agataina 22.09.06, 15:19 Czy ktos tam planuje kupno mieszkania? Ew. juz kupil? Szukam sasiadow :-) Agata Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
marysiowamama Re: Kto zamieszka w OS. BILLEWICZÓW? Szukam sąsia 22.09.06, 21:04 Mam pytanie w imieniu znajimych którzy szukają mieszkania. Kiedy planowane oddanie mieszkań i ile koszt.m2(brutto). Dzięki Odpowiedz Link
amigo9 Re: Kto zamieszka w OS. BILLEWICZÓW? Szukam sąsia 22.09.06, 21:17 A gdzie to ma być? Odpowiedz Link
agataina Re: Kto zamieszka w OS. BILLEWICZÓW? Szukam sąsia 23.09.06, 13:56 Skrzyzowanie Pulaskiego i Poniatowskiego w Otwocku amigo9 napisała: > A gdzie to ma być? Odpowiedz Link
agataina Re: Kto zamieszka w OS. BILLEWICZÓW? Szukam sąsia 23.09.06, 13:55 Witam, pierwszy etap czerwiec 2007, cena za metr srednio 4 tys. Odpowiedz Link
agataina Re: Kto zamieszka w OS. BILLEWICZÓW? Szukam sąsia 01.10.06, 14:12 hmmm, nikt? Siasiedzi z przyszlego osiedla Billewiczow zgloscie sie !!!!! :-) Odpowiedz Link
michaelandro Re: Kto zamieszka w OS. BILLEWICZÓW? Szukam sąsia 01.10.06, 20:27 Ja mieszkam w okolicy :) Odpowiedz Link
edward81 Re: Kto zamieszka w OS. BILLEWICZÓW? Szukam sąsia 02.10.06, 10:39 Adres strony www developera to: www.novum-kalisz.pl Pozdrawiam Odpowiedz Link
chiste Re: Kto zamieszka w OS. BILLEWICZÓW? Szukam sąsia 04.10.06, 10:02 Przyznam, ze interesuję się od jakiegoś czasu mieszkankiem własnie tam. Znudzilo mi się juz mieszkanie z widokiem na węgiel. Tylko jest jeden problem. Czy jest tu jakis doradca finansowy, który załatwi mi kredyt w tydzień? P.S. Pozdrawiam po urlopie. _______ Ospo czorna! Idź do Dorna! Odpowiedz Link
amigo9 Re: Kto zamieszka w OS. BILLEWICZÓW? Szukam sąsia 04.10.06, 22:43 W tydzień to pewnie nie, ale developer poczeka... Polecam skorzystanie w takiej sytuacji z usług Expandera (wysłali papiery do 3 banków na raz, choć i tak znalazłam coś lepszego w mojej sytuacji), ale Expanderowi nic nie musiałam płacić, mimo, iż zawaliłam ich lekko robotą, a znałam konkurencyjne warunki (ale moja sytuacja była "lekko skomplikowana". Odpowiedz Link
marysiowamama Re: Kto zamieszka w OS. BILLEWICZÓW? Szukam sąsia 06.10.06, 10:15 Ja osobiscie mam uraz do Expandera, owszem polecili nam bank, sprawdzili wszystko co sie da (i wszystko owszem za darmo)ale prowizję (niby dla banku) chcieli taka że ręce nam opadły i poszlismy osobiscie do polecanego banku i tam prowizja juz była do negocjacji. Oczekiwaniem na kredyt bym sie nie przejmowała. My kiedy zdecydowlismy sie na kupno mieszkania dopiero przy podpisywaniu umowy z prezesem powiedzielismy że nie dajemy gwarancji że bank wyrobi się w obiecanym terminie. W sumie czekaliśmy na decyzję kilka tyg.a prezes nie miał wyjscia czekał z nami. Nic na tym nie tracił wręcz przeciwnie. Odpowiedz Link
chiste Re: Kto zamieszka w OS. BILLEWICZÓW? Szukam sąsia 06.10.06, 10:23 Kredyt obiecany, szybciorem. Strasznie sie nakręcilismy na to mieszkanie. Oby wszystko poszło gładko. _______ Ospo czorna! Idź do Dorna! Odpowiedz Link
amigo9 Re: Kto zamieszka w OS. BILLEWICZÓW? Szukam sąsia 06.10.06, 20:25 Chiste szybciorem to się kredytu na mieszkanie nie bierze. Mam nadzieję, że prównałeś oferty przynajmniej kilku banków. Odpowiedz Link
choma2 Re: Kto zamieszka w OS. BILLEWICZÓW? Szukam sąsia 05.10.06, 15:30 Musisz porozmawiac z deweloperem - mozna podpisac dodatkowa umowe na wplate 15 % ceny mieszkania (pozyczyc np. od znajomych) na osobna umowe. Po wplynieciu pierwszej raty z banku deweloper zwraca Ci te wplacone 15 procent w ciagu 7 dni. Swoja droga tak milych rozmow nie prowadzilam z developerem nigdzie. Pan Jacek Baranowski to super facet, da sie z nim dogadac - jest ludzki i przesympatyczny. My wczoraj podpiaslismy umowe przedwstepna. ;-) Odpowiedz Link
chiste Re: Kto zamieszka w OS. BILLEWICZÓW? Szukam sąsia 05.10.06, 16:08 Czy ktos może mi podać na mail chiste@gazeta.pl telefon kom. do pana Baranowskiego, bo chciałbym sie z nim spotkac w sobotę, a telefony na Reymonta milczą. _______ Ospo czorna! Idź do Dorna! Odpowiedz Link
aga3332 Re: Kto zamieszka w OS. BILLEWICZÓW? Szukam sąsia 07.10.06, 11:05 Telefon komórkowy do pana Baranowskiego:660 736 014, e-mail do firmy : wioska@ novum-kalisz.pl Do pana Baranowskiego bardzo trudno się dodzwonić. razem zadzwonić do biura i umówić się za pośrednictwem sekretarki. Odpowiedz Link
bodoo Re: Kto zamieszka w OS. BILLEWICZÓW? Szukam sąsia 06.10.06, 13:05 zrobiłem rezerwację, okolica ciekawa, tylko ta linia kolejowa nieopodal trochę niepokoi, zobaczymy pozdrawiam Odpowiedz Link
choma2 Re: Kto zamieszka w OS. BILLEWICZÓW? Szukam sąsia 06.10.06, 20:21 Nie przejmuj sie linia kolejowa, naprawde niewiele slychac, pociagi do Warszawy odjezdzaja z podwojnych torow przy dworcu, ta linia kolo naszych domow jest pojedyncza i pociagi jezdza tam bardzo powoli. Poza tym ciche okna, mozna zyc, naprawde. A samo miasto Ci to wynagrodzi - piekne, zielone miasteczko. :-) Odpowiedz Link
aga3332 Re: Kto zamieszka w OS. BILLEWICZÓW? Szukam sąsia 07.10.06, 11:00 witam. Ja też kupiłam mieszkanie w Osadzie Billewiczów w budynku nr 1. Będę miała widok na dach zakladu fryzjerskiego i na stację benzynową przy Poniatowskiego ale tez na dość ładne sosny i zieleń. Byłam w swoim mieszkaniu jeszcze pred postawieniem ścianek działowych. Wydaje mi się, że w tej lokalizacji może być dość głośno, ale takie są "zalety" centrum (prawie) miasta. Zastanawiam się jak ciężkie będą dojazdy do W-wy? Odpowiedz Link
