobnie za życia nie doczekam ich wyasfaltowania.
      Na takie ulice niektórzy lokatorzy szczególnie drewniaków wysypuja popiół, w tym ze spalonych śmieci. Później nie ma sie co dziwić, że stężenie zawieszonego pyłu w otwockim powietrzu jest jedno z najwyższych w aglomeracji warszawskiej. Tzw. otwockie klimaty.

Tak więc obecne "zakrojone na szeroką skalę" inwestycje, to jak na 40 tys miasto to zwyczajne drobne poprawki. Zauważcie, że od kilku lat nie prowadzi sie wiekszych inwestycji drogowych, nie przybyło rond, nie przybyło świateł. A przepraszam, zrobiono swiatła na przejsciu dla pieszych przy jednej z podstawówek, z pompą otwarte poprzez przecięcie wstęgi.
    • juki4 Re: Nowości budowlano-przedwyborcze :-) 02.09.14, 22:18
      Cytat z Linii:

"Główna ulica w Otwocku będzie miała drugą sygnalizację świetlną. Nowe światła powstaną na skrzyżowaniu ulic Andriollego i Hożej."

www.linia.com.pl/index.php/strona-glowna/regiony/otwock
      Prezydent Zbigniew Szczepaniak zaproponował.
      Za chwilę znalazły sie oszczędności.
      Sygnalizację można wykonać teraz przy okazji przebudowy skrzyżowania.
      Urzędnicy widzą dużą potrzebę budowy w tym miejscu sygnalizacji świetlnej.
      Pomysł zyskał już aprobatę komisji gospodarki miejskiej.
      Na najbliższej sesji rady miasta mają zostać przegłosowane na ten cel pieniądze.
      Światła pokierują ruchem jeszcze w tym roku.

Cud, no po prostu cud.
      Wybory samorządowe powinny się odbywać 4 razy do roku.
      • patsik Re: Nowości budowlano-przedwyborcze :-) 03.09.14, 11:15
        To ja poproszę jeszcze o sygnalizację świetlną w okolicy szkół i przedszkoli, skoro już można sobie przedwyborczo życzyć.

A Karczewska przecudna w okolicy chodnika, gorzej z asfaltem ;)

Jakby tak miasto miało połączoną sieć takich ścieżek rowerowych, jak ten kawałek na Karczewskiej......
        • obywatel25 Patsik...... 11.09.14, 19:51
          donieś prezydentowi o wysepce drzewek w budowanym chodniku, vis a vis rosmana:) przecież to śmiech jak ludzie boją się wyciąć te kilka samosiewek które i tak wysadzą ten chodnik w najbliższym czasie. Czy tego nikt nie widzi z otwocków, Ja z poza ale przechodziłem i widzę co za g.. robią, to bolą nie tylko oczy. Przecież tak jest nie tylko tu i nie oskarżać robotników. :):)
          • rmaciek2 Re: Patsik...... 12.09.14, 09:34
            Drzew trochę szkoda, ale faktycznie miałem podobną myśl wczoraj jak tamtędy szedłem. Kto będzie szedł tym chodnikiem slalomem między drzewami. Wiadomo, że każdy pójdzie prosto po ścieżce rowerowej. Zresztą podobnie jest np. przy cmentarzu, chodznik zawija między drzewami, a każdy chodzi prostą ścieżką rowerową ;)
          • patsik Re: Patsik...... 15.09.14, 00:06
            Dlaczego ja mam donosić? Obywatel25, ja nawet nie do końca wiem, o jakich drzewkach mowa, bo nie mieszkam w okolicy placu budowy.
    • rmaciek2 Re: Nowości budowlano-przedwyborcze :-) 03.09.14, 14:51
      Ze strony urzędu miasta:
      otwock.pl/default.asp?ID=110&IDs=1781
    • rainingnow Re: Nowości budowlano-przedwyborcze :-) 12.09.14, 03:41
      To jest zabawne i straszne jednocześnie. No ale trudno taka polska rzeczywistość ;)
    • maryshaa Re: Nowości budowlano-przedwyborcze :-) 12.09.14, 09:37
      Ja to bym jeszcze chciała np. zbudowania przejść dla pieszych przez tory na stacji w Otwocku... ale takich z głową a nie z doopy... i parkingu.
      Jest parking, ale z parkingu nie ma wyjścia ani na perony ani na ulicę. Można na parking wjechać samochodem, ale zgodnie z prawem w żadną stronę nie można z niego wyjść na pieszo ani na stację ani na drugą stronę ulicy...
      Jest nowe przejście przez tory, ale w takim położeniu, że mało kto z niego korzysta...
      Czyli niby jest, ale nadal nie ma...
      Parking niby jest, ale wyłożony syficznym tłuczniem, który po deszczu zamienia się oblepiający buty beton...
      Jakoś w Józefowie od razu można było zrobić wyasfaltowane fajne parkingi koło stacji, a u nas jak zawsze niedoróbka...
      Takie otwockie...jak już niby coś zrobię na odwal się i bez pomyślunku.
      • rmaciek2 Re: Nowości budowlano-przedwyborcze :-) 12.09.14, 11:33
        Przejścia narazie raczej nie zrobią. Z tego co wiem, to w najbliższych latach mają przebudowywać całą linię kolejową, w tym perony przejścia itd... więc pewnie dopiero wtedy
        • juki4 Re: Nowości budowlano-przedwyborcze :-) 12.09.14, 22:31
          "w najbliższych latach" ha ha ha, dobre, mało z krzesła nie spadłem ze śmiechu

