kaszmir121 24.03.09, 11:16 Myślę że to lekka przesada . Skąd ta cena i za co mam nadzieje że ta propozycja nie przejdzie na zebraniu wspólnoty w 30.03 2009r. Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
klara321 Re: 31 ZŁ ZA OCHRONE !!!!!!! 24.03.09, 12:04 Też mam nadzieje ze nie przejdzie bo chcą zrobić nową budkę przy S16, będę mieć wtedy widok z balkonu na tą budę z pseudo ochroiniarzami, masakra mam nadzieje ze to nie przejdzie. Do tej pory przynajmniej był widok na jakąś zieleń a nie na ogrodzenie i budę która mam nadzieje ze nie powstanie. Odpowiedz Link
rrybick Re: 31 ZŁ ZA OCHRONE !!!!!!! 24.03.09, 12:09 Jestem za tak samo jak popieram budowę drugiej bramy. Jak komuś się nie podoba to zadam mu jedno po kiego grzyba pchał się na ogrodzone strzeżone osiedle. Odpowiedz Link
ibor20 Re: 31 ZŁ ZA OCHRONE !!!!!!! 24.03.09, 12:23 Ogrodzone, strzeżone osiedle - to chyba zbyt górnolotne stwierdzenie, jeśli chodzi o Rajską. Cały problem w "ochronie" naszego osiedla polega na stosunku ceny do jakości. Na razie ochrona sprowadza się do otwierania szlabanu i dlatego proponowana cena wydaje się zbyt duża. Nie znam się na tej branży, ale myślę, że sprawnie działający system domofonów przy wejściu i strażnik wpuszczający tylko! samochody mieszkańców wystarczy. Piesze patrole, choby nawet w większej obsadzie nic nie dadzą, bo jesli ktoś będzie chciał ukraść radio z samochodu czy rower w piwnicy i tak to zrobi. Z kolei pełny monitoring z kamerami i całym centrum dowodzenia zapewne jest zbyt drogi , no i z przyjaznego osiedla robi twierdzę, a nie o to przecież chodzi. Co do drugiego wjazdu, to jeszcze nie wiem co i jak , ale wydaje mi się, że wystarczyłaby tam brama na pilota (plus domofon dla pieszych), bo szkoda wydawać kasę na drugą budkę i ochronę, skoro wjazd ten będzie pewnie pełnił drugorzędną rolę. Odpowiedz Link
rrybick Re: 31 ZŁ ZA OCHRONE !!!!!!! 24.03.09, 12:11 klara321 napisała: > Też mam nadzieje ze nie przejdzie bo chcą zrobić nową budkę przy > S16, będę mieć wtedy widok z balkonu na tą budę z pseudo > ochroiniarzami, masakra mam nadzieje ze to nie przejdzie. Do tej > pory przynajmniej był widok na jakąś zieleń a nie na ogrodzenie i > budę która mam nadzieje ze nie powstanie. Koleżanko, a może przed podjęciem decyzji o kupnie mieszkania akurat w tym miejscu należało się zapoznać z planami zagospodarowania najbliższej okolicy. To nie jest tajemnica. Takie dokumenty są łatwo dostępne. Odpowiedz Link
appleby Re: 31 ZŁ ZA OCHRONE !!!!!!! 24.03.09, 15:05 popieram - pseudo ochrona! Atutem osiedla miała być ochrona, ale w praktyce wygląda to fatalnie: panowie ochoniarze wpuszczają każdego, nie sprawdzają przepustek, bo niby "znają już samochód" A jeśli tym znanym samochodem wyjedzie złodziej, to kto będzie za to odpowiadał? Druga buda nie rozwiąże problemu, bo problem tkwi w firmie ochroniarskiej. Wydaje się, że brama na pilot dla mieszkańców jest zdecydowanie lepszym rozwiązaniem. Poza tym wciąż są miejsca gdzie na osiedle można się dostać bez specjalnego pozwolenia panów z budy (patrz boisko przy Krąselki). Dlaczego więc - pytam - mamy utrzymywać ochronę? Odpowiedz Link