kimi25 Re: Kto zamieszka w OS. BILLEWICZÓW? Szukam sąsia 07.10.06, 18:29 Czesc. Moje mieszkanko ma znajdowac sie po drugiej stronie podkowy, w budynku nr 6. Sposrod powstajacych w Otwocku osiedli ta okolica najbardziej mi sie spodobala: zielono, spokojnie. Bliskosc torow nie powinna zniechecac. Obecnie mieszkam na linii otwockiej - tez przy torach. Pociagi nie jezdza czesto. Mozna sie przyzwyczaic. Co do dojazdow, to rzeczywiscie moga byc uciazliwe. Jazda z centrum W-wy przez skrzyzowanie Marsa wymaga anielskiej cierpliwosci. Z utesknieniem czekam na final remontu torowiska przy Powislu. Nie ma to jak jazda pociagiem :) Pozdrawiam przyszlych sasiadow Odpowiedz Link
ma-ska Re: Kto zamieszka w OS. BILLEWICZÓW? Szukam sąsia 09.10.06, 13:12 Hej sąsiedzi :) Mam rezerwację w budynku nr 7. jeszcze tylko (tylko??) trochę formalności (umowy kredyty itd.) i za parę miesięcy dostane klucze :) Miejsce mi się podoba bo blisko centrum, a dużo drzew. A dojazdy? no cóż, na razie jeżdżę pociągami z przesiadką na wschodnim, a jak się skończy remont tunelu, to pewnie uznam, że 50 min pociągiem do sródmieścia to baaardzo niewiele. Odpowiedz Link
choma2 Re: Kto zamieszka w OS. BILLEWICZÓW? Szukam sąsia 09.10.06, 12:54 Witam sasiadko :-) Ja tez mam mieszkanie w jedynce. Na 2. pietrze, tyle, ze balkon wychodzi na osiedle. :-) Odpowiedz Link
aga3332 Re: Kto zamieszka w OS. BILLEWICZÓW? Szukam sąsia 09.10.06, 22:50 My też na drugim, więc bedziemy mieli drzwi naprzeciwko siebie albo obok siebie. Czekamy z niecierpliwością bo już byśmy chcieli tam mieszkać. Teraz z Targówka jadę do Śródmieścia rano godzinę, po południu około 80 min więc nie powinno być wiele gorzej. W naszym budynku już budują ścianki działowe -oby prosto. A swoją drogą widok z drugiego piętra jest ładniejszy niż z pierwszego. Na osiedle jest moim zdaniem w porządku-też wyglądałam przez te okna. Pozdro. Odpowiedz Link
agataina Re: Kto zamieszka w OS. BILLEWICZÓW? Szukam sąsia 12.10.06, 19:20 :-) Wobec tego witam serdecznie sasiadke :-) Pewnie bedziemy mieszkac obok albo naprzeciwko. My nie mamy samochodu wiec na razie zdamy sie na dojazdy koleja (albo autobusami), ciekawa jestem jak wygladaja te pociagi w godzinach szczytu... Moze cos wiecie? Odpowiedz Link
agataina Re: Kto zamieszka w OS. BILLEWICZÓW? Szukam sąsia 12.10.06, 19:22 :-) Wobec tego witam serdecznie sasiadke :-) Pewnie bedziemy mieszkac obok albo naprzeciwko. My nie mamy samochodu wiec na razie zdamy sie na dojazdy koleja (albo autobusami), ciekawa jestem jak wygladaja te pociagi w godzinach szczytu... Moze cos wiecie? P.S. Mamy piecioletnia coreczke, czy ktos z Was ma tez dzieci? Odpowiedz Link
chiste Re: Kto zamieszka w OS. BILLEWICZÓW? Szukam sąsia 13.10.06, 08:46 No witam! Tez zostane Billewiczem. Równiez nie mamy samochodu, ale zostalismy przymuszeni do wykupienia miejsca w garazu. Szkoda, że nie ma piwnicy, bo nie wiem, gdzie bede trzymać rowery (chyba nie w tej hali). Dojazdy pociagami i autobusami dla kogoś, kto tego dotychczas nie robił, na pewno okażą sie męczace. Z czasem człowiek się przyzwyczaja. Ja dojeżdżam już 15 lat, więc... Przestały juz na mnie robić wrażenie wszlkie ekscesy łacznie z obrywaniem po mordzie (to zdarza się juz rzadko), pożarami w pociagu czy widokiem autobusu wklepanego w drzewo. Generalnie najbardziej sobie cenie pociagi. Teraz jest z nimi dosyc kiepawo przez remont tunelu srednicowego i konieczność przesiadki. Znacznie sie przez to wydłuzył czas przejazdu. Kiedys (no, z 10 lat temu) jechało się pociagiem do Śródmieścia w 42 min. Dzisiaj to jest kosmos. Ale może po remoncie... Pociagi sa mocno stare i maja swój klimat. Dla mnie jest to styl życia. Wrosłem w to, po prostu. Miejsce zazwyczaj znajdziesz, kiedy wsiadasz do pociagu startujacego z Otwocka. Sklady z Pilawy czy Deblina sa zawsze bardziej zatłoczone. Najgorzej jest w zimie, bo pociagi są tak stare, ze nie wytrzymują niskich temperatur i się psują. Wtedy składy skracają do jednej jednostki, co oznacza bydęce warunki podrózy. W tym roku w lutym było koszmarnie. Relację znajdziesz tu: linia.com.pl/forum/read.php?4,58984,59442#msg-59442 Ale poza tym, to luzik ;) Pozdrawiam sąsiadów! _______ Ospo czorna! Idź do Dorna! Odpowiedz Link
choma2 Re: Kto zamieszka w OS. BILLEWICZÓW? Szukam sąsia 24.10.06, 11:36 Czy ktos z Was ma dzieci? Nasz corka ma 5 lat, moze znajdzie kolezanke/kolege na osiedlu? :-) Odpowiedz Link
w.dybala Re: Kto zamieszka w OS. BILLEWICZÓW? Szukam sąsia 29.10.06, 19:21 Nie pekaj linii kolejowej :-) Bylem tam jak przejezdzal pociag (stalem gdzies przy fundamentach bud. nr 7) - zaden problem. Pociagi jezdza tam rzadko (bo tylko te z/do Pilawy i Deblina) i bardzo powoli a co za tym idzie cicho. Szczerze mowiac wiekszy larm jest od przejezdzajacych ulicami samochodow:-) - i tu mam wrazenie ze bardziej odczuja to mieszkancy czesci osiedla od strony Poniatowskiego bo ta ulica jest dosc ruchliwa. Druga czesc podkowy mozna powiedziec ze jest "zaciszna" :-) Pozdr Valdi Odpowiedz Link
w.dybala Re: Kto zamieszka w OS. BILLEWICZÓW? Szukam sąsia 29.10.06, 19:11 Witam serdecznie wszystkich mieszkancow tego, w moim przekonaniu, przepieknego osiedla! :-) Po miesiacach rozterek zdecydowalem sie wlasnie na nie, podpisalem umowe i czekam na udzielenie kredytu :-). Czujac sie wiec juz prawie osiedlony pozdrawiam raz jeszcze wszystkich jako moich potencjalnych sasiadow. Jesli chodzi o moj wybor to bud.6, drugie pietro:-) Mam nadzieje ze na tym forum odkamufluje sie troche wiecej ludzi niz dotychczas bo sprzedane juz z 80 % a glos zabralo moze z 5 czy 6 osob. Ja wlasnie sie odkamuflowalem - zachecam innych :-) Piszcie jak tam postepy w budowie i w ogole wszystko co zwiazane z osiedlem bo ja niestety nie mam mozliwosci na nie regularnie zagladac. Pozdrawiam, Valdi Odpowiedz Link
agataina Re: Kto zamieszka w OS. BILLEWICZÓW? Szukam sąsia 30.10.06, 13:30 No nareszcie ktos sie odezwal :-) Ciesze sie bardzo, bo juz myslalam, ze sama tam kupilam mieszkanie. .. Wlasnie przed chwila wrocilam z podpisania umowy kredytowej... Ja co prawda mam kupione mieszkanie w bud. 1 (II pietro), ale i tak milo poznac sasiadow - nawet tych dalszych ;-) Agata Odpowiedz Link
chiste Halo, halo! 30.10.06, 13:39 Ja z szósteczki. _______ Ospo czorna! Idź do Dorna! Odpowiedz Link
agataina Re: Halo, halo! 30.10.06, 18:36 Sasiedzi, czy ktos z Was bierze kredyt na 100 % wartosci mieszkania? Jesli tak, napiszcie prosze, czy cala kwote wplacacie firmie NOVUM przed oddaniem budynku (tzn. wszystkie transze przed oddaniem kluczy), czy udalo sie Wam wynegocjowac wplate ostatniej transzy po oddaniu kluczy? My niestety mamy wsyztskie wplaty przed oddaniem kluczy i zastanawiam sie, czy to standard, czy moze "malo negocjowalismy" ;-) agata Odpowiedz Link
w.dybala Re: Halo, halo! 30.10.06, 21:11 Cze, ja podpisalem co mi podsuneli, jedynie poprosilem o zmniejszenie pierwszej transzy do 15 % bo ja nalezalo wplacic zaraz po podpisaniu umowy a wiec z wlasnej kieszeni. Wiec generalnie mam pewnie tak jak Ty. Jednym slowem zaufalem developerowi - teraz moge miec tylko nadzieje ze sie nie zawiode :-) Odpowiedz Link
chiste No żesz!!! 31.10.06, 09:01 Jak ja lubię te reklamy! Bierzesz kredyt, masz poczucie, że niby wszystko to spełnienie marzeń, ale jednocześnie jakby wyrok, a tu jeszcze w telewizji maltretuja Cię takimi wzmacniaczmi osaczenia! Myślę, ze nie ma co rozpaczać. Wszystko zgodnie z planem. Deweloper jest spoko. _______ Ospo czorna! Idź do Dorna! Odpowiedz Link
w.dybala Re: Halo, halo! 30.10.06, 21:16 Z szosteczki? No to gratuluje wyboru! :-) A tak wogole to jako do wieloletniego mieszkanca Otwocka mam male pytanko. Jak sie bedzie najlatwiej dostac z naszego domku na dworzec? Po prostu z buta? Czy mozna np. gdzies przy dworcu rowerek zostawic? Sa jakies stojaki? ... i nadzieja ze nawet od jakiegos starego klamota nie odkreca lysych kol? A moze jest jeszcze inna mozliwosc? po prostu sie zastanawiam jak by tu skrocic te 15 minut drogi... :-) pozdr Valdi Odpowiedz Link
chiste Re: Halo, halo! 31.10.06, 08:59 w.dybala napisał: > Z szosteczki? No to gratuluje wyboru! :-) Dziękuję. > A tak wogole to jako do wieloletniego mieszkanca Otwocka mam male pytanko. Jak > sie bedzie najlatwiej dostac z naszego domku na dworzec? Po prostu z buta? Chyba tak. Armii Krajowej do początku. Dalej Orlą. > Czy mozna np. gdzies przy dworcu rowerek zostawic? Można. Gorzej, że na Pułaskiego nie ma za bardzo gdzie go zostawić. Nie ma piwnic, a ja nie lubię wnosić roweru do mieszkania. > Sa jakies stojaki? ... Stojaków nie ma. Niektórzy przypinaja rowery do ogrodzenia przy postoju taksówek. Ale takie stojaki mogliby zainstalować w podcieniach dworca. Jest duzo miejsca i rowery nie mokłyby podczas opadów. > nadzieja ze nawet od jakiegos starego klamota nie odkreca lysych kol? Nie byłem nigdy w ciąży, ale myślę sobie, że tylko wtedy jest nadzieja. Mnie nigdy roweru w Otwocku nie ukradli, ale to jest jakiś dziwny zbieg okoliczności chyba. Ostatnio sąsiadce spod sklepu podprowadzili ukrainę. Myślę, ze nie ma co pękać i dojazd do pociągu rowerem jest dobrym pomysłem. Dopóki Ci się nie znudzi. > A moze > jest jeszcze inna mozliwosc? Myślę, że po kilku akcjach wqrwienia na pociąg zdecydujesz się na dojazdy syfiArką, bo będziesz mieć przystanek pod nosem. > po prostu sie zastanawiam jak by tu skrocic te 15 > minut drogi... :-) No można jeszcze autem. Sporo osób zostawia samochody pod dworcem. Teraz mają jeszcze budowac parking park&ride między bazarkiem i stacją. Pozdrawiam! _______ Ospo czorna! Idź do Dorna! Odpowiedz Link
w.dybala Re: Halo, halo! 31.10.06, 23:45 Dzieki za konkretna odpowiedz! Co do rowerku to uwazam ze garaz wystarczy - miejsca postojowe sa spore i nawet jak sie parkuje samochod to moze jeszcze tam sie sporo zmiescic. Problem niby ze nie bedzie do czego tych rowerkow przymocowac ale mam nadzieje ze w tak malym domku (10 rodzin) nikt nie bedzie robil sobie wstydu i dobieral sie do "sasiedzkich dobr" :-) A jesli chodzi o dojazd samochodem to tez moze byc fajny pomysl (szczegolnie przy kiepskiej pogodzie) - ciekawe tylko jak wypali budowa tych Park'n'Ride'ow... Z kolei co do syfiarek (jak sie domyslam busow:-)) to masz na mysli przystanek przy Poniatowskiego naprzeciwko Orlenu? Orientujesz sie co i jak czesto udaje sie stamtad w kierunku Wawki? Pozdr Valdi Odpowiedz Link
chiste Przystanek jest bliżej 01.11.06, 09:43 Przy stacji trafo na Pułaskiego, druga strona skrzyzowania, przy parku. _______ Ospo czorna! Idź do Dorna! Odpowiedz Link
agataina Czy ktos z Was był ostatnio na budowie? 07.11.06, 19:19 Ja byłam jakieś 2 tygodnie temu, wtedy zaczynali "montować" dach w bud. 1. Czy są postępy w pracach? Dajcie znać. Dziekuję. Agata Odpowiedz Link
peterto5 Re: Czy ktos z Was był ostatnio na budowie? 07.11.06, 20:52 Dach już dawno założony. I okna też. Teraz ocieplają... Odpowiedz Link
peterto5 Re: Czy ktos z Was był ostatnio na budowie? 07.11.06, 20:53 Ale macie beznadziejnie bo dach jest niebieski a nie brązowy jak na wizualizacji... Odpowiedz Link
w.dybala Re: Czy ktos z Was był ostatnio na budowie? 07.11.06, 22:52 Niebieski?? Bez zartow... Przeciez to bedzie koszmarnie wygladac... ciekawe jaka zrobia do tego elewacje, jak pomaluja balkony itd... Ale jakkolwiek by nie bylo nie podoba mi sie to - wolalbym zeby to wygladalo "normalnie" - szczerze mowiac to spodziewalem sie tak jak na symulacji komputerowej... i podejrzewam ze nie tylko ja... Ktos wie moze cos wiecej na ten temat? pozdr Valdi Odpowiedz Link
chiste Re: Czy ktos z Was był ostatnio na budowie? 08.11.06, 09:51 Ja tam na kolor dachu sie nie patrzyłem. Ale okna w 1 i w 3 chyba wstawili. Ostatnie bloki wciąz nie wyczły poza poziom scian garażu. _______ Ospo czorna! Idź do Dorna! Odpowiedz Link
kimi25 Re: Czy ktos z Was był ostatnio na budowie? 08.11.06, 13:53 spokojnie. dzisiejszego poranka odwiedzilam osade :) dach jest ciemno szary, prawie czarny Odpowiedz Link
agataina Re: Czy ktos z Was był ostatnio na budowie? 08.11.06, 21:01 Ufff, dzieki. No niebieski nie bylby chyba za fajny :-) Ale szarny albo czarny juz moze byc. Moze ten niebieski to byl jakis podklad??? A czy Wy sie orientujecie jak sie zalatwia sposob zarzadzania wspolnota po tym roku, ktory gwarantuje nam NOVUM? Czy znacie jakies firmy, ktore robia to dla mieszkancow takich nowopowstajacych osiedli? agata Odpowiedz Link
w.dybala Re: Czy ktos z Was był ostatnio na budowie? 08.11.06, 21:56 No to mnie troche uspokoilas... tym niemniej nie do konca... bo skoro dachu nie zrobili zgodnie z oczekiwaniami to co do reszty tez nie mozna byc niczego pewnym... W rezultacie wiec pozostaje zagadka jak bedzie finalnie wygladalo to osiedle... a szkoda - bo na wizualizacji bardzo mi sie podobalo. pozdr Valdi Odpowiedz Link
w.dybala Kwestia czynszu - ktos to moze zglebial? 12.11.06, 20:52 Czesc, Czy ktos moze dociekal w rozmowach z developerem albo jest zorientowany na otwockim rynku i orientuje sie ile moze kosztowac czynsz za nasze przyszle mieszkanka? Najlepiej w rozbiciu na poszczegolne skladowe... w szczegolnosci media. Ciekawi mnie jaka jest roznica w porownaniu z Wawka... A moze ktos z innych, szczegolnie nowych ale juz zasiedlonych, osiedli w Otwocku sie wypowie?? Bylbym wdzieczny. Pozdrawiam, Valdi Odpowiedz Link
amigo9 Re: Kwestia czynszu - ktos to moze zglebial? 13.11.06, 01:10 Co do czynszu, to nie licz na cuda, wcale nie wychodzi mało - mieszkam w nowym osiedlu w Otwocku. Szczegóły postaram się opisać jutro. Co do zarządzania Wspólnotą, to też mogę wiele doradzić - przejmowałam zarząd (a w zasadzie wyrywałam go) developerowi z gardła. Odpowiedz Link
choma2 Re: Kwestia czynszu - ktos to moze zglebial? 13.11.06, 02:48 Bardzo prosze o te informacje (wysokosc czynszu - chocy orientacyjnie)i zarzad. Bede wdzieczni. Odpowiedz Link
agataina Re: Kwestia czynszu - ktos to moze zglebial? 15.11.06, 14:28 I co z tm czynszem? Ktos cos wie? Chocby orientacyjnie? Odpowiedz Link
chiste Re: Kwestia czynszu - ktos to moze zglebial? 15.11.06, 14:47 Deweloper mówi 2,5 zl od m^2 . _______ Ospo czorna! Idź do Dorna! Odpowiedz Link
agataina Re: Kwestia czynszu - ktos to moze zglebial? 18.11.06, 13:59 Hmmm, to nie duzo. Do tego oplaty za gaz, wode i cos jeszcze? Bo ogrzewanie ma byc na gaz z piecykow w domach. Czy wiecie cos wiecej na ten temat? Na zdrowy rozum wydaje sie to rozsadne - gaz jest tanszy (jeszcze...) poza tym placi sie za to, co kto sobie "nagrzeje" - jedni lubia ciepelko w zimie inni umiarkowane temperatury i kazdy jest uzalezniony tak naprawde od siebie. A co Wy o tym myslicie? Ja nie jestem zadnym speacjalista, stad moje "na zdrowy rozum", ale kto powiedzial, ze ten zdrowy rozum mam... Odpowiedz Link
aga3332 Re: Kwestia czynszu - ktos to moze zglebial? 18.11.06, 17:00 Wydaje mi się (pytalam o to w sierpniu), że na Wiosce Szwajcarskiej było po 2 złote od metra, ale pewna nie jestem. Ja w warszawie w pięcioletnim budynku mam 2,89 za metr i mialam nadzieję, że w Otwocku bedzie taniej. Do tej oplaty dojdzie jeszcze fundusz remontowy, pewnie miejsca parkingowe, wywoz śmieci i mogą nam wyjść całkiem spore opłaty. Ale na razie chyba za wczesnie, aby sie tym przejmować. Czy ktos z przyszłych mieszkanców się orientuje, czy okna bedą miały nawiewniki? Odpowiedz Link
agataina Jakies nowości z placu budowy? 23.11.06, 19:41 Jakos od miesiąca nie moge się wybrać do Otwocka... Co weekend coś wypada... Ktokolwiek widział, ktokolwiek wie co na placu budowy - proszony o kilka słów na monitor :-) Czy okna w bud.1 już wstawione? Dach zakończony? Ścianki działowe stawiają??? Odpowiedz Link
peterto5 Re: Jakies nowości z placu budowy? 23.11.06, 19:48 okna jużdawno wstawione, dach już dawno położony. Blok jest w połowie otynkowany a w całości obłożony styropianem. Odpowiedz Link
agataina Re: Jakies nowości z placu budowy? 23.11.06, 20:36 O, dzieki za informacje. Dobrze to slyszec. A jaki kolor maja tynki, czy zwrociles uwage? Czy taki jak na prezentacji? Odpowiedz Link
agataina Pytanie do amigo9 23.11.06, 21:38 Witam, obiecalas napisac cos o kosztach mieszkania w Otwocku. Jesli znajdziesz czas - domyslam sie, ze troche go barkuje - bede wdzieczna za kilka slow chocby. W jakich widelkach co miesiac trzeba liczyc, co bylo z ta wspolnota mieszkaniowa (czy nie chcieli Wam oddac zarzadu???) Przelecialam forum otwockie pobieznie i zauwazylam, ze mialas (oczywiscie jako mieszkanka osiedla...) jakies niedobre doswiadczenia z przejmowaniem zarzadu od developera Czy chodzilo o Novum - ze tak zapytam wprost? Odpowiedz Link
chiste Odpowiem za amigo 23.11.06, 22:27 Domina miała kłopoty ze Stockim, a nie z Novum. Novum jest spoko, koszty w wiosce szwajcarskij na pewno są wyższe niż 2,5 zyla od metra, ale tam jest jedno małe miki; oni maja windy. Z tego co wiem, to jedna ze wspólnot w wiosce sz. pozostaje pod zarządem Novum, ale jedna na pewno ma zarządcę wybranego z zewnątrz. Pzdr. P.S. Amigo na pewno namietnie wszystko opowie, bo to strasznie jest być przeciw niej, a pan Stocki chyba jej mocno podpadł. Tylko że to już prawie prehistoria dla Niej; czas szybko leci, co Dominia? ;) _______ Ospo czorna! Idź do Dorna! Odpowiedz Link
amigo9 Re: Odpowiem za amigo 05.02.07, 02:00 AAAAAA, sorry, obiecuję, że jutro Wam wszystko posprawdzam i napiszę. 2 kwestie - dość indywidualne i zależne od Regulaminu Wspólnoty dają duże różnice w cenie - zużycie wody (szczególnie ciepłej - zależne zazwyczaj od liczby osób w mieszkaniu, ale też ich wieku - starzy ludzie - ogromnie oszczędni zazwyczaj, rodzina z małymi dziećmi (do 10-14 lat, kiedy brudzą się niestrudzenie), zazwyczaj kilkakrotnie wyższe zużycie) oraz ogrzewanie (zależne od upodobań, usytuowania mieszkania...). Postaram się jutro posprawdzać, sorry, jeszcze raz. Odpowiedz Link
agataina Re: Odpowiem za amigo 05.02.07, 13:19 :-))))))))))))) Usmiałam sie do łez z Twojego AAAAAAAA.... :-))) OK, czekam niecierpliwie na jakieś konkrety finansowe. Pozdrawiam! Odpowiedz Link
amigo9 Re: Odpowiem za amigo 07.02.07, 22:23 No to opisuję, zacznę od sytuacji naszego osiedla, bo to ważne dla porównań: - u nas są 2 bloki, w sumie 32 mieszkania (ważne przy kosztach zarządzania, bo im większe osiedle, tym w stosunku do udziałów niższe koszty wspólne, bo niższe koszty na udział od firmy zarządzającej, podobna kasa np. dla serwisu bramy, a rozkałada się na więcej udziałów itp.) - najmniejszy udział (powierzchnia mieszkania+piwnicy+garażu) to u nas 4015, największy 8700,przy czym większość 5100<x<7200 (podzielić przez 100 daje sumę m kwadratowych) - koszty zarządzania nieruchomością wspólną - 2,15 i z tego funduszu zostanie nam kasa. Na te koszty składają się wszelkie konserwacje w częściach wspólnych, sprzątanie klatek i otoczenia, odśnieżanie, wynagrodzenie zarządcy, koszty wody, prądu w częściach wspólnych, ubezpieczenie budynków, opłaty bankowe, pocztowe itp. Dla tych opłat tworzy się we Wspólnocie plan finansowy podzielony na poszczególne pozycje. Po roku obrachunkowym, do końca marca następnego roku Zarząd musi rozliczyć te środki i ew. jeśli zostaną mogą być (za zgodą większości) przekazane na FR lub oddane właścicielom proporcjonalnie do udziałów - koszty wody i centralnego ogrzewania: cena wody zimnej jest ustalona przez Radę Miejską (5,76 za m). Podejrzewam, że będziecie mieć własną kotłownię (pewnie gazową) na potrzeby ciepłej wody i co. Więc kosztem Wspólnoty będzie zakupiony gaz, który należy przeliczyć na koszt 1m ciepłej wody i GJ ogrzewania (szczegóły mogę opisać innym razem). W naszym wypadku 1m ciepłej wody kosztuje 13,2zł, a 1 GJ 47,6 zł, natomiast zużycie ciepłej wody waha się od 1 do 13 m na mieszkanie, przeważnie 3-5, a ciepła od 1 do 5 GJ, przeważnie 2 lub 3 (zależne od usytuowania mieszkania w budynku). Te koszty są rozliczane (zaleznie od Regulaminu Wspólnoty) przynajmniej raz na rok, a nadwyżki zwracane właścicielom. - i ostatnia pozycja FR, jaki sobie uchwalicie, u nas o,5 od udziału (kumulowany latami). Generalnie całość wychodzi od ok. 300 zł do 680, przeważnie w granicach 400-500 zł. W razie pytań postaram się odpowiedzieć. Mam nadzieję, że "szczęki Wam bardzo nie opadły". Odpowiedz Link
w.dybala Re: Odpowiem za amigo 08.02.07, 21:17 ... mnie troche opadla... Ales tego naliczyl... Mein Gott! Przeciez to by wyszlo u nas same koszty zarzadzania nieruchomoscia wspolna + FR ze 250 PLN a gdzie woda, gaz, prad... qrcze... Mam tylko nadzieje, ze jak u nas bedzie 70 mieszkan to niektore koszty sie zredukuja... nieco. No i zimy przeciez zapowiadaja sie cieplejsze :-))) P.S. Z tymi udzialami to jakis bezsens bo zeby wyszlo jakos sensownie tj. ostateczne kwoty w PLN :-) to trzeba to i tak podzielic na 100... wiec po co to wczesniej przez 100 mnozyc? Odpowiedz Link
amigo9 Re: Odpowiem za amigo 11.02.07, 11:36 Z zimą się zgadza, zdecydowanie niższe koszty tej zimy niż poprzedniej, no ale tego nigdy nie przewidzimy. Co do udziałów, to nie wiem, czemu były one mnożone przez 100, a nie przez 10, a mnożone były, bo udział musi być liczbą całkowitą, a niektórzy mieli np. 65,6 m. Ale czemu przez 100, nie wiem (developer tak zrobił), no bo nikt nie miał metrażu z dwoma miejscami po przecinku. Odpowiedz Link
w.dybala Re: a i amigo 11.02.07, 20:07 A to przepraszam:-) Bede pamietam! Swoja droga jakby bylo np. "Amiga" to by nie bylo watpliwosci:-) Odpowiedz Link
agataina pojedyncze mieszkania wolne 01.12.06, 12:59 a sąsiadów njet... :-( Może nie chcą się ujawniać. Byłam zaskoczona tym, że wejście do bud. nr 1 będzie od strony ulicy (nie od wewnątrz osiedla). Wiedzieliście? Swoją drogą mam nadzieję, że zostawią trochę miejsca na wejście i nie zrobią schodów tuż przy ogrodzeniu. Czy będziecie zainteresowani - jako przyszła wspólnota mieszkaniowa - założeniem ochrony na osiedlu? Odpowiedz Link
aga3332 Re: pojedyncze mieszkania wolne 01.12.06, 16:10 Moim zdaniem na ochronę to raczej za mała osiedle. Możemy sobie wynając ocroniarzy ale przy siedemdziesieciu mieszkaniach (pod warunkiem, że nie dobudują dwóch bloków, na ktore starają się o pozwolenie)to może przekroczyć mozliwości większosci z nas. Bylam w budunku Nr 1, okna sa z wywietrznikami, ciekawe, jaki kolor będą miały elewacje. Pozdro dla wszystkich przyszłych mieszkańców. Odpowiedz Link
w.dybala Moze jakies zdjecia? 10.12.06, 19:15 Hejka! Moze ktros wrzucilby gdzies jakies zdjecia? Chetnie rzucilbym okiem jak to osiedle na dana chwile wyglada... pewnie zreszta nie tylko ja. Dzieki z gory! Pozdr Dival Odpowiedz Link
agataina Re: Moze jakies zdjecia? 13.12.06, 09:27 Byłam w Otwocku w ostatnia sobote (9 XII) niestety nie mialam ze soba aparatu. Moge tylko powiedziec, ze bud. 1 ma w polowie zrobiona elewacje, kolor żółty, w tynku "wyrzezbione" pasy mniej wiecej w polowie budynku. Kolor moze byc, podobno do tego, na wizualizacji. Ale za to zaskoczylo mnie 9pozytywnie) tempo budowy pozostalych budynkow... Jeszcze nie dawno nie bylo widac ani 2, ani 4 a teraz od 1 do 4 wszystkie wlasciwie stoja juz po dach... Z tego co pamietam 6 tez juz chyba wyszla dosc wysoko, o 5 nic nie moge powiedziec :-( Jak tylko bede nastepnym razem - zrobie zdjecia i wkleje na forum (o ile dojde, jak to zrobic, ale obiecuje dzielnie o tym poczytac :-) Ah, czy ktos z Was probowal umowic sie z developerem/kierownikiem budowy na obejrzenie budynku w srodku ew. samego mieszkania? Czy jest to realne??? Chcialabym wejsc do swego mieszkania, ale nie bardzo wiem, czy jest to dopuszczalne przed zakonczeniem budowy... Tymczasem pozdrawiam wszystkich! Odpowiedz Link
chiste To mnie zaskoczyłas z ta szóstką 13.12.06, 09:48 Bo kiedy byłem tam ostatnio 2 tygodnie temu, to budynki 6 i 7 stały na poziomie hali garazowej, natomiast pozostałe budynki rzeczywiście pieły się do góry. Odpowiedz Link
w.dybala Mnie tez - ale obawiam sie 13.12.06, 19:18 ..., ze kolezanka pomylila budynki... to raczej niemozliwe - chociaz pogoda sprzyja:-) Ale gdyby to bardzo bym sie ucieszyl:-) Odpowiedz Link
kimi25 Re: Mnie tez - ale obawiam sie 13.12.06, 20:55 Zgodnie z informacją otrzymaną w listopadzie od developera możemy obejrzeć mieszkania. Budynki 2 i bodajże 6 mają ten sam rozład. Więc można zobaczyć w np. w stojącej już 2-ce, jak będzie wyglądało mieszkanie w 6-ce. Trzeba się tylko wcześniej zapowiedzieć. Pozdrawiam przyszłych sąsiadów Odpowiedz Link
agataina Re: Mnie tez - ale obawiam sie 15.12.06, 21:53 Hmmmmm, moze i tak... Wlaciwie to juz sama nie wiem, no wiecie, bylam "przelotem" i wlasciwie dokladnie przyjrzalam sie tylko JEDYNCE... Choc 2 i 4 na pewno stoja juz wysoko :-) Jesli wprowadzialm w blad - przepraszam. Gdy tylko bede w Otwocku obiecuje przyjrzec sie dokladnie nie tylko swojemu domkowi :-) WESOŁYCH ŚWIĄT!!! Odpowiedz Link
agataina Tynki gispowe 21.12.06, 11:52 Dowiedzialam sie, ze nasze mieszkania beda mialy sciane wykonczone tynkiem gipsowym. Czy znajda sie jacys specjalisci, ktorzy powiedza jakie sa tego zalety (troche juz poczytalam o nich tu: dziennik.dziennikbudowy.pl/Ekspres.nsf/n/A8029993E76FDCA9C1256CBC00394097?OpenDocument&View=n&Cat=t&Count=10 ale jakie sa jego wady...? ZYCZE WSZYSTKIM SPOKOJNYCH RODZINNYCH SWIAT Odpowiedz Link
ma-ska bożonarodzeniowe życzenia dla sąsiadów 21.12.06, 13:43 Moi drodzy (przyszli) sąsiedzi, z okazji nadchodzących świąt życzę Wam - i sobie też ;) - szybkiego i bezproblemowego wprowadzenia do ślicznych nowych mieszkanek, które - mam nadzieję - okażą się idealne pod każdym względem pozdrawiam M Odpowiedz Link
agataina Zdjęcia z budowy!!!! 6 stycznia 2007 06.01.07, 18:34 Sąsiedzi! byłam dziś w Otwocku, zajrzałam na budowę, oto wyniki moich odwiedzin: www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/pelny/612573f4f9e9d146.html www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/pelny/9b66a906a1fa388a.html www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/pelny/7f5676985bb08958.html www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/pelny/d821b47e171a1d93.html www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/pelny/207fee42113f4cc0.html www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/pelny/101ff2250bcac5a3.html www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/pelny/e9f735e4c0dd91fa.html www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/pelny/ba96da7b62421f8d.html www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/pelny/02c68a64595c6afa.html www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/pelny/731c6f16786fc1e1.html Miłego oglądania :-) agata Odpowiedz Link
agataina Kasztelanka???!!! 08.01.07, 14:03 W jednym z postów (dot. nowych mieszkań) przeczytałam: "Kolejne osiedle ma być w miejscu Kasztelanki, na rogu Pułaskiego i Poniatowskiego, tez obok Billewiczów." podpowiedzcie mi, gdzie to dokładnie jest (za naszymi blokami??? po prawej stronie, koło parku???...) Zmartwiłam się trochę, że zabudują okolicę, a myślałam, że już nic tam nie zmieszczą... Jak widac, z mysleniem u mnie kiepsko, szczególnie tym biznesowym... Odpowiedz Link
chiste Re: Kasztelanka???!!! 08.01.07, 14:07 Patrz tu: www.linia.com.pl/public/article.php?1-9999-0 Odpowiedz Link
agataina Re: Kasztelanka???!!! 08.01.07, 15:06 Czytałam ten artykuł już wcześniej, co oczywiście nie wyjaśniło mi sytuacji, bo naprawdę `nie moge sobie wyobrazic, gdzie oni to chca wcisnac... Moze za naszymi blokami??? (ale czy to wtedy bedzie adres Pulaskiego 3 ???) No bo chyba nie pomiedzy torami a parkiem... tam juz nie ma gdzie.... prosze... Odpowiedz Link
chiste między stacją benzynową a przychodnią 08.01.07, 15:09 Po drugiej stronie ul. Poniatowskiego, od Billewiczów patrząc. Stoi tam taki budynek piętrowy, rozpirzony w trzy... wiatry. Wygląda, jakby był niedokończony. Odpowiedz Link
agataina Re: między stacją benzynową a przychodnią 08.01.07, 15:13 :-))) Dzieki niezawodna!!! Jak to dobrze, ze sa tu ludzie zorientowani w planie Otwocka :-) Odpowiedz Link
michaelandro Re: między stacją benzynową a przychodnią 22.01.07, 09:49 Ale wam ładnie otynkowali jeden bloczek. Osiedle będzie naprawdę ładne. Jak tak porównuję którekolwiek z nowych osiedli w wawie to wypadają naprawdę blado przy tych porozrzucanych w sosnowym lesie niskich domów. Odpowiedz Link
agataina Re: między stacją benzynową a przychodnią 22.01.07, 14:28 Lejesz miód na moje styrane serce :-) Jak to dobrze uslyszec... I dziekuję za wieści :-) Ja niestety od ostatniej wizyty (6 stycznia) nie mialam okazji sie wybrac do Otwocka... Moze w najblizszy weekend?(jesli pogoda dopisze to i zdjecia porobie dla zainteresowanych :-) Odpowiedz Link
agataina Szukam niedrogiego architekta wnętrz 22.01.07, 14:38 I jeszcze jedno, mamy z męzem milion pomysłow na urządzenie naszego mieszkania... Niestety najczęściej one się różnią... Ja, praktyczna głowa chcę mieć wszystko poukładane, pochowane i sterylne... (no, może przesadziłam) a w nim artystyczna dusza popisuje się na tych marnych 55 m2... Udało sie nam jednak wymyślić parę wspólnych pomysłow, pojśc na kompromis, ale myślę, że w związku z tym potrzebujemy konsultacji architekta wnętrz. Czy ktoś z Was ma jakieś namiary na niedrogiego i kreatywnego :-) architekta wnętrz? Szukałam juz na forum Architektów wnętrz, trochę mi podpowiedzieli, ale szukam dalej. Czy orientujecie w cenach za "wymyslenie" i poustawianie mieszkania? P.S. ZA KOGO JA WYSZŁAM ZA MĄŻ???!!! ;-) Odpowiedz Link
agataina Zdjecia z okien autobusu... 01.02.07, 10:47 Wita Was nadworny fotograf osady Billewiczów ;-) Wklejam 4 zdjecia - robione niestety z okien przejezdzajacego autobusu. Widac glownie kolor elewacji, niewiele ponadto. Ale zawsze cos :-) Wczoraj byłam w Otwocku i przezylam szok... Ulice plynęły a ja razem z nimi... Mój Boże, tu chyba naprawdę nie ma żadnych odpływów kanalizacyjnych.... Brrrr, wrocilam cala mokra, zziebnieta no i dzis efekt - katar po uszy... Ale nie to, zebym tylko narzekala :-) - Otoz moznaby sie bylo spodziewac, ze z tej rzeki plynacej ulica, przy kazdym przejezdzajacym samochodzie znajdzie sie kilka litrow na czlowieku, tymczasem NIE :-) Kierowcy jechali na szczescie wolno (moze ze strachu, zeby nie utonac...), w kazdym razie NIKT mnie nie ochlapal a chodnikiem szlam przed 20 minut :-) Tu obiecane zdjecia: www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/c2f622c5dfe2b682.html www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/f861c2a267f1c4d1.html www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/875778c63baa8e59.html www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/7be4900b70f59b05.html Odpowiedz Link
w.dybala A jak tam nr 6? ktokowliek widzial ktokolwiek wie? 02.02.07, 21:42 Bylbym rad gdyby sie ktos podzielil dobra nowina ze szosteczka pnie sie w gore:- ). Kiedy bylem przed Bozym Narodzeniem to byl nadal jedynie przesklepiony fundament ale ustawiony obok dzwig budzil nadzieje... A mnie dzisiaj bank wlasnie uruchomil kredyt i rad bym bardzo uslyszec ze jest za co placic :-) Pozdrawiam Billewiczow!:-) Dival Odpowiedz Link
kimi25 Re: A jak tam nr 6? ktokowliek widzial ktokolwiek 03.02.07, 17:20 Drogi Sąsiedzie z szósteczki! Wieści z ostatniego czwartku: szósteczka pnie się dzielnie w górę (siódemka z resztą też). Mamy już parter. A panowie na budowie nie próżnują :-) Odpowiedz Link
w.dybala Re: A jak tam nr 6? ktokowliek widzial ktokolwiek 03.02.07, 19:19 No... takie wiesci to prosze co dzien! :-) Malysz wygrywa, szosteczka pnie sie do gory... az sie chce zyc :-) Pozdrowionka! Dival Odpowiedz Link
w.dybala Dym?? 08.02.07, 21:23 a tak mi wlasnie przyszlo do glowy... Czy nasi najblizsi sasiedzi, szczegolnie Ci z budynku od wewn. czesci naszej "podkowy" to nie opalaja mieszkan w sposob tradycyjny? Bo jesli tak... to w szczegolnosci Ci mieszkajacy najwyzej... ale w tzw. posepne dni to i wszyscy moga miec troche w mieszkankach nadymione... Czy ja sie myle (mam nadzieje)? Moze ktos powie, ze szukam dziury w calym ...ale dzis wlasnie wlaczyl mi sie jakos problemator :-D Pozdr Dival Odpowiedz Link
chiste Re: Dym?? 09.02.07, 08:17 Nie mylisz się. A kiedy zobaczysz położenie szóstki na żywo, to jeszcze większy problemator Ci się włączy. Pozdrawiam sąsiada! Chiste, też z szóstki. Odpowiedz Link
w.dybala Re: Dym?? 09.02.07, 15:03 hmmm... sugerujesz ze wiatry wieja zwykle wlasnie w tym kierunku? Odpowiedz Link
chiste Nie chodzi o wiatr... 09.02.07, 15:06 ... tylko o to, że to sąsiedztwo może (choć wcale nie musi) być uciążliwe. A szóstka jest tym budynkiem na osiedlu, który stoi najblizej tego domku. W ogóle jest tam dosyć ciasno wokół. Odpowiedz Link
aga3332 Re: Nie chodzi o wiatr... 10.02.07, 12:15 Nabudowali tak ciasno, bo mieli nadzieję, że będą mogli wybudować jeszcze dwa budynki ale nie dostali pozwolenia, dzięki czmu będziemy mieli dość duży wolny plac na osiedlu. Czy słyszeliście coś o śmiertelnym wypadku na budowie? Odpowiedz Link
chiste Re: Nie chodzi o wiatr... 10.02.07, 19:50 Podobno jeden z pracowników spadł z dachu. Odpowiedz Link
w.dybala Re: Nie chodzi o wiatr... 14.02.07, 19:40 uupsss... jesli to prawda to czy to nie bedzie oznaczac dla nas jakichs problemow? ... typu wstrzymanie prac na budowie ze wzgledu na nieprawidlowosci, nieprzestrzeganie BHP itd...????? Czy to zart jakis tylko byl marny albo humor czarny...? Odpowiedz Link
aga3332 Re: Nie chodzi o wiatr... 14.02.07, 21:19 to nie żart. Chciałam sie umówić na obejrzenie mieszkania i nic z tego bo z powodu wypadku nie ma wejścia na budowę. Prace przez pewien czas były wstrzymane. Czy teraz buduja nie wiem. Odpowiedz Link
chiste budują 15.02.07, 10:15 Przynajmniej materiał na budynki 6 i 7 był ostatnio dowozony. Duuużo cegieł. Odpowiedz Link
w.dybala Re: budują 15.02.07, 13:28 duuuuzo cegiel powiadasz.... to dobrze:-) cieszy mnie to:-) tylko po coz im tak duuuzo cegiel skoro maja do budowania jeszcze tylko po dwie kondygnacje w kazdym z budynkow? Czy na te dwie kondygnacje potrzeba tak duzo? Czy moze jednak sie wystarali o pozwolenie na te dwa dodatowe budynki? Odpowiedz Link
chiste Re: budują 15.02.07, 13:33 Tych cegieł jest w sam raz na to, co zostało do zrobienia. :-) Tak mi się zdaje. Odpowiedz Link
w.dybala Postepy w budowie... 15.03.07, 12:54 Witam, W okolicach swiat niewatpliwie sam sie pofatyguje do Warszawy i zajrze tez na budowe do Otwocka ale zzera mnie ciekawosc:-) i bylbym wdzieczny gdyby ktos powiedzial jak tam postepy na budowie - ze szczegolnym wskazaniem na budynek nr 6. Z gory dziekuje! Pozdr Dival Odpowiedz Link
agataina Re: Postepy w budowie... 15.03.07, 18:58 Dzwonilam do Pana Baranowskiego z pytaniem, jak postepy w budowie, czy sa opoznienia. Powiedzial mi, ze opoznien nie ma, pierwszy budynek do oddania w czerwcu, tak jak mialo byc. Pozostale wiec pewnie tez, tak jak macie to w umowie. Ja tez juz dawno nie bylam w Otwocku, moze sie niedlugo wybiore. Wtedy wezme aparat i postaram sie zrobic pare zdjec. Odpowiedz Link
kimi25 Re: Postepy w budowie... 17.03.07, 15:11 Budynek nr 6 ma juz 2 pietra :) rzeczywiscie odleglosci miedzy kolejnymi blokami sa dosc niewielkie. nie sadzilam, ze bedziemy Drodzy Sasiedzi az tak blisko siebie ;-) Odpowiedz Link
w.dybala Re: Postepy w budowie... 18.03.07, 20:16 Hmm... az tak blisko? Na razie te odleglosci widzialem tylko na mapie no i na zywo juz po wykonaniu fundamentow - ale faktycznie po wybudowaniu scian wrazenie jest na pewno inne. Ciekawe jak bedzie to wygladalo od wewnatrz budynku... z poszczegolnych mieszkan... Jakies przepisy budowlane to pewnie reguluja wiec podejrzewam, ze musialy byc i tu spelnione:-) Zreszta... jesli sasiedzi sa w porzadku to moga byc i blisko:-) Czego sobie i innym zycze:-) pozdr Dival Odpowiedz Link
agataina Re: Kto zamieszka w OS. BILLEWICZÓW? Szukam sąsia 31.03.07, 17:46 Witam wiosennie :-) Dzis odwiedzilam Otwock i nasze przyszle osiedle. Wszystkie bloki stoja juz do poziomu 2 pieter :-) Trzy sa juz otynkowane z zewnatrz - bardzo ladnie skadinad :-) W poniedzialek wkleje zdjecia, dzis nie mam mozliwosci. Ale wsyztstko nabiera realnych ksztaltow i mam nadzieje, na klucze do pieknego mieszkanka juz w czerwcu :-) Pozdrawiam Zagladajacych na otwockie forum! Odpowiedz Link
aga3332 Re: Kto zamieszka w OS. BILLEWICZÓW? Szukam sąsia 31.03.07, 21:45 My też dziś byliśmy i nam też się podoba. Pozdro. Odpowiedz Link
agataina Re: Kto zamieszka w OS. BILLEWICZÓW? Szukam sąsia 02.04.07, 08:41 Witam, wklejam obiecane zdjecia i pozdrawiam! Milego ogladania! agataina.fotosik.pl/albumy/161621.html Odpowiedz Link
w.dybala Re: Kto zamieszka w OS. BILLEWICZÓW? Szukam sąsia 12.04.07, 23:25 Dzieki za fotki! Tez tam jadac na swieta zajrzalem i zrobilem nieco zdjec - jak znajde czas i troche samozaparcia to postaram sie je gdzies wrzucic. Postepy sa jak na moj gust zadowalajace:-) Na 6-eczce juz bedzie niebawem kryty dach, jedynka wyglada juz na prawie skonczona - robione jest jeszcze wejscie do budynku. Dodatkowych dwoch budynkow, ktore byly planowane, na 99% nie bedzie (tak stwierdzil p. Baranowski) - tez mnie to cieszy bo bedzie kawalek przestrzeni, cos tam moze zrobia dla dzieciakow, jakies laweczki tez moze (mam taka nadzieje:-). Bedzie gites:-) Pozdrawiam wszystkich Billewiczow! Dival Odpowiedz Link
agataina Re: Kto zamieszka w OS. BILLEWICZÓW? Szukam sąsia 13.04.07, 20:25 Nie ma za co :-) Mam nadzieje, ze milo sie ogladalo :-) Jak znajdziesz chwile, to wrzuc swoje, tez chetnie poogladam. Tez sie ciesze, ze ten placyk zostanie, tym bardziej, ze sama mam dziecko, wiec moze jeszcze skorzysta z jakiego placu zabaw :-) Pozdrawiam! Odpowiedz Link
w.dybala Re: Kto zamieszka w OS. BILLEWICZÓW? Szukam sąsia 14.04.07, 12:13 No i sie zebralem:-) Zalozylem konto na fotosiku, album i wrzucilem zdjecia. Chcialem je wrzucic w oryginalnym stanie wiec wybralem opcje "zachowaj rozmiar" ale zachowany jest jak widze tylko rozmiar w sensie rozdzielczosci w pikselsch a kompresja niestety juz nie - zdjecia maja mniejszy rozmiar (w kB) i niestety wyraznie gorsza jakosc. Szkoda... bo niektore mi sie nawet podobaly np. 2248:-) Coz... zbyt ladna pogoda zebym siedzial i walczyl z komuterem, wiec niech bedzie tak jak jest :-) Link: dival.fotosik.pl/albumy/168805.html Pozdrawiam wszystkich wiosennie, Dival Odpowiedz Link
agataina Re: Kto zamieszka w OS. BILLEWICZÓW? Szukam sąsia 12.05.07, 11:07 Hej Sasiedzi. Czy ktos z Was wie cos wiecej na temat konkretnego terminu oddania budynkow z pierwszego etapu, czyli numerow 1,2 i3? Gdy dzwonilam pod koniec kwietnie powiedziano mi, ze opoznien nie ma i ze w czerwcu, jak przewiduje umowa, mieszkania beda oddane. A moze jakies nowsze wiesci? Bardzo jestem ciekawa... Odpowiedz Link
aga3332 Re: Kto zamieszka w OS. BILLEWICZÓW? Szukam sąsia 27.05.07, 22:31 Wczoraj rozmawiałam z panem Baranowskim- ma być opóźnienie w oddaniu budynków 1,2,3- mją być oddane na początku lipca, a nie jak było w umowie 30.06.07. Odpowiedz Link
agataina Re: Kto zamieszka w OS. BILLEWICZÓW? Szukam sąsia 12.05.07, 11:28 Troche sie zaniepokoilam, szczerze mowiac... Tyle sie ostatnio slyszy o tych praktykach.... brrr. forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=106&w=52182304&v=2&s=0 Odpowiedz Link
w.dybala Aranzacja wnetrz 27.05.07, 19:37 Witam, Mam dwa pytania odnosnie aranzacji wnetrz - moze przynajmniej Ci ktorzy w najblizszym czasie szczesliwie odbiora swoje mieszkania sie juz tym interesowali. 1. Jakis dobry aranzator wnetrz, ktory jest finansowo akceptowalny i aranzuje z pomyslem ale tez bez przesadnej ekstrawagancji. Czy ktos z Was sie posilkowal takowym albo planuje? 2. Program do aranzacji wnetrz. Czesto to wystarczajaca pomoc. Moze nie zastapi kogos ktosie an tym zna ale nam moze przynajmneij pomoc sobie uzmyslowic czy nasze koncepcje w rzeczywistosci nie sa zupelnie do kitu... Uzywaliscie czegos co moglibyscie polecic? I najlepiej jakby sie dalo w takim programie zaaranzowac wszystkie pomieszczenia - w tym rowniez lazienke - bo niektore maja jakies ograniczone mozliwosci. W ogole jakies dziwolagi, ktore do tej pory probowalem w ogole nie zrobily na mnie dobrego wrazenia i zarzucilem szybko wspolprace a nimi. Bede wdzieczny za sugestie. Pozdr Dival Odpowiedz Link
aga3332 Re: Aranzacja wnetrz 27.05.07, 22:34 Witam. My zatrudniliśmy projektanta. dziś przeprowadzliśmy wstepną rozmowę i jeszcze nie wiemy, jakie będą efekty współpracy. Moim zdaniem, jeżeli wydaje się co najmniej kilkadziesiąt tysięcy na wykończenie to trzeba wydac kilka na projektanta, żeby czegośc totalnie nie skopać. Swoje pierwsze mieszkanie wykańczałam sama i wiem jakie błdy popełniłam. Obawiam się, że bez pomocy fachowca mogę je powtórzyć. Odpowiedz Link
w.dybala Re: Aranzacja wnetrz 28.05.07, 11:03 To prosilbym Was bardzo o jakis tzw."feedback" ze wspolpracy z tym czlowiekiem. Chyba ze juz macie jakas opinie i moglibyscie sie nia podzielic to bardzo chetnie poslucham. Jesli jest wart polecenia to prosilbym tez o namiary i przynajmniej orientacyjnie koszty jakie wiaza sie ze skorzystaniem z uslug takiego specjalisty. Dival Odpowiedz Link