PS. Dziś w swojej skrzynce pocztowej znalazłem list od Prezydenta, List do Mieszkańców. Pan Prezydent przeprasza za uciążliwości i hałas w związku z licznymi inwestycjami ...

Panie Prezydencie, to nie inwestycje są uciązliwością, tylko ich brak
          • rmaciek2 Re: Nowości budowlano-przedwyborcze :-) 12.09.14, 23:53
            juki4 napisał:

> "w najbliższych latach" ha ha ha, dobre, mało z krzesła nie spadłem ze śmiechu

jak będzie to ja nie wiem, ale z tego co wiem prace projektowe nowej linii są już mocno zaawansowane, konsultacje środowiskowe również trwają, a i finansowanie dla PLK będzie zabezpieczone z nowej perspektywy unijnej od 2014-
            siskom.waw.pl/kp-kolej-wawa-dorohusk.htm
            w każdym razie ja kibicuję nowej 3 linii do Warszawy (większa prędkość SKM) chociaż akurat tu gdzie mieszkam będą po przebudowie problemy z dojazdem samochodem

> PS. Dziś w swojej skrzynce pocztowej znalazłem list od Prezydenta, List do Mies
            > zkańców. Pan Prezydent przeprasza za uciążliwości i hałas w związku z licznymi
            > inwestycjami ...
            >
            > Panie Prezydencie, to nie inwestycje są uciązliwością, tylko ich brak

Taak, ten list to chyba tak dla pewności, jakby ktoś nie zauważył jakiejś nowej inwestycji przed wyborami ;)
            Chociaż akurat ostatnie zdanie nt planowanego monitoringu jest interesujące. Ciekawe czy to tylko zapowiedź przedwyborcza...
            • marta_i_koty Re: Nowości budowlano-przedwyborcze :-) 16.09.14, 14:47
              rmaciek2 napisał:
              > Taak, ten list to chyba tak dla pewności, jakby ktoś nie zauważył jakiejś nowej
              > inwestycji przed wyborami ;)

Podczas niedzielnego koncertu bluesowego mozna było sobie (tak zupełnie przypadkiem, bez żadnego związku z wyborami) dokładnie obejrzeć zdjęcia, które przedstawiały Otwock przed i po inwestycjach (oczywiście wiadomo, kto tych cudów dokonał)...
    • agataina Re: Nowości budowlano-przedwyborcze :-) 03.10.14, 14:35
      :-) Oj tak, cuda na kiju u nas :-)

wiadomosci.radiozet.pl/Polska/Wiadomosci/Radio-ZET-na-tropie-cudow-wyborczych.-Na-celowniku-Otwock
      • juki4 Re: Nowości budowlano-przedwyborcze :-) 03.10.14, 17:39
        jajcarze