duster Re: 31 ZŁ ZA OCHRONE !!!!!!! 24.03.09, 20:00 Naprawdę bardzo dziwi mnie, a wręcz zaskakuje, że Szanowni Mieszkańcy osiedla tak beztrosko opisują stan ochrony osiedla na publicznym, ogólnodostępnym forum... Nie lepiej by było omawiać takie sprawy tam, gdzie "niepożądane osoby" nie będą miały wstępu? Pozdrawiam Duster www.rajskajablon.net Odpowiedz Link
kaszmir121 Re: 31 ZŁ ZA OCHRONE !!!!!!! 24.03.09, 13:03 Niektórzy z nas mieszkali jeszcze gdy na osiedlu nie było ochrony i płotu a o grodzeniu terenu i o ochronie każdy z nas decydował na zebraniu poprzez głosowanie. Mnie zastanawia jedna rzecz dlaczego ta propzycja podwyżki wynosi aż51% . Jakie składniki były brane pod uwage i co za to dostaniemy? Mam nadzieje że pan administrator wyśle do nas pisma w tej sprawie i dokładnie określi za co ta podwyżka ma być Odpowiedz Link
rrybick Re: 31 ZŁ ZA OCHRONE !!!!!!! 24.03.09, 13:47 Myślę, że wszystkiego dowiemy się podczas zebrania wspólnot Odpowiedz Link
herkiszmerki Re: 31 ZŁ ZA OCHRONE !!!!!!! 24.03.09, 15:25 TYLKO MONITORING !!! KARTY MAGNETYCZNE NA WJAZD I WYJAZD !!! Ochrona jak na razie jest do bani. Siedzą i ... odpoczywają. Dodatkowa buda (lepszy byłby monitoring) nic nie pomoże bo nie są przestrzegane zasady wejścia/wyjścia oraz wjazdu/wyjazdu na nasze osiedle. Ale to nie tylko wina ochrony bo to również wina mieszkańców. Miejmy nadzieję że najbliższe zebranie coś zmieni. Wspólnie ustalimy jakieś zmiany. Serdecznie pozdrowienia dla mieszkańców RJ. Odpowiedz Link
marcenek Re: 31 ZŁ ZA OCHRONE !!!!!!! 26.03.09, 18:39 Dygresja. W sumie nikt nie myślał jaki byłby koszt monitoringu i szlabanów na karty magnetyczne. Co do szlabanów, zapewne byłyby mniej awaryjne, każdy mieszkaniec bez problemu mógłby wjechać i nie czekać na otwarcie szlabanu + ewentualnie robienie korekty (przybliżenie się bądź oddalenie) bo się nie otwiera. Monitoring, moim zdaniem przydałby się tylko do wglądów na wjazdy, oraz wejścia na osiedle. Budka od strony boiska + dodatki z nią związane.Dlaczego nikt nie pomyślał o przestawieniu tam bramy otwieranej z pilota.Stoi ona nieużywany od strony wyjścia przy dostawach OBI i obwodnicy.Nawet dokładając trochę kasy do tej inwestycji, nie musielibyśmy ponosić kosztów na dodatkową budkę i ochroniarza, który by się tam zanudził,no i by nie psuła widoków innym mieszkańcom.I tak większość samochodów będzie wyjeżdżać drogą przy Kauflandzie z przyzwyczajenia a wyjazd od strony boiska będzie rezerwowy. Moim zdaniem zapowiada się ciekawa rozmowa na zebraniu, która tak do niczego nie będzie zmierzać. Obym się pomylił i 30 marca był mile zaskoczony Pozdrawiam wszystkich mieszkańców Odpowiedz Link
zmijkowata Re: 31 ZŁ ZA OCHRONE !!!!!!! 24.03.09, 15:58 Wszystko zostanie wyjaśnione na zebraniu mieszkańców. Odpowiedz Link
kaszmir121 Re: 31 ZŁ ZA OCHRONE !!!!!!! 24.03.09, 16:18 A czy to jakas tajemnica żeby czekać do zebrania ,może warto było umieścic takie informacje w zawiadomieniu podać przyczyny tak dużej podwyżki .Czyżby właściciel firmy CD chciał nas opuścić bo zamało u nas zarabia. Odpowiedz Link
eorazm Re: 31 ZŁ ZA OCHRONE !!!!!!! 24.03.09, 16:36 30 marca zebranie a jakos do tej pory zadnej informacji nie ma.Czyzby chcieli sobie zalatwic cos po cichu?To jawne to zebranie czy tajne?Czy chodzi o to by nic nie zalatwic jak zwykle tylko slodki pierdziec w stoleczek? Odpowiedz Link
assessander Re: 31 ZŁ ZA OCHRONE !!!!!!! 24.03.09, 17:19 ochłoń kolego, papiery masz pewnie w skrzynce na listy, która jest umieszczona przy drzwiach wejściowych do klatki schodowej Odpowiedz Link
meczopuch Re: 31 ZŁ ZA OCHRONE !!!!!!! 24.03.09, 17:44 RJ IV ma zebranie 27.03, więc pewnie każda wspólnota ma inny termin. Pewnie mieszkańcy nowych bloków będą ten temat roztrząsać na zebraniu, gdy będzie się tworzyć Ich wspólnota, po podpisaniu przez wszystkich aktów notarialnych Pozdrawiam Odpowiedz Link
klara321 Re: 31 ZŁ ZA OCHRONE !!!!!!! 24.03.09, 18:29 Tak czy inaczej nie uśmiecha mi się mieć pod nosem obskurną budę ze szlabanami i panami którzy nic nie robia, juz lepiej zrobić furtkę bez wjazdu i tyle ew. szlaban na pilota a nie stawiać budę i zatrudnić oddźwiernych... Odpowiedz Link
water_bong Re: 31 ZŁ ZA OCHRONE !!!!!!! 24.03.09, 19:57 A czego wy sie spodziewaliscie? Ze beda biegac z bronia po osiedlu i was PILNOWAC? ) hahaha, ciekawe co byscie powiedzieli jakby tak kazdemu (w godzinach szczytu) zaczeli kontrolowac przepustki. Kolejka na osiedle zaczynalaby sie pewnie gdzies w okolicach legionowa ) Wezcie skonczcie szczekac, bo smiech z was tylko Odpowiedz Link
marron_1 Re: 31 ZŁ ZA OCHRONE !!!!!!! 24.03.09, 20:08 Dlatego, aby nie czekać przed głównym wjazdem będzie drugie. W niedzielę Pan ochroniarz bardzo pilnował przepustek przy bramie. I co, nikt z wjeżdżających na osiedle nie miał ich przy sobie. Mieszkańcy sami są wygodni a potem maja pretensje. Zabierajcie do samochodu przepustki to nie będzie się robił zator. Bardzo podobało mi się wykrzykiwanie na kierowców, oby tak dalej. Swoja drogą dlaczego tak późno. Odpowiedz Link
katechana1 Re: 31 ZŁ ZA OCHRONE !!!!!!! 24.03.09, 20:11 Ciekawe czy szanownemu koledze będzie dalej tak do śmiechu, jak mu ktoś rower podprowadzi, bo ochrona nie wylegitymuje złodzieja. Odpowiedz Link
water_bong Re: 31 ZŁ ZA OCHRONE !!!!!!! 24.03.09, 20:30 Proszę nie nazywac mnie swoim kolega na litosc Boska do czego to dochodzi!!! A jesli chodzi o rower to prosze sie nim nie martwic. Zwyczajnie, przestac szczekac na forum Szkoda talentu. Odpowiedz Link
piran1 Re: 31 ZŁ ZA OCHRONE !!!!!!! 24.03.09, 22:06 Podwyżka jest na nowe rowery dla ochrony, bo im podobno w nocy pokradli. Odpowiedz Link
eorazm Re: 31 ZŁ ZA OCHRONE !!!!!!! 24.03.09, 22:43 A ja wam mówie,nie emocjonujcie się tak bo i tak nic z tegoJedni chcą tej budy inni nie i co to zmieni jak dziury w płocie?Nie bardzo wierze w załatwienie w szybkim czasie jakiejkolwiek sprawy z bardzo prostego powodu.W bałaganie łatwiej funkcjonować i zalatwiać swoje prywatne sprawyA te zebrania to pic na wode i tak się nic załatwić nie da bo i tak muszą sie zgodzić na zmiany wszyscy mieszkańcy.Jak sobie to wyobrażacie?Wystarczy,że nie będzie jednej osoby która akurat wyjechała np.do Szwcji na truskawki i już po wszystkim.A jak ktoś wykupił mieszkanie na inwestycje i się nie interesuje co się dzieje na osiedlu?I znowu klapa.Trzeba po prostu przegłosować uchwałę o trybie referendalnym.Musi być np.frekfencja 50% i po prostu większośc głosów przechodzi i po sprawie.W innym przypadku nie widzę,szans nawet na tak prostą sprawe jak postawienie donic z kwiatami na chodnikach by samochody tam nie parkowały czy znaków mówiących o zakazie parkowania.Podejrzewam,że jeszcze długo bedziemy ogladac wpisy Pani Anetty czy Zmijkowatej twierdzących,że nic nie mogaA my nadal będziemy biadolić,co się stało,że sie zesrało...Dobrej nocy mieszkańcy.Jutro będzie nowy lepszy dzień Odpowiedz Link
marey1 Re: 31 ZŁ ZA OCHRONE !!!!!!! 25.03.09, 07:29 Do Pana/Pani Eorazm Chciałbym poinformować ze na zebraniu nie musi byc kworum by podjąć uchwale. Zgodnie z UWL jeśli na zebraniu właścicieli nie będzie kworum, glosowanie nad uchwałami prowadzone jest jest w trybie mieszanym, czyli cześć glosuje na zebraniu, resztę głosów zbiera się w trybie indywidualnego zbierania głosów, do momentu zebrania głosów 50+1.Chyba, ze właściciele są zdecydowanie przeciw uchwale, ale to widać podczas podliczania głosów. Obecni na zebraniu mogą podejmować także nowe uchwały i składać wnioski w trakcie obrad. Zaletą bycia na takim zebraniu, jest możliwość dyskusji, wyjaśnienia lub proponowania nowych rozwiązań. Tak wiec ktoś jeśli wyjedzie na przysłowiowe truskawki ma prawo glosować pod uchwałami choćby ze Szwecji. Jeśli chodzi o temat tego postu czyli 31 zł za ochronę, proszę przybyć na zebranie i wszystko będzie dla Państwa czytelne i jasne. Po wysłuchaniu za i przeciw, będziecie Państwo mogli podjąć decyzje, na razie proponowałbym zebrać wszystkie informacje i wtedy podpisać ZA lub przeciw uchwale Administrator Osiedla RJ (M.Kowalski) Odpowiedz Link
eorazm Re: 31 ZŁ ZA OCHRONE !!!!!!! 25.03.09, 12:12 marey1 napisał: > Do Pana/Pani Eorazm > Chciałbym poinformować ze na zebraniu nie musi byc kworum by podjąć uchwale. Zg > odnie z UWL jeśli na zebraniu właścicieli nie będzie kworum, glosowanie nad uch > wałami prowadzone jest jest w trybie mieszanym, czyli cześć glosuje na zebraniu > , resztę głosów zbiera się w trybie indywidualnego zbierania głosów, do momentu > zebrania głosów 50+1.Chyba, ze właściciele są zdecydowanie przeciw uchwale, al > e to widać podczas podliczania głosów. Obecni na zebraniu mogą podejmować także > nowe uchwały i składać wnioski w trakcie obrad. > Zaletą bycia na takim zebraniu, jest możliwość dyskusji, wyjaśnienia lub propon > owania nowych rozwiązań. > Tak wiec ktoś jeśli wyjedzie na przysłowiowe truskawki ma prawo glosować pod uc > hwałami choćby ze Szwecji. > Jeśli chodzi o temat tego postu czyli 31 zł za ochronę, proszę przybyć na zebra > nie i wszystko będzie dla Państwa czytelne i jasne. Po wysłuchaniu za i przeciw > , będziecie Państwo mogli podjąć decyzje, na razie proponowałbym zebrać wszystk > ie informacje i wtedy podpisać ZA lub przeciw uchwale > > Administrator Osiedla RJ (M.Kowalski) To bardzo mnie cieszy,że tak jest.Taką informacje otrzymałem od jednej z Pań które miały dyżur administracyjny.To dziwne,że nie wiedziała jak jest naprawde.Może spi na tych zebraniach Pozdrawiam. Odpowiedz Link
klara321 Re: 31 ZŁ ZA OCHRONE !!!!!!! 25.03.09, 21:57 Tak jest w rzeczy samej ale jest niebezpieczeństwo, że np. Zarząd pójdzie do osób o których wie jak zagłosują np. do znajomych do momentu 50+1 nawet w przypadku uchwały o odwołaniu Zarządu, także najlepiej żeby było na sali kworum a nie zdawać się na łaskę zarządu. Odpowiedz Link
zoot Re: 31 ZŁ ZA OCHRONE !!!!!!! 25.03.09, 22:24 klara321 pomyślałaś/łeś zanim to napisałaś/łeś??? Chyba nie Odpowiedz Link
rrybick Re: 31 ZŁ ZA OCHRONE !!!!!!! 26.03.09, 08:50 zoot napisała: > klara321 pomyślałaś/łeś zanim to napisałaś/łeś??? Chyba nie Kolego zoot jak przejrzysz pozostałe wypowiedzi koleżanki/kolegi klara321 to łatwo dojdziesz do wniosku, że niektórym myślenie sprawia problemy, że już nie wspomnę o czytaniu ze zrozumieniem. Odpowiedz Link
klara321 Re: 31 ZŁ ZA OCHRONE !!!!!!! 26.03.09, 11:52 Problemy z myśleniem to moze wy macie ja po prostu znam odpowiednią ustawę i w niej jest taka luka radzę uczyć sie prawa to pomaga chyba że nie zrozumieliście o co chodziło w mojej wypowiedzi. Odpowiedz Link
eorazm Re: 31 ZŁ ZA OCHRONE !!!!!!! 26.03.09, 14:47 Czego wymagać od zoota-srota?czy to w ogóle myśli? Jeszcze nie widziałem sensownej wypowiedzi tego osobnika,no chyba,żeby komuś przywalić.Więc radzę nie zwracać uwagi,bo szkoda zachodu,a prawo to on zna z tv jak puszczali "Prawo Bronxu" Odpowiedz Link
zoot Re: 31 ZŁ ZA OCHRONE !!!!!!! 26.03.09, 15:47 Twój największy problem w tej chwili to ewentualny widok na budke ochrony i zmowa zarządu. Pomyśl jeszcze raz Odpowiedz Link
klara321 Re: 31 ZŁ ZA OCHRONE !!!!!!! 27.03.09, 09:33 Nikomu żadnych niecnych intencji nie przypisuję zwróciłam tylko uwagę na jedną drobną, acz szkodliwą lukę w UWL i tyle. Odpowiedz Link
rajski.pl Re: 31 ZŁ ZA OCHRONE !!!!!!! 27.03.09, 14:18 Witam, Ale tu niepotrzebnej agresji. Pamiętajcie z kim walczycie. Trzeba trzymać się razem. W kupie siła - kupy nikt nie ruszy. Pozdrawiam Odpowiedz Link
zgnila_jablon Re: 31 ZŁ ZA OCHRONE !!!!!!! 31.03.09, 18:28 kaszmir121 napisał: > Myślę że to lekka przesada . > Skąd ta cena i za co mam nadzieje że ta propozycja nie przejdzie na > zebraniu wspólnoty w 30.03 2009r. Zapoznaj się najpierw z propozycją zmian dotyczących ochrony i dopiero komentuj. Odpowiedz Link
arielat2 Re: 31 ZŁ ZA OCHRONE !!!!!!! 31.03.09, 19:13 Właśnie... problem w tym że ja (na zebraniu) nie usłyszałem propozycji.... Zmienić firmę - brawo sam bym na to nie wpadł. Ale alternatywy (mam wrażenie że Pan z Atrium ma doświadczenie i nasze osiedle nie jest jedynym jakim zarządzają - więc mogę sądzić że gdzieś mają sprawdzone rozwiązania TEGO problemu)nie było. Może monitoring zamiast 3 ochroniarza. Kto powiedział że MUSI być 2 budka przy nowym szlabanie (a co za tym idzie kolejny człowiek do pracy). Argument że karetka, straż nie ma w takim przypadku racji bytu. Przecież kiedy była jeszcze stara 2 brama to jakoś karetki sobie radziły (a były 2 wjazdy). Tu sytuacja ma się identycznie. Nikt tego nie widzi??? Dlaczego upieramy się aby to była ochrona???? Skoro Atrium może zatrudnić Pana który chodzi po osiedlu i sprawdza usterki itd. (uszkodzonych elementów drzwi wejściowych do klatki nie zauważył - przez pół roku - mimo iż mieszkańcy się o nie potykali) to może niech nam zatrudni emerytów na bramę którzy sobie dorobią (podobno Panom z Atrium też zależy na współpracy), bramę będzie miał kto otwierać, założy się za zaoszczędzone pieniądze monitoring. No i pracę firmy wyworzącej śmieci będzie kontrolował pracownik firmy zarządzającej naszym osiedlem (która chyba od tego jest) a nie ochrona która powinna mieć całkiem inne zadania. Odpowiedz Link