PS. 1 X miał być wyrok ws. dziury w centrum miasta - tak przynajmniej piszą na stronie miasta.
        Skoro nie ma infa, to chyba nie mają sie czym pochwalić.
        Wiecie coś nt. wyroku?
      • plan64 Re: Nowości budowlano-przedwyborcze :-) 11.10.14, 13:57
        już za kilka dni będzie po cudach :)

protezy Protezy dentystyczne i stomatologiczne.
        • a_jelen Re: Nowości budowlano-przedwyborcze :-) 13.10.14, 13:56
          Nie no, jak zagłosujemy na odpowiednich ludzi, to może i zmiany potrwają dłużej...
    • emma244 Re: Nowości budowlano-przedwyborcze :-) 21.10.14, 14:37
      Kilka miesięcy temu, gdy jeszcze daleko było do wyborów, załatwiałam coś w Urzędzie Miasta, budynek C (chyba - ten z biurem paszportowym). Musiałam załatwić coś w jednym z pokoi na piętrze, a ponieważ była kolejka z nudów czytałam ogłoszenia. Na jednej z plansz były dumnie sfotografowane zdjęcia z inwestycji zrealizowanych przez miasto w tej i minionej kadencji. wydało mi się tego dosć dużo więc z zaciekawieniem oglądałam zdjęcia. Okazało się, że samych inwestycji było jakieś 4-5, ale zdjęć - i to dokładnie tych samych kadrów powpychano tam ze 25 - każde w 3 -4 kopiach, że niby w mieście się dzieje. Nawet mnie to nie rozśmieszyło, chociaż klimat jak u Barei, tylko sprawiło przykrość, że lokalna władza ma nas za takich idiotów...
    • agataina Re: Nowości budowlano-przedwyborcze :-) 23.10.14, 16:09
      Jak tu znaleźć odpowiednich ludzi na prezydenta, na radnych? Jedyni, którzy na razie ruszyli z kampanią, to SIM Otwock. Poczytałam program, biogramy. Ale nie znam tych ludzi. Za krótko mieskzam w Otwokcu (7 lat). Ponieważ nie znam, opieram się tylko na hasłach przedwyborczych. A jeszcze chętnie poznałabym innych kandydatów. Znacie? Podzielcie się opiniami.
      • emma244 Re: Nowości budowlano-przedwyborcze :-) 23.10.14, 22:54
        Mam takie same odczucia. Mieszkam tu od 2006 roku i cały czas czuję, że nie wiem kto tym miastem rządzi. Ale gdzie jest lokalna prasa? Czy to nie dziennikarze powinni nam zapewnić informacje na temat kandydatów? Linio Otwocka, proszę o skrót programów wszystkich kandydatów, a może jakaś publiczna debata pomiędzy kandydatami dla zainteresowanych mieszkańców?
    • otwock_a Re: Nowości budowlano-przedwyborcze :-) 03.11.14, 12:28
      Oj jak przykro... Usunięto już siłownię z parku miejskiego. Pan prezydent tłumaczył, że podłoże nieodpowiednie... A jak zakładali, to nie było wiadomo, jakie podłoże. Żenuła...
      • kasandramajk_30 Re: Nowości budowlano-przedwyborcze :-) 03.11.14, 23:42
        Podoba mi się pomysł o wyorach 4 razy w roku, ale może jakbyśmy uważniej wybierali to nie byłyby potrzebne. No coś w końcu muszą robić, wiadomo, że przed wyborami się spinają, ale lepsze to niż nic prawda? ;) Ja i tak będę głosować na MWS, bo program dla okołowarszawskich miejscowości mają jak najbardziej konkretny.
        • otwock_a Re: Nowości budowlano-przedwyborcze :-) 06.11.14, 21:59
          A to niespodzianka, dziś siłownia wróciła... Ciekawe na jak długo...

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka